Interview: Red Cherry

Visitekaart-voorRed Cherry maakt in de kern rock ’n roll uit de jaren zeventig, met een moderne insteek. De stuwende, ritmische en bluesy muziekstijl legt de link tussen het Led Zeppelin van toen en Foo Fighters uit het heden. Gevormd en bij elkaar geschraapt uit eerdere muzikale projecten is Red Cherry klaar om zich te meten met de standaard en een basis te leggen voor hedendaagse rockmuziek.

Jullie ep is bijna uit. Kunnen jullie hier iets over vertellen?
“Nou, we waren van plan een ep op te nemen en uit te brengen. Nu hebben we wel een ep opgenomen  maar hebben gekozen een single uit te brengen van 2 nummers. Een ander setje nummers een paar weken later enzovoorts. Zo houden we een beetje spreiding en kunnen we binnen korte tijd weer wat nieuws van ons laten  horen. We hebben afgelopen weekend onze tweede ep opgenomen!”

Waarom hebben jullie gekozen om in eigen beheer uit te brengen?
“Op deze manier kunnen we zelf bepalen hoe en wanneer we wat nieuws uitbrengen en we vullen zelf in hoe het wordt gepresenteerd. Naast dat is het in deze tijd erg makkelijk om voor weinig geld een prima productie te maken. Het enige dat we niet in bezit hebben zijn goede microfoons, deze hebben we dan ook gehuurd voor een vriendenprijsje.”

Hoe hebben jullie een studio gekozen?
“Vanaf het eerste moment was het al duidelijk dat we met Jamstudio.nl wilden werken. Zij hebben ons geholpen met de productie, zoals de microfoon plaatsing, bediening achter de computer en ons ook begeleid tijdens het mixen. Wat te gek is aan deze mannen is dat ze ons volledig hebben vrijgelaten en zelfs hebben meegespeeld op Kisses So Fine (toetsenpartij)! Onze tweede ep is geproduceerd door Van Dongen Sound, wordt te gek!”

Hoe omschrijven jullie zelf de muziek van Red Cherry?
“Rock ’n roll uit de jaren zestig/zeventig als basis, met een frisse muzikale insteek uit de tijden der nu!”

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?
“Amado, Marius en Coen hebben al dik twee jaar met elkaar gespeeld in de band New York Diesel. De band viel in oktober 2011 uit elkaar en iedereen koos zijn eigen weg. Zanger Amado speelde met gitarist Bram Giessen (ook ex New York Diesel) in de band Black Sun, bassist Coen speelde in The Timers en gitarist Marius kwam terecht in de Leidse band Cut Here waar drummer Nick in speelde. Nick en Marius vormde naast Cut Here een andere band waar in een rustig tempo een aantal nummers werden geschreven. Nick en Marius trokken Coen aan om ‘ns mee te doen waarna Coen The Timers verliet om met Nick en Marius te schrijven. Kort daarna is Amado bij de band gekomen om ons te versterken en was de band compleet! Hoewel de band voor een groot deel uit ex New York Diesel leden bestaat neemt dat nog niet weg dat dit een totaal andere band is, met een totaal andere insteek”.

Hoe bereiden jullie je voor op een optreden?
“Allereerst is het belangrijk te weten hoe we daar komen! We hebben nog niet allemaal een rijbewijs en we wonen een aardig eindje uit elkaar (Waddinxveen, Den Haag, en Leiden). Wanneer we dat hebben gepland en zijn aangekomen gaan we het liefst de zaal in. Als er bands voor ons spelen bekijken we die en proeven we de sfeer van de zaal, praten we met bezoekers, drinken wat etc. We doen het liefst lekker rustig aan zodat we niet gestrest zijn voor een optreden haha”.

redcherryband Wat zijn jullie favoriete optreedplekken in Zuid-Holland?
“Moeilijk! Zo even snel uit het hoofd, Xinix in Nieuwendijk, Bibelot in Dordrecht, LVC in Leiden, Het Paard van Troje/café in Den Haag, Supermarkt Den Haag en Lazarus in Leiden er zijn een hele hoop toffe locaties waar we hebben gespeeld of willen spelen”.

Hoe was het om op te treden tijdens HPC Winterfest?
“Een beetje spannend, het was pas het tweede optreden van Red Cherry. Uiteindelijk was het een lekker laidback optreden. Wat vooral heel leuk was, wat wij niet hadden verwacht, was dat het zich in een oefenruimte context plaatsvond. Dit maakte het optreden ontspannen, iedereen kon in en uitlopen wanneer ze wilden en het allerleukste: er kwamen alleen maar meer mensen bij! We hebben veel goede reacties en tips mogen ontvangen en hebben ons de hele avond nog goed vermaakt op het festival. Was super!”

Wat zijn jullie toekomstplannen?
“We willen om de  6/7 weken een single uitbrengen zodat we onder de aandacht blijven. We willen zoveel mogelijk optredens doen. En we willen heel graag een bandbus kopen haha! Onze eerste Single ‘Red Cherry’ is te beluisteren op onze website”.

ep-release De Skaggerz @ SuperMarkt

deskaggersIk zie je denken… in de SuperMarkt? Voor diegenen die het niet weten: Dat is een poppodium in Den Haag, gelegen aan de Grote Markt. Leuke tent overigens.

Met de Randstadrail stop je voor de deur en ben je ook zo weer terug in ons fijne Rotterdam. Ruim op tijd komen we aan en doen eerst even lekker een drankje. Rainbow City begint ondertussen met spelen en die houden het nog even op relaxte reggae. De Popacademie is goed vertegenwoordigd vanavond, want ik zie meerdere bandleden van bekende bandjes uit de regio. Ik noem een Thin Pillow, Spek en Boogert en Waardeloos bijvoorbeeld. Zo zie je maar weer dat deze mensen elkaar steunen als het even kan.

De Skaggerz begint hun show met het laatst uitgebrachte nummer Scuba. Het eerste nummer is gelijk een feestje! Ik hoopte dat dit ook het laatste nummer zou worden en daar heb ik later gelijk in gekregen. Kan ook haast niet anders, dit nummer is echt fantastisch! Ik ben sowieso erg blij met Lars Nebel op saxofoon die er sinds een tijdje bij is als extra bandlid. Met dit nummer bewijst de Skaggerz dat ook meteen. Het heerlijke deuntje van Lars maakt dit echt een supernummer, ik loop al dagen met dat melodietje rond.

Dat het een feestje ging worden verwacht ik al, maar vanavond was het toch allemaal net wat leuker. Waar ik vooraf dacht om slechts mee te springen en misschien even een stukje pit mee te pakken, liep dat anders. Voor ik het weet wordt ik naar voren geduwd (noem even geen namen) en begin ik aan een duw, trek en val feestje. Bier maar gauw achterover gooien voor ik glas in mijn lip heb zitten. Er komt geen einde meer aan, iedereen gaat lekker los vanavond.

Tommy Kennedy pakt op een gegeven moment de microfoon en steekt een lofrede op zijn vader af, die in de Hardheid speelt. Mooi moment en nog mooier is dat ze ook gelijk een cover van de Hardheid spelen genaamd Buurman. Dit doen ze met verve en het maakt de avond alleen nog maar leuker. Later zal Stir It Up van Bob Marley nog voorbij komen, uiteraard in een Skaggerz jasje.

Het kan echt niet op vanavond, een lange playlist zorgt voor vele vrolijke en bezwete mensen om me heen. Mooi Kut of Kut of alleen Mooi, de titel zijn ze nog niet helemaal uit, is het nummer waar Tommy een stukje in rapt. Vorige keer deed ie het alleen, maar zanger Dirk Busio doet nu ook een paar woordjes mee. Dat klinkt eigenlijk wel tof en maakt het alleen maar krachtiger. Wat een leuke, energieke maar vooral ook een goed samenwerkende band is dit toch! Ja, want Timothy Lovell (drums), Yanick den Hartog (bas) en Joachim van Marrewijk (toetsen) laten zich zeker ook horen. Iedereen werk hard mee om dit feestje gaande te houden en dat gaat ze goed af.

Zoals ik al zei, wordt het laatste nummer nogmaals Scuba. Helemaal niet vervelend hoor, hier was het feest tenslotte mee begonnen. Dat heerlijke melodietje mag van mij nog wel een paar keer voorbij komen. Terwijl de mannen aan het einde van hun supershow zijn gekomen, schreeuwt het publiek “broek uit, op je hoofd” richting Tommy. Die geeft hier natuurlijk gehoor aan en Dirk doet ook nog even mee.

Tja en dan is het toch afgelopen en wordt het tijd dat ik weer eens iets ga drinken, dat ging al een tijdje niet. Ook maar even snel een ep-tje scoren, want daar kwamen we tenslotte voor.
Hier gingen er uiteindelijk een stuk of veertig van over de toonbank, maar er zijn er nog genoeg te koop mensen!

Tussen neus en lippen door hoor ik dat Tommy een goede beoordeling heeft gekregen vanavond, want dit was blijkbaar ook zijn afstudeer project. Niet verkeerd dus.
Het was echt een hele toffe avond en leuk dat al die mensen er waren. Er was alleen een minpuntje… dat ik met die stomme Randstadrail ben. Kwart voor twaalf gaat de laatste, dus ik moest helaas op tijd weg. Geslaagde avond verder, bedankt Skaggerz!

Gezien: Donderdag 28 maart, De Skaggerz, SuperMarkt @ Den Haag.

Walter Mettrop