Interview: Zinkzand

zinkzand gekkiesOnlangs zijn er drie nieuwe nummers van de deels Rotterdamse band Zinkzand verschenen. Maar wie zijn de mannen van Zinkzand eigenlijk? De Popunie sprak met drummer Aswin van As.

Jullie zijn gevestigd in zowel Zeeland als Rotterdam. Wat is jullie favoriete plek in Rotterdam om te spelen?
Bijvoorbeeld in het Poortgebouw hebben we een paar keer een heel goed optreden gehad. Op dat soort gelegenheden zijn de mensen altijd lekker losgeslagen en dat zorgt ervoor dat wij ons ook op ons gemak voelen. Op zo’n plek kun je echt een goed feest hebben. Maar we vinden het sowieso leuk om in Rotterdam te spelen. Vooral als er veel mensen zijn.

Kun je iets vertellen over de ontwikkeling van de band in de afgelopen jaren?
De afgelopen jaren zijn we beter geworden met spelen en we hebben veel opgetreden in Rotterdam en andere steden. We hebben afgelopen zomer ook op een paar festivals gespeeld zoals de Zwarte Cross en Magneet festival. We hebben natuurlijk ons debuutalbum uitgebracht De Thee Trekt, Maar De Zee Nog Meer. En nu hebben we dus drie nieuwe nummers met als overkoepelende titel De Vogelaar online gezet op Soundcloud.

Vertel eens iets meer over die drie nieuwe nummers.
De Thee Trekt, Maar De Zee Nog Meer is een nummer dat we vlak nadat we ons eerste album uit hadden hebben geschreven, het heeft een stormachtige sfeer en swingt ook goed.

Lied Van De Vogelaar gaat over vleesetende vogelaars en heeft een hele grappige tekst vinden we zelf. Het liedje heeft Wiebe (de zanger) alleen op gitaar bedacht. Hierna besloten we er een echt Zinkzand nummer van te maken. Bij de opnames zijn er ook nog trombone en saxofoon sounds aan toegevoegd, door gastmuzikant Frans Blanker en onze eigen Rowan.

Ome Cor gaat over het oude dorpswinkeltje van vroeger bij ons in Zeeland. Over de oudere man die daar altijd zijn dingetjes verkocht en zo’n grappige man was.

Is de opvolger van De Thee Trekt, Maar De Zee Nog Meer al in zicht?
Ja, we willen graag een tweede album gaan maken want er zijn veel nieuwe nummers. Wanneer dit album er zal zijn is nog niet concreet, maar binnen een jaar is wel het doel. We willen de drie nummers ook nog op een lp gaan uitbrengen, dus die stap gaan we eerst maken.

Op jullie debuutalbum staan zowel Nederlandstalige als Engelse liedjes. Vanwaar deze keuze?
We vinden het fijn om daar lekker uit te kunnen kiezen want dit geeft nog meer creatieve vrijheid. Bovendien vinden we bepaalde Nederlandse dingen leuk zoals De Kift, maar hiernaast ook nog vele Engelse bands. We zijn eigenlijk best breed georiënteerd.

Vorig jaar hebben jullie in het kader van Promotieplan Rotterdam (nu Popunie Music Support Rotterdam) veel opgetreden in de stad. Wat was jullie ervaring?
We zijn dol op optreden dus dat zit wel snor. Maar we vinden het sowieso goed dat er plekken zijn om op te treden en dat er ook wat geld voor beschikbaar is gemaakt. Vaak krijg je een optreden ook via via. Zo hebben we in Hostel Room gespeeld en ook in de Vagebond.

Hoe staan jullie tegenover de plannen van het Popkantoor?
Sowieso vinden we het broodnodig dat er een podium bij komt in Rotterdam. En we zouden ook graag zien dat er meer jonge bands aan bod komen, bijvoorbeeld in voorprogramma’s.

Welke lokale band moeten wij goed in de gaten houden volgens jullie?
Die ene band met dat zand en dat zink erin! Maar graag ook de rest van de bandjes in Rotterdam. Ik denk dat het voor jullie een belangrijke taak is om nieuwe bandjes een beetje in de gaten te houden toch? 20 juni spelen we dus op het InDieTent Festival en J.C. Thomas and The Missing Slippers is ook uitgenodigd. Heel leuk bandje vinden we dat.

Meer weten over Zinkzand? Voor meer informatie bezoek je de website, Facebook pagina of Souncloud van de band.

Foto: Dirk-Jan Gjeltema

Workshop songwriting & recording door Vivienne Aerts

workshoop sognwritingNet als vorige zomer is Vivienne Aerts binnenkort weer even terug in Nederland. Op dit moment studeert zij aan Berklee college of music, in Boston, USA, een van de beste Conservatoria ter wereld. Recentelijk kwam haar tweede cd uit genaamd Polaroid.

In mei en juni geeft ze een aantal concerten en daarnaast wordt er – wegens succes vorig jaar – ook een workshop songwriting gegeven. Deze workshops, één voor jeugd en de ander voor volwassenen, leiden je door het proces van liedjes schrijven, van het filosoferen over het leven tot een schrijfstrategie ontwikkelen of je melodie harmoniseren. Het is leuk om te ontdekken dat iedereen eigenlijk een songwriter is, en samen werk je toe naar het schrijven van een eigen nummer. De geschreven nummers worden aan het eind van de workshop opgenomen op cd.

Data: 8/9 juni (jeugd)  – 20/21/22 juni (volwassenen)

Voor meer informatie bezoek je de website van Vivienne Aerts.

Workshop Mindful Improviseren

mindfull

De workshop Mindful Improviseren gaat over improviseren en klank maken van binnenuit. Het gaat over in het moment zijn, aandacht en focus. Het gaat in eerste instantie niet om het raken van de juiste tonen of de techniek, maar om het flexibel kunnen omgaan met dat wat zich aandient. Hoe ervaar jij jezelf en je eigen geluid terwijl je klank maakt? Wat gebeurt er in je lichaam en in je hoofd? Kun je dit waarnemen zonder oordeel? Met muziek en de stem als metafoor voor het dagelijks leven, gaan we op onderzoek uit naar hoe we meer in verbinding kunnen staan met onszelf en leren we door middel van improvisatie flexibeler het nu te omarmen. Aan het einde van de dag zul je meer focus ervaren en met meer gemak in het moment kunnen zijn; niet alleen wanneer je improviseert. De workshop Mindful Improviseren word gegeven door Vivienne Aerts (jazz zangeres en psycholoog) en Bibi van den Dijck (klassiek zangeres en coach).

Data: 2 juni (Leiden) – 15 juni (Utrecht)

Voor meer informatie bezoek je de website van Vivienne Aerts.