Releases april 2021

 • Vergeten Diamanten

 • Fer
  • Genre: hiphop, urbanpop
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Deze rasartiest behoort inmiddels al bij de veteranen binnen de lokale hiphop community. Al vele jaren rustig en weloverwogen zo nu en dan releases droppend en wanneer de kans zich voordoet schitteren op een podium, liefst met liveband. Ferewe (1990) nam echter halverwege vorig jaar afscheid van zijn ‘Dichter’ alias waaronder hij tot dat moment altijd actief was geweest. Bijvoorbeeld met zijn vele samenwerkingen met G-Boah.

Hij besloot door te gaan onder de naam Fer. Op zijn debuut-ep onder deze nieuwe naam, Vergeten Diamanten komen in een dik kwartier vijf zeer knappe songs voorbij die na zijn laatste album Nieuw Leven (2018) toch nog steeds groei als songwriter laten horen. De rhymes, sounds en beats klinken origineel en ook tekstueel gaat Ferewe weer niet over één nacht ijs.

Deze ep draagt hierdoor een onmiskenbaar ‘eigen’ stempel, vooral vanwege de durf om van platgetreden paden af te wijken. De tracks zitten vernuftig in elkaar en tonen Fer’s authentieke muzikaliteit. Ferewe hanteert al zijn carrière lang het motto “Never Rush Art” en bewijst met de smaakvolle en sprankelende ep Vergeten Diamanten dat daar mooie dingen uit voort kunnen komen.

 • Love Stories

 • Tres
  • Genre: urbanpop, afro, zouk
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Toen Erra, Xavv en Clau in 2018 bij elkaar in de klas kwamen bemerkten ze al snel hun gedeelde liefde voor muziek. Op een gegeven moment bleek dat ze zelf ook goede muziek konden maken en dat er een klik was. Zo is uiteindelijk de toepasselijk genaamde formatie Tres ontstaan. Op hun debuut-ep Love Stories presenteren ze vier lekker catchy liedjes met het binnen de urbanpop populaire geluid van nu; tropical, afro, kizomba en zouk ritmes, subtiele auto-tune op de vocals en aansprekende ‘smooth’ teksten.

Met Love Stories wilde Tres de verschillende stijlen die ze vanaf de oprichting speelde naar voren te brengen. Hierbij is dit project wel, zoals de titel ook al aangeeft, gericht op nummers die over de liefde gaan. Alle beats zijn geproduceerd door de Rotterdamse beatmaker M&N Pro die bekend is van z’n zouk remixes. Het materiaal klinkt dan ook zeer professioneel en wordt bovendien vlot en soepel gepresenteerd door het drietal.

We concluderen dat er met Tres een beloftevolle nieuwe act in de zomers en opgewekt klinkende feel-good urbanpop bij is gekomen. Een prima debuut dus en zeker de romantisch aangelegde meiden moeten deze boys eens checken 😉

 • MONO

 • King Miles
  • Genre: indierock
  • Release-type: ep, 12" vinyl, digitaal
  • Label: self-released

Was 2020 voor de meesten al een jaar om niet snel te vergeten, dan geldt dit zeker voor de heren van de Rotterdamse indieband King Miles. “When life gives you lemons…”, dacht de band en wist van al het geleden hartzeer en eenzaamheid een heerlijk fris sapje te brouwen. De resulterende ep MONO belicht zes kanten van het alleen zijn; van “being mono” zoals ze het zelf verwoorden.

Dit uitgangspunt is in ieder aspect van MONO doorgesijpeld: de opnames, productie en ontwerp van de plaat is een testament van de band’s indie-geest. Een cocktail van Beatles en Arctic Monkeys invloeden met een verfrissende eigen twist. Nu op alle streamingdiensten gereleaset, maar de vinyl-fijnproevers moeten nog iets langer wachten tot MONO voor de zomer ook op 12″ inch plaat wordt uitgebracht.

Voor de voorafgaande single The Heat werkte de band samen met multi-instrumentalist Tijs Kulker (St. Solaire, Port of Call, ex-Friends of the Family). Een aanstekelijke uptempo-track over de lust en de liefde, over het zo dicht bij het alles verzengende vuur komen dat de hitte je volkomen in haar greep heeft.

King Miles speelde al op Oude Haven Festival 2018, het Eendracht Festival en als support voor Cosmic Carnival in Rotown. Naar aanleiding van dit sterke MONO zullen daar ongetwijfeld nog heel wat interessante shows bijkomen!

 • Call Me A Romantic, Whatever

 • Maushaund

Bart ‘Kat’ Kalkman is naast bassist in Neighbours Burning Neighbours en gitarist bij Nagasaki Swim ook een experimentele elektronicakunstenaar die veelvuldig chillt op existentiële gedachten. Al reizend door tijd en ruimte fantasievolle muziek, illustraties en pixelanimaties creërend. Geen wonder gezien de grote voorliefde voor alles wat sci-fi is met een speciale plek voor Star Trek, de serie Adventure Time en schrijfster Ursula Le Guin.

Op basis van dit alles maakt alter-ego Maushaund een pittig mengsel van prikkelende vaporwave, relaxte lo-fi hiphop beats en trippy chillwave. Na debuut-ep We’ll Meet Again uit maart 2020 verscheen deze maand het fraaie eerste album Call Me A Romantic, Whatever. Opnieuw een te gek werkstuk waarop er ook in een aantal nummers wordt samengewerkt met bekenden uit de Rotterdamse scene:  Mitchell Quitz (Julius), Martijn Tevel (Anta Baka?) en  de mede NBN-leden Daanie van den IJssel (It Rain / I Cry) en Alicia Breton Ferrer (Everything_Is_Going_To_Be_Allright).

Met Call Me A Romantic, Whatever heeft Kat Kalkman een betoverend cassette-album met grote zeggingskracht gemaakt. Want hoewel misschien minimalistisch opgezet toch weldegelijk zeer muzikaal én met hoorbaar spelplezier ingevuld. Een grootse prestatie; zo overweldigen met verre van bombastische muziek!

 • Zenobuurt Torries LP

 • Hannibal Peck
  • Genre: electronics, experimental techno, acid
  • Release-type: album, cassette, digitaal
  • Label: TH ± Tar Hallow

Hannibal Peck, mysterieus cultfiguur uit Rotterdam Zuid, laat op Zenobuurt Torries LP een stevig staaltje acid freak-outs en gangsta electro horen. Deze release laat je een dik halfuur gelukzalig trippen op ontwrichtende, experimentele in strikt tempo techno. Mede door de meer beatloze stukken weet het ook vrij natuurgetrouw een wat duistere en industriële sfeer op te roepen. Als geheel een knappe old-school productie mét een rauwe rafelrand.

De zeven tracks zijn door het Rotterdamse boetieklabel TH ± Tar Hallow, van de onvermoeibare Thanos Hana, ook uitgebracht in een authentieke gelimiteerde cassette oplage. Check deze plaat zeker uit, want wat ons betreft is Zenobuurt Torries LP een zeer geschikte plaat om nachtelijke uren door te komen!

 • Endless Hanger

 • Tes Damen
  • Genre: experimenteel, spoken word
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Endless Hanger is de eerste ep release van Tes Damen, een nieuwe act uit de Rotterdamse underground. Met een broertje dood aan social media nauwelijks online vindbaar, wat in ieder geval hun obscuriteit garandeert, bewust of onbewust. Hun naam blijkt ontleend aan een drijvend scheepvaart- en constructieplatform dat een groot deel van 2019-2020 in de Rotterdamse haven lag. De liedjes zijn voortgekomen uit het gevoel van zoeken naar dat wat vastligt.

De vier stukken van Endless Hanger zijn geschreven en opgenomen in een thuisstudio in Rotterdam. Waarbij het complete nummer Wipes naar Bergen werd gestuurd via de Manchester-artiest Rob Carter die er vervolgens de spoken words voor schreef en bij opnam. Verder werd er aan de totstandkoming van deze ep meegewerkt door de kunstenaars Raluca Croitoru (bekend van de voormalige projectruimte ONONO) en Tracy Hanna (ook in The Postpeople).

Een niet alledaagse maar opvallende release die we van harte aanbevelen aan liefhebbers van oprechte en daadwerkelijk experimentele underground muziek en geluidskunst.

 • Gimme Some Ganja

 • DJ Blaize
  • Genre: electronics, grime
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Dimitri Steven Versendaal is zo’n bevlogen individu die de stad smoel geeft. Niet alleen oprichter en eigenaar van Team Hoog Tempo en de Milky Way parties, maar ook iemand die bijvoorbeeld vorig jaar succesvol probeerde wat leven in de brouwerij te brengen. Ondanks corona.

Zijn alter ego DJ Blaize nodigde namelijk verschillende gasten uit om vanuit z’n huiskamer live-sets op FB & Insta te streamen. Hij was er vroeg in de coronacrisis bij en heeft uiteindelijk 20 Blaize It Up Quarantine Parties verzorgd waaronder een heuse Kingsday Special (5 uur lang). In de line-up o.a.: Oten, Melissa Lopes, Wowi, Donn Stone, Raw Roets, Darryl Antunes, Don de Baron, Mo Jakob en Sirene & MC JR. Volkomen terecht werd hij hiermee genomineerd voor een Rotterdam Music Award.

Echter, als liefhebber en profeet van muziek gebaseerd op hiphop, garage en bass brengt DJ Blaize sinds november ook zelf eigen muziek uit. Deze maand verschenen op z’n tweede ep Gimme Some Ganja drie ijzersterke funky en grimey tracks waarin deze drie elementen keihard doorklinken. Hier horen we graag nog veel meer van. Check it out, dikke plaat!

 • The Lockdown Sessions

 • Les Salopes
  • Genre: alternative rock
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Les Salopes is een band die met bezielde, pakkende altijd zelfgeschreven songs als basis balanceert tussen hardere op ‘in your face’ blues geïnspireerde nummers en melancholieke, lyrische songs. Netjes binnen de lijntjes kleuren is hierbij zeker geen must; je kunt hier en daar zeker wel een scherpe rand verwachten.

De zeeën van tijd die de vier heren van Les Salopes beschikbaar hadden in de afgelopen periode zijn benut voor het schrijven en produceren van een reeks nieuwe songs. Deze zagen het levenslicht onder de welluidende noemer The Lockdown Sessions.

Zoals ze zelf aangeven: twee ‘zware’ tracks die het gevoel van onbestendigheid en wanhoop goed omschrijven (VOID en Fighting Song), de ballad All Cars Are French over een eenzame rijder op (de) weg en een P-funkish ‘onzin’ liedje voor de balans (Happy Crocodile). Lekkere plaat en zeker de fraaie kalme zang in All Cars Are French, dat evenals VOID bij vlagen wat aan Tindersticks doet denken, maken The Lockdown Sessions meer dan zomaar een ‘tussendoortje’. Heerlijke groei briljant; Rotterdams rauw!

Headache Sorbet is de eerste soloplaat van Alicia Breton Ferrer, bekend van de noise-bands The Sweet Release of Death en Neighbours Burning Neighbours. Waar Alicia doorgaans fel boven de gitaren en drums uitsteekt, is ze solo avontuurlijk en noisend aan de slag gegaan met electronica.

Al gaat Breton Ferrer solo niet ver van huis; samen met haar Casio, gitaren, bass, versterkers en vergezeld door haar kamergenoot / kat Iggy, verkende ze het voor haar zo bekende terrein opnieuw. Met nieuwe, frisse ideeën nam ze de negen nummers van het album zelf op in haar met planten gevulde appartement aan de waterkant van Rotterdam tijdens de eerste pandemie-lockdown van 2020.

Alicia vertelt: “Ik begon te experimenteren met individuele geluiden en daaruit ontstond, beetje bij beetje, het schrijven van liedjes terwijl ik improviserend opnam. Te midden van de angst en ongerustheid die ik vooral aan het begin van de lockdown voelde, gaf deze manier van creëren en schrijven me een praktische manier om met de dagelijkse chaos en een zeer onduidelijke toekomst om te gaan. Het brengt iets nieuws en puurs naar voren; een reflectie op hoe ik dit moment ervaar, in plaats van hoe ik het normaal zou analyseren of overdenken.”

Het resultaat is even spannend als intrigerend: een half uur ingetogen en lo-fi songs, die noisy maar ook dansbaar kunnen zijn. Voor in de huiskamer of iets groters. De voorafgaande singles Having Fun (een ode aan haar Spaanse roots) en No Suicide In The Kitchen kregen allebei erkenning en airplay van (inter)nationale media, geheel terecht. Al met al biedt Headache Sorbet als geheel een aangename mix van tegenstrijdigheden; door angst gedreven herrie en vreugdevolle ritmes. Een speels maar ook ijzersterk solo-debuut!

Tevens als limited edition cassette uitgebracht via Glove Compartment; een nieuwe tak van het onvolprezen Nederlandse onafhankelijke label Subroutine Records. Meer hierover in dit interview op The Daily Indie.

 • Weight Of The Void

 • Teitan
  • Genre: loud music, blackmetal
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Teitan is een soloproject van Devi Hisgen (o.a. zanger en gitarist bij Cthuluminati). Gemaakt om compromisloos black metal en drone concepten de wereld in te kunnen slingeren. Het totale project richt zich op abstracte kunst en verschillende donkere wetenschappelijke concepten zoals valse vacuüm, quantum verval en ‘the great heat death’.

Weight Of The Void is in 2019 al gelimiteerd op tape uitgekomen op Zaertgevegt Records. Maar nu in 2021 heeft het gehele album met daarop nu zeven stukken, van de productie tot artwork een flinke update gekregen. Dit allemaal natuurlijk om de kleine schare trouwe fans voor te bereiden op de Teitan releases die verder nog zullen volgen dit jaar. Hier zijn wij zeer benieuwd naar, maar voorlopig nog wel even verslaafd aan de hypnotiserende kracht van de heavy stuff op deze release!

 • Soulfood

 • Jay Aaron
  • Genre: hiphop, soul, r&b
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Jay Aaron ging vroeger onder de naam MC Jeremiah en is dan ook al wat langer actief in de scene. Hij was bekend van de optredens met zijn voormalige coverband en deed veel shows op cruiseschepen, hotels en meer van dit soort locaties. Hij stopte 10 jaar geleden met actief muziek maken en heeft eigenlijk nooit echt iets uitgebracht.

Maar sinds hij zijn naam en imago in 2020 veranderde en Jay Aaron werd geboren is daar nu verandering in gekomen. Hij heeft zijn eigen nieuwe geluid gevonden en keert terug met nieuwe verhalen en vernieuwde energie. Verhalen verteld over soulvolle geluiden, voer voor je ziel… SoulFood!

Na z’n lange afwezigheid is Jay Aaron nu veelzijdiger, hij zingt en rapt maar vertelt graag verhalen met zijn liedjes en beperkt zich ook niet tot hiphopbeats. Hij houdt gewoon van muziek maken en dat kun je op SoulFood heel goed horen. In een klein halfuurtje komen er acht vlotte songs voorbij die een hartverwarmende positiviteit en soepele muzikaliteit uitstralen. Ons advies; geniet van de SoulFood op deze supertoffe ep. Zondermeer een sterke comeback!

 • Tathado

 • Thijmen Hoebink
  • Genre: electronics, ambient, drone
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Samen met Pierre Hagelaars vormde Thijmen Hoebink jarenlang de stampende electro en French house act Disko Matique en tegenwoordig is dit duo bekend als The Policy. Solo laat Hoebink echter een geheel ander en veel contemplatiever geluid horen. Na de fantastische debuut-ep Time Passing By van april vorig jaar toont hij zich op Tathado opnieuw een uiterst veelzijdige songwriter en producer.

De vijf nummers op de ep Tathado zou je dan ook goed kunnen zien als klankverkenningen in texturen. Als liefhebber van ‘fractal art’ probeerde Thijmen een manier te vinden om de abstracte, chaotische en toch natuurlijk ogende vormen naar muziek te vertalen. Hierin is hij wat ons betreft met vlag en wimpel geslaagd want het uitgebalanceerde Tathado kent een grote verbeeldingskracht en klinkt echt wonderschoon. Onthaastmuziek par excellence!

 • The Shivvies

 • The Shivvies
  • Genre: loud music, punkrock
  • Release-type: album, cd, lp, digitaal
  • Label: Shield Recordings

Michiel en Robert van The Real Danger en Marien van The Windowsill en Giant Eagles vonden de tijd en ruimte om tijdens corona een album op te nemen onder de naam The Shivvies. Het moest op Ramones lijken, maar ook een beetje op Riverdales en The Huntingtons. Zelf vinden ze dat het aardig gelukt is.

Het geheel in stijl zelf getitelde album The Shivvies laat 14 kraakheldere poppy punkrock parels horen waar de klasse en ervaring afspat. Het klinkt zo authentiek dat je er bij een blinde luistertest zomaar een decennium of twee naast kunt zitten. De missie van deze ervaren rotten is dan ook zondermeer geslaagd. Hele lekkere plaat die ons als reflex meteen laat uitschreeuwen; Hey, ho, let’s go!!

Later dit jaar verschijn het album uiteraard ook op vinyl via het gerenommeerde Tilburgse punk & hardcore label Shield Recordings, dus dat is nog even wachten voor de vinylofielen.

 • Op Jezelf

 • Yung Jerra
  • Genre: hiphop, trap, urbanpop
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Na de ep’s Opwarmen en Ik Kan Je Vertellen van vorige maand verschijnt nu alweer Op Jezelf. Opnieuw een worp nieuwe muziek van Yung Jerra, ditmaal verdeeld over 10 nummers. Aan inspiratie geen gebrek blijkbaar want de productieve Jeremy Braam schetst op toegankelijke trapbeats wederom allerlei straatverhalen in zijn onnavolgbare maar inmiddels herkenbare vocale stijl.

Pull Up en Opbellen zijn wat dit betreft typerende voorbeelden. Niet zozeer ritmische raps op de beat, maar meer bijna autonome praat-zang die incidenteel op de beat aanhaakt. Dit in combinatie met de soms erg rijkelijk gebruikte auto-tune op Op Jezelf zal zeker niet iedereen aanspreken. Toch wordt bijvoorbeeld op het vrolijke en aanstekelijke ritme van Naar De Grond of Jij Ken Niet wel meer de melodie gevolgd. Mede hierdoor én de afwisseling tussen zijn tekstueel onverbloemde braggin’, humor en toch ook ernst maakt dit Yung Jerra een artiest met meerdere gezichten. Eentje die zomaar voor verrassingen kan zorgen.

 • Tree Wisdom

 • Lara Deutz
  • Genre: jazzy pop, singer/songwriter
  • Release-type: ep
  • Label: VOC Records

Lara Deutz (ook bekend als Jazzalara) komt uit een creatief gezin en speelt van jongs af aan piano, schrijft liedjes en maakt kunstwerken. Haar nieuwste solo-ep Tree Wisdom bevat drie nummers die Lara vanuit haar hart heeft geschreven. De 31-jarige singer/songwriter met jazz- en popinvloeden componeerde en bespeelde hiertoe alle instrumenten zelf en nam ze ook nog eens op in haar eigen thuisstudio in Rotterdam.

In het eerste en titelnummer Tree Wisdom wordt het ritme aangegeven met vingerknipjes en stokjes, zodat de nadruk ligt op de melodie en persoonlijke songtekst. Dit wordt verder aangevuld met jazzy piano riffs. Het vervolgnummer Plastic People is geïnspireerd op Lara’s dromen en op de film Blade Runner. Dit lied heeft dan ook een filmische sfeer, bevat veel elektronische geluiden en meeslepende saxofoonlijntjes. Met afsluiter Remember krijgt de mini-ep nog meer kleur. In tegenstelling tot de andere twee heeft dit nummer een swingend uptempo ritme met reggae-invloeden, waar je ook nog lekker op kunt meedansen.

De achterliggende gedachte van de ep is om zelfontwikkeling te stimuleren met een link naar het levensproces van een boom. In de herfst verliest een boom al zijn bladeren en in de lente komt hij weer helemaal tot bloei, zoals nu. Hiervan maakte Lara een illustratie en dat is de cover geworden van deze korte, maar onderscheidende en o zo fijne release.

 • Interview Pt. II

 • Herman de Kok
  • Genre: acoustic indiepop, singer/songwriter
  • Release-type: album
  • Label: RVP Records

Herman de Kok is de zanger, gitarist en tekstschrijver van de rockband My Own Army die sinds 2007 enkele albums uitbracht en in Nederland en België rond tourde. Met deze band stond hij al op grote podia met bekende internationale bands en in oktober verscheen nog hun album These Gentle Day’s. Momenteel zit My Own Army in de studio voor het vijfde album dat later dit jaar gaat uitkomen.

Ook kun je De Kok kennen als frontman van de Pearl Jam coverband Pearl Ten die in 2016 finalist was bij de Clash Of The Coverbands en al op veel festivals succesvol de 90’s heeft doen herleven. Maar naast al dit gitaargeweld is Herman ook singer/songwriter en bracht in mei 2020 zijn sterke solodebuut uit genaamd Interview Part I. Als eerste deel van een tweeluik dat nu bijna een jaar later gecompleteerd is met het album Interview Part II.

Inspiratie voor dit soloproject haalde Herman uit het werk van artiesten als Elbow, Nick Drake, Ben Howard en The Veils. Dit monde uit in 11 magnifieke ‘kleine’ liedjes die in al hun kalmte een louterende uitwerking op de luisteraar hebben, schitterend! Zodra de omstandigheden dit toelaten zullen beide albums op de Nederlandse podia te horen zijn dus hou de agenda’s in de gaten. Voor bijvoorbeeld liefhebbers van het voormalige Songbird festival een aanrader van jewelste!

 • Bloei.

 • Tycho Poort
  • Genre: hiphop, singer/songwriter
  • Release-type: album, cd
  • Label: self-released

Van augustus 2020 tot april 2021 bracht artiest/producer Tycho Poort acht singles uit. Op de artworks daarvan groeide een knop uit tot een volledig tot bloei gekomen bloem. Nu is het zover en verschijnt het complete project als bundel. Bloei. laat je het geheel ervaren zoals Tycho bedoeld heeft.

Hoewel door Poort zelf geschreven, geproduceerd, gemixt en gemasterd heeft hij zeker niet alles alleen gedaan. Er zijn meerdere (co-)producties van z’n goede vriend Ganzali en gastoptredens van Massi, Joël Domingos, DADA, Q’n, Julius, Ruben Lagas en Symfonieorkest Nijmegen. En zijn eigen vader Eltjo Poort speelt viool mee op het ingetogen en emotionele Niets Meer, waarin zijn zoon zingt over de relatie tussen de twee. De akoestische opname hiervan is ook vastgelegd op video.

Tycho Poort: “BLOEI. gaat over het nemen van verantwoordelijkheid, volwassen worden, je lijden accepteren en doorzetten. In elk leven zullen er tranen vallen en fouten worden gemaakt, in sommige meer dan in andere. We zijn allemaal anders, en hebben verschillende eigenschappen en kleuren die ons mooi maken. Aan ieder de taak geen wrok te koesteren en elke bloem in onze prachtige tuin haar licht te gunnen. Om een mooie bloementuin te vormen, moeten we individueel en samen verantwoordelijkheid nemen voor onze BLOEI.”

Dit album is een interessante collage van stijlen en emoties geworden. Van drill-geïnspireerde drums via Atlanta trap-achtige 808’s, naar rustige wavey nummers gevuld met auto-tune. Trends en klassieke muzikaliteit gaan erop hand in hand; van een klein luisterliedje met enkel piano en viool, tot een track opgenomen met een compleet symfonieorkest. Ook duikt de singer/songwriter-versie van Tycho plots op met een gitaar in zijn hand. Een werkstuk om trots op te zijn; Chapeau!

BLOEI. is fysiek verkrijgbaar via de website; je krijgt dan een pakketje op de deurmat met daarin een cd, alle negen opeenvolgende covers en alle teksten.

 • Locked Up Live

 • Highway Chile
  • Genre: loud music, heavy metal
  • Release-type: album, cd, digitaal
  • Label: No Dust Records

Als één van de oudste bands van het land zette Highway Chile Rotterdam als hardrock en heavy metal stad meteen op de kaart. Samen met bands als Vandenberg, Vengeance, Bodine, Picture en Helloïse behoort Highway Chile in de jaren ’80 tot de vaandeldragers van de Nederlandse (hard)rock, waarvan de populariteit tot ver over de grens reikte.

In samenwerking met No Dust Records verscheen Locked Up Live. Dit album werd live opgenomen in De Graanbeurs op 19 september 2020 in Breda. Op de cd het gehele concert in 16 classic tracks uit het rijke oeuvre van zowel Highway Chile als Helloïse. Geweldige songs die vandaag de dag nog steeds staan als een huis!

Op deze opnamen is de line-up als volgt: Martin Mens – gitaar, Ben Blaauw – gitaar, Ernst van Ee – drums en de beide Helloïse connecties Marchell Remeeus – bas en Stan Verbraak – zang. Voor de gelegenheid aangevuld met een gastoptreden van jarenlange Highway Chile master schredder Gert Nijboer. Enjoy!

 • Pain, Resistance, Suffering

 • Phlebotomized
  • Genre: loud music, melodic deathmetal
  • Release-type: ep, 12" colored vinyl, cd, cassette, digitaal
  • Label: Petrichor

Sinds het ontstaan van Phlebotomized in 1989 neemt de band een solide plek in de wereld van de deathmetal in. Gebaseerd op verschillende geweldige albums zoals Immense Intense Suspence (1994), Skycontract (1997) en nadat de band in 2013 heropgericht werd Deformation Of Humanity (2019). Over deze geschiedenis lees je meer in ons interview met oerlid Tom Palms uit 2016.

Terug naar nu: Hun allernieuwste release is de ep Pain, Resistance, Suffering waarvoor de band terugkeerde naar de befaamde Duitse Soundlodge studio. Verwacht een perfecte mix van melodie, agressie en muzikale virtuositeit zoals we die Phlebotomized gewend zijn, maar dan weer net een stukkie bruter. Een sterke en vooral fris klinkende release die wordt uitgebracht door het nieuwe, aan Hammerheart Records gelieerde, Nederlandse label Petrichor. De ep komt uit in vele varianten waaronder op gekleurd vinyl en cassette. No surrender; a real blast!

 • The Corona Tapes

 • Studio Roti
  • Genre: indierock, experimental instrumentals
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Het leven kan eenzaam zijn tijdens de corona-periode, maar de mannen van Studio ROTI – Rob Brandenburg (Vlaardingen) en Martijn La Feber (Pernis) – besloten de stilte tussen hen te doorbreken en samen muziek te maken … apart. Werkend vanuit hun eigen thuisstudio’s creëerden ze de 18 instrumentale nummers die resulteerden in The Corona Tapes.

Dit was niet de eerste samenwerking van het tweetal. Rob en Martijn gaan ver, ver terug en begonnen samen muziek te maken in de bands Count Ziggenpuss en King Robbo. Op het podium dan, voor een live publiek. Allebei spelen ze verschillende instrumenten: gitaar, bas, drums, toetsen, ukelele, noem het maar op. Hierdoor kunnen ze met z’n tweeën als volwaardige band klinken! Ook zijn ze allebei verantwoordelijk voor de composities, die ze echt samen schrijven. Invloeden daarbij zijn heel breed: van jaren zestig psychedelica tot Daft Punk, van Zappa tot Foo Fighters, Deep Purple, Air, Bruce Springsteen, Flaming Lips, Motorpsycho en nog zowat meer.

Na anderhalf jaar hard werken aan mooie muziek is nu met The Corona Tapes een magnum opus van een uur als eerste wapenfeit online gerealiseerd. De klasbakken van Studio Roti mogen hier gerust trots op zijn; een positief project uit de buitencategorie en zeer geslaagd!

 • Voltas

 • Hydra Ensemble

Het Rotterdamse kwartet Hydra Ensemble bestaat uit cellisten Nina Hitz en Lucija Gregov, contrabassist Gonçalo Almeida en klankkunstenaar Rutger Zuydervelt die diverse elektronica bespeeld. Een ensemble als kruispunt waarop de expressies van vier verschillende individuen een gemeenschappelijke basis vinden.

Samen vormen ze op Voltas een vierkoppige entiteit die voortkomt uit weloverwogen en ‘moody’ collectieve improvisaties, waardoor een ingewikkelde lappendeken ontstaat van gelijktijdige melodielijnen, textuurverkenningen en uitgebreide drones. In de onderscheidende sonische taal die het gevolg is draait het om vrije improvisatie, minimalisme en een unheimische sfeer vol duister experiment.

De mooie opnames werden juli vorig jaar opgenomen in de Oude Kerk in Charlois en nu fysiek uitgebracht door een Sloveens label. Dit alles bij elkaar maakt dat Voltas net zo onheilspellend en majestueus klinkt als het veelkoppige Griekse mythische dier waaraan het gezelschap haar naam ontleent. Prachtplaat!

 • Depression Disco

 • BÄSN
  • Genre: electronics, indie electropop
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Na de succesvolle crowdfunding, twee toffe singles en een remix in de stijl van het nieuwe album, verscheen dan eindelijk het BÄSN album Depression Disco. Een aanstekelijk speelse plaat die een lach op je gezicht tovert maar tegelijkertijd een relevante maatschappelijke misstand aan de kaak stelt.

Depression Disco laat immers in negen sprankelende electropop tracks het persoonlijke verhaal van Sjoerd van Kampen horen over het gefaalde GGZ beleid binnen Nederland, de gefaalde participatiewet en het overwinnen van een depressie met suïcidale gedachten. Een uitgesproken album vol invloeden van Soulwax, LCD Soundsystem, LeLe en Borokov Borokov uiteraard afgemaakt met de inmiddels ‘klassieke’ BÄSN humor.

Een heel muzikale en vooral ook razend knappe plaat, want zelden gingen opbeurend entertainment en serieuze maatschappijkritiek op zo’n organische manier hand in hand. Een persoonlijke horrorstory zo vrolijk stemmend kunnen presenteren is maar weinigen gegeven. Met Depression Disco maakt BÄSN een statement waar een punkband jaloers op zou kunnen zijn en dat alle aandacht verdiend!!

Over de achtergronden van deze release lees je meer in dit openhartige interview met BÄSN.

 • Albino Sports Vol. 1

 • Brunzyn & Joost
  • Genre: hiphop, urbanpop
  • Release-type: album
  • Label: Albino Sports

Joost Klein uit Friesland begon in 2008 op 10-jarige leeftijd met een YouTube-kanaal genaamd EenhoornJoost. Volgens de een is hij gek, voor de andere geniaal; z’n muziek en vooral de spitsvondige, soms surrealistische teksten maken hem in ieder geval een opvallend fenomeen. Brunzyn uit Vlaardingen staat ook bekend om zijn slimme flows en intelligente bars. Hij maakte naam met zijn 2018 albums Dingen Van Bruno en 3134, waarna nog vele releases waaronder met Joost volgden.

Op het gelijknamige label verscheen nu Albino Sports Vol. 1 dat de twee gezamenlijk maakten. Brunzyn & Joost stuiteren hierop tussen ‘domme’ raps en knisperende electro beats heen en weer. Waarbij in hun caleidoscopische auto-tune maalstroom vele gasten voorbijkomen en  er een uitgelaten hiphop chaos ontstaat. Gasten zijn o.a. Donnie, Bokoedro, Daan Koens en Chri$tophe. Een tekstueel hilarische plaat die tegelijkertijd muzikaal heel creatief in elkaar steekt en waar een enthousiasmerende jeugdige levenslust afknalt.

Tijdens de beluistering zie je gewoon al voor je hoe dit gehele gezelschap festivaltenten afbreekt. Horen is geloven, dus we hopen dat de festivals zo snel als mogelijk weer realiteit worden. Albino Sports is uitputtend en bovenal vrolijk entertainment!

 • 42/43/44 CHRLTN x SPDJ

 • Charlton X Speedy J
  • Genre: experimental electronics
  • Release-type: 3x 12" vinyl, digitaal
  • Label: Stoor

Het unieke Rotterdamse STOOR lab presenteert doorlopend bijzondere samenwerkingen tussen open-minded artiesten uit de elektronische muziekscene. In januari kwam bijvoorbeeld Charlton Ravenberg (o.a. met Bas Mooy in Diabla Diezco) langs, die zich na een verblijf in Berlijn tegenwoordig weer in z’n thuisstad gevestigd heeft. Samen met Jochem Paap (Speedy J) ging hij intensief aan de slag en het resultaat hiervan is nu in de vorm van drie 12″ vinylplaten beschikbaar, maar dat zal niet lang duren.

Zoals elke uitgave van het STOOR archief is de oplage beperkt tot slechts 50 hand genummerde kopieën. Hierbij wordt elke plaat individueel gesneden (zgn. lathe cut) op 180 grams vinyl en verpakt in een ‘anti-static, anti-dust audiophile inner sleeve’ die weer in een 450 grams ‘custom outer sleeve’ met magnetische flap, embossed logo en label-info gaat.

Bij elkaar een flinke worp experimentele muziek die zeker niet ontoegankelijk is. De liefde van beide Rotterdamse geluidskunstenaars voor het maken van smaakvolle elektronische muziek en het nieuwsgierig zoeken naar het onbekende heeft in deze drie schijven een magistraal werk opgeleverd. Highly recommended!!

De Spotify-playlist van april

Breng jij een album of ep uit? Meld je release hier aan!

Niet Poetsen Maar Lullen Podcast #1 | El Fatso

Welkom bij de nieuwe Popunie Podcast reeks Niet Poetsen Maar Lullen! In deze podcast serie gaat muziekliefhebber Saar Gerssen met mensen uit de Rotterdamse muziekscene in gesprek over hun favoriete herinneringen, verhalen en memorabele momenten.

Welk moment tijdens een Rotterdams festival is iemand echt bijgebleven? Welke clubavond was fantastisch en waarom? Wat was het wildste concert wat ze hebben neergezet of hebben meegemaakt? Kortom, wat maakt de Rotterdamse muziekwereld nou zo bijzonder. Dit en meer hoor je in Niet Poetsen Maar Lullen!

In de eerste aflevering van Niet Poetsen Maar Lullen gaat Saar in gesprek met twee leden van de, normaal vijf koppige, Rotterdamse band El Fatso; Juriaan van der Graaf (drums) en Tom Schreuder (gitaar/zang). De band maakt naar eigen zeggen Rock ‘N’ Roffa en is een aanrader als je bijvoorbeeld fan bent van Queens Of The Stone Age en Arctic Monkeys.

In deze podcast komt o.a. naar voren welke muzikanten een invloed hebben gehad op de sound van de band, de bijzondere connectie met het Eendracht Festival en waar nou die typerende hanenkop vandaan komt die in alle artwork en videoclips te zien is. Check de podcast hieronder!


El Fatso – Touch Base