On Track Agency en Popunie Live presenteren het Rotterdamse geluid van 2020 op Festival Grasnapolsky

Rotterdams toptalent in het hoge noorden.

Met enige trots kondigen we aan dat Popunie Live en On Track Agency de samenwerking met festival Grasnapolsky voortzetten. Na een succesvolle eerste team up in 2019 zien we met festival Grasnapolsky de uitgelezen kans om Rotterdamse artiesten op een nationaal niveau aan een early adopter publiek te presenteren.

Na vijf succesvolle edities op Radio Kootwijk ontsteeg de capaciteitsvraag van Grasnapolsky haar vorige, bijzondere locatie. Na een topeditie in 2019 zal ook dit jaar het festival neerstrijken in Strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda (provincie Groningen). Wederom een zeer karakteristieke locatie. Grasnapolsky staat erom bekend een belangrijke rol te spelen voor artiesten bij de doorbraak naar de landelijke festivals.

On Track is al jaren actief op Grasnapolsky. Wat ooit begon als een ongeplande after in een bungalow, groeide in drie edities uit tot een nachtelijk, onaangekondigd feest in een pop-up dome op het bungalowpark in 2018.

Dit jaar host On Track samen met Popunie Live voor de tweede keer een stage binnen het programma van Grasnapolsky. De line-up van deze stage bestaat volledig uit aanstormende Rotterdamse artiesten. Er wordt een scope aan elektronische genres en hiphop gepresenteerd. Een muzikale hoek waar de Rotterdamse scene erg sterk in is.

Line-up vrijdag 6 maart

Froukje |19:00-19:30 |
Haar debuutsingle Groter Dan Ik, een nummer over de klimaatcrisis, verspreidde zich razendsnel door Nederland en wist de aandacht te trekken van Nederlandse media als 3voor12 en DWDD. Daniël Lohues noemde het nummer ‘belachelijk goed’, en Tim Hofman noemde haar ‘the next big thing.’ Met het nummer was Froukje diverse keren te zien en horen op radio en tv. Zo werd Froukje het gesprek van de dag.

Wat precies aansluit op wat ze wil bereiken: een gesprek openen en mensen bewegen met haar muziek. Of letterlijk laten bewegen, want ondanks alle ellende in de wereld mag er ook gedanst worden.

Kay Slice 20:00-20:45 |
Hij liet De Wereld Draait Door swingen, liet Mathijs van Nieuwkerk fluiten, opende het jaar van Rembrandt met zijn scherpe woorden, wist de toetsenist die tourde met Gregory Porter te strikken voor zijn nieuwe live-band, trad met Brandwerk op voor de Koning terwijl heel Nederland meekeek en stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland.

Kay Slice fileert, snijdt en raakt. En is op een muzikale missie. Hoe dat klinkt? Als een mix van hiphop, soul en afrobeat: meditaties op zelfliefde.

 

Jo Goes hunting | 21:30-22:15 |
Jo Goes Hunting is de band rondom de Rotterdamse Jimmi Jo Hueting, een muzikale alleskunner die niet voor één gat te vangen is. Nadat hij cum laude afstudeerde als jazzpercussionist aan het conservatorium, besloot hij dat je ook als zingende drummer prima frontman van een band kunt zijn en Jo Goes Hunting was geboren.

Daarmee maakt hij spannende, excentrieke indiepop met diepe synths, galmende gitaren en stuwende, vocale harmonieën waarin zijn achtergrond als jazzdrummer duidelijk naar voren komt. Hueting schrijft, zingt en produceert zijn nummers zelf, die hij vervolgens analoog opneemt in de studio. Tijdens liveshows geeft hij je samen met zijn band een kijkje in zijn virtuoze brein.

 

Het Gezelschap | 23:15-0:00 |
Het Gezelschap betreft vijf vrienden die het te gek vinden om alle kroegen onveilig te maken en hele nachten door te halen in de studio. Soms pompen ze er drie tracks uit, sommige avonden alleen drie kratjes pils. Vijf compleet andere types, met allemaal een andere muzikale voorkeur. Van swingbeat tot blues, van synthpop tot keiharde hiphop. Daarnaast heeft Het Gezelschap twee dichters in de gelederen en ook dat hoor je terug.

Het Gezelschap voelt zich thuis in de bruine kroeg. Iedereen, van gajes tot zakenmannen komt daar samen… Je drinkt samen een pilsje en laat de dagelijkse sores ff voor wat ze zijn. Precies dat brengt Het Gezelschap naar het podium. Met héél véél energie. Als aan het einde van een show de vloer niet vol met bier ligt en mensen geen zweetplekken in hun shirt hebben, is er iets heel erg mis gegaan.

David Vunk | 0:00-1:00 |
Zowel als dj als producer wekt Vunk krachtige geluiden op, die zijn gebouwd op ruige analoge baslijnen, krachtige drums en opwindende synths, maar doet dit met een gevoel van vertelling dat je altijd met vragen achterlaat.

Het is een vaardigheid die je niet kunt faken en die hij heeft opgedaan in eindeloze uren spelen op plekken als de Boiler Room bij Dekmantel, het sluiten van sets op Lowlands Festival of bij cultclubs zoals Lab.oraltory en Panoramabar. In 2018 speelde hij meer dan 120 optredens wereldwijd en slaagde erin overal zijn eigen onuitwisbare stempel te drukken.

Alberta Balsam | 1:00-2:00 |
Ergens net buiten het Aphex Twin-universum bestaat een vrouwelijk equivalent van het door Richard D. James bedachte karakter Alberto Balsalm. Haar naam is Alberta, en ze belichaamt een dromerige, eigentijdse twist op de esoterische, haast psychotische IDM-sound van de Ierse pionier. Alberta Balsam maakt house voor de vroege of juist heel late uren met subtiele, doordachte lagen acid en techno. Zware synths en verknipte vocal samples zorgen voor een geluid dat deze Rotterdamse even toegankelijk als avontuurlijk maakt.

David Vunk | 2:00-3:00 |

 

 

Popunie Live
Popunie Live is een concept dat in 2013 door de Popunie is ontwikkeld met als doel de promotie van Rotterdamse popmusici naar de hogere regionen. Met name gericht op het neusje van de zalm dat inmiddels diverse stadia heeft doorlopen en wellicht aan de vooravond staat van een professionele carrière in de muziek. Deze acts programmeren we op festivals als The Life I Live, Metropolis, Baroeg Open Air en Oerol, maar dus ook op Grasnapolsky!

Klik hier voor meer Popunie Live.

Sena
Sena regelt de (naburige) rechten van muzikanten en producenten. Zij incasseert namens (inter)nationale artiesten en producenten een vergoeding wanneer hun muziek in het openbaar ten gehore wordt gebracht. Het Sena Performers Fonds zorgt ervoor dat alle artiesten die via Popunie Live optreden, eerlijk betaald worden.

Grasnapolsky vindt op vrijdag 6 maart t/m zondag 8 maart plaats in Fabriek De Toekomst, Scheemda.

Datum Popunie Live @ On Track  Agency stage: vrijdag 6 maart
Locatie: Fabriek De Toekomst, Scheemda
Aanvang: 18:00 uur
Entree: Tickets vind je hier

Klik hier voor het Facebookevent en volg het laatste nieuws van het festival via de website of Facebookpagina.

Popunie Live wordt mede mogelijk gemaakt door Sena Performers en Gemeente Rotterdam.

“Garbage in, garbage out”

“Garbage in, garbage out” is een veel gebruikt gezegde binnen de wereld van muziek en geluid. Maar wat bedoelen we hier nu mee?

Dit gezegde betekent niets anders dan: als jij de sound van je instrument niet op orde hebt, dan kan de geluidstechnicus deze ook niet perfect door de speakers laten komen. Het geluid wat er uit de speaker komt legt, voordat het daar is, een weg af door microfoon(s), kabels, geluidstafel en effecten, maar vóór dit alles zit het allerbelangrijkste: de bron.

De bron is de plek waar het geluid voor het eerst hoorbaar wordt. Het drumstel, de versterker en de zang zijn ideale voorbeelden waarbij het van belang is dat de sound op orde is. Is het hier niet zoals jij het wilt, dan zal het ook nooit uit de speakers komen zoals jij het wilt. Een goede geluidstechnicus wil namelijk niet een slechte bron minder slecht laten klinken, maar een goede bron juist nog beter laten klinken. Zo kan hij of zij jou als artiest helpen om tot een hoger niveau te komen.

Helaas wordt er vaak te makkelijk over gedacht met het idee “fix it in the mix”, maar zo werkt het helaas niet. Dus, hoe krijg je je geluid nu wél op orde?

Ben je een drummer? Leer dan vooral goed en snel stemmen. Een goed gestemde drumkit is
de basis voor een mooi rond drumgeluid, dat precies klinkt als dat van jouw grote voorbeeld.
Een tip: bestudeer de techniek van jouw idool. Je drumgeluid, ongeacht op welke kit je speelt, is namelijk voor 75% afhankelijk van je techniek.

Kijk als gitarist en/of bassist niet alleen naar de gitaar, amps en effectpedaaltjes van jouw favoriete muzikant, maar bestudeer, net als de drummer, de manier van spelen. 75% van je gitaargeluid komt voort uit je vingers en niet uit je spullen.

Heel belangrijk is de klik tussen bandleden. Thuis heeft iedere muzikant natuurlijk goed geoefend op zijn of haar techniek, maar dit garandeert niet gelijk een goede sound als band. Luister goed naar elkaar en voeg de individuele sounds samen tot één goede band sound. Heb je dit als band goed voor elkaar, dan hoeft de geluidstechnicus eigenlijk alleen maar de schuifjes omhoog te doen en staat de band als een dijk!