Music Support Rotterdam uitbreiding – initiatieven in de spotlight!

Met Music Support Rotterdam levert de Popunie, in samenwerking met creatieve en ondernemende muzikanten en organisatoren in de stad, een bijdrage aan een levendig optreedcircuit in Rotterdam met veel live muziek van lokaal talent. Nu het live circuit vanwege de coronacrisis noodgedwongen stilstaat, is onze Music Support Rotterdam regeling tijdelijk uitgebreid.

Inmiddels zijn er een twintigtal projecten gehonoreerd, waarvan sommige initiatieven ondertussen al hebben plaatsgevonden. Hieronder zetten we er een aantal in de spotlights. Voor alle info en om up to date te blijven van de aankomende projecten check je de sites en socials van de aanvragers!

 

Phoenix City Retaliators – Balkonpop
Op Koningsdag 2020 vond Balkonpop plaats en was er midden in de wijk Middelland het heerlijke geluid van live muziek te horen. In de gemeenschappelijke binnentuin, en geheel volgens de social distancing regels, vond er een optreden van de Phoenix City Retaliators plaats. Buurtbewoners genoten van het optreden vanaf het balkon en de rest via een livestream met zelfs viewers vanuit Zwitserland, Frankrijk en Singapore!

KX Collective – At Home Festival
Op Bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei, vond At Home Fest plaats. Dit online festival maakte zich hard voor met name Rotterdamse dj’s en rappers die de komende tijd nauwelijks of geen inkomsten meer hebben. De livestream en aandacht van OPEN Rotterdam en de verschillende partners boden het digitale podium voor de line-up die bestond uit o.a. Cry, Elijah Waters, Amy Miyú, Sammie Sedano, Matt Bonilla, Hypnotize Soundsystem en Nala Brown!

 

(Aankomende) projecten die veelal nog in de conceptfase zitten:

Coaster RecordsNagasaki Swim Project
O.a. opnamen, videoshoots en livestream

Rotterdamse Dakendagen StreamingFacebook pagina
O.a. opnamen livestreams van dakoptredens

WinterdagenSolitary Piano (lockdown project)
O.a. opnamen, videoshoots en online release

NL Cares – Balkon Serenades
O.a. balkonoptredens tbv Rotterdamse zorginstellingen

SmudgedSmudged Toads Project
O.a. opnamen, videoshoots en online release

Studio Beau ZwartHold Tight Project
O.a. opnamen, videoshoots en livestream

DJ Blaize#Blaizeitup Quarantine Party (30 mei)
O.a. livestream mmv Oten, Melissa Lopes, DJ Blaize, Wowi, Donn Stone, Raw Roets, Darryl Antunes en een winactie met Don de Baron

Knife Massage
O.a. opnamen en online release

El FatsoThirsty Project
O.a. opnamen en videoshoots

Niek Hilkmann
O.a. opnamen, videoshoots en livestream

X Driver – Cult Beats
Project mmv Kauwboy, Darren Dinero, Zennybeaterz, Vlammetje en M3

Alicia Breton FerrerHeadache Sorbet Project
O.a opnamen en online release

Mihael HrusteljEthna Orchestra Project
O.a. opnamen waaraan meer dan 20 Rotterdamse muzikanten en studenten meewerken

Cantos DeusThemasong Project
O.a. opnamen themasongs door dit Rotterdamse reli-no-wave gezelschapstrio

Virtual EnsembleRotterdam Revival
De eerste video in een serie van het collectief Virtual Ensemble voor hun muzikale project Rotterdam Revival voor mensen geraakt door Covid-19. Speciaal uitgebracht op deze bijzondere datum waarop Rotterdam 80 jaar geleden werd platgebombardeerd. Rotterdam Revival staat hierbij stil en herdenkt, om mensen te kunnen verbinden en samen weer hoopvol naar de toekomst te kijken.

Heb jij als muzikant/act/band ook een geniaal idee voor een leuk initiatief in dit coronatijdperk en zoek je hiervoor ondersteuning? Lees dan hier snel verder en dien een plan in!

Kijk hier voor meer info over de reguliere Music Support Rotterdam regeling.

Oproep tot (zelf)waardering

De afgelopen weken zie ik veel artikelen langskomen met opinies over de overheidssteun voor de culturele sector en de mate waarin die geringe steun de waardering voor kunst überhaupt reflecteert. Ik ben blij en dankbaar dat mensen zich daar hard voor maken, laat ik in deze column dan een licht schijnen op wat we zélf, van binnenuit, kunnen veranderen. Namelijk: ZELFwaardering.

Het begint allemaal al bij de uitdrukking ‘straatarme muzikant’. Dat is zo’n algemeenheid geworden, alsof de woorden straatarm en muzikant onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, dat velen van ons zich daar ook naar gaan gedragen.

Maar, het is een ROL! Niet wie we ZIJN en het is dus onze eigen keuze of we die rol en de verwachting die daarbij hoort aannemen of verwerpen.

Wat je denkt straal je ook uit, in je woorden en in je daden. En tja, aangezien het toch coronatijd is en omdenken een nieuw normaal wordt, ga dan eens met deze aan de slag:

‘Wereldrijke muzikant.

Rolomschrijving: gelukbrenger, alleskunner, intelligente ondernemer, winnaar, aanhouder…

Geef er gerust je eigen naam en omschrijving aan, het belangrijkste is:
Stop met het zelfmedelijden en het gelaten ervaren van je schijnbaar onontkoombare rol als straatarme muzikant. Ga de mogelijkheden zien van ons beroep! We hebben alle kracht, talent, veerkracht en vermogen om rijk (aka goed verdienend) en onmisbaar te zijn als je díe rol maar aanneemt.

“She’s a go-getter, she’s got her own elevation, holy motivation”  – Stevie Wonder, Faith

De allereerste stap naar ‘externe waardering’ is kortom ‘zelfwaardering’. Wie zichzelf waardeert – ook als beroepsgroep! –  dwingt vanuit die hoge eigenwaarde en de acties die daaruit volgen uiteindelijk vanzelf waardering af.