Releases mei 2020

 • Zoned Out

 • Left In Suspense
  • Genre: alt. rock, emopop
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Left in Suspense, opgericht in 2018, is de jonge Rotterdamse band rondom singer/songwriter Fleur Bonnewits. Na een aantal losse tracks is nu de debuut ep Zoned Out uitgebracht die is volgespeeld in de bezetting Imme de Wilde (drums), Timo Hulzeboom (gitaar) en Fleur Bonnewits (zang/bas).

De liefde en passie voor muziek spat van de enthousiaste band af, zowel op deze plaat alsook bij de vele optredens die de band gaf. Ze stonden bijvoorbeeld al op de Metropolis Talentstage (powered by Popunie) en openden voor Waylon en Golden Earring het Opperdepop festival.

Muzikaal is de inspiratie divers met artiesten als Paramore, Patti Smith, Nothing More en nog vele anderen. Op de vier tracks van Zoned Out is daardoor niet één stempel te drukken en daarin licht de kracht van deze band. Catchy rockend is het sowieso, maar het onderscheidende zit ‘m vooral ook in de zeer persoonlijke teksten van frontvrouw Fleur. 

Zelf zeggen ze daarover: “We write music for those that feel unheard of, to let them know they are heard. For those that feel like they don’t belong, to give them a place to feel at home. For those that feel lonely, to show them they are not alone. For those that feel hopeless, to convince them there is hope. We write music because we believe music connects.

This band is about more than just music. In a society where everyone wants to be themselves, but not to be alone, we believe that art has a place for everything. In a world where everything is moving so fast, we find art as a place to unwind. We hope you can find yourself in the music we write, in the words we speak”


Bij de ontroerend openhartige track The Moon werd een prachtige clip gemaakt door de jonge regisseur Fleur van der Heijden en die vind je hier. Tof debuut van een beloftevolle band!

 • Phase In

 • Winterdagen

Phase In is de debuut ep van Winterdagen, uitgebracht op het Zweedse 1631 Recordings. Voor de productie werkte Mink Steekelenburg samen met producer en cellist Maarten Vos. In de vier stukken Phase In, Twee, Westerkerk en Up North, horen we rondom het intrigerende pianospel van Mink ook Maarten Vos (modular synth & cello), Martijn Eikenhout (gitaar) en Jaap Rovers (viool).

Het resultaat is 17 minuten melancholieke schoonheid met een geweldige zeggingskracht die je keer op keer opnieuw wilt afspelen. Maar denk niet dat dit kabbelende zonsondergang muzak is, integendeel. Het geheel gaat schuil onder een sluier van minimale kraakjes, noises, en andere sfeerbepalende subtiliteiten.

Qua ideeënrijkdom lijkt Winterdagen met deze release dan ook aan te haken bij de vermaarde Rotterdamse ambient school waarin o.a. Michel Banabila en Rutger Zuyderveld doorlopend zoeken naar vernieuwing en verdieping van het genre. Anyway; een zeer fraai debuut!

 • Memento

 • IMANU
  • Genre: electronics, experimental bass music
  • Release-type: ep
  • Label: VISION

Producer en dj Jonathan Kievit maakt al vanaf zijn 16e muziek en met veel succes, getuige releases op o.a. Renegade Hardware en Critical Music en het winnen van de ‘DnB Arena Best Newcomer’ Award in 2016. Desondanks besloot hij zijn (moeilijk te Googlen) artiestennaam Signal te veranderen naar IMANU, afgeleid van z’n tweede naam Immanuel.

Tegelijkertijd symboliseerde deze stap zijn behoefte om persoonlijker en met meer vrijheid muziek te maken en zich niet langer te beperken tot louter drum ’n bass. “Ik heb zes nummers geschreven die volgens mij het beste laten zien wat cool is rond een D&B tempo. Alles van Flume-geïnspireerde dingen tot bijna industrial hardcore en van hiphop tot trap, zelfs mijn lievelings cheescake, allemaal samengebracht in één trip.” aldus IMANU.

Zonder zijn roots te verloochenen slaat Jonathan met de sterke Memento ep nieuwe wegen in en doet dat overtuigend. De plaat komt uit op het VISION label van Noisia!

 • Life Of Pi Multiverse: PORTAL I

 • FABZ Pi

Life Of Pi Multiverse: PORTAL I vormt de eerste van drie ep’s die als toetje de release van het album Life Of Pi Season 3 aan het eind van het jaar krijgen. FABZ Pi is als een alchemist op reis en laat daarbij een spoor van spirituele trap tracks voor ons achter. Wanneer hij op het podium staat brengt hij gedreven een mix van diepe, zelfreflecterende teksten en bergen energie met de garantie op een moshpit.

In deze worp vijf, door studiowizard M3 tiptop geproduceerde, tracks volgens inmiddels beproeft FABZ Pi recept; melodieuze trap, vervreemdende autotune vocals en catchy teksten met hoopgevende boodschappen. Fijn plaatje weer, keep them comin’!

 • Harpocrates 13th

 • Nani Kry

Nani Kryeziu is een singer/songwriter uit Rotterdam die studeerde aan de Albeda Muzikant/Producer opleiding. Muziek is voor deze multi-instrumentalist zijn passie én uitlaatklep, hiernaast is hij ook producer en mc/host. Kry brengt met Harpocrates 13th na 13 jaar z’n eerste album uit.

Hierop zijn de persoonlijke levensverhalen en wijsheden van Nani terug te horen. Beschreven wordt het leven van een jongen die buiten werd gesloten door zijn familie en op straat terecht kwam, die niemand had dan alleen zichzelf om hem wijzer te maken. De muziek heeft hem zoals hij zelf zegt; “manieren en normen geleerd.”

De 13 tracks op dit debuut laten een gevarieerd geluid horen en op het album komen een aantal gasten voorbij zoals Tim I.D. en Deux Mitru die het met hun Belgische tongval een originele twist aan het geheel geven. Nani Kry behoort dan ook tot de ‘familie’ van het Belgische label Mercurius dat het album uitbracht.

Overwinning in de stilte, God van stilte en geheimen… Harpocrates 13th!

 • Phoenicopteridae

 • Shwuaen
  • Genre: post-punk
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Shwuaen is de spiksplinternieuwe band van de Forbidden Wizards bandleden. Voor de gelegenheid wisselde ze van instrument waardoor het DIY-supertrio aantreedt in de opstelling Tom op gitaar, Ross op drums en Amber op bas.

Hun mini debuut-ep met de welluidende titel Phoenicopteridae gaat meer de post-punk kant op. Denk hierbij aan een Bauhaus sfeer of de onderkoelde zang van een band als Siouxsie of X-mal Deutschland. De 4-track opnamen uit de Duct Tape studio wisten het industriële jaren 80 geluid in ieder geval perfect te vangen. Slechts drie songs in nog geen zeven minuten, maar die maken al razend nieuwsgierig naar een uitgebreidere ep of album. Kom maar op!

 • Calandline

 • Lenson

Al sinds 2012 neemt dj/producer Lenson elektronische muziek op en brengt deze o.a. uit op vinyl via Revenge Techniques, TH Tar Hallow, Self Reflektionvia z’n eigen label Paling Trax. Als stafmedewerker van de Clone platenzaak bestiert hij tevens het Rotterdam Electronix label waarop zijn nieuwste plaat Calandline is uitgebracht.

Op deze Calandline ep vier sterke techno tracks waaronder een jachtige remix van het titelnummer door de Braziliaan Betek. Al met al een mooi ruimtelijk geproduceerde plaat die vrij stevig klinkt zonder al te zwaar op de maag te gaan liggen. Ongetwijfeld een succesvolle dansvloerkraker!

 • Jeliya

 • Kofi The Unknown
  • Genre: electronics, world grooves
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Beatmaker, componist en dj Kofi The Unknown was vorig jaar één van de finalisten van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam en maakte daar indruk. Producer Kofi P. omschrijft zichzelf op Soundcloud als “a man of simple pleasures, beats, grooves and syncopated drums”. Hoewel dit hoorbaar de essentie van zijn muziek is zit er echter ook een veel diepere laag in zijn werk.

Zo verwijst de titel van zijn nieuwste ep Jeliya naar het oude West-Afrikaanse bardische ambacht Jaliyaa als een bewijs van de kracht van muziek en woorden. De woordsmeden van West-Afrika, die in de volksmond ‘Griots’ worden genoemd, vertelden verhalen die zij van vader op zoon en moeder op dochter meekregen. De kunst van de Griots, Jeliya, uitte zich in spraak, lied of instrument.

Met de vijf uitgebalanceerde nummers op Jeliya brengt Kofi The Unknown een fraaie ode aan alle verhalenvertellers die hem geïnspireerd hebben; vrienden, artiesten, muzikanten, creatievelingen en vreemdelingen. Resultaat; heerlijk organisch klinkende grooves met een originele twist en bovenal een verslavende werking. Top!

 • Mazza Maze

 • Beau Zwart
  • Genre: electronics, jazzfunk, global beats
  • Release-type: ep
  • Label: INI Movement

Beau Zwart (1995) combineert zijn klassieke piano achtergrond met een voorliefde voor synthesizers, jazz, broken beats en house-muziek. Deze invloeden komen samen op zijn releases en in livesets waarbij hij gebruik maakt van livelooping, improvisatie en temposwitches.

Beau’s sound is een samensmelting tussen Henry Wu, Floating Points en Jamiroquai en was eerder al te zien op festivals zoals Grasnapolsky (als Popunie Live act) en Noorderslag. Naast dj, producer en performer is Beau ook filmcomponist. Zijn eerste feature length score werd zelfs geselecteerd voor het IDFA en dit filmische aspect hoor je goed terug in zijn performances en tracks.

De mini ep Mazza Maze vormt een collage van muzikale inspiratie binnen ‘club music’. De tracks Mazza Maze en Chamralisa laten een soepele fusie horen van breaks, broken beats  en house rhythms gecombineerd met op jazz geïnspireerd toetsenwerk, funky baslijnen en ‘global’ samples.

De arrangementen klinken als een klok en swingen als een malle. Al met al een te gekke zomerplaat, uitgebracht op het Amsterdamse label waarop bijvoorbeeld ook LYMA, Gallowstreet en Prace muziek uitbrachten.

 • Ahosi Army

 • Philou Louzolo
  • Genre: electronics, techno, afrofuturism
  • Release-type: ep, 12" vinyl, digitaal
  • Label: Wokoundou

‘Afrikaanse techno’ is de koers die Philou overtuigend vaart. De door Louzolo zelf ingespeelde rollende percussie ritmes en energieke techno invloeden maken zijn label een unieke aanwinst voor de Nederlandse elektronische muziekscene.

Met Wokoundou Music richt hij zich nadrukkelijk op de toekomst van Afrikaanse muziek en vertaald z’n ideeën hierover in eigen muziek en projecten. In het creatieve proces laat Philou zich hierbij inspireren door ‘sci-fi’ en ‘Afrofuturism’ om zijn muziek en kunst vorm te geven.

In muziek en dj sets fuseert Louzolo dan ook verschillende stijlen zoals Afropop en -house, techno, IDM, R&B, acid house, minimal en Kuduro. Zo ook op Ahosi Army. Door deze veelzijdigheid wordt het steeds lastiger om zijn muziek in een hokje te plaatsen. Philou erkend dat z’n muziek ook een vorm van verzet is om de stigmatisering van Afrikaanse muziek te bestrijden, door zichzelf en zijn publiek uit te dagen om Afrikaanse muziek op een futuristische manier te benaderen.

Binnen dit ‘Afrofuturism’ verbind Louzolo het verleden, oftewel de Afrikaanse muzikale erfenis, met hedendaagse genres en presenteert het als Afro muziek uit een fictieve toekomst. In een later stadium kunnen we ook muziek van andere artiesten en genres verwachten op het Wokoundou label. De vier tracks op Ahosi Army maken ons nu al reuze benieuwd!

 • The Spaces You Hold

 • Robin Rimbaud & Michel Banabila
  • Genre: electronics, pop
  • Release-type: ep
  • Label:

Michel Banabila deed een prachtige samenwerking met de Britse artiest Scanner (Robin Rimbaud) dat als download-only werd uitgebracht. Deze laatste zei over dit unieke project het volgende: “Songs have always been important to each and every one of us but interestingly in my own career trajectory I’ve rarely written songs or considered the idea of being a songwriter. I have sung cover versions of Tuxedomoon, Severed Heads and Wire on past releases, and for those who saw my band Githead (with Colin Newman and Malka Spigel) might have heard my rendition of Spiderman at the soundcheck. Most recently, I released this tribute to my late mother Jayemme, but used a vocoder to disguise my voice.

Now, until this day, I was never brave enough to reveal myself in such a direct and intimate way, but here you have it. Four songs, written over the last year with Dutch composer and musician Michel Banabila. Having worked together before, with our first ep on Steamin’ Soundworks, and released a beautiful 7” single, Between Your Eyes and Mine, Michel approached me to collaborate on a new release. Interestingly, Michel also had a long history of working with the human voice and encouraged me to add my voice to some very rough ideas he had begun sketching out. From these very early explorations, songs began to almost magically appear from the dust, and matured into this poignant ep that you can hear here.

It was a risk. Like many electronic musicians it’s easy to hide behind the technology, but to leave yourself raw and open is extremely challenging. The vulnerability appealed to me. This music will most likely surprise many listeners, but there’s an emotional depth and commitment within them from us both that we hope translates. There’s still an experimental edge to these songs, but enveloped within the song structure. It’s so different from anything that either of us have ever produced before that we hope you will embrace the music with open hearts and open minds.”

 • One Foot On Death Road

 • Bang Bang Band Girl & Trash Colapso
  • Genre: loud music, garage punk, trash blues
  • Release-type: album, 12" colored vinyl, digitaal
  • Label: Trash Wax Records

Tof split-album van de Rotterdamse act Bang Bang Band Girl (One Lady Band) en het Argentijnse Trash Colapso (One Man Band) gebaseerd op een digitale zes song ep uit 2015. Nu heruitgebracht en uitgebreid door Trash Wax Records op prachtig geel en rood vinyl. Het is ditmaal 12 nummers lang wild blues trash, garage punk, rockabilly, R&B en ruige rock & roll wat de klok slaat; heerlijk!

De ‘one lady band’ Bang Bang Band Girl bestaat uit de van origine Chileense Sheri Corleone, een grote liefhebber van ware rock & roll in de rauwe zin van het woord. Denk hierbij aan The Gun Club en Cramps maar ook aan acts als Suicide. We maakten eerder een portret van deze deze bevlogen DIY muzikant en radio host dat je hier kunt nalezen.

Het label Trash Wax heeft gewoon gelijk: “Fantastic album from these two South American Trash mongers… If you’ve a decent pair of ears, you’ll love this!”

 • Magneto

 • Mark du Mosch
  • Genre: electronics, techno, acid
  • Release-type: ep, 12" vinyl, digitaal
  • Label: Pinkman Records

Mark du Mosch bracht, sinds zijn debuut-ep The Red Hour in 2016, opnieuw een release uit op het Rotterdamse kwaliteitslabel Pinkman. De release info stelt: “Magneto takes you on a rollercoaster ride from an industrial factory workout to a soulful frenzy and back. Filled with heavy, borderline tribal rhythms intertwined with glitchy loops and spacey melodies, it’s a vortex into a dreamlike state where the routine is the villain and the practice of discipline unfolds into the liberation of creativity. And all given groove Mark du Mosch’s style.”

Daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn; vier ijzersterke techno tracks met een onmiskenbare oldschool acid touch!

 • Big Cloud

 • J.T. Bogaard
  • Genre: electronics, new age, ambient
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

De Rotterdamse muzikant, componist, producer en studiotechnicus Jasper Boogaard kennen we van de acts Goodnight Moonlight en Midwinter Bonfire. Hiernaast is hij mede oprichter van Coaster Records (ruim 20 releases!) en muziekjournalistiek platform Front (aanrader!). Na een stage bij de Headroom Studios (Hop Along, Modern Baseball) in Philadelphia is hij momenteel aan het afstuderen in Music Technology aan de HKU.

Ondanks al deze bezigheden vond Jasper de tijd om onder eigen naam de ep Big Cloud uit te brengen. Hierop vier stukken wonderschone instrumentale new age muziek waarin een voorliefde voor onthaasten en meditatie doorklinkt. Wat ons betreft een prachtig solo-debuut binnen zijn uitgebreide output!

 • Mo Surrah Bangunlah

 • Whooom
  • Genre: loud music, psychedelic doom
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

De afkorting ‘ep’ staat van oudsher voor ‘extended play’ en betreft dan een single release van meerdere tracks tegelijk, op vinyl 7″ traditioneel twee per kant. De heren van het Rotterdamse doomcombo Whooom hebben echter de track Mo Surrah Bangunlah weten te ‘verlengen’ tot een ruime 20 minuten. Een lengte waar je twee authentieke vinyl ep’s in kwijt kunt!

Mo Surrah Bangunlah is een imposant werkstuk geworden dat geen moment verveelt. De opbouw is subtiel en brengt je langzaam in een gewenste ‘state of mind’. Van lieverlee ontvouwt zich een hoogpolig psychedelisch klanktapijt waarover de muzikanten vrijuit ronddolen zonder de draad kwijt te raken en ontoegankelijk te worden en dat is knap.

De van bands als Forbidden Wizards, Order Of The Emperor en Shwuaen bekende muzikanten Ross MacLean (gitaar), Bart van Garderen (bas) en Tom van Garderen (drums) trekken als powertrio Whooom met deze nieuwe track de lijn van Bardo uit 2018 zeer overtuigend door. More please…

 • Dromen In Kleur

 • Raw Roets
  • Genre: hiphop
  • Release-type: ep
  • Label: Couture 33

Raw Roets (Cyrano Ceciel Kout, 1989) groeide samen met zijn ouders, twee broers en jongere zusje op in Crooswijk. Op jonge leeftijd begon de passie voor muziek al te kriebelen. Van zijn ouders mocht hij op pianoles en zo vorderde zijn ontwikkelingen op muzikaal gebied. Na de verhuizing met zijn familie naar Prinsenland begon de liefde voor muziek/rap pas echt te groeien.

In 2015 werd Roets door Hef, Feis en Winne in een BALLINNN’ interview bestempeld als de belofte uit Rotterdam. “Rotterdam betekent  veel voor mij. Ik ben hier geboren  en getogen nadat mijn ouders hier kwamen wonen vanuit Suriname. In mijn muziek ga je dit altijd terug horen, ik draag die Rotterdamse rauwheid. Ik werd al snel de belofte genoemd en dat voelde ergens heel fijn omdat ik het gevoel had dat mijn muziek eindelijk gehoord werd door mensen waar ik zelf altijd al naar opkeek. Toch kwam er ook een bepaalde druk bij kijken omdat er veel ogen op me gericht waren, zonder dat ik zelf heel veel van mijn kwaliteiten had laten zien, ik moest het bewijzen!”

In de jaren daarna werkte de rapper hard om de scene te laten zien wat hij kan. Zo werkte hij aan projecten van Feis, Adje en Hef. Nu is er zijn zonder meer overtuigende tweede ep; Dromen In Kleur. Een sterke plaat die goed laat horen hoe Roets zich ontwikkeld heeft tot een artiest met een onmiskenbaar eigen profiel. Uitgebracht op Winne’s kwaliteitslabel Couture 33.

 • Control Tower

 • FFF
  • Genre: electronics, jungle, breakcore
  • Release-type: ep, 12" vinyl, digitaal
  • Label: self-released

Planet Mu, Kool.Pop, Mindbender, Sprengstoff, Murder Capitol, Hong Kong Violence, K-produktions, Sonic Beligeranza, Ketacore etcetera, de lijst lijkt eindeloos. Na door de jaren heen (vanaf 1997!) releases op dit soort labels te hebben uitgebracht presenteert Tommy de Roos (FFF) nu de Control Tower ep als eerste uitgave op zijn eigen 3AM Eternal label.

De drie tracks nemen je ruim 17 minuten mee op ontdekkingsreis door het hardcore en jungle universum. Titeltrack Control Tower laat een vloeiende mix horen van dubby ‘amen’ jungle, clash vocals en rare grooves. Het hectische Cut Bwoy biedt stomping hardcore dub en richt zich meer op de moshpit. Afsluiter Obedience wordt gedragen door synths en is daardoor een fijne moody roller met een bite geworden. Klasse!

 • Red Tape Sessions 2016-2020

 • Banabila | Derwort | Van Oosterom
  • Genre: electronics, ambient, drone
  • Release-type: album
  • Label: Tapu Records

Eerst een stukje geschiedenis: In 2016 bracht een Brits label een heruitgave uit van The Original Recordings van het Rotterdamse ambient collectief CHI, 30 jaar nadat de eerste cassette was gepubliceerd. Onze eerdere recensie hiervan lees je hier. Om deze rerelease van CHI te vieren met Hanyo van Oosterom, traden Jacobus Derwort en Michel Banabila live op in de Cafe OTO in Londen in februari 2016. Hetzelfde jaar deden ze concerten op het prestigieuze Berlin Atonal Festival en in de KINO in Rotterdam, waar CHI ooit in de jaren tachtig begon.

Ondertussen werkten ze aan een mogelijk nieuw album. Michel Banabila legde uren aan nieuwe loops, samples en composities vast, waarvan sommige werden gebruikt voor hun live optredens. Van Oosterom begon te bewerken en remixen, ook met behulp van de samples van Derwort. Het resultaat was de blauwdruk voor een nieuw dubbel album, dat echter nooit werd uitgebracht.

Vier jaar later in 2020 vond Van Oosterom deze ‘verloren’ schetsen weer. Het resultaat is The Red Tape Sessions 2016-2020. Aangezien Jacobus Derwort helaas in 2019 is overleden, zal dit download-only album de laatste samenwerking zijn. Wat er rest is een prachtig document als definitieve sluiting van de CHI cirkel.

 • Killed Soil Sinking

 • Bas Mooy
  • Genre: electronics, techno
  • Release-type: ep, 12" vinyl, digitaal
  • Label: MORD Records

Bas Mooy maakt al vele jaren techno van de donkere soort. Ook op zijn nieuwste Killed Soil Sinking ep weet deze dj/producer in zes tracks een onontkoombare duistere underground sfeer op te roepen. De technobeats zijn hiertoe niet zielloos hard, kaal en knallend, maar eerder grauw, dik en bedwelmend als een zwartgeblakerde branddeken. Erg sterk!

Met industriële precisie ontvouwen deze songs zich tot een oprijzende tsunami en door de kwaliteit van de productie blijven de details altijd herkenbaar en wordt het geen brij. Elke nieuwe luisterbeurt geeft ook weer iets anders prijs waardoor je er niet snel op uitgekeken raakt. Dat kun je wel overlaten aan deze Rotterdamse techneut. De plaat werd uiteraard uitgebracht op het eigen label MORD.

 • Low Rider

 • Ruimte Vogel

Informatie over deze act is spaarzaam beschikbaar, maar het duo Rob en Vincent leggen zo’n grote werklust aan de dag dat ze daarmee toch opvallen. In 2020 hebben ze dan ook al 40 tracks uitgebracht, veelal in de vorm van digitale mini ep’s waarvan Low Rider er één is.

De tracks Low Rider en Mushroom Echo hierop laten een meer minimal techno, deep house en electro sound horen waarbij de melodie centraal staat. Uitgebracht op het eigen Space-Echoes label.

 • L’incertitude

 • Rutger Zuydervelt & Bruno Duplant
  • Genre: electronics, experimental ambient
  • Release-type: album, cassette, digitaal
  • Label: Crónica

L’incertitude, is Bruno Duplant en Rutger Zuydervelt’s eerste album als een duo. Rutger kennen we uiteraard ook als Machinefabriek en Duplant is een gelouterd muzikant/componist uit Noord-Frankrijk. “He has collaborated with many musicians around the globe and has also made solo works. His recordings have been published by several labels, including his own label, co-curated with Pedro Chambel, Rhizome.s. For Duplant, composing and playing music is similar to imagining, creating, and sometimes decomposing new spaces/realities, and new entities. But it is also a reflection on memory, not the historic one, but memories of things, spaces, and moments…” 

Over hun samenwerking lezen we: “It came together very naturally, as if they played together for years already. There were no long discussions or conceptual heavy-handedness, these two tracks of pure sound exploration in the most intuitive sense, just flowed from the remote collaboration and the back-and-forth swapping of materials and compositions. The core of the collaboration rested upon trusting each other’s capabilities and on the mutual appreciation for each others’ work. These two collage-like trips are loaded with suggestions of (otherworldly) spaces and places, but it’s the listener’s imagination that has to fill in the blanks.”

Een interessante internationale samenwerking met de twee lange, intrigerende stukken Le Doute en L’espoir als resultaat!

 • Voltage Controlled

 • Ruimte Vogel

Op deze zoveelste mini ep van Ruimte Vogel dit jaar, horen we twee stukken “wonky minimal weird electro stuff” zoals het duo het zelf zeer treffend omschrijft. In de tracks Voltage Controlled en het sterke Envelope Follower kneden ze op een verfrissende manier allerlei sounds en stijlen tot iets nieuws.

Buitenaardse sounds van een interessante act die nog veel meer in de aanbieding heeft op de site van het eigen label Space-Echoes. Van harte aanbevolen voor de avontuurlijke elektronische muziek liefhebber!

 • The Isolation Sessions

 • GOLD
  • Genre: loud music, hypnotic dark rock
  • Release-type: album
  • Label: self-released

GOLD maakt zoals ze het zelf zeggen “The soundtrack to binge-watching the world collapse”. Wat dat betreft zijn het interessante tijden nu velen aan huis gekluisterd zijn en van een live circuit weinig sprake is. Gelukkig dook als één van de weinige podia in Nederland het Eindhovense Effenaar in het gat en organiseerde vanaf het begin van de coronacrisis de inmiddels wereldwijd bekende ‘The Isolation Sessions‘ (totaal 70.000+ YouTube weergaven!).

Voor hun 35ste sessie in april werd GOLD uitgenodigd en dit werd een grandioos succes. Gedurende de livestream genoten doorlopend dik 600 kijkers, vanuit de hele wereld gezien de reacties in de chat, en na afloop is dit aantal alleen nog maar gegroeid. De band besloot de intieme sessie dan ook uit te brengen als het live-album The Isolation Sessions #35 .

Om deze release naar het fysieke rijk te brengen, werd iets speciaals bedacht. Drummer en producer extra ordinaire Igor mixte en masterde de opnamen en Daniëlle van Ark maakte een kunstwerk. Je kon de originele handgeschreven tekst van Milena krijgen voor een nummer naar keuze zoals ze gebruikt werden in het kunstwerk samen met een persoonlijke brief en een foto. Negen nummers, dus slechts negen pakketten; geen kopieën, geen vingerafdrukken, allemaal handgemaakt.

Hiernaast werden twee nieuwe T-shirts, de ene met de cover van het album en de andere is een vernieuwde versie van het toepasselijke ‘Binge-watching The World Collapse’ design. En het vloog allemaal terecht de deur uit. Concluderend een zeer inspirerend staaltje muzikaal ondernemerschap dat aantoont dat je als integere hardwerkende band met goede muziek ook in crisistijd kunt vertrouwen op het publiek dat je opgebouwd hebt of ad-hoc weet te veroveren.

Met zijn solodebuut X zoekt Jasper Werij (o.a. actief in Kalaallit Nunaat en KIEFF) onder de naam Jappie voor het eerst een andere kant van zichzelf op. De weg die hij hiermee inslaat ligt bezaaid met dromerige melodieën en zoete gitaarakkoordjes. Zeer fraai. Waar hij zich normaal gesproken liever verschuilde achter dissonantie en abstracte teksten vond hij dat het nu eens tijd werd voor iets wat bij zijn gevoel paste, ook al is dat gevoel niet altijd even leuk.

De vijf prachtige kleine liedjes op de X ep vormen de allereerste release van het gloednieuwe label/kunstcollectief Insert Blank Records, waarvan de leden uit verschillende delen van Nederland komen. Oprechte, introspectieve onthaast muziek van grote klasse!

 • Manifold

 • Versalife
  • Genre: electronics, electro
  • Release-type: album, 2x 12" vinyl, digitaal
  • Label: 20/20 Vision

Boris Bunnik is niet alleen bekend als Conforce, ook onder de naam Versalife brengt deze producer/dj muziek uit. Na eerder op het Britse label 20/20 Vision de ep’s Machine Life en Asimov’s Code te hebben uitgebracht volgt nu het album Manifold. Hierop acht tracks verdeeld over twee plakken vinyl met futuristische electro en de hem kenmerkende synths. Opgediend in een glasheldere productie die klinkt als om door een ringetje te halen. De streaming variant voegt er overigens nog eens vier tracks aan toe.

Het label hierover: “The Dutch producer Boris Bunnik aka Conforce continues his dystopian journey with auditory echoes of a cosmic abyss. Peppered with moody tones, deep bass lines and robotic funk, ‘Manifold’ navigates the future landscape in true Versalife fashion.”

De toekomst klonk zelden zo tastbaar; topalbum!

 • Convey

 • Madhara
  • Genre: global beats, world pop, jazz
  • Release-type: ep, cd, digitaal
  • Label: Freakish

De grotendeels Rotterdamse band Madhara bracht met Convey het eerste deel uit van twee ep’s (de tweede volgt in het najaar). Op Convey, dat zich vertaalt als ‘overdracht’, zijn ook de eerdere singles Colours Of The Wind en Water te vinden.

Drie zangeressen, strijkers, synths en de warme klanken van klarinet, beschrijven de nieuwe wereld van Madhara.  De nummers op beide ep’s zijn onderdeel van een muzikale reis waarin de band heeft geëxperimenteerd met verschillende stijlen en bezettingen om zo een geheel eigen sound neer te zetten. Hierin vormt  de liefde van de band voor verschillende landen en culturen een vast gegeven.

Eerdergenoemde single Water verscheen met bijbehorende video. Het nummer en de prachtige video zijn een ode aan water in al haar verschijningsvormen. Als inspiratiebron fungeerden de watervallen in de majestueuze parken van Brazilië, waar de frontvrouw van Madhara, Leah Uijterlinde, tijdens haar reizen verliefd op werd. “Er is zo onvatbaar veel moois om te aanschouwen op deze wereld. Ik probeer een stukje van dat paradijs mee terug nemen, en te delen met jullie ”  aldus Leah.

De vier mooiste souvenirs zijn op  Convey  bij elkaar verzameld, zodat alle windstreken uit je speakers waaien.

 • Maskers

 • Young Illu
  • Genre: hiphop, trap, urbanpop
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Young Illu is een opkomend artiest uit de Rotterdamse regio. Zijn liefde voor muziek begon toen hij 5 jaar oud was. Hij sloot zichzelf op in zijn kamer en zong mee met de grootste hits van bekende artiesten waardoor hij een brede interesse voor diverse muziekgenres heeft opgebouwd. In 2018 begon hij met het maken van de eerste stappen in zijn muziek carrière.

Inmiddels heeft hij samen met zijn producer, The Mercenaries, zijn eerste project afgerond; debuut-ep Maskers. De zeven tracks hierop hebben een aangename ‘trappy’ vibe, de raps en zang zijn zeer goed verstaanbaar en de productie is kraakhelder. Young Illu wil zijn luisteraars graag meegeven dat mensen soms een masker dragen en zich anders voordoen, dit vormt dan ook de rode draad in de teksten op dit debuut. Al met al een fijne eerste kennismaking!

 • 2 Gedachtes, 7 Dagen, 9 Jaar

 • Sha Hennep
  • Genre: hiphop, trap, urbanpop
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

De Rotterdamse rapper, songwriter en ondernemer Shaquille Ryvano Jules Hennep is van Surinaamse afkomst, geboren in Nederland en opgegroeid in Curaçao. Op jonge leeftijd leerde hij verschillende slaginstrumenten bespelen en maakte vaak muziek met zijn jeugdvrienden. Shaquille heeft altijd van verschillende genres gehouden en al deze bagage hoor je goed terug in de 13 stukken van debuut-ep 2 Gedachtes, 7 Dagen, 9 Jaar.

Op zijn zestiende begonnen met rappen en sinds oktober 2019 als independent artiest ‘Sha Hennep’ naar buiten tredend heeft Shaquille sindsdien al meerdere singles en videoclips uitgebracht die door het publiek positief werden ontvangen. Deze artiest wil niet in een hokje geplaatst worden en maakt muziek gebaseerd op genres van trap tot lovesongs en van oldschool hiphop tot moderne urban. Hierin slaagt hij met vlag en wimpel!

In de opvallende ep titel 2 Gedachtes, 7 Dagen, 9 Jaar vat Sha Hennep zijn levensverhaal in één zin samen. Hij licht dit als volgt toe: “Sinds mijn puberteit heb ik met 2 gedachtes rondgelopen. Aan de ene kant dacht ik dat ik moest leven volgens het boekje, diploma’s halen, een 9 tot 5 baan, trouwen, kinderen krijgen en dat was het. Aan de andere kant wilde ik een leven waar ik risico’s zou nemen en dan door middel van mijn muziek of door criminaliteit zorgen dat ik zodoende een luxe leven zou gaan leiden zonder regels en waar alles maar kon. Die gedachte had ik dag in dag uit en was 7 dagen per week met mezelf in strijd. Ik wist niet wie ik was of wat ik wilde. En nu na 9 jaar weet ik eindelijk wie ik ben, wat ik wil en ben ik bereid er helemaal voor te gaan zonder dat iets of iemand mij in de weg gaat staan.”

Inmiddels is van deze afwisselende ep al een reeks singles met videoclip (Spiegel, Invest en Catchen) verschenen. Concluderend bewijst Sha Hennep met zijn eigen visie en originele insteek een positieve bijdrage aan de hedendaagse hiphop scene te leveren. Goed bezig!

De Spotify-playlist van mei

Breng jij een album of ep uit? Meld je release hier aan!

Tourverslag: Neighbours Burning Neighbours

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Neighbours Burning Neighbours vertrok begin 2020 naar o.a. Ljubljana, Slovenië  om daar op te treden op het MENT festival. Over die ervaring schreef de band het volgende verslag. 
De tour

Na een hele mooie tour in mei 2019, gingen we begin 2020 weer op tour. Eén van de redenen dat we dit keer de wijde wereld in trokken was omdat we geselecteerd waren om op te treden op MENT festival in Ljubljana, Slovenië.

Na een hoop plannen begon er zich uiteindelijk een mooie route te ontwaren die ons via Duitsland naar Midden-Europa en de Balkan bracht, alvorens ons weer naar Nederland te brengen via de Alpen. Een prachtige tour voor een vakantieganger dus, maar ook voor de reizende muzikant een geweldige route.

Het gezelschap bestond dit keer, naast de band, uit geluidstechnicus Elmo en Marèl, die wanneer nodig als tourmanager fungeerde. En zo vertrokken we op de laatste dag van januari richting Kassel, een stad die precies in het midden van Duitsland ligt. Niet wetende wat we nu weten – dat onze tour qua timing bijna niet beter had gekund.

Want ook in een tourverslag kan je er niet omheen, dat de coronacrisis de muziekwereld ernstig heeft verstoord. En een internationale tour zou wel eens één van de laatste dingen kunnen zijn die weer terugkomen.

Maar laten we ons daar niet te veel op focussen. Ten tijde van deze tour waren we daar nog helemaal niet mee bezig. Ik hoop dat als je dit verslag leest het zelf ook weer een beetje vergeet!

De amoebe

Wat is het tour-gevoel? Nieuwe mensen leren kennen? Met een kater de hele dag in de bus zitten? Op vreemde plekken slapen? Tja, eigenlijk is het antwoord op alles “ja”. Maar wat ons betreft is het vooral het samen met elkaar zijn. Want, vanaf de eerste tot en met de laatste dag ben je bijna de hele tijd samen. In een groep met een fijne dynamiek (zoals bij ons) is dat absoluut geen afstraffing!

Tijdens de vorige tour zijn we dit fenomeen “de amoebe” gaan noemen en ook dit keer was de amoebe weer erg aanwezig. Naast het spelen, de toffe plekken, en de nieuwe mensen is dit voor ons allemaal één van de belangrijkste redenen om op tour te gaan.

Elmo & Marel

Wat is de grootste frustratie op tour? Nee, het heeft niks met slaapplekken te maken en ook niet met eten. Of files. Nee, verreweg het ergste is een geluidsman die zegt dat je te hard speelt en dat het zachter moet. Waarna wij dan vervolgens proberen uit te leggen dat we een harde band zijn en het dus ook hard moet klinken. Dat gaat niet altijd even soepel, want soms ben je moe omdat je slecht heb geslapen, slecht hebt gegeten en in de file hebt gestaan. Dat was een belangrijke reden voor ons om een eigen geluidstechnicus mee te nemen. En die vonden wij in Elmo Taihitu.

Dat was een goede keuze! Elmo is erg professioneel en ook een erg kundige geluidstechnicus, die goed nadenkt over hoe een band hoort te klinken. We hebben veel complimenten gehad over hoe goed het geluid was, met als hoogtepunt onze laatste show, in Venster 99 in Wenen, waar we te horen kregen dat een band daar nog nooit zo goed had geklonken! Daarnaast was het ook heel gezellig met Elmo en paste hij goed binnen de amoebe.

Het zesde lid van onze tourparty was Marèl, die op de vorige tour ook al de laatste paar dagen had meegepikt. Dus in die zin was dat weinig nieuws voor ons. Wat wel nieuw was, was dat Marèl dit keer ook meer taken op zich nam als tourmanager. Dat gaf ons als band zijnde veel rust. Eigenlijk is het enige waar je aan wil denken de show die je gaat spelen. Je wilt liever niet bezig zijn met waar het slaapadres is, waar je de sleutel moet ophalen en hoe laat je de volgende dag bij de venue moet zijn om je spullen op te halen. Als die überhaupt al mogen blijven staan.

Extra crew meenemen is wat ons betreft echt een groot pluspunt! Mits je tourbus groot genoeg is natuurlijk. Daarnaast heeft Elmo ook een rijbewijs en drie chauffeurs op een tour waarbij je per dag gemiddeld vier uur op de weg zit is geen overbodige luxe!

Opstaan, ontbijt & klaar voor vertrek

Als je wakker wordt op tour moet je soms even om je heen kijken. Je vraagt je af waar je bent en welke dag het is. Waarna snel de vraag rijst: hoe is hier de douche-situatie?

Tijdens deze tour hebben we op veel verschillende soorten plekken geslapen, van hotelkamers met auto thema of in Venetiaanse stijl, tot een omgebouwde gevangenis in Ljubljana. Maar de douche-situatie is niet altijd ideaal. Zo was er een badkamer in ons hotel in Chomutov waar de douchekophouder kapot was (met één hand douchen is toch knap lastig).

Tijdens onze vorige tour sliepen we voornamelijk bij mensen thuis, die dan in de ochtend zich uitsloofden voor ons om een lekker ontbijt op tafel te zetten. Dit keer was dat een stuk minder en ontbeten we vaak buiten de deur. Het is dan een goed idee om aan bijvoorbeeld de mensen die de show georganiseerd hebben te vragen wat leuke plekken zijn om te ontbijten, want je wil ook geen uren kwijt zijn met zoeken naar een leuke plek.

Als iedereen opgefrist is en ontbeten heeft en de koffie op is, is het weer tijd om de bus in te stappen. Maar eerst natuurlijk afscheid nemen van de hosts en ze een bedankje geven in de vorm van een goodie bag (tasje + single + een pak stroopwafels).

On the road

In Nederland zijn we het niet gewend om lange stukken af te leggen. Van Rotterdam naar Groningen vinden we al een roteind. Maar als je op tour bent is zo’n afstand (een kleine 3 uur rijden) opeens een relaxte dag.

Dat het rijden er bij hoort is het eerste dat je moet accepteren als je op tour gaat. De bus wordt een beetje je home away from home. Gelukkig hadden wij een hele ruime bus, met genoeg ruimte voor benen, rugtassen en natuurlijk snacks!

Ook de route was zeer aangenaam. Slovenië is vooral een mooi land om doorheen te rijden en in Oostenrijk hebben we wat van de Alpen gezien, wat natuurlijk altijd indrukwekkend is voor mensen die het vlakke Nederland gewend zijn.

Aankomst, wachten, eten, wachten, soundcheck

Tegen het eind van de reis begint iedereen in de bus vaak weer een beetje wakker te worden en naar buiten te kijken. De aankomst op een (vaak) nieuwe plek is toch altijd spannend en leuk. Want vaak weet je toch niet helemaal wat je kan verwachten.

Eenmaal de bus uit ontmoet je vaak de organisator van de show of de mensen van de venue. Omdat we zo’n nette band zijn, zijn we vrijwel altijd ruim op tijd, dus dat betekent dat we lang moeten wachten voor we iets kunnen gaan doen. Vaak kunnen we in deze tijd goed de venue ontdekken en even op het podium staan om te kijken hoe het allemaal aanvoelt.

Alles moet natuurlijk ook de bus uit, want we spelen altijd over onze eigen backline. Het sjouwen is niet het leukste onderdeel van touren, maar het hoort er wel bij.

Als uiteindelijk alles op het podium is opgebouwd kunnen we soundchecken. Meestal eten we na de soundcheck, maar het verschilt per show.

De shows

Waar het tijdens touren om draait zijn natuurlijk de shows. We speelden er negen. De eerste was in Sandershaus te Kassel. In een kelder met precies een goed aantal mensen in het publiek voor deze opwarmer, daarna volgde Cafe Rouge in Chomutov en Noch Besser Leben in Leipzig.

De vierde show was in Brno, locatie Bajkazyl. Georganiseerd door Bed People Booking. Een toffe, drukke avond in een fietsenshop/craftbeerbar/concertzaal. We speelden samen met Sinks, een band uit Brno. Zoek ze op, ze zijn het waard. De vijfde was in Fuga, Bratislava, een grote gothic grot. Deze werd georganiseerd door 52 Hertz Whale, weer een toffe band. Maar, echt, zonder grappen. Ook nog zo’n mooie bijkomstigheid, op tour leer je nieuwe bands kennen en ga je sowieso met minimaal drie verse bandshirts naar huis. Show zes was in Zagreb, in AKC Attack.

Na Zagreb volgde de show waar de tour eigenlijk omheen was gepland namelijk, MENT(!!!) in Ljubljana, wat een dag, wat een dag. We zaten wel lekker in het ritme na zes shows, maar deze voelde toch iets spannender. We speelden in Klub Gromka, voor ons speelden onze vrienden van 52 Hertz Whale… in een Neighbours Burning Neighbours t-shirt <3 daarna mochten wij. De zaal was afgeladen, het was nog even spannend of men wel bleef staan, omdat onze show een overlap had met die van Black Country, New Road. Gelukkig bleef bijna iedereen tot de laatste noot staan. Echt… geen woorden. Hierna namen we even een vrije dag om alles te laten landen.

Als toetje mochten we de dagen erna nog spelen in Sub, Graz en Venster 99, Wenen, samen met Sinks. De laatste show in Wenen was perfect om mee af te sluiten, de promotors van Fractal Nights hadden al weken hun best gedaan om de show te promoten op het internet. Wederom stond de zaal helemaal vol.

We zijn zo bizar dankbaar dat we dit nog hebben mogen meemaken dit jaar. Dat we als knuffelende amoebe door het leven zijn gegaan, hoestend en proestend bij elkaar in de tourbus en dicht naast elkaar op het podium. De shows waren te gek en van een niveau, dat we niet eerder mee hebben gemaakt. Het is zo ontzettend bijzonder om muziek live te kunnen delen met mensen. Het is een soort sjamanistische levensenergie, die er vrij komt en waarbij je als band en publiek echt even een moment los kan komen van de tijd en voelt “ja, dit is het leven”. We hopen dan ook dat we dit gevoel in de toekomst weer kunnen gaan delen met mensen.