Music Support Rotterdam uitbreiding – Initiatieven in de spotlight | Deel 3

Met Music Support Rotterdam levert de Popunie, in samenwerking met creatieve en ondernemende muzikanten en organisatoren in de stad, een bijdrage aan een levendig optreedcircuit in Rotterdam met veel live muziek van lokaal talent. Toen het live circuit vanwege de coronacrisis noodgedwongen stil kwam te staan en er nog maar beperkte mogelijkheden waren, hebben we onze Music Support Rotterdam regeling in 2020 tijdelijk uitgebreid.

De verschillende initiatieven hebben uiteraard te kampen met steeds veranderende omstandigheden en maatregelen en lopen daardoor soms vertraging op. Gelukkig zijn er inmiddels weer een aantal projecten geheel of gedeeltelijk afgerond en hieronder zetten we er een paar in de spotlights. Voor alle info en om up to date te blijven van de projecten check je de sites en socials van de aanvragers!

Eerdere van dit soort speciale coronacrisis-initiatieven vind je in deel 1 en deel 2.

Le Motat – EP1 (ep)
Multi-talent Tato Wesselo (1996) is de man achter het Nederpop-project Le Motat en hij presenteerde zijn aanstekelijke debuut-ep ​EP1. De vijf nummers hierop worden gekenmerkt door een vloeiende combinatie van harde kicks en zoete, wat hoekige pop. Tel hier de spitsvondige teksten en welhaast nonchalante presentatie (ook in de video’s en live) bij op en je krijgt een onweerstaanbaar absurdistisch geheel. Als eerste single werd de track Nat uitgebracht met een bijbehorende video.

https://www.youtube.com/watch?v=u4yp-XsyilE

 

Knife Massage – releases (7″ vinyl single & ep)
Na hun debuut met een 7″ vinyl single op het Belgische Belly Button Records in april, brachten de garagepunkerts van Knife Massage in november een ep uit via het hyperactieve Turkse label Kafadan Kontak. De tracks van beide releases vind je in deze YouTube playlist.

https://www.youtube.com/watch?v=3SrL_B43Lo8&list=PLtwwHBkfaHB-dC_OnQMs5CFw0ManTCGDL

 

Kamiel Thomas – Accidental Sounds (album)
Kamiel speelde eerder in de avant-garde rockband GOLD en bracht zijn solo-debuut Accidental Sounds uit op cassette. We leren hem hierdoor van een geheel andere kant kennen; persoonlijk en kwetsbaar. De plaat laat immers demo’s en spontane experimenten horen die deze zomer thuis in complete afzondering gemaakt werden. Dit resulteerde in 12 fraaie en intieme werkstukjes.

 

Maaike van Steenis & Slope Creations – Aeon
Maaike werkte samen met de Rotterdamse producer Slobodan Ristic aka Slope Creations. Hij maakte een prachtige beat onder haar gedicht Aeon. De muziek en tekst (door Maaike zelf ingesproken) vormen samen een intrigerende en spannende spoken word-track.


Cantos Deus – I’m Your Child (ep)

Dit unieke Rotterdamse reli-no-wave gezelschapstrio bestaande uit Jacco Weener, Lukas Simonis en Bruno Xavier da Silva bracht drie themasongs uit op een heuse vinyl single.
AlbatreThe Owl

Het abstracte punk-metal-free jazz-noise powertrio rondom Hugo Costa (sax), Gonçalo (Gonzo) Almeida (bas) en Philipp Ernsting (drums) bracht een single uit met een video gefilmd door Peter Moutinho / Vugart Films.




 

Muriel – NO resign, lunatic looking for love
Muriel is zangeres, componist en pianist. Haar project NO resign, lunatic looking for love  zou op herfsttoer gaan in het najaar van 2020 maar is noodgedwongen verzet naar 2021.

“In de muziektheatervoorstelling ‘NO resign’ breekt een jonge vrouw los uit een mentaal korset en gaat op zoek naar vrijheid en liefde. Ze zit gevangen in een liefde waar ze niet gelukkig van wordt. Hoe is ze daarin verstrikt geraakt? Hoe komt ze er weer uit? En wat wil ze wel? Dance, hiphop, swing en rockballads nemen je mee in een emotionele rollercoaster over taboes op woede en lust. Maar het roept vooral een prangende vraag op: hoe gaan we met onze gevoelens om? Hoe vrij ben je als je ze onderdrukt? En ben je dan nog in staat om lief te hebben?”

Documentairemaker Joost van Tiggelen volgde Muriel op de voet in aanloop naar de NO resign, lunatic looking for love try-outs in september 2020. Het is een mooie registratie geworden die dicht op de realiteit zit en ons nog meer doet verlangen naar de ‘echte’ uitvoering van dit bijzondere project.




 

Alicia Breton Ferrer – Headache Sorbet (album)
Zangeres en bassist Alicia kennen we natuurlijk van de bands The Sweet Release of Death & Neighbours Burning Neighbours. In aanloop naar haar eerste solo-album Headache Sorbet, dat 23 april zal verschijnen, bracht ze alvast een opvallende videoclip uit bij haar debuut-single Having Fun.




 

Nagasaki Swim – The Mirror (album)
Nagasaki Swim is het indiefolkproject van Jasper Boogaard (voorheen in o.a. Goodnight Moonlight en Midwinter Bonfire). Deze uiterst actieve muzikant heeft in aanloop naar debuutalbum The Mirror alvast een eerste single uitgebracht; The Water. Het album zal 26 maart verschijnen op gekleurd vinyl en uitgebracht worden via Jasper’s eigen Coaster Records!

 

 

Klik hier voor meer info over de reguliere Music Support regeling.

Remasters, vloek of zegen?

Laat ik maar met de deur in huis vallen: Waarom bestaat er zoiets als een remaster?
Je zou kunnen zeggen dat een oudere opname of master met de technieken van nu beter zou kunnen klinken. Op zich is dat helemaal waar, maar wat is er dan precies beter? Meer bits? Hogere sample rates? Beter klinkende converters? Kortom, betere spullen?

Er is een reden dat bepaalde opnames in een bepaald tijdperk zijn gemaakt. Het maakt ze tijdloos, juist vanwege hun karakteristieke sound, compleet met de imperfecties van weleer. Een remaster is het opnieuw uitbrengen van eerder uitgebracht materiaal, met een sound van nu (lees: vooral harder en vaak helderder). Maar waarom dan? Klinkt het ook echt beter? Of zit er meer achter?

Voor de enig legitieme reden voor een remaster moeten we terug in de tijd. In de jaren 60, 70 en 80 was het de taak van de masteringtechnicus om originele opnamen (bijna altijd op tape) over te zetten naar een afspeelmedium. Destijds waren die afspeelmediums analoog: vinyl, muziekcassette en bandrecorder (reel-to-reel).

De mastering engineer was dus vooral een transfer engineer. In de loop van de jaren is de functie van mastering steeds meer verschoven naar dat wat artiesten, producers en mix engineers doen: Sound maken. Daarmee kwam ook de remaster in zwang. Want: Hoe mooi zou het zijn om de sound van een bestaande opname nóg vetter te maken. Op zich is hier niks mis mee, maar ik haal even aan wat ik hierboven al vermeldde: Er is een reden dat bepaalde opnames in een bepaald tijdperk zijn gemaakt.

Vele remasters zijn gemaakt in een tijd waarin digitale techniek in de kinderschoenen stond met als resultaat remasters die zowel harder als “kouder” bleken te klinken. Of dit dan de zo gehoopte verbetering was ten opzichte van het origineel laat ik aan de luisteraar, maar het resultaat laat zich enigszins raden. Ook de almaar uitdijende loudness war* speelde een belangrijke rol bij de keuze van heruitgaven door albums op cd vooral harder te laten klinken.

En er speelde nog iets anders: Omdat er (veel) geld kan worden verdiend met heruitgaven was vooral belangrijk dat de remaster bijdetijds klonk om zo de verkoop nog een extra duwtje te geven. Met muziek en kwaliteit had dit alles weinig van doen. Maar heeft een remaster anno nu dan wel bestaansrecht? Dit is sowieso een lastig te beantwoorden vraag.

De enige reden die ik kan verzinnen om een remaster te doen, is dat bepaalde transfers gedaan in de jaren 80 en 90 wellicht beter zouden kunnen klinken met gebruikmaking van nieuwere technieken. Het is glad ijs; een remaster zou in geen geval afbreuk mogen doen aan de originele artistieke boodschap van een artiest. En als de artiest in kwestie niet meer leeft, wordt het nog ingewikkelder. Wie gaat bepalen of er een remaster komt en of deze goed genoeg is?

Een mooi voorbeeld van een, in mijn oren geslaagde remaster, is het album “Brothers In Arms” van Dire Straits. Uitgebracht in 1985 werd dit album de vaandeldrager van de compact disc. Volledig digitaal opgenomen, weliswaar analoog gemixt maar digitaal ge-edit en gemasterd (DDD, wie kent het nog?) klonk dit album koud als een koelkast maar verkocht miljoenen exemplaren. Bob Ludwig, een befaamd mastering engineer uit de VS besloot om ruim 10 jaar later een remaster te doen omdat ook hij inzag dat de technieken beter waren geworden en het album beter kon klinken.

Mijn voorstel is om het woord remaster te schrappen van het tableau. Laat (oude) releases goed klinken, op welk medium dan ook, zonder er een commercieel label aan te hangen. Een goede masteringtechnicus weet wat er nodig is (of beter: Wat er vooral niet nodig is) om een release goed en integer met respect voor het tijdsbeeld te laten klinken.