De muzieksector in de coronacrisis: een aantal tips #6

Het kabinet heeft logischerwijs een aantal maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Deze hebben echter een grote impact op het openbare leven en ook de muzieksector staat voor langere tijd vrijwel stil. Vele honderden afgelaste shows, poppodia die de deuren plotseling hebben moeten sluiten en vooral heel veel mensen die hun werk niet of nauwelijks meer kunnen uitvoeren. Dat dit een grote klap is voor de sector staat vast.

Maar gelukkig kan er wel weer wat. Na de tips in deel 1 | deel 2 | deel 3 | deel 4 | deel 5 hebben wij weer een aantal actuele initiatieven, updates en reminders voor je op een rij gezet waaraan je misschien iets hebt als je in de muzieksector zit.

Rijksoverheid – Uitwerking aanvullend pakket van 300 miljoen
Om het unieke Nederlandse artistieke product te waarborgen en daarnaast te investeren in de werkgelegenheid in deze sector is eerder €300 miljoen beschikbaar gesteld. Met een aanvullende subsidie of een lening worden instellingen, makers en ondernemers in de culturele en creatieve sector door de financieel zware eerste maanden heen geholpen en worden zij in staat gesteld om te investeren voor het volgende seizoen.

De verwachting is dat de aanvullende subsidies in juni uitgekeerd worden. Ook neemt minister Van Engelshoven het advies van de Raad voor Cultuur (18 mei jl.) over, wat onder meer inhoudt dat er ook in subsidiejaar 2021 in brede zin coulance is voor de sector. Het pakket bestaat uit vijf onderdelen die als volgt worden uitgewerkt.

 

Specifieke steun voor makers
Van de €16,8 miljoen wordt 11,8 miljoen geïnvesteerd in de Rijkscultuurfondsen. Zij maakten zelf eerder ruim €15 miljoen beschikbaar (zie deel 5, red). Dit budget is een aanvulling op de bestaande regelingen en gericht op werk voor makers in alle sectoren. Het budget richt zich op projecten, werk en opdrachten voor makers. Daarnaast is er ruimte voor ondersteuning van instellingen en festivals, veelal het midden- en kleinbedrijf van de cultuur.

Steunfonds Rechtensector
De overige €5 miljoen wordt vrijgemaakt voor het Steunfonds Rechtensector, een initiatief van de Federatie Auteursrechtbelangen. Deze federatie draagt zelf ook € 5 miljoen bij, waarmee het totaal op €10 miljoen komt. Dit fonds is er om professionals in de creatieve industrie te steunen bij het ontwikkelen van (nieuwe) werken (boeken, muziek en films).

Het fonds krijgt drie onderdelen: beeld, geschrift en muziek. Duizenden zzp’ers en freelancers, artiesten, musici, componisten, schrijvers, regisseurs, uitvoerende kunstenaars, muziekuitgevers en -producenten kunnen er een beroep op doen. Het fonds wordt op dit moment nader uitgewerkt door de Federatie Auteursrechtbelangen.

Voor de uitvoering staan diverse sociaal-culturele fondsen van de rechtenorganisaties klaar. Onderdeel is onder meer het Noodfonds Muziek, een bijdrage aan de juni-tranche van het Sena Performers Muziekproductiefonds en de juli ronde van het NORMA fonds.

Noodfonds Muziek
Het Noodfonds Muziek, een samenwerking van Sena en Buma/Stemra, bestaat feitelijk uit meerdere deelfondsen. Het Sena-deel valt uiteen in een Sena Performers-deel (toegankelijk voor wie minimaal €100 en maximaal €5.000 Sena vergoeding over 2019 ontving en geen beroep doet op de TOZO) en een Sena Producenten-deel. Daarnaast kunnen auteurs en/of uitgevers, met een minimaal inkomen aan auteursrecht, een aanvraag doen in het Buma/Stemra-deel. Het is mogelijk hierin te ‘stapelen’: een muzikant, die ook auteur is, producent en uitgever kan in beginsel een bijdrage ontvangen in alle vier de hoedanigheden.

Particuliere muziekliefhebbers zoals jouw eigen fans kunnen bovendien via de link noodfondsmuziek.nl/spotify een donatie doen, die door Spotify verdubbeld wordt!

Sena Performers Muziekproductiefonds
Hiernaast kunnen musici, die dit jaar niet eerder een bijdrage uit het fonds ontvingen, een aanvraag voor steun aan productie in eigen beheer doen bij het Sena Performers Muziekproductiefonds. Na de extra corona-tranche van dit fonds in april/mei kan Sena dankzij de bijdrage uit het hierboven vermelde Steunfonds Rechtensector opnieuw de regels iets versoepelen voor de juni/juli tranche. Aanvragen is uiteraard geen garantie op toewijzing.

NORMA Fonds
De rechtenorganisatie voor alle uitvoerende performers, zoals bijvoorbeeld acteurs, muzikanten en zangers. Zij incasseren en verdelen onder andere een aantal zogenaamde collectieve vergoedingen, zoals de vergoeding voor TV-uitzending en Thuiskopie. Dit zodat jij als rechthebbende een eerlijke financiële vergoeding ontvangt voor het gebruik van jouw werk in Nederland én buitenland. De subsidies via het NORMA fonds zijn bedoeld voor projecten of activiteiten die de culturele, maatschappelijke en professionele belangen van performers bevorderen. Eerstvolgende deadline is woensdag 1 juli om 10:00 uur.

Artist Lockdown Challenge
Bas Grasmayer is de initiatiefnemer van de internationale nieuwsbrief MUSICxCORONA die wij zeker aanbevelen. Vanuit MUSICxTECHxFUTURE en samen met The Fanbase Builder lanceert hij op 1 juni de Artist Lockdown Challenge en dat ziet er heel tof uit. Een buitenkans om gratis met de pro’s te werken en een serieuze uitdaging om je digitale strategie te gaan verbeteren, dus meld je snel aan!

De info: In 30 days, we’ll send musicians & others who sign up for it 30-minute tasks to improve their digital strategies: “We’re putting the free program together and I’m thrilled to get support from some people I look up to in music, who will be providing guest assignments to participants. We are connecting the community around the challenge through Discord, so people can support each other and share knowledge.”

Industry Experts
The Artist Lockdown Challenge is supported by a variety of experts throughout the music business, who will be providing guest assignments over the 30 days. Their identities will be revealed prior to and during the challenge, over the email list. First batch include:

Síofra McComb (Positive Subversion), previously at !K7 and on the AIM board | David Weiszfeld (Soundcharts), also manager of Petit Biscuit | Alliz Espi (Songololo Music), manager of KNOWER, Louis Cole, and more | Sebastien Lintz (NXTLI), digital mind behind Hardwell’s Revealed Recordings imprint and Sorted Management | Chuck Fishman (FSQ), member of George Clinton & Parliament Funkadelic, and previously at Gracenote

Cultuur In Actie! – Zeven Dagen Livestream
Omdat de cultuursector zich niet met z’n allen kan verzamelen op het Malieveld is dit initiatief voor een keten-demonstratie ontstaan. Zeven dagen lang, 12 uur per dag, verzamelen van geluiden die samen één luide stem vormen. De stem die opkomt voor de cultuur in ons land. Zaterdag 30 mei t/m 5 juni | 10:00 – 22:00 | LIVE vanuit Utrecht

“Kunstenaars, artiesten, culturele bedrijven en organisaties, zzp-ers en vele anderen die direct of indirect werkzaam zijn in de culturele sector missen inkomsten. Helaas zijn de steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende. Daarom komen wij in actie! Ons doel is: bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek én zorgen voor bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang.”

Laat hier jouw stem voor cultuur horen!

Petitie – Liefde Voor Muziek
Op initiatief van United Independent Music Agencies (UIMA), een in maart 2020 opgericht samenwerkingsverband van zeven Nederlandse muziek agencies, vraagt de gezamenlijke muziekindustrie jou, de muziekliefhebber, de festivalganger, de concert- en clubbezoeker om dit bericht te delen en de petitie te tekenen. Spreek hiermee je steun uit voor het behoud van de livemuziek in Nederland!

Alle #LiefdeVoorMuziekNu handtekeningen worden binnenkort overhandigd aan de politiek in Den Haag.

ONDERZOEK – Meten is weten!

Erasmus Universiteit – Publieksonderzoek
Ga jij de festivals in Rotterdam deze zomer ook zo missen? Had je al plannen om (naast bijvoorbeeld Metropolis) nog naar andere festivals in Rotterdam te gaan? En ben je vorig jaar ook op een van die festivals geweest? Dan willen onderzoekers van de kunst- en cultuur afdeling van de Erasmus Universiteit graag weten hoe je dan nu de zomer doorkomt.

Heb jij zin en tijd om hierover in gesprek te gaan? Mail dan naar onderzoekster Britt via swartjes@eshcc.eur.nl

Door mee te doen aan dit onderzoek draag jij bij aan kennis over festivalbeleving en het belang van festivals in Rotterdam!

DDMCA – Het grote corona-onderzoek onder bezoekers en fans van evenementen
Ook het adviesbureau van Dennis Doeland, DDMCA, doet samen met concept ontwikkelaar Treat onderzoek en inmiddels hebben al ruim 1.700 mensen met het eerste deel van het onderzoek meegedaan!

Gepresenteerd door WE OWN THE NIGHT TV. Met dank aan de A’DAM Toren

Verdergaande inzichten in de nieuw aangebroken fase zijn nodig. Ben je bezoeker of fan van festivals, clubs en/of evenementen? Doe dan mee! Het onderzoek is anoniem en neemt slechts 5 tot 10 minuten in beslag.

Om naar dit onderzoek te gaan klik je hier.

Hebben wij iets gemist? Laat het ons vooral weten via onze social media. Elkaar steunen en informatie met elkaar delen blijft in de huidige situatie heel belangrijk.

Support Your Locals; zowel artiesten als de mensen behind the scene!

Meer zoals dit

Quarantainment playlist | juni

Voor de derde keer zetten we de maandelijkse live-agenda playlist om in een anti-corona lijst. In deze speciale Quarantainment Playlist op Spotify vind je een selectie home office favorieten, in willekeurige volgorde, gecureerd door het Popunie team!

 

Martin:
1. Kalulu – Shungite
2. Kay Slice – Chooseday
3. Dojoji – Quincunx
4. Grown George – Zone
5. Anthony Hüseyin & Friends – I Don’t Wanna (Covid 19 Special)

 

Jessica:
1. DOOL – Wolf Moon
2. Menacer – Sink or Swim
3. Be Subtle! – Bully
4. GOLD – Things I Wish I Never Knew
5. Black Orchid Empire – Death From Above

 

Willem:
1. Wowi- Payso
2. Jessy Yasmeen – Dreams
3. Certain Animals- Love Space & Time
4. Si Christina – Unico
5. Cannons – Fire For You

 

Judith:
1. Mutations – Theme from Lucifer
2. St. Solaire – Running
3. Troy Dominiq – For Real
4. Animistic Beliefs – Margiela Face Mask
5. The Boogie Brothers – Nog Niet

 

Tom: 
1. Grown George – Sorry Not Sorry
2. Mayra Orchestra – Edge Of The World
3. The Bullfight – Doomsday Prepping
4. Diabla Diezco – Wenkbrouw
5. The Fall – 50 Year Old Man

 

Yemima:
1. Jaskelis – Flex
2. Wowi – What is Love
3. Raw Roets – Dromen in Kleur
4. Nana Fofie – Undeniable
5. Kehlani – Can I