De Rotterdam Music Awards 2020 komen eraan!

De Rotterdam Music Awards zijn de popprijzen voor de Rotterdamse popsector en worden sinds 2014 uitgereikt. De Awards zijn door de Popunie in het leven geroepen om de kwaliteit en diversiteit van de Rotterdamse popscene te belichten. Ondanks dat 2020 vanwege alle coronaperikelen anders verloopt willen we juist ook dit jaar de welverdiende Awards uitreiken. De lokale muziekscene heeft immers meer dan ooit blijk gegeven over een grote flexibiliteit en creativiteit te beschikken.

De categorieën Beste Clubavond en de Exportprijs komen dit jaar logischerwijs te vervallen, maar hiervoor in de plaats komt dit jaar de nieuwe categorie Beste Corona Initiatief. Speciaal bedoeld voor diegene die ondanks alle tegenslagen toch iets bijzonders neergezet hebben of niet nalieten acts toch zoveel mogelijk voor het voetlicht te brengen. Juist zij maakten het voor het publiek mogelijk te kunnen blijven genieten van hun favoriete artiesten of muziek. In totaal worden er dus Awards uitgereikt in zes categorieën!

#RdamMusicAwards20

Uitreiking Rotterdam Music Awards 2020: De afsluiter van de Popweek
Dit jaar zal de Rotterdamse Popweek vooral digitaal te volgen zijn. Van 25 t/m 29 november zullen er verschillende Popweek Specials plaatsvinden. De uitreiking van de Rotterdam Music Awards zal opgenomen worden in het gloednieuwe Theater Zuidplein. Op zondag 29 november zal deze, als afsluiter van de Rotterdamse Popweek, online uitgezonden worden.

Binnenkort worden alle nominaties bekend en kan er gestemd worden per categorie. Door middel van online stemmen worden de winnaars bepaald voor: Beste Podium, Beste Festival, Beste Track, Beste Album (powered by 3voor12 Rotterdam) en De Belofte. Dit jaar komt daar dus nog een nieuwe categorie bij: Beste Corona Initiatief.

Stemmen
Stemmen op jouw favoriet kan van maandag 16 t/m maandag 23 november, 12:00 PM. Meer info volgt snel! De winnaars worden op zondag 29 november bekendgemaakt tijdens een speciale stream van de uitreiking.

Samenwerking
Voor de categorie Beste Album wordt samengewerkt met 3voor12 Rotterdam. De redactie van 3voor12 Rotterdam heeft samen met de Popunie een selectie gemaakt van de beste 40 Rotterdamse albums.

Stream Uitreiking Rotterdam Music Awards 2020
Datum: Zondag 29 december
Tijden: 20.00 – 21.30 uur

De Rotterdam Music Awards worden georganiseerd door de Popunie en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam. Partners zijn 3voor12 Rotterdam, Stager. en Keymusic.

Mag ik jullie wat vragen?

Nu we allemaal keurig thuis zitten in een ultieme poging corona de definitieve nekslag toe te brengen dacht ik bij mezelf: Is er een onderwerp voor een column te bedenken waarbij ik mijn lezers actief kan betrekken?

Na ampel beraad met mezelf en mijn nogal communicatieve poes Pippa was ik er al snel uit. Column nummer 39 zou een interactieve column worden, een… hoe noem je zoiets, een… poll!

Juist ja, zo’n vragenlijstje wat je ook wel ziet in Instagram Stories.
Gewoon omdat het kan, omdat het leuk is en bovenal omdat ik heel benieuwd ben of jullie een luisterend oor hebben voor al dat gedraai aan knoppen om muziek beter te laten klinken. Kortom: Leeft mastering onder jullie?

Bij deze dan mijn poll. Het zijn vijf vragen met elk verschillende keuzemogelijkheden.

Ik wil aan jullie vragen om per vraag aan te geven wat op jou van toepassing is. Mocht je twijfelen, geef dan per vraag gerust meerdere antwoorden waarbij het eerste antwoord het belangrijkste is.

1. Wanneer komt mastering in beeld?
a. Voordat het opnameproces begint
b. Tijdens de opnames
c. Mijn opname en mix klinkt niet als gehoopt, hopelijk kan de masteringtechnicus er nog iets moois van maken

2. Waarom kies je voor mastering?
a. Omdat de plaat retegoed moet klinken op elk medium
b. Techniek: fijn als iemand weet hoe je de juiste files aanlevert voor bijvoorbeeld vinyl of streaming
c. Op advies van een ander, het schijnt erbij te horen

3. Waarom kies je voor een bepaalde masteraar?
a. Via mijn netwerk
b. Op basis van wat een masteraar in het verleden heeft gemasterd
c. Ik heb gehoord dat deze studio erg goed is in mastering voor vinyl
d. Ik heb een package deal met de opname-/mixstudio
e. Google weet alles

4. Wat heb je over voor mastering?
a. Ik heb een package deal met de opname-/mixstudio: goedkoop, makkelijk en snel
b. Ik doe het lekker zelf, zo moeilijk kan het toch niet zijn?
c. Geld is minder belangrijk, ik wil kwaliteit
d. The sky is the limit, ik heb net een mailtje gestuurd naar Bob Ludwig in de VS

5. Speelt de “gear” waarmee een mastering studio werkt een rol bij je keuze?
a. Ja ik geef het toe, ik ben een gear nerd
b. Nee, ik vertrouw op de oren en ervaring van een masteraar

Een voorbeeld: Janine komt met de volgende antwoorden: 1a, 2c, 3abc, 4c, 5b. Janine koos bij vraag 3 voor zowel a, b als c. Allereerst bepaalt haar netwerk haar keuze voor een bepaalde mastering studio. Daarna kijkt ze naar wat die studio in het verleden allemaal heeft gemasterd en tenslotte wil ze haar plaat op vinyl uitbrengen dus speelt ook dat een rol bij haar keuze.

Zo, dit was ‘m. De enige echte Masterenzo-poll. De antwoorden op de vragen kun je het beste achterlaten bij de post hierover op mijn Facebook of Instagram pagina, maar via mail kan natuurlijk ook.

Volgende maand kom ik met de resultaten. Leuk, ik heb er zin in en kijk uit naar jullie antwoorden!