Let’s get digital met de Rotterdamse Popweek 2020!

Rotterdam blinkt uit in creativiteit en muzikaliteit, waardoor de Popweek in 2019 uitgegroeid is tot een tiendaags spektakel waarin ruim 800 acts optraden op 230 events verspreid over 126 locaties in de hele stad. Een Popweek zoals vorig jaar is dit jaar vanwege Covid-19 logischerwijs niet mogelijk, maar de Rotterdamse popscene verdient het meer dan ooit om in de schijnwerpers te staan. Daarom gaan we ook dit jaar door met de Popweek!

Rotterdamse Popweek 2020 – Let’s Get Digital! 
De achtste editie van de Rotterdamse Popweek gaat op woensdag 25 november van start. Van woensdag 25 t/m zondag 29 november zetten we de muziekscene in de stad in de spotlight. Dit doen we met een aantal Popweek Specials die voornamelijk in een digitale of coronaproof vorm zullen plaatsvinden. De specials die we nu alvast kunnen bevestigen zijn:

Woensdag 25 november: Meet The Pro – Inside The Programmer’s Mind @ Roodkapje
Op woensdag 25 november starten we de Rotterdamse Popweek met een nieuwe Meet The Pro sessie! We zijn dan te gast bij de creatievelingen van Roodkapje Rotterdam en gaan in op de vraag: wat is de mindset van een programmeur wanneer hij/zij acts boekt? Meer info vindt je hier.

Vrijdag 27 november:  The Kelly Family thema-avond @ Attent
Broedplaats Attent organiseert een thema-avond rondom de vermaarde Kelly Family. De artiesten treden op in de geest van The Kelly Family. Verwacht dus geen covers, alhoewel dat niet uitgesloten is. Attent ziet The Kelly Family als één van de grootste counterculture en spirituele muziekgroepen van de 20e eeuw. Het bijzondere is dat het hun ook is gelukt om in het collectief bewustzijn door te dringen.

Tijdens deze avond treden o.a. de volgende artiesten op:

– Daryl Grootfaam (spoken word artiest/zanger)
– Willie Darktrousers (volkszanger)
– Mowa (experimentele gospel)
– DJ Wanneer

Zaterdag 28 november: Eighty5ive x Club Talks @ Theater Zuidplein
Roffa Culture at it’s finest! Theater Zuidplein en Eighty5ive slaan de handen ineen voor een serie van vier avonden met verschillende collectieven en platforms uit Rotterdam en daarbuiten.

Samen met deze collectieven brengt Eighty5ive een avondvullend programma met muziek als rode draad. Thema’s als zelfontplooiing en female empowerment komen voorbij in een mix van talks, workshops, lokale showcases en meer. De eerste organisatie die Eighty5ive uitnodigt is Club Talks, een talkshow voor en door creatives, op 28 november in de Kleine Zaal van het gloednieuwe Theater Zuidplein.

Club Talks
Host Sammie Sedano heeft samen met DJ Slimsalabiem een talkshow op Operator. Ook organiseert hij avonden waarbij verschillende sprekers uit de creatieve scene aanschuiven, aangevuld met livemuziek.


Eighty5ive
Eighty5ive werd eind 2011 opgericht door Daniël de Keizer. Eighty5ive begeleidt en ondersteunt artiesten en werkt verder met allerlei organisaties en bedrijven binnen muziek en de cultuursector. Eighty5ive werkt vanuit Rotterdam met artiesten als Gita Buhari, GreyHeads en Grown George, maar ook met makers als Ivan Winter. Eighty5ive verzorgt programmering, boekingen en management, maar coacht en adviseert ook.

Voor deze speciale editie pakken Eighty5ive en Club Talks groots uit. Wie er precies komen en wat je kunt verwachten? Dat is voor nu nog een verrassing, maar hier wil je zeker bij zijn!

Zaterdag 28 november: Submit Fest presents Another Now @ Baroeg (livestream)
De Rotterdamse organisatie Submit Fest gaat online met deze nieuwe Presents show. Op zaterdag 28 november, de dag dat het festival Submit Fest eigenlijk zou plaatsvinden, kun je via een livestream intunen voor een show van Another Now, live vanuit Baroeg.

Another Now is geen onbekende meer voor de meesten. Het is inmiddels al twee jaar geleden dat ze succesvol op het podium stonden bij Submit Fest als talentband. De band weet dan ook een breed publiek aan te spreken met hun krachtige riffs, vocals en sfeervolle melodieën. De stream is te volgen via https://www.twitch.tv/baroeg.

De muzieksector is dit jaar hard getroffen door de coronamaatregelen. Maanden na de eerste maatregelen staan muziekevents nog steeds voornamelijk stil en is steun nog steeds ontzettend hard nodig.

Toch heeft de sector dit jaar laten zien dat creativiteit te allen tijde doorgaat. Er werd nieuwe muziek gecreëerd en er zijn mooie initiatieven ontstaan. Via livestreams als ook live, met concerten binnen de maatregelen die vooral laten zien hoeveel passie en liefde er voor de muzieksector is.

Daarom heeft de Popunie dit jaar ingezet op het actief supporten van de Rotterdamse muziekscene en worden initiatieven die in deze coronatijd door kunnen gaan gesteund. Meer Popweek Specials worden binnenkort bekend gemaakt. Stay tuned!

Voor het totale Rotterdamse Popweek programma kijk je op de speciale site!

De Rotterdamse Popweek is een initiatief van de Popunie, wordt georganiseerd door de Rotterdamse popsector en is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Het evenement wordt verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Rotterdam Festivals en Stichting PopUp Rotterdam.

Interview: Tiziana

Tiziana gaat als een speer. Ze won de Night Sessions van Top Notch x Adidas, pakte de belt met de Levels competitie, was FunX Talent of the Month in augustus en werd vorige maand de publiekswinnaar van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam, in de categorie Hiphop.

De drijvende kracht achter al dit winnen: zelfliefde. Dit staat voorop voor Tiziana en wil ze uitdragen naar jong en oud. Haar motto is Love Yourz, geïnspireerd door het nummer van J.Cole, wat haar hielp toen zij het zelf niet zag zitten. Met haar eigen nummers en persoonlijkheid hoopt zij ook anderen te kunnen inspireren. “Als je van jezelf houdt, komt de rest vanzelf”.

Hoe is je muzikale carrière begonnen?
“Ik begon met het aanmaken van een nieuwe Instagram. Ik schreef teksten en deze liet ik horen op beats. Latifah had een video van mij gedeeld en ik ging in één week tijd van 100 naar 600 volgers. Toen kreeg ik het idee om mee te gaan doen met challenges, omdat je daar meer bereik mee kunt krijgen. Dus besloot ik om mee te doen met de Night Sessions van Adidas in samenwerking met Top Notch.

Je moest je bars laten horen op een beat van Hef, in de Adidas Store. En ik won! Dit is toen op allerlei platforms gedeeld zoals Parra en toen ontplofte het. Kees de Koning ging me volgen, Adje, Cho…

Via een vriendin leerde ik een manager kennen. Hij zag potentie in mij en bracht me naar een producer en studio. Toen is mijn eerste single Are You Down uitgekomen.

Toen ik zag dat meer bekende artiesten mij gingen volgen, dacht ik oké ze zien me, ze vinden me hard. Ik basketbal al sinds mijn achtste, maar toch heb ik besloten daarmee te stoppen, want ik ga daar geen centen mee verdienen. Als muziek lekker gaat, waarom niet?

Sinds vorig jaar ben ik serieus bezig met muziek, naast mijn diploma halen. Ik heb veel meetings en studio-sessies, dat is nog steeds gaande.”

Je hebt de belt van Levels gewonnen! Hoe heb je dat ervaren?
“Ik kwam in contact met Ruwhel, de organisator van Levels. Tijdens de eerste editie trad ik op in de kleine zaal, dat was mijn eerste Nederlandstalige optreden. Dat beviel mij goed en Ruwhel zag ook het talent in mij. Ik wil graag anderen inspireren en dat klikte met zijn doel en met het concept van Levels. Uiteindelijk won ik de competitie en ben ik met de belt naar huis gegaan, haha.

Het idee van Levels is om een nieuw platform te creëren van competitie binnen de muziek. Elke organisatie kiest een artiest uit om in deze wedstrijd te strijden. Cult North had mij gekozen als afgevaardigde. Het is net als in sport en zoals het vroeger ging met rap battles. Ik houd van de 90’s, dus ik vind het wel tof hoe hij dit wil gaan aanpakken.”

Een jurylid noemde jou Next Best Female van Rotterdam. Wat vond je daarvan?
“Het raakte me wel echt. Ik kom van niks en dan hoor je dat het harde werken wordt beloond en je wordt gezien als iemand die de jeugd kan inspireren. Dat is mijn doel sinds ik begonnen ben. Dat is mijn missie. Toen hij, YMP, dat zei, raakte het me gewoon. Ik was voornamelijk trots en blij.

Toen werd je ook nog artist of the month bij FunX.
“Je kunt je muziek insturen bij FunX, maar daar had ik eigenijk nooit wat van teruggehoord. Toen kwam mijn single uit in augustus en zagen ze dat er wel wat gaande was rondom mijn muziek en werd ik gecontact. In augustus werd ik dus Artist of the Month, kwam er elke week een artikel over mij online en was ik in de radioshow. Elke dag werd mijn nummer gedraaid bij het programma ‘Jouw Stad’.

Wat cool was, is dat ik aan mijn Shazam-statistieken kon zien dat mensen mijn nummer opzochten. Dit was nooit gedaan en in die eerste week had ik al 60 Shazams!”

En toen werd je publiekswinnaar van de GPR Hiphop! Hoe was dit?
“Het optreden in coronatijd is natuurlijk minder tof dan je zou willen. Elke artiest wil wel met publiek optreden, maar ik vond het wel een leuke uitdaging. Ik was ‘next best female van Rotterdam’ genoemd, dus ik moest me wel bewijzen.

Omdat mijn nummers voornamelijk rustig zijn, had ik nieuwe nummers gemaakt speciaal voor de finale. Die waren wat meer dansbaar. Mijn doel is om mensen te inspireren met mijn muziek, dus dat het publiek mij koos als winnaar, vond ik een geslaagde missie.”

En nu?
“Ik volg nu nog school, maar wel online. De dagen dat ik geen school heb, ga ik de studio in. Thuis kan ik nu ook opnemen zodra ik inspiratie heb. Ik zit ook in Amsterdam in een studio, wat makkelijker is met betrekking tot de muziekwereld, want daar kom ik met bepaalde mensen in contact. Er gaat heel veel aankomen, maar ik moet ook veel geduld hebben. Ik wil zoveel mogelijk releasen en vooral op de radar blijven. En wie weet een samenwerking met een grote artiest…”

Samenwerking met Latifah of Cho?
“Cho had me als advies gegeven om zoveel mogelijk te releasen. Het moet ook aantrekkelijk voor hen zijn om met mij samen te werken natuurlijk. Ik krijg ook wel feedback van ze. Als ik iets nieuws drop, stuur ik het op. Latifah helpt me wel veel.”

Wat is de grootste les die je hebt geleerd?
“Je gaat veel teleurstellingen tegenkomen. Zodra er een teleurstelling op m’n pad kwam, dacht ik van laat maar zitten of ging ik negatief denken. Bijvoorbeeld als je een studiosessie plant waar je veel zin in hebt en diegene komt niet of je moet wachten, dan voel je jezelf teleurgesteld. Ik heb daar echt van geleerd. Alles komt op z’n tijd en geloof in je eigen kracht. Als het zo moet zijn, dan moet het zo zijn. Dat is de grootste les: positief blijven denken.”

Wat voor tips zou je meiden willen geven die ook hiphop maken of willen gaan maken?
“Ik krijg vaak de vraag ‘hoe begin je?’ De meesten willen gelijk gaan opnemen, maar mijn tip is om eerst te beginnen met schrijven. Schrijf gewoon op hoe je je voelt. Het hoeft niet te rijmen. En kies voor piano of een klassieke beat, dan kun je nog alle kanten op. Als het schrijven lukt, dan komt de rest vanzelf wel.

Ik schreef in de trein onderweg naar school, na het kijken van een film, een rotdag… Zoveel mogelijk schrijven, dat is mijn tip. En niet gelijk het hoogste willen behalen, niet teveel verwachten. Daar liep ik tegenaan als het bijvoorbeeld niet rijmde, maar dat maakt niet uit. Gewoon gaan schrijven.”