Music Export Rotterdam

Rotterdam barst van het muzikale talent dat rijp is om de wereld te veroveren. De drempel om in het buitenland op te treden is echter vrij hoog vanwege de kosten, de administratieve rompslomp (visa, verzekeringen, vervoer apparatuur en instrumentaria) en het veelal ontbreken van directe inkomsten. Om de export van Rotterdamse popmuziek te stimuleren heeft de Popunie in 2014 Music Export Rotterdam ontwikkeld, dat dankzij financiële steun van de Gemeente Rotterdam sindsdien jaarlijks tot stand komt.

Ook in 2024 biedt de Popunie met Music Export Rotterdam zowel financiële, promotionele als organisatorische ondersteuning. Aanvragen moeten uiterlijk zes weken voor aanvang van de tour door de Popunie ontvangen zijn. Er worden geen bijdrages verstrekt aan eenmalige buitenlandse shows; het moet een tour zijn bestaande uit minimaal vier aaneengesloten optredens.

Bekijk hier aan welke criteria je moet voldoen
Download het aanvraagformulier (PDF)

Het ingevulde aanvraagformulier kun je met een korte inhoudelijke omschrijving van de tour digitaal of per post sturen naar:

Popunie
t.a.v. Martin Scheijgrond
Postbus 21450
3001 AL Rotterdam
martin@popunie.nl

Als de aanvraag gehonoreerd is, vergeet dan niet de logo’s op het promomateriaal te plaatsen.

Logo’s: Op drukwerk en online media dient duidelijk leesbaar het logo van de Gemeente Rotterdam (JPG voor beeldschermen, EPS voor drukwerk) én Music Export Rotterdam (PNG voor beeldschermen, EPS voor drukwerk) vermeld te worden.

Binnen zes weken na afloop van de tour moet er afgerekend worden, om de bijdrage vast te kunnen stellen. Dit kan met behulp van ons afrekenformulier.

Download het afrekenformulier (PDF)

De voornaamste doelstellingen van Music Export Rotterdam zijn:

  • Promotie van de stad Rotterdam en onze muziekscene over de landsgrenzen.
  • Netwerken creëren door aanleg centrale database met contacten, waardoor de weg voor optredens in het buitenland geplaveid wordt voor meer Rotterdamse acts.
  • Kennisoverdracht en deskundigheidsbevordering door intakegesprekken en tourverslagen op onze website.

De afgelopen jaren heeft de Popunie met Music Export Rotterdam tientallen artiesten ondersteund bij hun tours in het buitenland. Bekijk de Music Export Rotterdam historie voor een overzicht van deze artiesten.

Er is ook een nationale regeling voor NL bands/muzikanten bij het Fonds Podiumkunsten. Check hier of deze regeling voor jullie van toepassing is.

Haagse muzikanten kunnen toursupport aanvragen bij Popradar.