SAMPLR daagt muzikanten, producers en artiesten uit om een muzikale ode aan Rotterdam te doen

SAMPLR daagt muzikanten, producers en artiesten uit om een muzikale ode aan de stad te doen. Laat vóór 9 nov horen waar jij en 010 van gemaakt zijn en maak kans op een prijzenpakket t.w.v.1200,-! Hoe je mee kan doen lees je hieronder.


Rapper/producer Terilekst stelde de afgelopen maanden een samplepack met originele samples van Rotterdamse bodem samen waarmee je als contest deelnemer snel aan de slag kunt. Op 30 november worden de winnaars bekend gemaakt aan de hand van publieksstemmen en het advies van de jury bestaande uit producers Mucky, Optimus en Mark Pattiapon.

De jurywinnaar wint een prijzenpakket incl. studiotijd bij Music Production Academy, verschillende vinyl platen met samples uit de sample pack, een 1-op-1 sessie met producer Mucky en 750 euro te besteden aan music gear. De publiekswinnaar mag voor 250 euro aan music gear uitkiezen. Ook aan de top 10 is gedacht. De top 10 komt in de SAMPLR playlist.

Hoe doe je mee?

Stap 1: Vraag de samplepack aan op samplr-rotterdam.com/sample-pack
Stap 2: Maak vrij van genre een muzikale ode met min. 3 samples uit de pack
Stap 3: Upload de tracklink vóór 9 november op samplr-rotterdam.com/ trackuploads
Stap 4:  Deel de track op je socials met #SAMPLR010 en tag @musicmatters010

View this post on Instagram

🔊 #SAMPLR010 daagt muzikanten, producers en artiesten uit Rotterdam uit om een muzikale ode aan te stad te doen. @terilekst stelde de afgelopen maanden een samplepack samen met originele samples van Rotterdamse bodem. De jurywinnaar wint een prijzenpakket incl. studiotijd bij @musicproductionacademy, verschillende vinyl platen met samples uit de sample pack, een 1-op-1 sessie met producer @muckybeats en 750 euro te besteden aan music gear. De publiekswinnaar mag voor 250 euro aan music gear uitkiezen. Meedoen? ① Download de sample pack op samplr-rotterdam.com ② Maak een track met min. 3 samples vrij van genre ③ Upload de track vóór 9 november samplr-rotterdam.com ④ Deel je ode en het maakproces met #SAMPLR010 en tag @musicmatters010 @markeyzz @djoptimusmusic @sammiesedano @kxcollective @studio.lotte @morabezarecords @demonfuzz_records @pinkmanrecords @mikeredman__official @redrumrecordz 📹 @ronss #challengealert #rotterdam #muziek #muzikaalerfgoed #muzikanten #producers #artiesten #contest #mirroreffect #musicmatters010

A post shared by Music Matters — Rotterdam 🔊 (@musicmatters010) on

Meer info is te vinden via www.samplr-rotterdam.com/

SAMPLR is een initiatief van Music Matters in samenwerking met KX
Collective en Music Production Academy — mede mogelijk gemaakt
dankzij Pinkman Records, Morabeza Records en DemonFuzz Records.

The Arthurs: eerlijke liedjes, vuige gitaren

Onlangs bracht de Rotterdamse band The Arthurs de aanstekelijke single Something With Oceans uit en de reacties zijn unaniem lovend. Momenteel werkt de band aan hun tweede album en repeteren ze vanwege de coronacrisis vooral om hun shows te ontwikkelen. Tijd voor een uitgebreid interview met bandlid Robin den Drijver.

“We zijn zeer ambitieus en willen zo veel mogelijk mensen bereiken op zo veel mogelijk toffe plekken, in binnen- en buitenland”.

The Arthurs bestaat al sinds 2004, met een aantal tussenpozen. In de huidige bezetting maakt de band sinds 2017 muziek. Behalve Robin den Drijver (gitaar en zang) bestaat de band uit Dylano Hahury op leadgitaar, Martin Memelink op bas en Jetske Blonk op drums.

Inmiddels is het lijstje met mijlpalen behoorlijk lang. “We zouden op het Bevrijdingsfestival in Rotterdam mogen spelen, dat was denk ik tot nu toe hét hoogtepunt geweest. Helaas gooide corona roet in het eten. We zouden als support van Fischer-Z in De Boerderij spelen, maar dat optreden is verplaatst naar april volgend jaar. Spelen op Westerpop, voor duizenden mensen, was natuurlijk ook te gek.

Daarnaast stonden we op Nacht van de Kaap, in Bibelot en in het Countdown Café in de Q-Factory. We waren aardig bezig met een opmars, speelden veel live, maar de opmars werd helaas gestuit. Het goede nieuws is: onze beste tijd moet nog gaan komen.”

Hoe gaat het met de nieuwe single?
“Prima. Something With Oceans is inmiddels op verschillende radiostations in binnen- en buitenland gedraaid, waaronder op KINK en Indie XL, maar ook op radiozenders in Australië. De videoclip was Video van de Dag bij Pinguin Radio en Video van de Week bij Never Mind The Hype.

Een Amerikaanse recensent legde een link tussen onze videoclip en Fellini. Niet slecht voor een clip die we volledig zelf hebben gemaakt. Er waren wat interviews en we kregen enthousiaste reviews uit Amerika en Engeland.”

 

Jullie teksten betekenen echt iets. Besteed je daar extra aandacht aan?
“Ik houd van songwriters met teksten waar je een eigen interpretatie aan kan geven, zoals Morrissey, Jim Morrison, Mark Linkous, Mark Lanegan, Nick Drake, John Lennon, Thom Yorke, Kurt Cobain, Michael Stipe, Elliott Smith, Frank Black, Julian Casablancas, Bob Dylan en Jason Lyttle.

Het interessante aan het schrijven van liedjes is als je beelden, herinneringen, emoties, gevoelens of zelfs geuren kan omzetten in woorden, waar dan weer een bepaald akkoordenschema bij past of juist dat ene gitaartokkeltje om deze woorden de juiste lading of passende feel te geven.”

Je hebt het over het schrijven van de liedjes, hoe werkt dat bij jou?
“Meestal heb ik een melodie in mijn hoofd, die ik uitwerk op gitaar of er ontstaat een akkoordenschema als ik op mijn gitaar aan het pielen ben. Daarover schrijf ik dan een tekst en neem ik demo’s op in mijn thuisstudio, compleet met drumcomputer etc.

Zodra ik tevreden ben, stuur ik het naar de band voor hun sausje. Iedereen heeft 100 procent creatieve vrijheid, ik ga niet als een of andere autocraat zeggen dat ze het zus of zo moeten spelen. Ik denk dat dat ook zeer belangrijk is voor iedereen om plezier te houden in een band, als je mensen hun eigen ideeën laat inbrengen en uitvoeren. Ze hebben me overigens nooit teleurgesteld, ik heb het volle vertrouwen in ze.”

The Arthurs heeft een eigen sound, waar halen jullie je inspiratie vandaan?
“Vooropgesteld, het is niet onze bedoeling ergens op te lijken, we doen hard ons best om anders te zijn. Los daarvan ben ik mijn hele leven al fan van The Doors, maar wellicht hoor je ook iets terug van Nirvana en The Pixies. Wanneer mensen onze muziek horen, horen ze invloeden terug van R.E.M, Oasis, Soundgarden, Suede, Dinosaur Jr., niet heel vervelend om daarmee vergeleken te worden. Maar nogmaals, we proberen volledig onszelf te blijven.”

Op de plaat klinken jullie behoorlijk energiek, hoe is dat live?
“We bieden een old-fashioned rockshow met bas, twee gitaristen, drums en zang. Het rockt van begin tot eind, ondanks dat onze liedjes onderling niet op elkaar lijken, met veel dynamiek, nu eens hard en vies, dan weer ingetogen en mooi.

In een recensie over ons optreden op Westerpop schreef een journalist: ‘The Arthurs speelt lekkere, pure indie rock. Steviger dan de indie rock die we kennen. Strakke lijnen met rauwe randjes. Melodieus gemixt met op volle kracht knallen. Uniek en anders dan anders’.”

Het gaat al goed met The Arthurs, waar moet het volgens jullie heen?
“We zijn een zeer ambitieuze band en ons doel is om zo veel mogelijk mensen te bereiken met onze muziek en op zo veel mogelijk toffe plekken te spelen in binnen- en buitenland. Ik wil daarnaast nog zo lang mogelijk met Jetske, Dylano en Martin muziek blijven maken en nog heel veel mooie dingen uitbrengen.

Ik heb nog legio plannen met deze band, er zit nog genoeg rek in en we geloven in onszelf. Uiteraard kijken we allereerst uit naar de volgende release. De opnames tot nu toe beloven in ieder geval aardig wat.”