Interview: Aluminiumboiz

Hiphop collectief Aluminiumboiz bewijst dat hiphop ook punk kan zijn. Tattaklapper (Jahmal), Barfmuil (Mark) en Deancake (Serginho) zijn drie verschillende boys met hun eigen skills en DIY-mentaliteit. Ze begonnen als grap, maar dat beviel zo goed dat ze niet kunnen wachten om weer op te treden. Wie zijn deze gasten? Maak kennis met Aluminiumboiz!

Wie zijn jullie?
“Wij zijn Tattaklapper, Deancake en Barfmuil en we vormen samen Aluminiumboiz. We rappen allemaal en Tattaklapper produceert de meeste muziek. Ook zijn we onderdeel van het creatieve collectief Alumen.”

Tattaklapper: “In 2014 begonnen we met een disstrack. Een punkband, genaamd Inwar, had een disstrack gemaakt naar Barendrechtse scooterjongens en wij dachten laten we die track ff dissen.”

Tell me more!
Barfmuil: “Toen Inwar die hiphoptrack had gemaakt, was ik echt onder de indruk. Met Serginho zat ik vroeger in een bandje, Inthefridge, en Jahmal kende ik van school. Dit was hèt moment om samen een domme pokoe te maken.”

 

Het begon dus als grap en toen?
Barfmuil: “We zijn gewoon verder gegaan met hiphop maken en proberen onze eigen invloed erin te verwerken. Binnen het collectief heeft iedereen nog een ding naast muziek maken. Ik doe de designs en Serginho heeft bijvoorbeeld meer verstand van live optreden door zijn podiumervaring.”

Waar liggen jullie roots?
Barfmuil: “Onze muzikale roots liggen toch wel in de emo scene, haha. Serginho en ik kennen elkaar daarvan. We luisterden naar van alles in de post-hardcore en metalcore: Whitechapel, Emmure, Chelsea Grin en Mindless Self Indulgence. Maar zeg gerust dat we ook invloeden hebben vanuit grindcore, drum&bass, dubstep, neurofunk, punk en hiphop.”

Deancake: “We gaan ook voor de punkvibe, maar we hebben nog geen nummer uitgebracht met gitaren of echte drums, haha. Het makkelijkst om te vergelijken is denk ik Gorillaz, zij werken met veel artiesten samen. We denken niet zo in genres, maar meer in vibes.”

Jullie doen alles zelf?
Tattaklapper: “Sowieso”.

Barfmuil: “We hebben nog nooit geld moeten betalen, haha. We werken wel samen met andere collectieven zoals Club Tunnel Records. Het is wel nice als je alles zelf kan doen, dan ga je ook zelf dingen organiseren.”
Tattaklapper: “Ja dat is leuk, want je leert daar ook weer van.”

Deancake: “Zo leren we onze eigen brand neerzetten en wat we kunnen.”
Barfmuil: “En wat we niet kunnen, haha. Ik denk niet dat we snel iets zouden uitbesteden, ik doe het liever gewoon zelf. Dan heeft het meer eigenwaarde en verlies je niet de controle over het eindresultaat. Dat maakt het allemaal wel wat moeilijker.”

Deancake: “Ja eerder samenwerken, dan echt iets uitbesteden.”

Wat was jullie vetste live show?
“Ik denk Jahfissa en het Alumen Presents festival in Roodkapje. In 2018 hebben we ons eigen festival neergezet. Dat kwam voornamelijk vanuit frustratie, omdat het regelen van optredens niet echt lukte. We wilden graag onze sound en die van artiesten om ons heen presenteren. Roodkapje vond het een goed idee en toen hebben we Alumen Presents neergezet waar onder andere ook Casi-y0, Chamo, Regolith Surface en Buunshin optraden.”

Waar zijn de Aluminiumboiz mee bezig geweest afgelopen tijd?
Tattaklapper: “We hebben op 4/20 de ep Skaffanation Vol.2 uitgebracht. Skaffanation is een ep met producers van Alumen Collective. Lekker smoken op de muziek. Elk jaar willen we er eentje droppen op 4/20. Verder hadden we nog wat optredens staan zoals een studentenfeest, maar die gaan allemaal niet door wegens corona.”

Deancake: “We hebben nog een bunkersessie gedaan, die is reeds uitgekomen”.
Barfmuil: “Dat is een soort van 101Barz gericht op kleine acts. Zij bieden een podium aan startende artiesten. We zouden nog wat meer kleine festivals gaan doen.”


Toekomstplannen?
Deancake: “Ons doel is om zoveel mogelijk, zowel individueel als gezamenlijk, uit te brengen. Voor ons is het lastig te zeggen wat de toekomst brengt, want optreden vind ik het belangrijkste en het leukst. We zijn allemaal artiesten en willen gewoon op een podium staan om onze gevoelens te uiten en ons ding te doen. Het is lastig dat we niet altijd de mogelijkheid hebben om dit te laten zien.”

Barfmuil: “De focus ligt nu op laten horen dat we er nog zijn en hoe we evolueren. De ep Skaffanation was het begin daarvan. Eind september brengen we Aluminium Grind uit, het is waar we zijn begonnen, maar dan in een nieuw jasje. We vertellen over nu, maar gaan even hard als toen. Los van onze eigen sounds groeien we met elkaar. Nieuwe muziek moet evolueren, kijken hoe ver we het kunnen schoppen.”

Tattaklapper: “Ik kijk er naar uit dat we naamsbekendheid krijgen. Dat mensen het óf heel leuk vinden of afschuwelijk. En een cultbeweging starten. Dat je bij elke fissa een groep mensen hebt die voor je klaar staat, dat lijkt me geweldig.”

Barfmuil: “Ik hoef geen Ronnie Flex fanbase torries. Love voor wat hij doet hoor, maar die populariteit hoef ik niet. Ik wil wel bekend zijn onder een specifieke groep, die van onze sound houdt. Dat mensen zeggen “Ken je Aluminiumboiz?” en anderen zeggen “Ja man, I fuck with that”. Dat is wat ik wil bereiken. Oh en Baroeg Open Air, daar willen we heel graag optreden.”

Dus dat wordt de programmeur benaderen voor volgend jaar?
Barfmuil: “We nodigen hem na corona zeker uit voor onze eerstvolgende live gig.”

Artiesten waarmee jullie mee willen samenwerken?
Tattaklapper: “Lil Zjans, haha. We gaan nog veel met Chamo en Casi-y0 doen, van Alumen. We willen ook wel meer met mensen buiten onze kring samenwerken als de visie en vibe goed is.

Barfmuil: “Ook qua producers om te kijken of we samen wat nieuws kunnen creëren. We hebben contact met ABNN’er. Hij doet rap, maar zijn mainact is een post-metal achtige band. Met hem neem ik gitaar op en dat is iets wat ik in de toekomst ook wel zou blijven doen.”

Deancake: “Ik zou wel meer met de grimescene in Nederland willen doen.”

Hebben jullie favo spots in Rotterdam?
Barfmuil: “Ik vind WORM heel tof. Ze zetten veel obscure shit neer, ook in de EDM hoek komen ze met toffe dingen. In BIRD pakken we juist weer de andere kant van de muziek die we erg waarderen zoals jazz, soul en funk. Ik ben er vaak omver geblazen door goede shows, zoals van BADBADNOTGOOD.”

Tattaklapper: “POING, waar BAR was. Die gamehall is leuk, het eten is lekker.”

Deancake: “Ja POING is een hele fijne plek om samen te komen. Hoop dat zij corona ook overleven.”

Dus daar iets organiseren in de toekomst?
Barfmuil: “Oh ik wist niet dat dat kon, dat is wel een goed idee!”

Nog Rotterdamse artiesten die mensen niet mogen missen?
Tattaklapper: “Cobra Unit, die maken underground trap.”

Barfmuil: “Zwerm sowieso. Lil Zjans, Chamo, Casi-y0, NILR. Ik vind Daan Koens ook wel tof, ik hoop dat hij meer muziek gaat maken. Waarschijnlijk vergeten we mensen, sorry mensen.”

Allright, ben ik iets belangrijks vergeten?
Barfmuil: “Jahmal had een lijstje met interessante trivia.”
Tattaklapper: “Wat is trivia?”
Barfmuil: “Ja jij had interessante feitjes over ons.”
Tattaklapper: “Ohja, we zijn in 2014 gestart. Maar dat hebben we al gezegd.”
Barfmuil: “Dat was het?”
Tattaklapper: “Ja dat was het, haha.”

Check Aluminiumboiz op Soundcloud, Spotify en YouTube. Volg ze op Facebook en Instagram.

Releases augustus 2020