Popunie Live presenteert Rotterdams toptalent op Baroeg Open Air 2020

Op 12 september is het zover en zal Baroeg Open Air (BOA) weer neerstrijken in het Zuiderpark. Net als de Popunie heeft ook BOA een voortdurende zucht en ambitie om talenten te ontdekken en door te ontwikkelen. Vanuit dit licht is er al zeven edities lang een innige partnership tussen BOA en Popunie Live. Ook dit jaar hebben we samen een aantal beresterke acts geselecteerd. Vandaag lichten we alvast  een tipje van de (gitzwarte) sluier.

Iguana Death Cult 
Iguana Death Cult grossiert in culthits en verspreidt die vanuit Roffa over de wereld. Na de Amerikaanse lentetournee van dit jaar komen ze in het staartje van de zomer ongetwijfeld beslagen ten ijs op het BOA-hoofdpodium.

Hun duizelingwekkende garagepunk heeft op het tweede prachtalbum Nude Casino gezelschap gekregen van een bonte verzameling stijlen, waaronder krautrock, new wave en soul. De vijf muziekmengmeesters vatten deze klanksymbiose perfect samen in de songtitel Carnal Beat Machine. Die kan hard fuzzend aanslaan als een donderslag bij heldere hemel, maar ook aan de zwier gaan met zo’n zonnig liedje dat het Zuiderpark zal aanvoelen als een luid strand op Zuid.
Het Gezelschap
In 2018 flikte de Rotterdamse formatie De Likt het om de Electronic Stage van BOA om te toveren in  1 grote dansende en deinende massa. Best bijzonder voor een act die je misschien niet 1,2,3 in de line up van BOA zou verwachten. Maar zoals wel vaker, verrassen onze creatieve programmeurs vriend en vijand met niet alledaagse namen en daar mag weer een opvallende naam aan toegevoegd worden: Het Gezelschap.

Het Gezelschap bestaat o.a. uit Jordy Dijkshoorn (ja die bedoelik: de frontman van De Likt!), Juno Rissema (de excentrieke nachtburgermeester van Dordt) en MC Diggy Rast (Brandwerk). Hun muziek laat zich omschrijven als electro hiphop gecombineerd met swingbeat, spoken word en synthpop. Ongetwijfeld wordt dat weer een feestje waarbij  Jordy en zijn gezelschap de Electronic Stage opnieuw op zijn kop zet.

The Sweet Release of Death
Een knalgezellige bandnaam is het allerminst, maar The Sweet Release Of Death geeft wel je gemoed een boost met hun zelfverklaarde ’no gaze noise pop’. Vorig jaar verscheen de alom bejubelde ep The Blisful Joy Of Living, al moet die titel met een scheepslading zoutkorrels genomen worden. Deze indietriade is immers niet vies van wat wrang sarcasme. Met de Havenstad als thuisbasis transformeren ze hun geluidsomgeving in een lekker gruizig Gotherdam terwijl gitaaruitbarstingen je onbarmhartig om de oren gieren. De vaak fel bezwerende vocalen van bassist Alicia Breton Ferrer slepen je verder mee de diepte in, waar dynamiek en nihilisme hand in hand gaan.

Throwback naar 2019? Het live verslag lees je hier.

Baroeg Open Air vindt op zaterdag 12 september plaats in het Zuiderpark in Rotterdam. Tickets voor BOA vind je hier.
Klik hier voor het Facebookevent en volg het laatste nieuws van het festival via de website of Facebookpagina.

In 2013 ontwikkelde de Popunie het concept Popunie Live met als doel de promotie van Rotterdamse popmusici in de hogere regionen. Met name gericht op het neusje van de zalm dat inmiddels diverse stadia heeft doorlopen en wellicht aan de vooravond staat van een professionele carrière in de muziek. Deze acts programmeren we op festivals als Grasnapolsky en Metropolis en ook op Baroeg Open Air! Meer info vind je hier.

Popunie Live wordt mede mogelijk gemaakt door Sena Performers en Gemeente Rotterdam.

 

Visie!

Visie, een mooi woord voor vooruitkijken en nadenken over wat je allemaal doet. En het is ook iets met een stip aan de horizon.
In mijn vorige column had ik het over de verschillen tussen masteraars. Verschillen in profiel, uitstraling én verschillen in visie.

De visie van een masteraar zegt ook iets over hoe hij of zij te werk gaat. Iedereen is hierin uniek, wat dan weer verschillen oplevert (en verklaart) tussen ons mastering engineers.

Die visie kan trouwens nog aardig wat invloed hebben op de werkwijze, stel ik me zo voor.
Als ik voor mezelf spreek dan kan ik met gemak twee of drie nachten achter elkaar een uur liggen piekeren en peinzen over zaken als akoestische aanpassingen aan mijn kamer (de studio) of de overweging een nieuw outboard apparaat aan te schaffen. (Waarom? Weegt het voordeel van zo’n machine op tegen de investering? Natuurlijk, het is outboard en outboard is gaaf.)

Een groot deel van mijn werkwijze (en die van mijn collega’s) hangt dus vooral aan elkaar met nadenken over wat we willen bereiken met ons werk qua sound en impact van muziek.

Wat is er voor nodig om datgene te bereiken wat ik voor ogen (oren) heb als het aankomt op juist die sound en impact, en dus de connectie(!) met de luisteraar?
Kan het beter? Kan het sneller met hetzelfde resultaat? Dat zijn alvast een paar visionaire speerpunten die er toe doen!

Ik zou het wat abstracter kunnen maken door de vraag te stellen waarom sommige zo goed klinkende platen juist zo goed klinken. Hoe ver je daarin gaat? Er is geen grens.
Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik met deze visie op detailniveau ga zitten en hoe meer mogelijkheden er opdoemen. Je zult begrijpen: een uurtje ’s nachts wakker liggen is ineens een stuk logischer geworden.

Punt is wel dat de eerdergenoemde stip aan de horizon wel iets is om daadwerkelijk naar toe te werken (of in ieder geval de suggestie te wekken dat dat gebeurt).
Ik wil niet in cirkels blijven draaien zonder ook maar een stap dichter bij mijn doel te komen, al weet ik dat zodra dat doel bereikt is, het volgende doel zich al weer aandient.

Zo zijn doel en visie min of meer onlosmakelijk met elkaar verbonden (on-lo-smakelijk, een prachtwoord): ik wil graag meer albums, meer ep’s en meer songs masteren (doel) om steeds ietsje beter te worden en dichter bij die ultieme sound te komen (visie).

Ik vrees dat ik nooit zal zijn uitgeleerd en precies dat is wat het vak zo mooi maakt. Ik kan me nog steeds dagelijks blindstaren op mijn visie, zonder daarbij m’n doel uit het oog te verliezen.
Kortom: een audio nerd. Yes, I’m proud of it…
(En volgende keer zal ik proberen wat minder van die haken te gebruiken.)