Live-verslag: Baroeg Open Air 2019

Afgelopen zaterdag 14 september was het weer tijd voor Baroeg Open Air (BOA), het hardste jaarlijks terugkerende openluchtfestival van Rotterdam. Waar er vorig jaar een crowdfunding werd gehouden om het festival te kunnen organiseren, was dit de eerste editie die niet meer gratis toegankelijk was. Dat mocht de pret echter niet drukken: het festival trok maar liefst 7.000 betalende bezoekers, het was prachtig weer en de sfeer zat er de hele dag goed in.

BOA bood dit jaar niet minder dan 21 acts verdeeld over de verschillende podia, waarvan Popunie Live er drie uit Rotterdam presenteerde. Op de Main Stage waren dit Disturbance en GOLD, op de Electronic Stage afsluiter PRSPCT Assault.

Daarnaast sierde o.a. het in Rotterdam studerende Belgische duo BOSKAT de Talent Stage, samen met Terradown, de winnaar van de metal battle van dit jaar. Uiteraard vonden naast de verzameling Dixi’s weer de Plee Sessies plaats, waar vijf kleinere regionale acts de sterren van de hemel speelden.

Ook sloeg de BOA-organisatie voor het eerst de handen ineen met No Thanks!, een stichting die seksuele intimidatie bij concerten en festivals onder de aandacht brengt om iedereen een veilige ervaring te kunnen bieden. Kortom: er was weer genoeg te zien en te horen!

Disturbance
De doorgewinterde punkers van Disturbance openen dit jaar de Main Stage. Daarbij trekken ze zich niets aan van het vroege tijdstip: het viertal levert een energieke show, waarbij de tent voor het podium langzaam maar zeker volloopt. Het is wel duidelijk dat de heren in een respectabele traditie staan van punk uit de laten jaren zeventig en vroege jaren tachtig, maar dat maakt de muziek niet minder urgent.

Sterker nog, dit is hoe punk moet zijn. Het is niet voor niets dat de band volgend jaar 25 jaar bestaat. Met het nummer For You van de meest recente plaat Tox Populi uit 2018 krijgt de band het publiek vooraan definitief mee: de tekst wordt vol overtuiging meegeschreeuwd. Ook bedankt de band nog de Vrienden Van Baroeg: “We hebben jullie nodig.”

GOLD
De mannen en vrouwen van GOLD beginnen hun optreden ingetogen en met onheilspellende vocals. De hele set lang wordt de spanning erin gehouden met een hypnotiserende show. De frontvrouw weet als een soort tovenares het publiek te bespelen en achter haar blijft de rest van de band maar doorrazen.

Een kleine duik in de geschiedenis van de band wijst uit dat er al aardig aan de weg wordt getimmerd in het buitenland, maar ook in het Zuiderpark in eigen stad doet de groep het fantastisch. Binnen de kortste keren staat de tent vol. Je merkt aan alles: van GOLD gaan we nog heel veel horen.

Plee Sessies
Ondanks wat technische mankementen is het de hele dag gezellig bij de Plee Sessies. Het Rotterdamse punktrio Forbidden Wizards mag deze bijeenkomst openen en knalt vol overtuiging over het terrein. Het publiek reageert dolenthousiast met een moshpit en er wordt zelfs even gecrowdsurft. De set wordt beëindigd met een groepsknuffel. Downcast Collision neemt het vervolgens over en pakt het publiek in met veel gevoel voor drama.

Daarna is de beurt aan J.C. Thomaz & The Missing Slippers. Dit collectief heeft schijt aan de toegewezen plek op het podium en gaat middenop het veld staan, tot grote vreugde van het publiek. Het optreden eindigt in een dolle chaos waaraan iedereen mag deelnemen. Ook de show van Scotch uit Dordrecht is een groot feest en Rott’N Damned mag de boel afsluiten tegen de tijd dat het donker wordt. Daarbij blijft de tent maar net overeind staan.

PRSPCT Assault
(ft. Thrasher, DJ Hidden, The Satan & MC Mike Redman)
Terwijl Dark Tranquility de Main Stage afsluit, heeft het collectief PRSPCT Assault, een verzameling dj’s van het label PRSPCT Recordings, deze eer op de Electronic Stage. Alle indrukken van de dag kunnen eruit worden gestampt bij deze duistere elektronische set. Dat maakt de act de perfecte afsluiter van een zonovergoten, bewogen Baroeg Open Air 2019.

Aan het eind van de dag is één ding meer dan duidelijk: een jaarlijks evenement als Baroeg Open Air, dat nu al twaalf keer met succes is georganiseerd en aardig wat bezoekers heeft getrokken, biedt kleine en grotere acts een vrij unieke kans om zichzelf te laten zien, wat enorm belangrijk is voor de ontwikkeling en cultivering van de muziekwereld in Rotterdam. Dat is een mooie, maar ook pijnlijke conclusie, aangezien vorige maand nog de vraag was of BOA überhaupt zou kunnen plaatsvinden dit jaar.

Eind augustus zette de Raad van State immers een streep door het bestemmingsplan van de gemeente dat muziekevenementen in het Zuiderpark mogelijk moest maken, na bezwaar van twee omwonenden. Uiteindelijk ging het festival wel door, maar dit onderwerp hield de gemoederen duidelijk bezig. Links en rechts werd erover gesproken en sommige bands benoemden het tijdens hun optreden. En terecht: plek voor muziek is er al niet veel in Rotterdam, en dat terwijl er een bloeiende scene is vol fantastische muzikanten en muziekliefhebbers. Wij hopen erop ons volgend jaar rond deze tijd gewoon weer naar het Zuiderpark te mogen begeven.

Credits fotograaf 1e foto (Boskat): Martijn Berlage
Credits fotograaf rest v/d foto’s: Govert Kreuk

In 2013 ontwikkelde de Popunie het concept Popunie Live met als doel de promotie van Rotterdamse popmusici in de hogere regionen. Met name gericht op het neusje van de zalm dat inmiddels diverse stadia heeft doorlopen en wellicht aan de vooravond staat van een professionele carrière in de muziek. Deze acts programmeren we op festivals als Grasnapolsky en Metropolis en ook op Baroeg Open Air! Meer info vind je hier.

Finalisten maken zich klaar voor de finale van de Grote Prijs van Rotterdam!

Het finaleweekend van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam staat voor de deur. Op vrijdag 20 september en zaterdag 21 september zullen 20 Rotterdamse finalisten alles uit de kast halen om de jury te overtuigen en de titel binnen te slepen!

De finalejury’s bestaan uit professionals uit de scene zoals; Ruud Lemmen (programmeur van Woo Hah – Hiphop), Harry Hamelink (artistiek directeur Motel Mozaique – Bands), Walter Wilhelm (boeker Dox Records – Singer/Songwriter) en Esther Roozendaal (dj, producer en labelbaas Estroe – Electronics).

Laat je verrassen door de veelzijdigheid en geniet van het opkomende muzikaal talent van de stad. Ben jij erbij als bekend wordt welke vier acts gaan winnen? Koop snel nog je ticket voor de Hiphop finale hier! (De Bands & Singer/Songwriter finales zijn uitverkocht).

Wie doen er mee?

Categorie Bands:  Eline Mann, Ella East, Hearing Dogs for Deaf People, Modji, The Legendary Orchestra of Love (lees meer over deze finalisten).

Categorie Hiphop: ANDIJ, Boogie Brothers, Troy Dominiq, WOWI, Zachery V (lees meer).

Categorie Singer/Songwriter: Jessy Yasmeen, LAURA, Le Motat, RZLZ, Serelda (lees meer).

Categorie Electronics: Deep Filip, Fallwood, Kofi The Unknown, Oby Nine, Pildrin (lees meer).

De finales

Het finaleweekend wordt afgetrapt met de Hiphop en Electronics finale in BIRD op vrijdag 20 september. De Singer/Songwriter finale is een matinee op zaterdagmiddag 21 september in De Doelen, de Bands finale vindt daar ook plaats in de avond. De finalisten hebben 20 minuten om de jury te overtuigen met hun set. Aan het einde van elke finale wordt de publieksfavoriet en de juryprijs winnaar bekendgemaakt.

De Electronics finale kent een andere opzet, namelijk een beat battle mede-gehost door Triphouse Rotterdam. De vijf Electronics finalisten gaan in een uur tijd een nieuwe track produceren op basis van een sample pack, geleverd door de Grote Prijs van Rotterdam. Na dit uur worden de tracks gepresenteerd aan publiek en jury.

Net zoals vorig jaar worden alle jury-winnaars van de vier categorieën genomineerd voor de Rotterdam Music Award in de categorie De Belofte.

Prijzenpakket

De winnaar per categorie krijgt een prijzenpakket dat onder andere bestaat uit:

  • €1.000,- prijzengeld, met dank aan Sena Performers.
  • Een optreden op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2020 in Rotterdam.
  • Een masterclass op maat aansluitend bij de behoefte.
  • Een persoonlijke coach (ong. een half jaar).
  • Een optreden op Griendpop op zaterdag 28 september 2019 (uitsluitend Bands!)
  • Een dag studiotijd bij RockTown Studio’s (Bands en Singer/Songwriter).
  • Een nominatie voor de Rotterdam Music Award – De Belofte.
  • Een jaarabonnement voor Meet The Pro sessies voor 2 personen.

De publieksfavoriet per categorie ontvangt:

  • € 250,- prijzengeld.
  • Een jaarabonnement voor Meet The Pro sessies voor 2 personen.