Leuke voorvallen | Deel 4

Als dj maak je veel mee, zoals het samenlopen van omstandigheden en incidenten die grappig uitpakken. Er zijn situaties waar je verwonderd over raakt en soms kun je achteraf ergens hartelijk om lachen. Omdat er in deze tijd op zich weinig te lachen valt, deel ik in een aantal fragmenten wat vrolijke verhalen en leuke voorvallen! In dit vierde deel van de reeks twee nieuwe verhalen.

Deel 3 is hier te checken. 

Voorvallen met Nico Mensinga
Rond het jaar 2000 kon ik meer gaan draaien doordat mijn vriend Nico Mensinga mij de kans gaf mee te doen op avonden waar hij draaide. Dat was in De Vlerk en in Rotown. We hebben een behoorlijke tijd samen gedraaid en veel plezier gehad. We werden bekend als de RRRockdoctors. Onder deze naam draaiden wij rond concerten in Nighttown, hadden we een donderdagnacht in Rotown waar veel mensen uit de Rotterdamse ‘Rockscene’ op af kwamen en hadden een avond in Calypso genaamd ApoCalypso. De beuk er in dus! Een prachtige tijd. Er gebeurde zo af en toe ook wel eens wat, meestal vermakelijk.

Vind je het liedje niet leuk? – Waterfront, 2001
Eén van de verhalen die ik mij herinner vond plaats in Waterfront. Voor in de grote zaal stond in de eerste jaren een riante dj booth. Samen draaiden we onze platen en cd’s vanaf die plek, na afloop van een concert in dit geval.

Nico zette een nummer op van de Amerikaanse band At The Drive-In, geen hitje, maar een song die goed paste bij de band die kort daarvoor gespeeld had. Door een samenloop van omstandigheden was de gitarist van die band, Omar Rodriguez-Lopez, in de zaal aanwezig. Omar verbleef bij vrienden in Rotterdam en was met hen meegegaan naar Waterfront. At The Drive-In was recent uit elkaar en dat was niet echt op vriendschappelijke basis verlopen.

Mogelijk daardoor kwam er een reactie toen het nummer werd gestart. Het was bijzonder te noemen. De dame liep snel een paar traptreden op, daarna de dj booth binnen en drukte op de stopknop van de cd-speler. Meteen was de muziek voorbij. Nico en ik hadden die actie geeneens gezien, zo snel ging dit. Wel zagen we de dader de dj booth weer snel uitlopen. Nico startte meteen dezelfde plaat opnieuw en dit keer kwam niemand de plaat stoppen. We waren verbouwereerd, maar al snel moesten we hard lachen om dit voorval.

Vind je het liedje wel leuk! – Nighttown, 2005
Een ander mooi verhaal is dat we na afloop van het optreden in Nighttown van Coheed & Cambria stonden te draaien in Nighttown Café. Dat was een ruimte voorin het gebouw waar we soms door mochten gaan met onze RRRocksound als er concertgangers bleven hangen. In dit geval was er nog een ‘after-concert’ in het aangrenzende NT Theater. Een fijne avond!

We hadden beiden een koffer vol cd’s bij ons. Na een tijdje zette Nico een track op van een obscure Amerikaanse band genaamd Samiam. Meteen kwam er een lid uit de crew van Coheed & Cambria op ons af. “I am the drummer of this band and you hear me playing on this album!” Het was Michael Petrak, drummer van Samiam!

Na enthousiast handenschudden vroeg hij om de cd-hoes, nam die mee naar de band-entourage en toonde het album aan hen. Hij liep weer terug naar Nico en begon een verhaal over de band en hoe bijzonder het was dat een dj in ‘far away’ Rotterdam ineens een nummer van deze band draaide. Hij werd nog trotser toen Nico hem vertelde dat hij het gewoon een goed album vond.

Okkie Vijfvinkel (1968) is net als Obelix bij zijn geboorte in een ketel met toverdrank gevallen. Vandaar dat hij al van jongs af als een bezetene in de weer is. Vooral met muziek! Door zijn eeuwige aanwezigheid in het uitgaansleven, zijn dj-werk en zijn avonturen als zanger en drummer van diverse bands, is hij een niet meer weg te denken steunpilaar uit de Rotterdamse muziekscene.

Nog een paar dagen om je in te schrijven voor de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam!

Rotterdamse acts opgelet: je hebt nog maar een paar dagen om je in te schrijven voor de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam! De GPR is de door Popunie georganiseerde muziekcompetitie voor alle Rotterdamse Bands, Singer/Songwriters, Hiphop en Producer acts. Inschrijven kan nog tot zaterdag 15 mei.


Wat heb je nodig om je aan te melden?

– Drie tracks
– Een presskit (EPK) met bio, foto’s en links naar je socials
– Een livefragment (met uitzondering van de categorie Producer)

Het kan lastig zijn om op dit moment een live fragment aan te leveren i.v.m. corona, dus je mag hier creatief mee zijn. Een fragment van een livestream, online optreden, of zelfs een optreden in je eigen woonkamer wordt dit jaar ook geaccepteerd. Het is wel belangrijk dat de juryleden door middel van jouw livefragment een beeld krijgen van hoe jij op het podium staat.
Inschrijven kan via de site van de GPR.

Het GPR traject
Na de aanmelding buigt een professionele jury zich over de inzending van alle acts per categorie. Zij selecteren vier acts per categorie voor de finale. Iedere inzending krijgt een gesprek met de jury. In dit gesprek hoor je wat de jury goed vond aan je act en waar je eventueel nog aan kunt werken. Dit is tevens het moment waarop de jury bekendmaakt of je doorgaat naar de finale. Dit gesprek vindt op het Popunie kantoor of online plaats.

Weten waar er door de demojury op wordt gelet? Check dan de Meet The Pro sessie ‘Hoe presenteer je jezelf aan professionals’, met host Martijn Crama en in het panel demojuryleden Ricardo Jupijn, Aniek de Rooij a.k.a. Alberta Balsam en Mark Ritsema.

 

Daarna gaat de finalist aan de slag met de feedback van de jury om het optreden in de finale te perfectioneren. Alle finalisten krijgen coaching in de vorm van een gesprek rondom je backline en je stageplan, feedback op je biografie, presskit & social media, een fotoshoot en coachingsgesprek over gages en uitbetalingen.

Prijzenpakket
Word je geselecteerd voor de finale? Dan krijg je sowieso een gage van € 265,- per persoon (tot max. 6 personen) voor je optreden. Hiernaast worden er in elke categorie geldprijzen, een masterclass op maat, en een begeleidingstraject met een professional naar keuze uitgereikt aan de 1e prijswinnaar (€ 1.000,-). De publieksfavoriet ontvangt een geldprijs van € 250,-.

Ook krijg je als winnaar en als publieksfavoriet een jaarabonnement voor Meet The Pro-sessies voor twee personen. De winnaars treden daarnaast zo mogelijk op tijdens het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2022 in Rotterdam. Dit is natuurlijk nog afhankelijk van hoe de situatie rondom corona er dan voorstaat. De prijzen en gages worden mogelijk gemaakt door Sena Performers, de hoofdsponsor van de wedstrijd.

De Belofte
De winnaars worden ook automatisch genomineerd voor de Rotterdam Music Awards categorie De Belofte. De Belofte van 2019 Wowi en 2020 Liza Weald gingen onlangs met elkaar in gesprek over o.a. de GPR, het uitgeroepen worden tot De Belofte, hun ervaring met het natraject en meer!

 

Finales
De finales van de GPR vinden dit jaar plaats in Theater Zuidplein op 18 en 19 september.

Zaterdag 18 september – Finale Producer en Bands
Zondag 19 september – Finale Singer/songwriter en Hiphop

Social media
Op de hoogte blijven? Volg de GPR dan op Instagram en Facebook