Releases september 2021

 • DJ Alien Mixtape 001

 • DJ Alien
  • Genre: hiphop, electronic beats
  • Release-type: usb
  • Label: CityCrusher

Het langverwachte verzamelalbum van de Rotterdamse hiphop veteraan DJ Alien (Matthieu Stokman) kwam deze maand eindelijk uit, opgenomen en gemixt in zijn eigen Citycrusher Studio. Onderweg hebben er aardig wat veranderingen aan het project plaatsgevonden. Bovendien is Matthieu tegenwoordig songs/tracks die hij in samenwerking met andere artiesten heeft gemaakt gaan delen op YouTube. Deze verzameling onder de projectnaam: DJ Alien ConnectionZ vind je hier.

Afijn, ondanks alle vertraging ligt nu wel iets heel bijzonders. De DJ Alien Mixtape 001 is overgezet op een usb stick/card, maar dan wel een met de looks van een oldschool cassette tape. De usb is gevuld met meer dan 2 Gb aan muziek op MP3 en WAV formaat, artwork, titels, losse bonustracks en extra info. Een non-stop mix met een lengte van 90 minuten en daarin maar liefst 33 eigen geproduceerde songs/tracks. In deze mix ook een special featuring van de legendarische Rotterdamse rapper Blonnie B. Ook al zo’n icoon, eentje die b.v. al in 1992 op de Popunie cd Down Into Hiphop I stond! Hier is Blonnie opnieuw met een aantal tracks verspreid over de mix vertegenwoordigd. Deze tracks zijn nooit eerder uitgebracht dus het is zelfs een primeur!

Op de kanalen van DJ Alien worden wekelijks tracks geüpload (volgens de George Lucas volgorde) en er ligt nog een hele berg met super toffe tracks klaar. Als je niets wilt missen zorg dan dat je snel lid wordt. Al met al is DJ Alien Mixtape 001 een te gek hiphop project dat ‘the good old days’ echt doet herleven. A true labour of love van deze onbetwiste pionier!

 • Jayd3nseason

 • Jayd3n
  • Genre: hiphop, urbanpop
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Jayd3n is een jonge rapper en producer uit Rotterdam. Hij staat bekend om zijn snelle flows en catchy refreintjes die hij in z’n muziek verwerkt. Jayd3n is al sinds zijn achtste bezig met rappen en bracht in 2019 de single Dat Is Niet Hoe Het Gaat uit, die behoorlijk veel aandacht kreeg van luisteraars.

Met zijn allernieuwste project Jayd3nseason probeert hij zijn plek te claimen in de muziekwereld en iedereen te laten zien wat hij allemaal in huis heeft. Op de ep zes nummers met een vrij kalme vibe waarover Jayd3n zijn teksten afvuurt. Met deze teksten laat hij persoonlijke ervaringen horen en tevens een positieve kijk op het leven uit te willen dragen. Een mooi uitgangspunt dat natuurlijk ieders respect verdient.

 • Fall And Never Come Down

 • Love Hz
  • Genre: indierock, americana, alt. country
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Met een gedreven semi-akoestisch indierock-geluid, gekenmerkt door een zachte sfeer en kwetsbare teksten, wil de band Love Hz de harten van veel verschillende muziekliefhebbers raken. De band kent geen angst om toegankelijke bluesy nummers te maken, soms omzoomd met donkere randen, en haalt inspiratie uit de tijdloze melodieën van artiesten als Feist, Wilco, Tom Petty en Neil Young.

De vier liedjes die de ep Fall And Never Come Down vormen bevatten catchy refreinen en lyrics die ergens over gaan. Ze zouden zomaar fans van bijvoorbeeld Douwe Bob kunnen aanspreken of, zoals de band zelf verwacht, die van Beck, Kurt Vile, Kevin Morby en Courtney Barnett. Hoe het ook zij de heel raak gekozen bandnaam wordt inhoudelijk helemaal waargemaakt. Leuk plaatje; lekker relaxed, maar met pit!

 • In Memoriam

 • The Lovecraft Sextet
  • Genre: electronics, avant-garde, darkjazz
  • Release-type: album, lp, cd, digitaal
  • Label: Denovali

Jason Köhnen (o.a. Mansur / The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble / The Mount Fuji Doomjazz Corporation en het verderop besproken The Answer Lies In The Black Void) keerde terug naar zijn experimenten binnen de context van darkjazz. Het Lovecraft Sextet is zijn nieuwe creatieve uitlaatklep voor verdere verkenningen van filmische jazzgeoriënteerde composities.

In Memoriam is een album geïnspireerd door dood, loslaten en wedergeboorte. Jason Köhnen heeft ervoor gekozen om begrafenisaspecten van klassieke, opera- en Gregoriaanse muziek op te nemen voor deze debuutrelease. Het rijke album kent hiertoe twee delen, namelijk Funeral Macabre en De Mysteriis, waarbij Jason geïnspireerd is door Mayhem’s De Mysteriis Dom Sathanas. Beide delen hebben drie uitwerkingen: vocalis, musicorum en ambientum. Dit resulteert in zes volwaardige composities, die als het ware elk een deel van de levenscyclus vormen.

De ingetogen en perfect vastgelegde muziek is ook gekoppeld aan zijn eerste korte verhaal dat werd geschreven om de muziek te accentueren (en vice versa) en zal deel uitmaken van de release van In Memoriam. Een album(project) van aangrijpende schoonheid van hoog artistiek niveau.

 • Forlorn

 • The Answer Lies In The Black Void

The Answer Lies In The Black Void is een samenwerking tussen Jason Köhnen en Martina Horváth. De muziek is te omschrijven als uiterst sfeervolle welhaast betoverende doom metal.

Köhnen (bekend van Bong-Ra, Celestial Season, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble en vele andere projecten) en Horváth (tevens zangeres van het avant-garde metalproject Thy Catafalque) werken ook samen in het muziekproject MANSUR samen met Dmitry El Demerdashi (ex-PHURPA). Deze act brengt hun muziek uit op Denovali Records.

Op Forlorn bundelen de twee hun krachten echter specifiek vanuit een diepgewortelde passie voor alles wat met ‘doom’ te maken heeft. Op het uitgebalanceerde album presenteren ze hun persoonlijke kijk op het doom-genre in al zijn donkere pracht en vanuit alle mogelijke hoeken. Ruim 40 minuten wegdromen in dit parallelle universum kan ook via prachtig vormgegeven lp of cd uitgebracht door het Nederlandse kwaliteitslabel Burning World.

 • Equanimity

 • Kems Kriol
  • Genre: electronics, divers, folklorica
  • Release-type: ep
  • Label: Nous'klaer Audio

Kems Kriol (echte naam: Camilo Silva, 41) zijn werk is o.a. gebaseerd op de interne strijd die je voert als je volwassen wordt in de zware jaren negentig in Rotterdam. Een koude en harde doorvoerhavenstad waar geen plaats is voor emoties.

Misschien kwam juist door dat klimaat de elektronische muziekscene in die tijd tot bloei. Met een overvloed aan clubs, als plek waar mensen van alle achtergronden samenkwamen. De straat, die coffeeshop en het nachtleven waren een toevluchtsoord voor de dagelijkse strijd die zijn opvoeding kenmerkte. De geboorte van z’n twee zoons begin jaren 2000 deed Camilo beseffen dat niet alles hard en negatief hoeft te zijn.

Deze nieuwe ervaring vormde het begin van een zoektocht naar spiritualiteit en het dieper graven in zijn roots. Een reis die uiteindelijk leidde tot het vinden van rust in de stad en een nieuwe fase in de muzikale carrière van Camilo. In de jaren daarna ontpopte hij zich als producer, speelde in diverse bands als percussionist op festivals als Lowlands, North Sea Jazz Festival en Pinkpop. En wijdde een deel van z’n tijd aan het lesgeven aan jonge aspirant-muzikanten uit de buurten waarin hij opgroeide.

2021 markeert weer een nieuwe weg want Kems Kriol bracht als producer/artiest deze maand zijn solo debuut-ep uit; Equanimity. Hierop vijf downtempo tracks waarin zowel organische als industriële sounds doorklinken en met een hint naar specifieke geluiden uit andere culturen. Heel beheerst samengebracht tot een werkelijk wonderschoon klinkend geheel dat 25 minuten boeit.

 • Somewhere Else

 • Philippine
  • Genre: pop, singer/songwriter
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Philippine Corporaal presenteerde haar debuut-ep Somewhere Else. Met haar heldere zang en vlotte country-geïnspireerde popsongs, onderscheidt de jonge Philippine zich ook met teksten over ervaringen uit het echte leven en melodieën die je niet snel zult vergeten. Een geluid dat zou kunnen doen denken aan artiesten als Sasha Sloan en Holly Humberstone.

Ze wist niet voor niets al de finale te behalen van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam en maakte daar een prima indruk. Op Somewhere Else vijf aansprekende en speelse liedjes mét een serieuze ondertoon van een onmiskenbaar getalenteerd singer/songwriter waar we ongetwijfeld nog meer van gaan horen. Bovendien een artiest die graag optreedt en sinds dit najaar druk is met voorprogramma’s (b.v. voor Froukje en Maaike Ouboter) en een aantal Popronde optredens. Gaat dat zien!

 • The Seed

 • Arp Frique

ARP verwijst naar de synthesizer en staat voor nieuwe richtingen en ontwikkeling in de muziek door de decennia heen in technologie, het kruisen van culturen en meer, FRIQUE verwijst naar Chic (Le Freak) en staat voor de invloed die het verleden heeft op het nieuwe gen en vice versa vooral van een dansvloerperspectief, en A(rp)FRIQUE staat voor de hele wereld in plaats van wat je dagelijks wordt voorgeschoteld.

Van dit gedachtegoed heeft het eclectische en multi-culturele gezelschap rondom Rotterdammer en multi-instrumentalist Niels Nieubourg na wat inleidende singles nu The Seed uitgebracht. Een uniek klinkend album waar je niet snel op uitgeluisterd zult zijn. De muziek is spontaan, uitbundig en swingt als de neten.

“Een zaadje is de basis van het leven: een boom, eten, een baby, conceptie, een gedachte, een album, een band”, zegt Arp Frique over deze titel en het verhalende thema van zijn nieuwste album. “Een zaadje is groei van bijna niets naar alles.” Geheel terecht is Arp Frique uitgenodigd om in 2022 op het prestigieuze SXSW festival in Austin Texas hun muzikale zaad te komen planten.

 • The Late Bloomer

 • Kofi The Unknown
  • Genre: electronics, broken beats, nu-jazz
  • Release-type: ep, 12" vinyl, digitaal
  • Label: Wicked Wax

Kofi The Unknown, geboren en getogen in Rotterdam, is een muziekproducent, beatmaker en componist met een sterke passie voor ritme en groove. Geworteld in hiphop en funk laat Kofi zich vooral inspireren door ‘world grooves’. Van de zwaar gesyncopeerde Afro-Cubaanse guanguanco tot de gezangen van Aboriginals. Muziek van over de hele wereld. Kofi creëert van hieruit een mix van elektronische en percussieve muziek met als doel de universaliteit van muziek te verkennen.

Het aanscherpen van je vaardigheden wordt ondergewaardeerd in tijden van instant bevrediging en de continue stroom van muziek. Kofi ondermijnt dit idee krachtdadig en nam ruim de tijd voor spirituele introspectie, het bestuderen van ritmes en geluidsproductie. Maar waar een laatbloeier normaal gesproken wordt gezien als een bijnaam, draagt ​​hij als een ereteken door het bijvoorbeeld te benadrukken met de titel van zijn debuut-ep op Wicked Wax: The Late Bloomer.

Recht van uit z’n hart deelt Kofi de persoonlijke reis die in vier tracks leidde tot The Late Bloomer. Een emotionele reis door verfijnde dansmuziek, gericht op de ziel en de voeten, met een karaktervolle prachtplaat als resultaat!

 • Million

 • Yung Jerra
  • Genre: hiphop, trap
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Op de tweede release van Yung Jerra deze maand negen nieuwe stukken. Een klein half uurtje trap- en electrobeats, straatverhalen en vocaal gegoochel volgens authentiek Yung Jerra recept samengebracht. De algehele sfeer lijkt wat kalmer en meer in balans ten opzichte van Jerra’s wildere werk, en dat komt de verteerbaarheid zeker ten goede. Vooral de tracks Gewoon en Devillish vallen wat dit betreft positief op.

 • Drops

 • Albertine
  • Genre: indiepop, alt. folk
  • Release-type: album, lp, digitaal
  • Label: self-released

Drops is het debuutalbum van de Rotterdamse zangeres en musicus Albertine, de artiestennaam van Yanna Pelser. Het album staat voor een eclectische mix van stijlen met als verbindende factor de sound van Albertine’s stem en haar getokkel op de altviool. Verwacht invloeden van pop uit de jaren 60/70, hedendaagse beats, hier en daar klassieke muziek en een sprankje jazz.

Yanna studeerde klassiek altviool aan het Codarts conservatorium en heeft nu een carrière als improviserend altvioliste (speelde o.a. bij Duncan Laurence, Karsu en Caravan) en is vast lid van het Rotterdamse ‘North Sea String Quartet’. Tevens remplaceerde zij in diverse Nederlandse beroepsorkesten, maar al gauw bleek dat ze met name in het klassieke circuit haar artistieke ei niet kwijt kon. Al improviserend verdiepte ze zich in jazz en wereldmuziek, en heeft achter de schermen als songwriter/singer haar eigen nummers geschreven, zichzelf begeleidend op piano en door haarzelf uitgevonden unieke tokkeltechnieken op de altviool. Met deze nieuwe insteek onder de naam Albertine won ze recent de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam.

Geheel terecht want over dit debuutalbum schrijft bijvoorbeeld Maxazine: “‘Drops’ van Albertine is een weergaloos debuut, een parel aan de kroon van de Nederlandse popmuziek. Een waar meesterwerk. Het meest originele album van 2021 tot nu toe.”

Drops is doordrenkt van verwijzingen naar elementen uit de natuur: de lucht die we ademen, druppels, de maan, zon en sterren, de botten van dier en mens, de natuurlijke cyclus van leven en dood. Albertine zingt ook over haar eigen levenservaringen als jonge vrouw die opgroeit in de stad. Ze ziet wat er om haar heen gebeurt, en haar kritische blik op de door kapitalisme gedreven zelfingenomenheid van de westerse maatschappij klinkt door in nummers zoals Wind Blows en Space Dance. Toch betekent dit niet dat de muziek zwaar op de hand is. In tegendeel. Albertine: “Ik wil een zekere lichtheid en een gevoel van hoop brengen met mijn teksten. Mijn verhaal delen op de manier die voor mij oprecht voelt. Daarbij zie ik mijzelf als songwriter-singer. De focus ligt op het liedje en de tekst, en zingen, dat doe ik zonder erover na te denken. Het voelt eigenlijk gewoon als praten.”

Eerste single Wind Blows is een vloeiend nummer dat qua stijl verwijst naar de jaren ’60 en doet denken aan Crosby, Stills, Nash & Young. Boven een ostinato van getokkelde altviool en piano bezingt Albertine de verbondenheid tussen alles wat leeft en sterft. Titeltrack en tweede single Drops gaat over je staande houden op momenten waarop je jezelf niet op je gemak voelt. Voor dit dansbare nummer is gekozen voor een frisse sound met elektronische beats en synths, van de hand van de Noorse singer/songwriter en producer Lasse Passage. De unieke video van Lemon Bandit bij Drops zie je hier.

Lightness is een nummer waarin de blazers je in een ondraaglijk fijn gevoel van gewichtloosheid meesleuren. Space Dance gaat over de frustratie dat er door de opwarming van de aarde straks geen leven meer mogelijk is. Voor dit nummer schreef Albertine een balkan-brass-melodie met reggaeton beats, opgeluisterd door elektronische space-geluiden van pratende aliens en vallende sterren, wederom van de hand van Lasse Passage. True Love is een warm feelgood nummer waarin de getokkelde altviool een hoofdrol speelt. In dit nummer herinnert Albertine je eraan dat de liefde voornamelijk in jezelf zit. Concluderend blijkt Drops een zeer rijk en speels album, zondermeer een droomdebuut!

Twaalf nummers DIY hiphop van een artiest met het hart op de juiste plaats. Een dik half uur louterende straatverhalen en zelf reflecterende persoonlijke stories. Met vuur gebracht in G-no’s geheel eigen stijl en mijlenver verwijderd van de populaire hitparade hop die je doorgaans overal hoort. Oldschool liefhebbers; check this out!

Kevin de Gier a.k.a. Slowflowanimal (1994) heeft zijn eigen, unieke stijl van muziek maken. Zoals zijn alias al verklapt doet hij alles in z’n eigen tempo. De in Rotterdam geboren en getogen rapper van Nederlandse/Britse afkomst, rapt voornamelijk in de verhalende vorm. Hij schetst met woorden een beeld van hoe hij het leven om zich heen ziet en over wat hij zelf mee maakt.

Van jongs af aan dromend van een voetbalcarrière speelde Kevin in zijn kindertijd al op hoog professioneel niveau bij Excelsior. Vanaf z’n 16e begon hij zich af te zetten van dit gedroomde pad en begaf zich vaker op straat om grenzen op te zoeken. Daar leerde hij een andere kant van zichzelf kennen die hem in de problemen bracht, maar ook energie en inspiratie gaf. In tegenstelling tot het bekende verhaal van een ‘artiest die ontdekt wordt’, liet Kevin niet lang op zich wachten en zorgde zelf voor zijn ontdekking.

Hij vroeg om één kans om z’n raps te laten horen aan de oprichters van Rotterdam Airlines. Diezelfde avond werd hij teruggebeld en de rest van het verhaal is historie. Nu zoveel jaar later brengt hij inmiddels op z’n eigen label alweer het zoveelste album Grote Versnelling uit (Kevin’s 2017 debuut-ep heette opvallend genoeg Kleine Versnelling). Al met al een inspirerend voorbeeld hoe ver je met voldoende inzet en talent kunt komen. Voorlopig hoogtepunt Grote Versnelling biedt 19 tracks lang moderne urbanpop van onberispelijke kwaliteit.

 • Vákuum

 • Teitan
  • Genre: loud music, blackmetal
  • Release-type: ep, cd, cassette, digitaal
  • Label: Zwaertgevegt

Teitan werd in 2018 opgericht door Devi Hisgen die je wellicht kent kennen van de psychedelische metalband Cthuluminati. De naam Teitan werd in 2009 door Devi en Damon Bergkotte gebruikt voor een rauw black metalproject dat slechts een zeer obscure demo uitgebracht op tape (oplage 66 stuks). Afgelopen jaar is Teitan echter goed op stoom gekomen en na het sterke album Weight Of The World eind april en de indrukwekkende single Shadowlord werd deze maand de spijkerharde ep Vákuum uitgebracht

Hierop vijf overdonderende nummers met een hypnotiserende blackmetal drone vibe. Het geheel klinkt bij vlagen als een op hol geslagen wasmachine waar je langzaam maar zeker in gezogen wordt. Heerlijk, maar vooral ook erg muzikaal! Een mooie release dus weer van een act die vanuit thuisbasis Rotterdam de momenteel florerende Nederlandse underground metalscene nog eens extra opschut. Top!

Vákuum wordt op cd-digipack uitgebracht via Void Wanderer Productions en Onism Productions.  De cassette editie verschijnt op het label Zwaertgevegt.

 • Aventador

 • Yung Jerra
  • Genre: hiphop, trap
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Aventador is het eerste album dat deze productieve freestyler deze maand uitgebracht heeft. Een worp van 10 tracks met een speelduur van een dik half uur. Laat je meenemen in de surrealistische hiphop trip van Yung Jerra en probeer maar eens een glimlach te onderdrukken. Ons lukt dat niet.

Het plezier spat namelijk weer van bijvoorbeeld een track als Money af en No Chat is een lekker relativerend werkstukkie. Het korte Planning heeft een te gekke beat en bewijst dat voor Yung Jerra werkelijk niets te gek is, niet alleen qua teksten maar soms ook qua genre en stijlkeuze van de beats.

 • It Could Have Been Me

 • Timber
  • Genre: singer/songwriter, americana
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

In 2017 bracht Capelse singer/songwriter Timber zijn tweede album Clouds uit, dat enkele hele mooie recensies opleverde (o.a. “Op Clouds toont Timber zich een voortreffelijke zanger en liedjesschrijver en overtuigt hij met uitstekend in het gehoor liggende melodieën, smaakvol ingevuld” – Heaven). Met zijn nieuwe ep gaat hij nog meer terug naar de basis: vijf akoestische liedjes, grotendeels live opgenomen in de studio.

Vier werden al eerder als single uitgebracht en zijn nu aangevuld met een nieuwe song; het titelnummer It Could Have Been Me. Zelf noemt Timber het americana-pop, ofwel popliedjes met veel invloeden uit Amerikaanse roots-muziek (country, blues en folk) en dat dekt de lading goed. Hoe dan ook de vijf songs zorgen voor een kleine 20, zeer aangename minuten.

 • Our Tribe

 • FFF
  • Genre: electronics, ravecore, jungle
  • Release-type: ep, 12" vinyl, digitaal
  • Label: Lobster Theremin

Producer en dj Tommy de Roos muteert al sinds de jaren negentig jungle en hardcore als FFF. Deze staat bekend om z’n unieke mix van rollende hoteldebotel beats en dubbele lagen sfeer. De perfecte combinatie van licht en donker met uiteindelijk een overdaad aan emoties en een euforische whiplash als hoogtepunt. De Rotterdamse junglist maakte deze maand zijn debuut voor het gerenommeerde Lobster Theremin label.

De Our Tribe-ep kent vier clubklare cuts en heeft een speelduur van zo’n 24 minuten. Het titelnummer bouwt hierbij langzaam de verwachting op en plaagt luisteraars als het ware voordat ze in een waterval van vuur worden gegooid. Knoestige synths, misselijkmakende drums en hypnotiserende zang fungeren als bron voor de ​​kinetische, chemische reactie die volgt. So Special stemt vrolijk wanneer het door je geluidssysteem beweegt vanwege de ‘bouncing’ cadans wat gevolgd wordt door een switch naar een meer ‘acid’ gevoel in de tweede helft.

FFF’s muziek op Our Tribe schept als vanouds weer een fraaie balans tussen klassieke geluiden en raadselachtige nieuwe patronen. It’s Official kent een gestage 4×4 beat met een zeer extatische pianorol naast vocale stukken, tot het moment dat Tommy de deur naar een alternatieve wereld met hele andere vibes opengooit. Echt supertof gedaan! De ep komt ten einde met Weak Capacity dat een op authentieke rave gebaseerd ritme kent en een soort dubby behandeling krijgt. Zeer muzikale stuff dit!

 • The Transition Recordings

 • Son of Chi & Radboud Mens
  • Genre: electronics, ambient
  • Release-type: album, lp, digitaal
  • Label: Astral Industries

Son Of Chi (Hanyo van Oosterom) en Radboud Mens brachten The Transition Recordings uit. Alweer de achtste CHI/Chi Factory-gerelateerde release op het Astral Industries label en opgedragen aan J.Derwort.

Na de dood in 2019 van The Chi Factory-lid J. Derwort blijft Hanyo werken aan de erfenis van deze unieke ambient-groep. Ditmaal haalde hij de geluidskunstenaar en producer Radboud Mens binnen om zijn visie te ontvouwen. Hierin hoor je subtiel pianospel, kristalheldere ‘sounds’, mompelende etherstemmen en een algehele 4th world vibe in de beste Jon Hassell traditie. De 42 minuten die de twee stukken op The Transition Recordings beslaan zijn van een bedwelmende schoonheid.

Radboud Mens is een geluidskunstenaar, componist en geluidsontwerper die sinds 1982 met geluid bezig is. In 1988 begon hij met het maken van noise-machines. Begin jaren 90 bevestigde hij contactmicrofoons aan hondenborstels waarmee hij vinylplaten door krassen vernietigde – ze afspelen, het signaal versterken via kapotte cassettedecks en de resultaten opnemen. Sinds vele jaren bouwt hij zijn eigen akoestische instrumenten en geluidsinstallaties, zoals basblokfluiten, langsnarige installaties, dronemachines en gitaren die worden bespeeld door transducers. Deze instrumenten en installaties worden gebruikt in liveconcerten. De opnames worden gebruikt in nieuwe composities.

Als combinatie cultiveren Van Oosterom en Mens een soort nachttuingeluid vol van zintuiglijke en esoterische suggestie, waar geluiden zowel synesthetisch als visuele symboliek aannemen maar nooit hun hele vorm volledig onthullen. The Transition Recordings vormt zo een mooie nieuwe loot aan de Chi-boom en versterkt diens ‘legacy’!

 • Experiment 6ix

 • Dripple6ix
  • Genre: urbanpop, r&b
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Dripple6ix a.k.a. Drip Daddy is een 21-jarige artiest uit Rotterdam-Zuid. Op zijn 19e besloot hij te stoppen met school en zich volledig te focussen op muziek, ook al was hij hier pas enkele maanden mee bezig. Het was meteen alsof hij zijn roeping had gevonden en hij liet er dus geen gras over groeien.

De naam Dripple6ix biedt hem hierbij een manier om het publiek op een verkeerd spoor te brengen én de aandacht te trekken. Want ook al staat er bijna tripple six (666), deze artiest maakt vooral liefdes-gerelateerde muziek met invloeden uit een groot arsenaal aan genres. Door hem omschreven als ‘bipolaire hiphop’. Dit gebruikt hij als verassingselement want als Drip Daddy ergens van houdt is het wel zijn publiek verassen. Zijn motto’s zijn dan ook: verwacht het onverwachte en geef de volle 100% of niks.

Tegelijkertijd denkt hij graag out of the box en neemt absoluut geen blad voor zijn mond, omdat muziek voor hem bovenal om zelfexpressie gaat. In zijn muziek gaat hij van het ene uiterste naar het andere. Dripple6ix houdt niet van labels geven, maar heeft daadwerkelijk last van zogeheten mixed-personalities. Vandaar ook zijn genre omschrijving ‘bipolaire hiphop’.

Desalniettemin ziet hij afwijking als een mogelijk krachtpunt, waarmee je jezelf kan onderscheiden van de rest en dat lukt hem dan ook prima. De ep Experiment 6ix met daarop acht songs vormen het bewijs hiervan. Laat je dus gerust eens door de wonderbaarlijke gedachtegangen van deze enthousiaste artiest op zijn weg naar succes leiden. Veel luisterplezier!

 • Re:Moving (Music For Choreographies By Yin Yue)

 • Machinefabriek
  • Genre: ambient, soundtrack
  • Release-type: album
  • Label: Phantom Limb

Van de vaste klant in deze rubriek Machinefabriek verscheen een release van twee prachtige hedendaagse danspartituren voor de bekroonde choreograaf Yin Yue, uitgebracht op het soundtracklabel Geist im Kino van Phantom Limb: Re:Moving (Music For Choreographies By Yin Yue)

Al voordat ze Rotterdamse muzikant en ontwerper Rutger Zuydervelt opdracht gaf voor originele muziek, was Yin Yue fan. Ze heeft zijn werk gebruikt voor uitvoeringen en lessen, waarbij ze Zuydervelts geavanceerde, ongewone klanken en liefde voor niet-standaard ritmes verbond met haar eigen zeer inventieve choreografie en kennis van lichaamsbeweging. Na het uitwisselen van video’s met choreografische schetsen en talloze Skype-gesprekken, begonnen Yue en Zuydervelt uiteindelijk aan hun eerste samenwerkingsproject.

Rutger omschrijft deze plaat als: “Een album met een bitterzoete smaak”. De twee stukken waaruit het album bestaat, waren immers gepland voor dansvoorstellingen die uiteindelijk werden geannuleerd vanwege COVID, waardoor de soundtracks van Zuydervelt, ondanks al hun elegantie, schoonheid en emotionele lading, zonder publiek achterbleven.

Na een lang gesprek waren Zuydervelt en Yin Yue uit NYC het erover eens dat de muziek, zelfs zonder de choreografie die eraan ten grondslag ligt, het verdient om gehoord te worden. En zo ligt er nu, samen met de verbluffende artisticiteit van de partituren, een herinnering aan de wrede realiteit van een wereld die in de greep is van een pandemie. Een wijs besluit met als elegant resultaat Re:Moving, waarop ook de Rotterdamse violist Anne Bakker te horen is, en dat ruim 40 minuten zinnenprikkelende muziek biedt waar iedereen alsnog van kan genieten.

 • The 2 Week Show

 • Dirikteur
  • Genre: urbanpop, r&b
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

The 2 Week Show is een concept waar de ambitieuze Dirikteur de afgelopen paar maanden mee bezig is geweest. Hij dropte om de twee weken een single en sloot deze reeks 3 september af met de single Dure Lingerie. Tegelijkertijd met het droppen van deze laatste single, dropte hij het gehele project The 2 Week Show als één geheel, zodat je het nu op je gemak nog eens allemaal achter elkaar kunt beluisteren.

Zeven tracks leveren ruim 20 minuten smooth urbanpop geïnspireerd door o.a. Chris Brown, Bryson Tiller en J. Cole. Rik de Dirikteur zingt, rapt en zing-rapt zijn spitsvondige en aansprekende teksten heel soepel over toegankelijke melodieën waardoor een grote fanschare haast wel in het verschiet móet liggen. The 2 Week Show doet dit kwalitatief gezien in ieder geval moeiteloos verwachten.

 • Nutant

 • Machinegewehr
  • Genre: electronics, italo, electro
  • Release-type: ep
  • Label: AEON Audio

Niet lang na zijn eerste release op AEON’s compilatie Lost Tapes Vol. 4 volgt nu de Nutant EP van Silas Schletterer aka Machinegewehr. Deze ep bevat vier tracks (ruim 18 minuten) waarvan één remix, met die typerend donkere maar melodieuze sound. De openingstrack DeVilleneuve met vocalen van Gees Voorhees is een zomerse track met een aanstekelijke zangmelodie en zal het, net als de remix van label-baas Alex Niggemann, net zo goed doen op de dansvloer als op je speakers.

Down In The Storm en Nutant zijn beide instrumentale tracks die van begin tot einde een verhaal vertellen. Vooral het titelnummer voelt aan als een kosmische reis. Deze vier stukken krijgen je zonder twijfel aan het dansen!

Silas over de release: “Toen ik deze ep af had, wilde ik echt op zoek naar een label dat rijmde met de sfeer van deze nieuwe ep. Omdat de drie tracks behoorlijk van elkaar verschillen, maar samen een ep vormen die voor mij nieuw en origineel aanvoelt. AEON voelde als het perfecte label voor mij.” Tof plaatje met een subtiele 80’s vibe!

 • Boy Van De Liefde

 • Dillenburg
  • Genre: urbanpop, r&b, soul
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Het was een tijd stil rondom Miguel Dillenburg. Zelf zegt hij de industrie kant van de muziek even zat te zijn geweest. Zijn deal met z’n toenmalige label bracht hem niet wat hij zocht. Hij besloot afstand te nemen en op zoek te gaan naar wat hij wél wilde. En met succes. De grootste verandering was het overstappen van Engelstalige naar Nederlandstalige muziek.

Volgens Dillenburg bracht deze stap hem nog dichter bij zichzelf en dat laat hij sinds eind 2020 goed horen. Met zijn warme en eerlijke sound toont Dillenburg dat hij een plek verdient in het Nederlandse muzieklandschap. Dillenburg staat volledig zelfstandig aan het roer van zijn huidige carrière en hij zou het ook niet anders meer willen. Na wat opwarmende losse releases ligt er nu de ep Boy Van De Liefde als aansprekende resultaat van deze nieuwe koers. Soepele r&b pop in het Nederlands door een ervaren zanger mét soul!

De Spotify-playlist van september

Breng jij een album of ep uit? Meld je release hier aan!

Rotterdamse Popweek 2021: Saar op pad bij Tora en Eva Serena in Rotown!

In de Rotterdamse Popweek konden we dit jaar weer genieten van een vol programma. Tijdens de enige week die tien dagen duurt, hebben ruim 585 acts opgetreden, verspreid over 177 events op 96 locaties (lees meer hier). Met foto’s, verslagen en video’s genieten we nog even na en kijken we terug op mooie concerten en een succesvolle 9de editie. Eén van die mooie concerten vond plaats in Rotown, waar op donderdag 4 november Tora en Eva Serena te zien waren. Saar was erbij voor een vlog die je hieronder kan zien!