Kunstbende interview: Norwegian Blue

norwegggOp zondag 16 maart vond de eerste Kunstbende Zuid-Holland voorronde van 2014 plaats in Theater Zuidplein (Rotterdam). De tweede voorronde was op zondag 6 april in Paard van Troje (Den Haag). Vandaag, zaterdag 3 mei, is de landelijke finale in de Amsterdamse Melkweg. We spraken deze week met een aantal deelnemers uit de categorieën DJ en Muziek. Last but not least: finalisten Janne, Marit en Judith van Norwegian Blue.

Wat voor muziek maken jullie?
We maken sfeervolle muziek met cello, piano en meerstemmige zang. Over zwerftochten, naaldbossen, zomeravonden en kampvuurtjes.

Wie zijn jullie helden?
De muzikale held die het meeste terug te horen is in onze muziek, is de Deense singer/songwriter Agnes Obel. Haar muziek is prachtig en zij kan je echt meenemen naar andere plaatsen. Een andere naam die we moeten noemen is Philip Glass. Al is zijn minimal music iets minder herkenbaar in onze songs (zit er wel degelijk in), hij heeft ons wel heel erg geïnspireerd! Met een paar pianotonen kan hij al een een waterval laten storten. En dan, -niet zozeer vertegenwoordigd in onze muziek, maar wel stuk voor stuk enorm goede muzikanten- zijn er nog Nina Simone, Ed Sheeran, Joni Mitchell en vele anderen…

Hoe was jullie Kunstbende ervaring?
Kunstbende was geweldig! Het was een hele leuke dag en we hebben heel veel toffe mensen ontmoet. Vorig jaar hebben we ook meegedaan; we zijn toen tweede geworden en dat gaf Norwegian Blue een enorme boost. We hebben sindsdien veel meer tijd in Norwegian Blue gestoken en onze muziek en performance verbeterd.

Willen jullie doorgaan met muziek?
Wij willen heel graag doorgaan met muziek. We moeten nog zien hoe we het volgend jaar allemaal gaan regelen, want twee van ons drieën gaan studeren. Norwegian Blue raakt een beetje verspreid over Nederland, met leden in Groningen, Amsterdam en Leiden. Maar we weten wel zeker dat we zeker niet stoppen met de muziek! Norwegian Blue is juist een mooie manier om ons bij elkaar te houden en we vinden wel een manier om ons ding te kunnen blijven doen.

Wat willen jullie bereiken met jullie muziek?
Wij leveren sfeer. Ons doel is om mensen even weg te kunnen laten dromen bij onze muziek. Dat kan zowel op een enorm podium als in een kleinere, intiemere ruimte. Wij willen door middel van muziek mensen ergens mee naartoe nemen, maar zelf ook nog ergens komen (De Wereld Draait Door haha).

Wat vind je het tofste podium/festival in Rotterdam?
We moeten eerlijk bekennen dat we niet zo bekend zijn met Rotterdam, maar Kunstbende in Theater Zuidplein was natuurlijk supercool!

Waar treden jullie binnenkort nog op?
Vandaag, 3 mei, staan we in de landelijke finale in de Melkweg en op 5 mei mogen we in een heel mooi Noors Staafkerkje in Rotterdam spelen, op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. Verder staan we op 7 juni op Kaderock in Den Haag.

https://www.facebook.com/norwegianbluemusic
https://www.youtube.com/channel/UCDhHpySz4VwppKOhkdlU1WA

Foto: Megin Zondervan

Kunstbende interview: Rafael Mendez

rafaelmendezOp zondag 16 maart vond de eerste Kunstbende Zuid-Holland voorronde van 2014 plaats in Theater Zuidplein (Rotterdam). De tweede voorronde was op zondag 6 april in Paard van Troje (Den Haag). Vandaag, zaterdag 3 mei, is de landelijke finale in de Amsterdamse Melkweg. We spreken deze week met een aantal deelnemers uit de categorieën DJ en Muziek. Vandaag de finalist van de categorie DJ die iedereen een poepie gaat laten ruiken in de finale: Rafael Mendez!

Wat voor muziek maak je?
Ik maak hiphop house en latin house, maar voornamelijk latin/progressive house.

Wie zijn je helden?
Mijn helden zijn Afrojack en DJ Chuckie. Ik heb de levensloop van Afrojack gevolgd en ik vond het erg tof hoe hij de edm scene heeft veranderd. Hij brak door in Amerika en ik vind zijn sound echt gaaf, al vind ik het jammer dat het nu meer commercieel is. Voor mij is Chuckie de beste dj, omdat hij alles kan draaien. Hij is voor mij een échte dj.

Hoe was je Kunstbende ervaring?
Ik vond het erg leerzaam. Ik zit nu in de landelijke finale en ben blij dat ik zo ver ben gekomen. Mijn complimenten voor de organisatie. Alles is goed geregeld en ik heb veel geleerd van de workshops die we kregen.

Wil je doorgaan met muziek?
Ik zal altijd muziek blijven maken. Of het nou dj’en, piano spelen of produceren is. Muziek zit in me.

Wat wil je bereiken met je muziek?
Ik wil mensen kunnen raken met mijn muziek. Ik wil een sound neerzetten die er nog niet is. Daar zal ik hard voor werken.

Ga je nog iets extra’s doen om de juryleden van de Kunstbende te overtuigen?
Kom 3 mei naar de finale, dan kunt u het zelf meemaken.

Wat vind je het tofste podium/festival in Rotterdam?
Dat is moeilijk, Rotterdam heeft veel clubs en podia. Als ik moet kiezen vind ik WE ARE VIE in Club Vie het leukste, omdat er voornamelijk hiphop en R&B gedraaid wordt.

https://soundcloud.com/djrafael-mendez
https://www.facebook.com/djrafaelmendez

Foto: Megin Zondervan