Visie!

Visie, een mooi woord voor vooruitkijken en nadenken over wat je allemaal doet. En het is ook iets met een stip aan de horizon.
In mijn vorige column had ik het over de verschillen tussen masteraars. Verschillen in profiel, uitstraling én verschillen in visie.

De visie van een masteraar zegt ook iets over hoe hij of zij te werk gaat. Iedereen is hierin uniek, wat dan weer verschillen oplevert (en verklaart) tussen ons mastering engineers.

Die visie kan trouwens nog aardig wat invloed hebben op de werkwijze, stel ik me zo voor.
Als ik voor mezelf spreek dan kan ik met gemak twee of drie nachten achter elkaar een uur liggen piekeren en peinzen over zaken als akoestische aanpassingen aan mijn kamer (de studio) of de overweging een nieuw outboard apparaat aan te schaffen. (Waarom? Weegt het voordeel van zo’n machine op tegen de investering? Natuurlijk, het is outboard en outboard is gaaf.)

Een groot deel van mijn werkwijze (en die van mijn collega’s) hangt dus vooral aan elkaar met nadenken over wat we willen bereiken met ons werk qua sound en impact van muziek.

Wat is er voor nodig om datgene te bereiken wat ik voor ogen (oren) heb als het aankomt op juist die sound en impact, en dus de connectie(!) met de luisteraar?
Kan het beter? Kan het sneller met hetzelfde resultaat? Dat zijn alvast een paar visionaire speerpunten die er toe doen!

Ik zou het wat abstracter kunnen maken door de vraag te stellen waarom sommige zo goed klinkende platen juist zo goed klinken. Hoe ver je daarin gaat? Er is geen grens.
Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik met deze visie op detailniveau ga zitten en hoe meer mogelijkheden er opdoemen. Je zult begrijpen: een uurtje ’s nachts wakker liggen is ineens een stuk logischer geworden.

Punt is wel dat de eerdergenoemde stip aan de horizon wel iets is om daadwerkelijk naar toe te werken (of in ieder geval de suggestie te wekken dat dat gebeurt).
Ik wil niet in cirkels blijven draaien zonder ook maar een stap dichter bij mijn doel te komen, al weet ik dat zodra dat doel bereikt is, het volgende doel zich al weer aandient.

Zo zijn doel en visie min of meer onlosmakelijk met elkaar verbonden (on-lo-smakelijk, een prachtwoord): ik wil graag meer albums, meer ep’s en meer songs masteren (doel) om steeds ietsje beter te worden en dichter bij die ultieme sound te komen (visie).

Ik vrees dat ik nooit zal zijn uitgeleerd en precies dat is wat het vak zo mooi maakt. Ik kan me nog steeds dagelijks blindstaren op mijn visie, zonder daarbij m’n doel uit het oog te verliezen.
Kortom: een audio nerd. Yes, I’m proud of it…
(En volgende keer zal ik proberen wat minder van die haken te gebruiken.)

Renzo (Masterenzo) is een Rotterdamse masteraar. Hij heeft onder meer gewerkt voor Gery Mendes (GMB), The Legendary Orchestra Of Love en Bart Voncken. Nóg meer info over mastering is te vinden op zijn website.

CoronaPOP: het online streaming videoconcert

Niet bij de pakken neerzitten, maar creatief de omstandigheden benaderen. Op initiatief van The Legendary Orchestra of Love organiseren diverse acts op 18 maart een online streaming benefietconcert dat je vanuit huis kunt volgen: CoronaPOP!


Door de maatregelen rondom het Corona virus ligt de culturele sector stil. Evenementen zijn uitgesteld of afgelast tot in ieder geval 6 april. De noodzaak is duidelijk, maar het is natuurlijk wel balen. Gelukkig ontstaan er creatieve initiatieven als alternatief. Zo ook CoronaPOP dat, in samenwerking met Valo Media en Frame Wave studio’s, op woensdag 18 maart georganiseerd wordt.

Jessy Yasmeen, The Legendary Orchestra of Love, WatWatIs en Piece of Pie – The Ultimate Grunge Experience zijn inmiddels bevestigd.

Met dit live streaming-concert wordt er aandacht gevraagd voor de maatregelen die getroffen worden, de medewerkers in de zorg, het Rode Kruis dat zich wereldwijd inzet en voor de evenementenbranche die nu plat ligt.

Meekijken? Coronapop is woensdag 18 maart om 20:00 uur te volgen via coronapop.nl. Support your locals!