Leuke voorvallen | deel 2

Als dj maak je veel mee, zoals het samenlopen van omstandigheden en incidenten die grappig uitpakken. Er zijn situaties waar je verwonderd over raakt en soms kun je achteraf ergens hartelijk om lachen. Omdat er in deze tijd op zich weinig te lachen valt, deel ik in een aantal fragmenten wat vrolijke verhalen en leuke voorvallen! In dit tweede deel van de reeks een nieuw verhaal.

Deel 1 is hier te checken.

Robotstem
Op mijn dj-mixer zat het ‘Robot’ effect om de frequentie van een geluid of liedje radicaal omhoog of omlaag te kunnen weergeven. Een totaal overbodige extra op een mixer, die sinds de DJM800 niet meer op latere versies van dit apparaat is teruggekomen.

Ik draaide er mee op een trouwerij waarvan het feest plaatsvond in een schuur. De bruidegom was een grappenmaker. Buiten dat hij zelf veel aan het lachen was,  maakte hij ook echt veel grappen. Grappen van het niveau van ‘achteren op de ene schouder kloppen en dan aan de andere kant gaan staan’. Dat soort humor. Iedereen blij.

Ook ik ontkwam niet aan een praktische grap; bij het handen schudden trok hij me achter de booth vandaan, in één beweging. Aan het einde van de avond wilde hij graag de microfoon om de overgebleven gasten te woord te staan. Samen met zijn vrouw.  Zij begon, ze bedankte de gasten en nam de tijd om enkele daarvan
speciaal toe te spreken. Een mooi moment. Daarna nam de bruidegom het woord.

Hierop had ik gewacht en hier komt het effect in het verhaal. De beste man begon een mooi verhaal over vrienden en vriendschap. Na vijf seconde zette ik het effect aan over zijn microfoon zodat zijn stem als een smurf klonk. De hele groep lag dubbel. Hij hoorde het zelf ook, en hij keek naar mij. Ik gebaarde dat de grap klaar was en dat hij verder kon gaan.

Zodra hij weer begon te praten schakelde ik het effect weer in. Ja, deze onderbroekenlol zit in mijn repertoire, mocht dat nodig zijn. Iedereen lachte natuurlijk en de bruidegom werd inmiddels wat onzeker. Ik schakelde het effect uit en liep achter mijn dj-booth vandaan. Het was genoeg zo, ik had mijn grap gemaakt en het bleef uiteindelijk toch zijn avond. Hij maakte daarna het verhaal af.

Het moet gezegd worden, de bruidegom kwam mij achteraf bedanken voor de avond en hij kon mijn grap wel waarderen. Zijn aanbod om mij te komen helpen met de apparatuur afbouwen en in de auto te laden heb ik meteen afgeslagen. Je weet maar nooit met die grappenmakers…

Okkie Vijfvinkel (1968) is net als Obelix bij zijn geboorte in een ketel met toverdrank gevallen. Vandaar dat hij al van jongs af als een bezetene in de weer is. Vooral met muziek! Door zijn eeuwige aanwezigheid in het uitgaansleven, zijn dj-werk en zijn avonturen als zanger en drummer van diverse bands, is hij een niet meer weg te denken steunpilaar uit de Rotterdamse muziekscene.

Releases september 2020