De muzieksector in de coronacrisis: een aantal tips #1

Het coronavirus (COVID-19) heeft een behoorlijke impact op het openbare leven in Nederland en de muzieksector staat in ieder geval tot en met 6 april stil. Een hoop afgelaste shows, poppodia die de deuren plotseling hebben moeten sluiten en vooral veel mensen die hun werk niet of nauwelijks meer kunnen uitvoeren. Dat dit een grote klap is voor de sector staat vast. Maar wat kunnen we nu doen en waar kan je terecht als je in de muzieksector zit? Wij hebben een aantal actuele initiatieven en overheidsmaatregelen voor je op een rij gezet.

BANDCAMP: Supporting Artists During the Covid-19 Pandemic
Bandcamp heeft bekendgemaakt de makers en muzikanten in deze moeilijke tijden te willen steunen en realiseren zich dat de muziekinkomsten op dit moment het verschil kunnen maken. Daarom heeft Bandcamp besloten om op vrijdag 20 maart af te zien van hun eigen inkomstendeel van alle verkopen. Gedurende 24 uur (van middernacht tot middernacht PST / UCT+8) gaan dan alle verkoopinkomsten uit muziek en merchandise via Bandcamp direct naar de artiest.

Nu de cultuursector pijnlijk hard wordt getroffen vinden de secties van de Sena Raad van Aangeslotenen dat zij daarom een taak hebben met concrete plannen te komen. Besloten is tot een extra tranche Muziekproductiefonds en coulance regeling voor festivals en evenementen.

SENA: Muziekproductiefonds
Bij het Sena Performers Muziekproductiefonds kunnen muzikanten sinds jaar en dag subsidie aanvragen om opnamen van een album of ep te bekostigen. Van het aangevraagde bedrag (maximaal €5.000) is 2/3 een gift en 1/3 een renteloze lening. Normaal zijn er drie tranches per jaar.

SENA voegt daar nu een speciale tranche toe. De sectie uitvoerende kunstenaars en de sectie producenten hebben elk besloten een bijdrage van €100.000 aan deze tranche toe te kennen. In de extra tranche is daarom €200.000 beschikbaar.

Daarbij wordt ook de procedure op enkele punten aangepast, zodat musici snel aan de slag kunnen. Tot en met 12 april 2020 kunnen er aanvragen gedaan worden en uiterlijk 23 april krijgen aanvragers dan bericht of de aanvraag wordt gehonoreerd. De regels voor deze tranche zijn hier te vinden.

SENA: Coulance regeling voor festivals en live projecten
Naast de extra tranche voor het Muziekproductiefonds heeft de sectie uitvoerende kunstenaars besloten tot een coulance regeling voor festivals en live projecten die vanuit het Sena Performers Fonds gesteund worden.

Op voorwaarde dat allereerst de musici betaald worden kunnen aanvragers die eerder een toezegging ontvingen het voorschot (70% van het toegekende bedrag) aanwenden voor de onvermijdelijke kosten van schrappen van het evenement. De voorwaarden zijn hier te lezen

POPCOALITIE: Het is belangrijk om jouw financiële schade te melden
De Popcoalitie vertegenwoordigt de popsector in de breedste zin – live, makers, talentontwikkeling en producenten. In de lobby van de Popcoalitie blijkt de achillespees van de sector het gebrek aan cijfers en andere belangrijke informatie te zijn. Wie, waar, wat, hoeveel en hoezo dan?

De Popcoalitie is dit momenteel aan het oppakken met onder andere het ministerie van OCW, die met het onderzoek helpt bij het in kaart brengen van onze sector. Juist nu met de coronacrisis is het belangrijk dat de Popcoalitie duidelijk kan maken wat de schade is waar we het over hebben.

Daarom wordt er aan iedereen gevraagd deze schade zoveel mogelijk in te vullen in dit formulier. Dit geldt voor artiesten, crew, boeking- en managementkantoren, organisatoren, van alle niveaus. Juist van alle niveaus!

– Alle informatie is welkom en liefst zsm.
– Het is toegestaan om dit formulier meerdere malen in te vullen met een nieuwe melding indien nodig.
– Deze informatie zal gebruikt worden in rapportages – liever geen naam erbij? Dan kan je dat aanvinken. Hoe meer sprekende voorbeelden, met naam en toenaam, hoe beter.

De Popcoalitie roept ook artiesten, muzikanten, andere makers en zzp’ers op om zich aan te sluiten bij een vakbond, zoals Kunstenbond of BAM!.

KUNSTENBOND: Meldpunt schade ZZP’ers
De Kunstenbond wil financiële steun voor zelfstandigen. Daarvoor is er een meldpunt opgezet om de schade van zzp’ers culturele en creatieve sector in kaart te brengen. Ben je zzp’er? Vul dan ook vooral dit formulier in van de Kunstenbond.

De coronavirus crisis roept natuurlijk ook een hoop juridische vragen op. De Kunstenbond heeft hiervoor een leidraad voor zelfstandigen in de cultuursector online gezet, waarin tips en aanwijzingen te vinden zijn.

RIJKSOVERHEID: Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)
Het Bbz is onder meer ingericht voor ondernemers met tijdelijke liquiditeitsproblemen en kan ook door Zelfstandigen Zonder Personeel (zzp’ers) in de culturele sector worden aangevraagd. Het kabinet heeft aangegeven dat het zzp’ers tegemoet zal komen die door de coronacrisis hun inkomen kwijt zijn.

Zo komen zzp’ers eerder in aanmerking voor een bijstandsuitkering omdat de regels daarvoor versoepeld worden. ZZP’ers kunnen voor drie maanden een uitkering aanvragen bij hun gemeenten. Het gaat om een inkomen op minimaal bijstandsniveau. Deze uitkering is een gift. Bij de aanvraag wordt niet gekeken naar de financiële situatie van de aanvrager. Er vindt dus geen zogenoemde vermogens- of partnertoets plaats.

Voor de regeling wordt een versnelde procedure opgezet, maar het kabinet waarschuwt dat deze regeling nog juridisch uitgewerkt moet worden. Het kan daardoor nog enige tijd duren voordat zzp’ers de uitkering kunnen aanvragen.

Tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (ministerie van SZW)
Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen. Voorwaarde is dat er geen personeel ontslagen mag worden om bedrijfseconomische redenen in de subsidieperiode.

Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt zo spoedig mogelijk opengesteld en is de vervanger van de huidige regeling werktijdverkorting. Hiervoor kunnen bij SZW per direct geen nieuwe aanvragen meer voor worden ingediend. Aanvragen die al zijn gedaan, maar nog niet afgehandeld, zullen worden afgehandeld in de nieuwe regeling. Ondernemers kunnen de tegemoetkoming aanvragen voor een omzetdaling vanaf 1 maart. De regeling geldt ook voor werknemers met een flexibel contract en voor oproepkrachten.

Extra ondersteuning zelfstandig ondernemers (ministerie van SZW en gemeenten)
Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Zelfstandigen kunnen voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald.

Er is in deze Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. De precieze voorwaarden worden nog uitgewerkt.

Uitstel van betaling van belastingen en verlagen van boetes (Belastingdienst)
Ondernemers die door het coronavirus in de problemen zitten, mogen later hun belastingen betalen. Zodra de aanvraag is toegekend, wordt de invordering door de Belastingdienst stopgezet. Het gaat om de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw).

Verschuldigde invorderingsrentes die normaal betaald moeten worden nadat de betalingstermijn is verstreken, gaan van 4 naar bijna 0 procent. Dat geldt voor alle belastingschulden. Ook de belastingrente, die je moet betalen als de betalingstermijn van een belastingaanslag voorbij is, gaat naar bijna 0 procent.

Alle noodmaatregelen van de rijksoverheid vind je hier.

KAMER VAN KOOPHANDEL
Ook de KvK geeft de nodige uitleg en advies en die vind je hier.

Hebben wij iets gemist? Laat het ons vooral weten via onze social media. Elkaar steunen en informatie met elkaar delen is juist nu heel belangrijk.

Support Your Locals; zowel artiesten als de mensen behind the scene!

Popunie Live presenteert Rotterdams toptalent op Baroeg Open Air 2020

Op 12 september is het zover en zal Baroeg Open Air (BOA) weer neerstrijken in het Zuiderpark. Net als de Popunie heeft ook BOA een voortdurende zucht en ambitie om talenten te ontdekken en door te ontwikkelen. Vanuit dit licht is er al zeven edities lang een innige partnership tussen BOA en Popunie Live. Ook dit jaar hebben we samen een aantal beresterke acts geselecteerd. Vandaag lichten we alvast  een tipje van de (gitzwarte) sluier.

Iguana Death Cult 
Iguana Death Cult grossiert in culthits en verspreidt die vanuit Roffa over de wereld. Na de Amerikaanse lentetournee van dit jaar komen ze in het staartje van de zomer ongetwijfeld beslagen ten ijs op het BOA-hoofdpodium.

Hun duizelingwekkende garagepunk heeft op het tweede prachtalbum Nude Casino gezelschap gekregen van een bonte verzameling stijlen, waaronder krautrock, new wave en soul. De vijf muziekmengmeesters vatten deze klanksymbiose perfect samen in de songtitel Carnal Beat Machine. Die kan hard fuzzend aanslaan als een donderslag bij heldere hemel, maar ook aan de zwier gaan met zo’n zonnig liedje dat het Zuiderpark zal aanvoelen als een luid strand op Zuid.
Het Gezelschap
In 2018 flikte de Rotterdamse formatie De Likt het om de Electronic Stage van BOA om te toveren in  1 grote dansende en deinende massa. Best bijzonder voor een act die je misschien niet 1,2,3 in de line up van BOA zou verwachten. Maar zoals wel vaker, verrassen onze creatieve programmeurs vriend en vijand met niet alledaagse namen en daar mag weer een opvallende naam aan toegevoegd worden: Het Gezelschap.

Het Gezelschap bestaat o.a. uit Jordy Dijkshoorn (ja die bedoelik: de frontman van De Likt!), Juno Rissema (de excentrieke nachtburgermeester van Dordt) en MC Diggy Rast (Brandwerk). Hun muziek laat zich omschrijven als electro hiphop gecombineerd met swingbeat, spoken word en synthpop. Ongetwijfeld wordt dat weer een feestje waarbij  Jordy en zijn gezelschap de Electronic Stage opnieuw op zijn kop zet.

The Sweet Release of Death
Een knalgezellige bandnaam is het allerminst, maar The Sweet Release Of Death geeft wel je gemoed een boost met hun zelfverklaarde ’no gaze noise pop’. Vorig jaar verscheen de alom bejubelde ep The Blisful Joy Of Living, al moet die titel met een scheepslading zoutkorrels genomen worden. Deze indietriade is immers niet vies van wat wrang sarcasme. Met de Havenstad als thuisbasis transformeren ze hun geluidsomgeving in een lekker gruizig Gotherdam terwijl gitaaruitbarstingen je onbarmhartig om de oren gieren. De vaak fel bezwerende vocalen van bassist Alicia Breton Ferrer slepen je verder mee de diepte in, waar dynamiek en nihilisme hand in hand gaan.

Throwback naar 2019? Het live verslag lees je hier.