Interview: Dirikteur

Ineens stond Dirikteur daar, in de Hiphop finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam, het was maar liefst zijn eerste optreden. Deze cupido heeft in korte tijd terrein gewonnen in de Rotterdamse hiphop scene en heeft zijn pijlen nu op jou gericht. Op Valentijnsdag (zijn verjaardag) brengt hij zijn debuut-ep Love Storiez uit, maar voordat we het daarover hebben, ben ik benieuwd wie deze smooth boy is.

Als ik Dirikteur vraag naar zijn verleden, vertelt hij trots over de middelbare school musicals waar hij aan meedeed. Geen schaamte voor deze leeuw uit de Wizard of Oz, die destijds musicals verkoos boven gym. Toch besloot hij later om voor zijn andere talent te gaan en gymdocent te worden.

Het was een blessure die hij opliep tijdens voetbal (eind 2019), waardoor hij weer in contact raakte met zijn brandende verlangen: muziek maken. Hij kocht een microfoon, nam een nummer op en de volgende dag liep hij Ronnie Flex tegen het lijf.

Eerste schot gelijk in de roos?
“Ik had net een microfoon gekocht en mijn eerste eigen nummer opgenomen, toen ik Ronnie Flex in de sportschool zag de dag erna. Ik wilde niet als een idioot op hem af gaan, maar ik was wel benieuwd naar wat hij ervan zou vinden. Het moment dat ik hem bij de bar zag chillen, pakte ik mijn moment.

Hij had het hele nummer afgeluisterd, terwijl het echt een rustige tune is, opgenomen met gitaar en een soort spoken word. Hij vond het keihard en is mij toen gelijk gaan volgen op Instagram. Op Valentijnsdag in 2020 bracht ik mijn eerste eigen nummer uit, met een (veel te dure) videoclip.

 

De clip was uitgebracht en ik dacht; “nu gaat het ontploffen…” Ik zat helemaal niet in de scene, wist er niks van en wist ook niet dat er zoveel artiesten zijn die het óók willen maken. Als Ronnie Flex het tof vindt, dan kan het wel viraal gaan toch? Little did I know… haha. Toch had ik al snel 2.000 views behaald voor mijn eerste track, niet slecht.”

Je bent daarna niet stil gaan zitten…
“Nee klopt, dit was het begin. Daarna heb ik nog een aantal rapsessies gedaan tijdens de lockdown en 10 tracks via Instagram uitgebracht. Rond de finale van de GPR heb ik mijn laatste track uitgebracht. Ik heb nog veel materiaal liggen en heb met veel interessante mensen gewerkt.”

Hoe regel je als beginner zo snel samenwerkingen en beats?
“Ik denk dat je gewoon heel hard op zoek moet gaan. Als je het wilt, moet je hard werken. Ik heb mezelf geleerd om op te nemen met microfoon, dat ging heel traag door bijvoorbeeld het slepen met de vocals, omdat de timing niet goed was. Ik ben gewoon op zoek gegaan naar mensen die beats maken en ik heb het geluk dat mensen graag willen samenwerken. Dat Ronnie Flex me volgt op Instagram helpt ook wel. Je moet gewoon zelf blijven pushen, anders gebeurt er niks.”

Hoe verliep jouw GPR avontuur?
“Wowi stuurde mij een bericht dat ik mee moest doen, ik kende hem en de wedstrijd helemaal niet. Toen stuurde ik drie tracks op, waarvan er twee nog niet eens uit zijn. De jury reageerde enthousiast, maar ik dacht zelf “ik zie het wel” en toen stond ik ineens in de finale.

Dat was mijn eerste liveshow. Ik ging erin met de instelling “als je iets doet, doe het dan goed”, dus ik had een intro gemaakt en de set goed voorbereid. Er waren een paar momenten tijdens het optreden dat ik dacht “dit is zo vet!” Het was een leuke ervaring, alleen wel maf zonder veel publiek.

Daarna kreeg ik feedback van de jury, daar probeer ik zoveel mogelijk mee te doen. Ik kies ervoor om erover na te denken wat ik zelf wil, dus ik filter eruit wat ik kan gebruiken. Met Kesh en Conchitta heb ik nog steeds goed contact en zo heb ik ook weer andere mogelijkheden gehad. Via Music Matters ben ik nog op speeddate geweest met professionals en bij Popradar kon je je demo droppen.”

Foto copyright © Govert Kreuk

Na deze kickstart, gaat er iets speciaals gebeuren op Valentijn. Vertel…
“Yes, 14 februari drop ik mijn debuut-ep Love Storiez. Die dag ben ik ook jarig.

Love Storiez vertelt een liefdesverhaal van begin tot eind. Waar in het eerste nummer (track 1; Hypocriet Verliefd) nog sprake is van de twijfel die in het begin van een liefdesrelatie vaak aanwezig is, is al die twijfel aan het eind van de plaat (track 5; Jij) uit de weg geslagen. Een combinatie van realtalk, besef en sexy-praat, precies balancerend op het randje waar het nog steeds heerlijk weg te luisteren is zonder dat het cringy wordt.”

Is je eigen liefdesleven je inspiratie?
“Het zijn deels eigen ervaringen en wat ik om me heen zie of wat spontaan in mij opkomt. Ik kan me ook goed inleven in andermans leven, maar mijn principes en manier van denken heb ik er ook in verwerkt.”

Welke boodschap wil je de luisteraars meegeven?
“Ik mis vaak diepgang in de NL scene, als het gaat over chicks scoren, merkkleding enzo. Voornamelijk wil ik met mijn muziek iets betekenen voor anderen. Niet alles is rozengeur en maneschijn, het gaat erom dat je jezelf blijft.”

 

De ep Love Storiez van Dirikteur komt uit op 14 februari!

Volg hem op Facebook, Instagram en Spotify!

X-posure 2021 in de kroepoekfabriek gaat door

Het talentontwikkelingstraject X-Posure vindt ieder jaar plaats, wat op dit moment in de huidige vorm helaas geen optie is. Maar De Kroepoekfabriek heeft een alternatief gevonden om het showcasefestival tóch door te laten gaan en zo jong talent in deze moeilijke tijd te kunnen begeleiden en ondersteunen! Deelnemers kunnen zich tot en met 11 februari inschrijven voor het traject wat dit voorjaar van start gaat!

X-Posure 2021
Vorig jaar heeft X-Posure door de aanhoudende coronacrisis het anders ingevuld zodat het showcasefestival op een veilige, leuke manier toch door kon gaan. Ook dit jaar zal X-Posure op deze manier plaatsvinden.

In plaats van een optreden tijdens het X-Posure showcasefestival zorgt De Kroepoekfabriek er voor dat jonge, ambitieuze artiesten naar huis gaan met een professionele presskit zodat zij, zodra het weer mag, zichzelf goed in de kijker kunnen spelen en straks volledig voorbereid het podium kunnen betreden.

Wat is X-Posure?
X-Posure is een showcasefestival voor podiumkunstenaars binnen verschillende disciplines. Tijdens X-Posure gaat De Kroepoekfabriek met verschillende acts aan de slag, krijgen zij advies van professionals én treden zij normaliter op tijdens een showcase waar sleutelfiguren uit de culturele sector bij aanwezig zijn.

Denk aan scouts van festivals, podia en andere organisaties die deze acts misschien wel willen laten optreden in hun zaal of acts willen scouten voor een traject wat hen nog een stapje verder brengt. Het kan zomaar zijn dat X-Posure voor deze acts een springplank is naar een grotere talentencompetitie zoals De Grote Prijs of de Popronde. Een aantal deelnemers van X-Posure ging hen al voor!

Je kunt je inschrijven voor X-Posure 2021 tot en met donderdag 11 februari via
https://kroepoekfabriek.nl/x-posure/