Enthousiasme: Je nieuwe beste raadgever

Er zijn van die mensen die altijd enthousiast lijken te zijn over alles en iedereen; Ze stralen, zijn energiek, praten hard, handelen snel en lijken onaantastbaar in hun positieve energie. Ik kan me daarover verwonderen, ze bewonderen, maar ook ordinaire jaloezie voelen: had ik maar zo’n happy gen…
Het goede nieuws is echter dat we allemaal wel ergens enthousiast van worden! Meerdere dingen zelfs! En, echt waar, de allerbeste raadgever in je leven – en dus ook in je werk – is vanaf nu ‘’enthousiasme’’.

Oh My Cat, weer zo’n fantastische onthulling waar ik de rest van mijn leven wat aan heb! – zul je nu nog niet denken. Dus, laat me je uitleggen waarom:

Enthousiasme
Eerst even enthousiasme ontleden, want wat is enthousiasme eigenlijk?
Enthousiasme is een overweldigend gevoel van blijdschap vermengd met een innerlijke urgentie om iets waar te maken, uit te zoeken, erover te praten en naar te handelen.
Het is de zuurstof die het metaforische vuur in je aanwakkert en laat branden! Je kunt werkelijk over van alles en nog wat enthousiast raken: Over koken, cassettebandjes, de Romeinse geschiedenis, logo’s, vliegtuigen… whatever! Dat is heel erg persoonlijk!

Het is ook echt iets heel anders dan ‘plezier hebben in iets’ of het ‘leuk vinden om er over te praten’. Dat zijn zeker ingrediënten die deel uitmaken van enthousiasme, maar op zichzelf staand niet aan enthousiasme kunnen tippen. Enthousiasme gaat namelijk met je op de loop, wordt bijna oncontroleerbaar: ‘’Oh, Jan zit alweer eindeloos te ratelen over die nieuwe….’’

Het maakt dat je stem warm, blij en energiek wordt en dat je ogen gaan stralen als je erover praat of eraan denkt. Ga er maar eens op letten bij jezelf: waar word ik gewoon blij van en waar word ik echt enthousiast van!

Enthousiasme is je beste raadgever om meerdere redenen!
Zoals ik al benoemde is enthousiasme verbonden aan een bepaalde urgentie: “Je moet, zult en wilt er iets mee!” Er zit dus (on)bewust een doel verpakt in je enthousiasme en hoe bereik je makkelijker, sneller, evenwichtiger en plezieriger een doel dan wanneer deze jou aanstuurt in plaats van andersom?!

Laat ik er wel voor de duidelijkheid bij vermelden dat enthousiasme hoort bij een overkoepelend doel en om dat grote doel te bereiken zul je altijd kleinere stappen moeten ondernemen, waarbij enthousiasme niet om de hoek komt kijken. ‘’No pain no gain’’.

Enthousiasme is dan de drijfveer, de energiebron, om ook die stappen te kunnen zetten. Daarnaast is enthousiasme je beste raadgever omdat het ontzettend aanstekelijk is! Als jij straalt gaat een ander ook stralen en er ontstaat een wisselwerking van positieve energie! Dit kan dan weer leiden tot de beste samenwerkingen, mond-tot-mond reclame, of nog veel belangrijker: een wederzijds gelukkig moment (pathetisch, ik weet het, #maarechtwelbelangrijk).

Wat is dus een betere raadgever dan enthousiasme? Het brengt jou naar je ultieme doel. Het enige wat jij hoeft te doen is waakzaam zijn wanneer dat gevoel oppopt en het volgen. Dan doet enthousiasme de rest.

Catalijne is zangeres en songwriter binnen theater. Ze heeft de Concours de La chanson Liesbeth List prijs gewonnen, stond met voorstellingen op De Parade en in de theaters door heel het land, is te zien in films en brengt eigen muzikaal werk uit waarvan recent het filmische soundtrack album ‘Through the Wilderness’. www.catalijne.com

Meld je aan voor de Ruwe Diamant Award 2020!

De Ruwe Diamant Award is op donderdag 22 oktober terug met een tweede editie! Heb jij een talent of een tof initiatief op het gebied van kunst en cultuur? Ben jij tussen de 16 en 21 jaar en woon je in Rotterdam? Schrijf je dan nu snel in voor de Ruwe Diamant Award!

 

Ruwe Diamant Award
De Ruwe Diamant Award is een aanmoedigingsprijs om jongeren uit Rotterdam met talent op weg te helpen om zichzelf te ontwikkelen. Er wordt gezocht naar uniek talent op het gebied van kunst en cultuur in Rotterdam. Het talent mag van alles zijn. Denk hierbij aan muziek maken, zang, dans, graffiti ,freestyle straatvoetbal, film, videoclips en kunststukken maken en nog veel meer.

Prijs
Weet jij de jury te overtuigen van jouw talent of initiatief? Dan maak je kans op de Ruwe Diamant Award en €1000,-. Daarnaast is er een publieksprijs van €500,-. Tijdens de prijsuitreiking op 22 oktober staan alle genomineerden in de spotlights en zullen er optredens zijn van lokaal talent. De hoofdprijs zal worden uitgereikt door een speciale gast. Meedoen kan tot 5 oktober! Inschrijven kan hier.

Benieuwd hoe het er tijdens de eerste editie aan toe ging? Bekijk de video hieronder!