Rotterdam Music Awards 2020: de categorie Beste Corona Initiatief!

De Rotterdam Music Awards zijn de popprijzen voor de Rotterdamse popsector en worden sinds 2014 uitgereikt. De Awards zijn door de Popunie in het leven geroepen om de kwaliteit en diversiteit van de Rotterdamse popscene te belichten. Ondanks dat 2020 vanwege alle coronaperikelen anders verloopt willen we juist ook dit jaar de welverdiende Awards uitreiken. De lokale muziekscene heeft immers meer dan ooit blijk gegeven over een grote flexibiliteit en creativiteit te beschikken.

Alle genomineerden zijn inmiddels bekend en het stemmen op de zes categorieën, Beste Podium, Beste Festival, Beste Corona Initiatief, Beste Album, Beste Track en De Belofte, is inmiddels in volle gang.

STEM NU OP DE ROTTERDAM MUSIC AWARDS 2020! 

Beste Corona Initiatief
De categorieën Beste Clubavond en de Exportprijs komen dit jaar logischerwijs te vervallen, maar hiervoor in de plaats komt dit jaar de nieuwe categorie Beste Corona Initiatief. Speciaal bedoeld voor diegene die ondanks alle tegenslagen toch iets bijzonders neergezet hebben of niet nalieten acts toch zoveel mogelijk voor het voetlicht te brengen. De mooie initiatieven uit deze categorie stellen we graag aan je voor.

Stay Home Soundsystem @ STOOR
Het laboratorium voor elektronische muziek STOOR was er vroeg in de coronacrisis bij. Ze creëerden als één van de eersten een platform waarop dj’s en producers voor het voetlicht konden komen onder de noemer Stay Home Soundsystem. Hierbij proberen Speedy J en de STOOR crew de artiesten zo goed mogelijk te faciliteren en uit te dagen om tot interessante, veelal geïmproviseerde en soms b2b, livesets te komen.

Sinds 1 november startte STOOR zelfs een tweede seizoen van Stay Home Soundsystem: “SHS returns with a new series of Sunday live jams to take us all through the winter. This season Speedy J will invite guests to join a remote live session from the comfort of their own studios.”

CoronaPOP
De band The Legendary Orchestra of Love organiseerde samen met Valo Media en FrameWave Studio’s op 18 maart al een online streaming-concert om de muzikale sector een hart onder de riem te steken, naar aanleiding van de afgelasting van alle evenementen met meer dan 100 bezoekers t/m 31 maart.

Met CoronaPOP, dat je gerust een benefiet zou kunnen noemen, vroegen ze aandacht voor een aantal zaken: de maatregelen die getroffen werden, de medewerkers in de zorg, het Rode Kruis dat zich wereldwijd inzet en voor de evenementenbranche.

CoronaPOP liet vier Rotterdamse acts speciaal voor de thuisblijvers een live videostream verzorgen. Line-up: Jessy Yasmeen, The Legendary Orchestra of Love, WatWatIs en Piece Of Pie – The Ultimate Grunge Experience.

Blaize It Up Quarantine Parties
DJ Blaize nodigde verschillende gasten uit om vanuit zijn huiskamer live-sets op Facebook & Instagram te streamen. Hij was er vroeg in de coronacrisis bij en heeft 20 Blaize It Up Quarantine Parties verzorgd waaronder een heuse Kingsday Special (5 uur lang op 27 april).

In de line-up o.a.: DJ Blaize, Oten, Melissa Lopes, Wowi, Donn Stone, Raw Roets, Darryl Antunes, Don de Baron, Mo Jakob en Sirene & MC JR.

SUBcast Presents
De mensen achter de underground house feesten van SUB bedachten in deze ook voor hun moeilijke tijd SUBcast. Dit houdt in dat artiesten een mix opnemen van circa 60 minuten. Deze mix zetten zij op hun Soundcloud kanaal zodat deze gehoord en gedeeld kan worden. Een prachtig initiatief dat vooral ook jonge dj-talenten en relatief nieuwe acts een platform geeft.

Line-up: MOUNTS, Laurens Klein, MAKARI, Anderdox, Indy Ocean, LOZO, Denzo & Drogs, Ilja Ottink, Charman, Florezoon, Marvin Drion, WESH.

PRSPCT Quaranstreams
Het Rotterdamse PRSPCT imperium van Thrasher maakte de quarantaine periodes ook wat minder saai door vrijwel dagelijks uitzendingen te doen via een speciale PRSPCT Recordings – QRNTNCST Live Broadcast page. Hierin veel artiesten van het label uit binnen- en buitenland.

Ook werd er een heuse PRSPCT Radio app ontwikkeld. Een 24h broadcasting station waarop alle uitzendingen, streams en dagelijkse liveshows samenkomen en gespeeld kunnen worden. Inmiddels al met 3000+ abonnees.

Bovendien organiseren ze sinds juni de An Evening With… serie in WORM – ‘sit down’ events voor 30 bezoekers waarbij lokale en (inter)nationale artiesten optreden!

DRLD Radio
De kern van het Rotterdamse techno collectief DRLD (lees: Derailed) bestaat uit de artiesten Forbidden Alliances, Invalid Request, Kalkmann en Cryptic. Hun bestaande DRLD Radio broadcasts gooide er vanaf maart nog een extra schepje bovenop met wekelijks allerlei interessante gasten die uitgenodigd werden in hun mini studio of gewoon op een plekkie in de haven (zie hier). Dit leverde een groot aantal ijzersterke sets op die het gemis aan clubnachten tijdelijk deed vergeten.

Norona Radio
Toen Nederland in lockdown ging en vele mensen in maart thuis zaten wilde DJ Wicked zijn vrienden entertainen door allround plaatjes te draaien. Mike Metalz belde ‘m op en zei: “ik kom voor je hosten”. Ze besloten samen dit wekelijks te doen en bedachten een op Yo! MTV Raps (80’s-90’s) geïnspireerd concept om ‘bijna’ elke week een artiest uit te nodigen voor een set of interview.

Om jonge artiesten een podium bieden, maar ook big classic legends die hun sporen in de music business achter gelaten hebben. Dit allemaal vanuit de tuin of woonkamer, met de intentie om hun love voor muziek te spreiden en te proberen elke week beter te worden. Kortom; Norona Radio.

Begonnen met drie vaste kijkers en gegroeid naar uitzendingen met ruim 1K (1000) views door een line-up met o.a.: DJ Daniël Dash, Roger Brouwn (CodeRed), DJ Superior, Clif (Lost Rebels), G-no, Victor Herrera, DJ Menace, Mich Crown, Megan Jennely, Ruwhel Emers, Speedy D, J’Von en Majestik.

Sommerhus Balkonserenades
Vanwege het coronavirus hebben veel woonzorgcentra de keuze moeten maken om geen bezoek meer te ontvangen. De eenzaamheid die ouderen al ervaren neemt hierdoor nog meer toe. Het Rotterdamse kamerpop-duo Sommerhus bracht dit jaar met veel succes een serie concerten met Everly Brothers songs naar een aantal Rotterdamse verzorgingstehuizen!

Gârden’s Boutique Rotterdam
Boutique Rotterdam is een videoproject dat opvallende en veelbelovende artiesten uit de rijke Rotterdamse muziekscene belicht. Het nieuwe muzikale platform en broedplaats Gârden nodigde vroeg in de coronacrisis deze artiesten uit om gratis video-opnamen te laten maken van hun live-sessies.

Artiesten uit alle genres en (sub)culturen van Rotterdam-Rijnmond konden zich aanmelden. Hierdoor kwamen er o.a. sessies van artiesten als Adorah, Diona Fox, Steff, Eline Mann, So-Fi, Dragonfruit, Kevtendencies, Philippine, Casi-Yo, Stöma en Far I voorbij.

Rotterdam At Home Fest
Een aantal Rotterdamse organisaties sloegen de handen ineen voor het online festival Rotterdam At Home Fest op dinsdag 5 mei vanuit MONO. Hiermee maakten de organisaties KX Collective, Music Matters, MONO, OPEN Rotterdam, Colt Music Group, Popunie, The Couch, Cult North en Red Bull Music zich hard voor de creatieve branche. En dan vooral voor de artiesten uit Rotterdam die bijna geen inkomsten meer hadden.

De livestream en aandacht van OPEN Rotterdam en de verschillende partners boden het digitale podium voor een line-up die bestond uit o.a. Cry, Elijah Waters, Amy Miyu, MaxiMilli, Sammie Sedano, Matt Bonilla, Mopperatchi, Slimsalabiem en Th’Acquisition.

Uit-Je-Dak-Muziekprijs (Rotterdamse Dakendagen)
De Rotterdamse Dakendagen organiseerden dit jaar een programma met video’s en livestreams van dans, spoken word, muziek en verdieping. Een grotendeels virtueel programma om mensen ook in deze vreemde tijden van corona via daken te verbinden.

Ze daagden samen met Rotterdamse podia en festivals muzikanten uit om een concert te geven vanaf een dak, in de mooiste context die er is: de stad. Maar liefst 26 muzikanten stuurden een video in van een optreden op een dak. Deze video’s werden meer dan 30.000 keer bekeken en beoordeeld door Rotterdamse muziekprofessionals.

De winnaars van de Uit-je-dak-muziekprijs werden op 1 juli bekend en door wethouder Kasmi uitgereikt; Darren Gardner (meest bekeken video), Sammie Sedano (beste video) en Troy Dominiq (creatiefste video). Hierbij werden geldprijzen en toekomstige optredens op Rotterdamse podia en festivals gewonnen.

Live @ Nishi’s
Stg. House of Knowledge richt zich op jongeren van 16 tot 27 jaar met buitengewone talenten op het gebied van kunst, cultuur en muziek. De focus ligt voornamelijk op muziekstijlen die van origine kunnen worden getypeerd als black music; namelijk hiphop, soul, jazz, R&B en fusion.

Hun Live @ Nishi’s betrof een reeks concertregistraties, live opgenomen in de karakteristieke Nishi Market in Rotterdam. Deze Japanse street style winkel met een kleurrijk en cartoonesk interieur, vormde het perfecte decor. De intieme sets van zo’n 20 minuten hadden als doel om toptalent in deze tijden toch een speelplek te geven.

De line-up bestond uit: Jefferson da Veiga, Dominique, Lizzy, Lady Shaynah, Kay Slice, Giefa Sparkle, Sammie Sedano, Guillaume en Otion.

Baroeg Open Air 2020 Live stream
Baroeg Open Air is opgeschoven naar 2021, maar op 12 september werd er nonstop muziek gestreamd vanuit Baroeg, met  liveshows van o.a. bands die dit jaar zouden spelen op de BOA Talent Stage of bij de Plee Sessies.

Tussen de sets van de bands door, kreeg je te maken met Baroeg-dj’s en gastdraaiers, met stevige festivalbangers die bij een van de vorige dertien BOA-edities het Zuiderpark deden beven. De line-up bestond uit o.a. Skapiche?!, All Doomed, De Dood, Menacer, Paterzonen en Deathisfaction.

10×010 POPIN’
De Nieuwe Lichting & The Daily Indie ontwikkelden samen een nieuw platform: 10X010 POPIN’. Hiermee presenteren zij tien toffe aanstormende artiesten uit de Maasstad. Uitgangspunten zijn dé up-and-coming Rotterdamse artiesten een passend platform bieden en het publiek vast kennis te laten maken met ‘de nieuwe lichting’ van morgen.

Samen met SlickFlick en One Enterprise werden er voor deze tien Rotterdamse formaties livesessies gefilmd in het gebouw van De Nieuwe Lichting en The Daily Indie, middenin dé culturele hotspot van Rotterdam: Het Schiekadeblok. Niek Hage zorgde voor nieuwe persfoto’s De Bandprofeet gaf ze allemaal een masterclass in B(r)andcoaching. The Daily Indie heeft met alle artiesten een interview afgenomen en publiceert die via hun (online) platform.

De 10 acts: KUZKO, Maask, Le Motat, Beau Zwart, Brintex Collective, Kay Slice, Alberta Balsam, Socks;SportsSocks, Het Gezelschap en Dragonfruit.

Left of the Dial 2020 – A Parallel Universe
Zaterdagavond 17 oktober kon je om 22.15 uur online in een parallel universum stappen om het noodgedwongen afgelaste Left Of The Dial 2020 alsnog mee te maken. Het team van Rotown wilde toch graag laten zien hoe het was geweest als we wél allemaal in de Maassilo hadden gestaan.

Dit leverde een enerverende uitzending op die een lach en een traan opriep en ons nog sterker doet verlangen naar een toekomstige ‘real life’ editie. Met o.a. MICH, Bongloard, Rats on Rafts, Fake Turins, Lewsberg, Fleur, The Klittens en Pig Frenzy.

Elke stem telt, geen hertellingen, geen rechtszaken
Door middel van online stemmen bepaalt het publiek welke artiesten en organisatoren beloond worden voor hun prestaties van het afgelopen jaar. Hieronder zijn alle nominaties per categorie opgesomd. Er kan tot maandag 23 november 12.00 uur in de middag gestemd worden op de website popunie.nl/awards2020/.

Uitreiking Rotterdam Music Awards 2020: De afsluiter van de Popweek
De uitreiking van de Rotterdam Music Awards zal opgenomen worden in het gloednieuwe Theater Zuidplein. Op zondag 29 november zal deze, als afsluiter van de Rotterdamse Popweek, online uitgezonden worden. De winnaars worden tijdens deze online uitzending bekendgemaakt!

Stream Uitreiking Rotterdam Music Awards 2020
Datum: Zondag 29 november
Tijden: 20.00 – 21.30 uur

Samenwerking
Voor de categorie Beste Album wordt samengewerkt met 3voor12 Rotterdam. De redactie van 3voor12 Rotterdam heeft samen met de Popunie een selectie gemaakt van de beste 40 Rotterdamse albums.

De Rotterdam Music Awards worden georganiseerd door de Popunie en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam. Partners zijn 3voor12 Rotterdam, Stager. en Keymusic.

Leuke voorvallen | deel 3

Als dj maak je veel mee, zoals het samenlopen van omstandigheden en incidenten die grappig uitpakken. Er zijn situaties waar je verwonderd over raakt en soms kun je achteraf ergens hartelijk om lachen. Omdat er in deze tijd op zich weinig te lachen valt, deel ik in een aantal fragmenten wat vrolijke verhalen en leuke voorvallen! In dit derde deel van de reeks een nieuw verhaal.

Deel 2 is hier te checken.

Geen grappen maken met de bruid
Een trouwerij die tot in de puntjes voorbereid was. Vlak voor kerst gepland in een kasteel in
Wassenaar, met oprijlaan, een vijver voor de deur en in de hal twee trappen die rondliepen.
Deze trappen bepaalden de hele entree. Echt prachtig.

De bruid had me tijdens een ontmoeting een briefing gegeven waaruit bleek dat zij alle controle had, of in ieder geval graag wilde hebben. Eén van de geplande hoogtepunten was de binnenkomst van het bruidspaar, vanaf de gigantische trappen. De vraag was of ik daarvoor een spotlight kon regelen. Zo eentje die je ook in films ziet, die kon bewegen en het duo op de trap minitieus zou volgen.

Die lamp was niet goedkoop en was nodig voor 1,5 minuut. Die tijd was berekend en stond ook in mijn script. Mariah Carey met All I Want For Christmas Is You zou volgens de planning tijdens die scene te horen zijn, gevolgd door de openingsdans in een andere ruimte. Tot op de seconde getimed allemaal. Alles was duidelijk voor mij.

De ceremoniedame stuurde mij een paar dagen later een mailtje, een hartsvriendin van de bruid. Zij had een plan bedacht om een ‘flashmob’ uit te voeren, samen met alle aanwezigen,
om de bruid en bruidegom aangenaam te verrassen. Halverwege de openingsdans zou
ik de song stoppen en de flashmob song instarten. “Leuk plan, doen we” dacht ik.

De dag van het feest
Ik was op de locatie gearriveerd en het sneeuwde flink zodat het
kerstplaatje compleet was. De gasten kwamen binnen en de avond ging van start. Het plan
werd in werking gesteld.

Het bruidspaar stond bovenaan de trap opgesteld. Ik zette Mariah Carey’s megahit op, liep naar de manshoge spotlight en lichtte het bruidspaar uit. Daarna snelde ik terug naar mijn dj-set om het openingsdansnummer op te zetten. Het ging perfect.

Tot het moment dat ik het openingsnummer stopte, twee seconden stilte aanhield en
vervolgens het ‘flashmobliedje aanzette. Alle aanwezigen namen direct hun positie in om
deel te nemen aan het dansje. In mijn ooghoek zag ik een witte vlek naderen. Aanstormen…
de woedende bruid!

Ze begon te schreeuwen naar me. Ik schrok enorm en kon alleen wijzen naar de ceremoniedame, die ook aan kwam rennen om mij te redden. Ik denk dat ik anders
mijn laatste plaatje weleens gedraaid had kunnen hebben. De bruid was ‘not
amused’ en het duurde een tijdje voordat ze kalmeerde. De flashmob werd aarzelend
ingezet maar het was niet echt een groot succes door de consternatie die veroorzaakt was.

Bijkomende bijzonderheid was dat een half uur later een persoon in een rolstoel vlak bij mijn
dj-booth kwam en met een handvat van die rolstoel een belangrijke kabel uit mijn set trok.
Ik zag het gebeuren maar kon het niet voorkomen. Alleen die kabel, niet de hele tafel of zo,
dus het viel allemaal wel mee.

Wel was die handeling genoeg om de muziek weer te doen stoppen voor een moment. Ik herstelde mijn apparatuur en kon snel verder. Zwetend, zag ik de bruid alweer naderen in gedachten…