Interview: Tiziana

Tiziana gaat als een speer. Ze won de Night Sessions van Top Notch x Adidas, pakte de belt met de Levels competitie, was FunX Talent of the Month in augustus en werd vorige maand de publiekswinnaar van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam, in de categorie Hiphop.

De drijvende kracht achter al dit winnen: zelfliefde. Dit staat voorop voor Tiziana en wil ze uitdragen naar jong en oud. Haar motto is Love Yourz, geïnspireerd door het nummer van J.Cole, wat haar hielp toen zij het zelf niet zag zitten. Met haar eigen nummers en persoonlijkheid hoopt zij ook anderen te kunnen inspireren. “Als je van jezelf houdt, komt de rest vanzelf”.

Hoe is je muzikale carrière begonnen?
“Ik begon met het aanmaken van een nieuwe Instagram. Ik schreef teksten en deze liet ik horen op beats. Latifah had een video van mij gedeeld en ik ging in één week tijd van 100 naar 600 volgers. Toen kreeg ik het idee om mee te gaan doen met challenges, omdat je daar meer bereik mee kunt krijgen. Dus besloot ik om mee te doen met de Night Sessions van Adidas in samenwerking met Top Notch.

Je moest je bars laten horen op een beat van Hef, in de Adidas Store. En ik won! Dit is toen op allerlei platforms gedeeld zoals Parra en toen ontplofte het. Kees de Koning ging me volgen, Adje, Cho…

Via een vriendin leerde ik een manager kennen. Hij zag potentie in mij en bracht me naar een producer en studio. Toen is mijn eerste single Are You Down uitgekomen.

Toen ik zag dat meer bekende artiesten mij gingen volgen, dacht ik oké ze zien me, ze vinden me hard. Ik basketbal al sinds mijn achtste, maar toch heb ik besloten daarmee te stoppen, want ik ga daar geen centen mee verdienen. Als muziek lekker gaat, waarom niet?

Sinds vorig jaar ben ik serieus bezig met muziek, naast mijn diploma halen. Ik heb veel meetings en studio-sessies, dat is nog steeds gaande.”

Je hebt de belt van Levels gewonnen! Hoe heb je dat ervaren?
“Ik kwam in contact met Ruwhel, de organisator van Levels. Tijdens de eerste editie trad ik op in de kleine zaal, dat was mijn eerste Nederlandstalige optreden. Dat beviel mij goed en Ruwhel zag ook het talent in mij. Ik wil graag anderen inspireren en dat klikte met zijn doel en met het concept van Levels. Uiteindelijk won ik de competitie en ben ik met de belt naar huis gegaan, haha.

Het idee van Levels is om een nieuw platform te creëren van competitie binnen de muziek. Elke organisatie kiest een artiest uit om in deze wedstrijd te strijden. Cult North had mij gekozen als afgevaardigde. Het is net als in sport en zoals het vroeger ging met rap battles. Ik houd van de 90’s, dus ik vind het wel tof hoe hij dit wil gaan aanpakken.”

Een jurylid noemde jou Next Best Female van Rotterdam. Wat vond je daarvan?
“Het raakte me wel echt. Ik kom van niks en dan hoor je dat het harde werken wordt beloond en je wordt gezien als iemand die de jeugd kan inspireren. Dat is mijn doel sinds ik begonnen ben. Dat is mijn missie. Toen hij, YMP, dat zei, raakte het me gewoon. Ik was voornamelijk trots en blij.

Toen werd je ook nog artist of the month bij FunX.
“Je kunt je muziek insturen bij FunX, maar daar had ik eigenijk nooit wat van teruggehoord. Toen kwam mijn single uit in augustus en zagen ze dat er wel wat gaande was rondom mijn muziek en werd ik gecontact. In augustus werd ik dus Artist of the Month, kwam er elke week een artikel over mij online en was ik in de radioshow. Elke dag werd mijn nummer gedraaid bij het programma ‘Jouw Stad’.

Wat cool was, is dat ik aan mijn Shazam-statistieken kon zien dat mensen mijn nummer opzochten. Dit was nooit gedaan en in die eerste week had ik al 60 Shazams!”

En toen werd je publiekswinnaar van de GPR Hiphop! Hoe was dit?
“Het optreden in coronatijd is natuurlijk minder tof dan je zou willen. Elke artiest wil wel met publiek optreden, maar ik vond het wel een leuke uitdaging. Ik was ‘next best female van Rotterdam’ genoemd, dus ik moest me wel bewijzen.

Omdat mijn nummers voornamelijk rustig zijn, had ik nieuwe nummers gemaakt speciaal voor de finale. Die waren wat meer dansbaar. Mijn doel is om mensen te inspireren met mijn muziek, dus dat het publiek mij koos als winnaar, vond ik een geslaagde missie.”

En nu?
“Ik volg nu nog school, maar wel online. De dagen dat ik geen school heb, ga ik de studio in. Thuis kan ik nu ook opnemen zodra ik inspiratie heb. Ik zit ook in Amsterdam in een studio, wat makkelijker is met betrekking tot de muziekwereld, want daar kom ik met bepaalde mensen in contact. Er gaat heel veel aankomen, maar ik moet ook veel geduld hebben. Ik wil zoveel mogelijk releasen en vooral op de radar blijven. En wie weet een samenwerking met een grote artiest…”

Samenwerking met Latifah of Cho?
“Cho had me als advies gegeven om zoveel mogelijk te releasen. Het moet ook aantrekkelijk voor hen zijn om met mij samen te werken natuurlijk. Ik krijg ook wel feedback van ze. Als ik iets nieuws drop, stuur ik het op. Latifah helpt me wel veel.”

Wat is de grootste les die je hebt geleerd?
“Je gaat veel teleurstellingen tegenkomen. Zodra er een teleurstelling op m’n pad kwam, dacht ik van laat maar zitten of ging ik negatief denken. Bijvoorbeeld als je een studiosessie plant waar je veel zin in hebt en diegene komt niet of je moet wachten, dan voel je jezelf teleurgesteld. Ik heb daar echt van geleerd. Alles komt op z’n tijd en geloof in je eigen kracht. Als het zo moet zijn, dan moet het zo zijn. Dat is de grootste les: positief blijven denken.”

Wat voor tips zou je meiden willen geven die ook hiphop maken of willen gaan maken?
“Ik krijg vaak de vraag ‘hoe begin je?’ De meesten willen gelijk gaan opnemen, maar mijn tip is om eerst te beginnen met schrijven. Schrijf gewoon op hoe je je voelt. Het hoeft niet te rijmen. En kies voor piano of een klassieke beat, dan kun je nog alle kanten op. Als het schrijven lukt, dan komt de rest vanzelf wel.

Ik schreef in de trein onderweg naar school, na het kijken van een film, een rotdag… Zoveel mogelijk schrijven, dat is mijn tip. En niet gelijk het hoogste willen behalen, niet teveel verwachten. Daar liep ik tegenaan als het bijvoorbeeld niet rijmde, maar dat maakt niet uit. Gewoon gaan schrijven.”

Volg Tiziana op Instagram en Facebook.

Meld je aan voor Bubblegum Future Talent 2020

Bubblegum’s Future Talent is de talentenjacht voor jongeren uit omgeving Hoogvliet. Muzikale jongeren tussen de 16 en 27 jaar krijgen de kans om hun flow-, rap-, vocal-, dj-, spoken word- en instrumentale skills aan het publiek te laten zien tijdens de talentenjacht. De winnaars mogen een nummer op nemen en een videoclip schieten. Aanmelden is vanaf nu mogelijk!

Future Talent
Bubblegum Entertainment houdt zich bezig met events, management en workshops in de muziekindustrie en culturele sector. Sinds 2017 organiseren zij Future Talent. Dit is de talentenjacht voor alle jongeren uit de omgeving van Hoogvliet die zingen, rappen, muziek maken en spoken word performen. In verband met het coronavirus komen de acts op een livestream die te volgen is via Facebook.

Wat kan je winnen?
De grote winnaar krijgt een prijs ter waarde van €1000. De acts die de tweede of derde plek winnen krijgen een kleinere prijs. Ook wordt er een aparte prijs uitgereikt voor de beste act uit Hoogvliet.

Meld je aan voor Future Talent via het formulier.

Bubblegum Entertainment
Bubblegum Entertainment heeft een breed netwerk waarin ze jongeren, lokaal talent, docenten en professionals in de cultuurindustrie samenbrengen. Hierbij leunen ze op ervaring in de formele én informele structuren van nu; als schakel tussen de creativiteit in de wijken of de businesskant van muziek. Persoonlijke connecties, hard werken en een professionele aanpak, dat is Bubblegum.