Interview: Dirk Schmidt van Bahn

De Popunie zet doorlopend clubs en podia uit de Rotterdamse regio in de spotlights. Wat voor muziek wordt er eigenlijk gedraaid? Is er plek voor lokaal talent? Deze vragen en nog meer worden beantwoord in onze interviews. Dit keer spraken we met Dirk Schmidt van de nieuwste hotspot, Bahn.

Wie zijn jullie?
Wij zijn Ed Jansen, Martin Roedolf en Dirk Schmidt.

Maken jullie zelf ook muziek?
Ik (Dirk Schmidt) maak en draai muziek onder de naam Pop On Acid. Martin Roedolf draait muziek onder de naam OSOSONIC.

Vertel eens iets meer over het ontstaan van Bahn?
In 2012 organiseerde ik samen met Martin een week lang een pop-up hangout naast Off Corso (26 – Coffee, Bread and B Movies) tijdens het IFFR. Dat beviel ons zo goed dat vanaf toen het idee in ons hoofd spookte dat we ook ooit weer iets met horeca wilden in Rotterdam. Een paar jaar later opende ik samen met Ed de bar Housekamer op de Van Oldenbarneveltstraat, maar door overlast van onze muziek zat daar geen toekomst in. Toen kwam dit pand langs en twijfelden we geen moment om daar op in te gaan. We hebben Martin erbij betrokken en de cirkel was rond.

Welke feesten hebben er al plaatsgevonden?
Wij doen alleen eigen evenementen en dat zijn er zo’n vijftien geweest. Het enige evenement wat buiten onze eigen avonden is geweest is een spoedlocatie zijn voor het Eendracht Festival.

Werken jullie samen met andere organisaties?
Dat doen we juist níet. Zeg nooit “nooit”, maar de kracht van Bahn is consistentie, in sfeer en de muziekkeuze. We willen een eigen muzikale en belevingen DNA neerzetten in Rotterdam, waar we alle drie echt achter staan en gelukkig van worden.

Bieden jullie ook plaats aan lokaal talent?
Zeer zeker! Het meeste wat we neerzetten is lokaal: Ben Fresh, Bluntspeakers, Boris Ross, Taras v/d Voorde, Hollywood & Vine, David Vunk, Daniel Kane enz.

bahn2Programmeren jullie naast dj’s ook andere acts?
Dat willen we bij het verkrijgen van de nachtvergunning zeker gaan doen. We mogen dat niveau van geluid momenteel nog niet produceren. Er liggen leuke concepten klaar die we willen uitrollen zodra we de kans krijgen.

Hoe kunnen acts jullie het best benaderen?
Het liefst niet, want ik ben al hele dagen aan het replyen… we komen daar zelf wel uit. Met andere woorden: doe je best en wij pikken je op!

Wat vind je van de Rotterdamse dj scene?
Niets dan liefde voor dat. We zijn er zelf onderdeel van en zien goede ontwikkelingen op dit gebied.

Wie is je favoriete Rotterdamse artiest?
Ik vind de hele Clone stal bizar goed en al zo lang, maar ook David Vunk, Taras v/d Voorde en Boris Ross zijn ieder op z’n eigen manier opvallend goed bezig. Vanuit de underground komt er een gigantisch talent zich binnenkort melden in het clubcircuit, eigenlijk een oudgediende maar met nieuw alter ego: Mario Gucci. Hou hem in de gaten!

Favoriete Rotterdamse dansplaat?
Op het moment kan ik het niet laten House Countdown van Serge en Alden Tyrell in m’n sets te doen.

De Popunie heeft recentelijk een lijst met 150 speelplekken in Rotterdam op de website gezet. Hoe kijk jij tegen het Rotterdamse uitgaansklimaat aan? Geloof je meer in kleine initiatieven of ben je juist voorstander van de grote?
Ik denk dat wij onszelf in het kleine segment moeten plaatsen 300-350 man en met de hoeveelheid festivals en type muziek dat wij vertegenwoordigen is dat perfect. De tijden van massale clubs als de oude Now&Wow mis ik wel een beetje, maar of de tijdgeest er naar is weet ik niet. Mijn voorkeur gaat uit naar sfeer. Of dat nou 2000 man is of 200, dat voelt ieder op z’n eigen manier goed.

Wat staat er binnenkort op de agenda van Bahn?
Er komt een studio in de club waar we het samenkomen van verschillend talent gaan stimuleren. Dus een functie voor overdag creëren. Verder zijn we in gesprek met toneelgroep Macabre om overdag dienst te doen als oefenruimte. Headliners houden we zoals gewoonlijk verder geheim… het gaat om de muziek niet om de dj.

Adres: Baan 48, Rotterdam
Contactpersoon: Dirk Schmidt – dikkordam@gmail.com
Openingstijden: geheim

Voor meer informatie bezoek je de Facebook pagina van Bahn.

The Windowsill

a1901564705_10Showboating
cd-album / download-album / vinyl
punk
Shield Recordings

Showboating, het tweede album van de Rotterdamse punkrock-allstar band The Windowsill staat, anders dan de titel doet vermoeden, niet echt bol van de uitsloverij. Wel wordt het gebaande pad van de typische punkrocksound van bands als Ramones, Screeching Weasel en The Queers vakkundig verder ingesleten.

The Windowsill laat met twaalf zorgvuldig geschreven songs en een uitgekiende productie horen dat het genre nog steeds evolueert. Niet met grootse nieuwe ideeën, maar wel met het in de puntjes perfectioneren van de songs, sounds en timing die het genre zo typeren. Met driekwart van de meest populaire bezetting van The Apers was dit dan ook wel te verwachten. Marien Jonkers zijn uitstekende gevoel voor pakkende en welluidende liedjes wordt perfect versterkt door de samenwerking met Jerry Hormone en Sander van Til. En het plezier waarmee Ivo Backbreaker zijn kit raakt spat zoals gewoonlijk van de plaat af. Highlights op de plaat zijn Colour Grey door de geslaagde samenzang en gelaagde gitaarsolo, Die Out There is kort en raak, She Gave Back Her Key en Slaved Away.

Het enige dat ik een beetje mis is net die ene hate-it-or-love-it song ergens op het midden van de plaat. Een song die het voorspelbare verloop van de plaat een wat andere kant op had geduwd. Een klein gemis op een verder uitstekende en aanstekelijke dijk van een plaat. En op wit vinyl!

The Windowsill – Phone Call Away

Download Showboating via Bandcamp.

Voor meer informatie bezoek je de Facebook pagina van The Windowsill.

Jean Luc P.