Releases februari 2021

 • < / 3

 • GiaTheRapper
  • Genre: trap, urbanpop
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Gianni van Oord (1995) staat sinds 2018 bekend onder zijn artiestennaam GiaTheRapper en is opgegroeid in de wijk Pendrecht van Rotterdam-Zuid. Geen enkele opleiding heeft ooit interesse in hem kunnen opwekken want hij heeft maar één passie en dat is alles wat met muziek te maken heeft. Als selfmade artiest schrijft, mixt en mastert hij dan ook zijn nummers in z’n homestudio en maakt ook de bijpassende coverart voor zijn muziek zelf.

Aan ambitie geen gebrek dus en deze instelling bracht GiaTheRapper al in de finale bij de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2020 en nu licht er de nieuwe ep </3. In een ruim kwartier komen hierop zes tracks voorbij met daarin de kenmerkende melodieuze trapmuziek van Gia. De vibe op de ep is dromerig laidback en smooth en voor het nummer Regendruppels werd een videoclip uitgebracht. Opnieuw een lekker plaatje van deze gedreven artiest!

 • Opgesloten Nacht

 • Luuk Geers
  • Genre: singer/songwriter, pop
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

In oktober 2020 schreven wij over Luuk’s vorige release Baggio; pakkende melodieën, klinkend als een subtiele mix van Jason Mraz, Milow en Mumford & Sons. Nu drie maanden na zijn debuut presenteert Luuk Geers alweer zijn nieuwe ep Opgesloten Nacht. Hierop wederom aansprekende liedjes die in het verlengde liggen van zijn eerdere werk.

Was Baggio het resultaat van de eerste periode van de coronacrisis, bij de tweede lockdown in december 2020 besloot Luuk opnieuw deze tijd te gebruiken om nummers te schrijven. Op Opgesloten Nacht staan dan ook vier Nederlandstalige nummers waarin de huidige crisis zijn sporen heeft achtergelaten. De abrupte verandering van het begrip ‘normaal’ in het openingsnummer Zo Ineens tot het wachten op betere dagen in Eind Van De Nacht.

De huiskamerklanken van Baggio zijn ditmaal uitgebreid met cinematische en abstractere klanken die gedachten en werkelijkheid met elkaar laten samensmelten. Maar ook voor Opgesloten Nacht blijft de basis in elk nummer behouden; een klein persoonlijk verhaal begeleid door een gitaar. Luuk Geers toont zich hiermee een artiest die de ongewenste omstandigheden van de realiteit weet om te zetten in fraai en betekenisvol nieuw werk. Chapeau!

 • Weg Van Hier

 • Cor
  • Genre: hiphop
  • Release-type: album
  • Label: OWNIT

Cor, ook wel bekend als Corshottaa, is opgegroeid in Rotterdam-Oost. Zijn rap carrière begon in 2020, waarna hij te zien was op de 101Barz-studiosessie van het platenlabel van rapper 3robi, Spow Business. Hier tekende hij een platencontract en bracht vier succesvolle solo-tracks uit met een miljoenenbereik op YouTube en Spotify. Na het succes van deze releases besloot hij dat het tijd werd om zelfstandig verder te werken.

Nu, precies twaalf maanden na zijn eerste release en opgewarmd door opvallende singles als Weg Van Hier en Thuis Kom (ft. Idaly) ligt er zijn langverwachte debuutalbum; Weg Van Hier. Uitgebracht zonder platencontract – met ondersteuning van onafhankelijk platform OWNIT – maar met naast solo-tracks ook gastoptredens van grote artiesten uit de scene zoals bijvoorbeeld Dopebwoy, ADF Samski, Hef, Josylvio, Kevin en Hakmadafack.

Goed ook dat Cor als invloedrijk rapper, na een wilde periode waarin hij o.a. beschoten werd en gevangenistijd uitzat, nu vooral zijn ware stem wil laten spreken. Hiermee de nieuwe generatie inspireren en een positieve boodschap meegeven via zijn spitsvondige en soms geestige teksten. Een mooie ontwikkeling die het rauwe hiphopalbum Weg Van Hier van een extra laag voorziet.

 • Nur Lappen Fleisch

 • Herr Hamsterfleisch
  • Genre: feminist shockrock
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

DIE HEXE. De oude vrouw. De alleenstaande vrouw. De onaantrekkelijke vrouw. De ongehoorzame vrouw. De vrouw die paddenstoelen plukt en kruiden drinkt. De vrouw die leeft met de maan. De vrouw die haar benen spreidt voor Satan. De vrouw die kinderen eet. Tussen 1450 en 1750 zijn er naar schatting tussen 30.000 – 60.000 vrouwen geëxecuteerd wegens de aanklacht van hekserij. Een systematische massamoord uit angst voor wat buiten de patriarchale norm valt, waar vandaag de dag nog lacherig over wordt gedaan.

Hoogste tijd dus voor Herr Hamsterfleisch und band om zich hier met terugwerkende kracht eens flink boos over te maken. In 60 minuten van snoeiharde punksongs en lyrische rockballads, transformeert Herr Hamsterfleisch in het archetype van de heks. Een ode aan de vrouw die moeilijk is om van te houden. En een ode aan het belang van boos zijn. Een reminder aan de noodzaak om eeuwig te blijven vechten voor zoiets schijnbaar vanzelfsprekends als fucking mensenrechten.

Herr Hamsterfleisch is een radicaal feministisch alter ego van muziek- en performance collectief Club Gewalt, met clublid Loulou als virtuoze frontvrouw. Ooit geïnspireerd door Nina Hagen, maken ze politieke ‘post-prog-punk’-songs: Weiblich, Laut und Gross. Dat wil zeggen, allemaal in het Hamster-Deutsch en met veel lawaai. Concept, muziek en performance: Loulou Hameleers, Sanna Vrij, Amir Vahidi, Robbert Klein, Anne Van De Wetering en Petra Ball.

In het kader van de show ‘Die Hexe’ verscheen de ep Nur Lappen Fleisch. Met daarop vier epische bangers om nooit te vergeten. De downloadcodes hier naartoe zijn te koop en geprint op gerecyclede operaplaten. Niet afspeelbaar maar wel een duurzaam gerecycled collectors-item. SCHNELL SCHNELL!

 • Medaille

 • Broederliefde
  • Genre: hiphop, urbanpop
  • Release-type: album
  • Label: Top Notch

Met het nieuwe album Medaille maakt Broederliefde een eerbetoon aan alles wat ze de afgelopen 10 jaar hebben meegemaakt. Als bekroning van een periode waarin o.a. Het Kasteel en Ahoy uitverkocht werden, vele awards werden gewonnen en hun album Hard Work Pays Off 2 (2016) het chart-record voor langste nr.1 positie vestigde. Tegelijkertijd zijn Jerr, Mella, Emms, Sjaf en Edson Cesar in deze periode volwassen geworden, met al het vallen en opstaan wat daarbij komt kijken binnen en buiten de muziekbizz. Al met al heeft dit een opgewekt prachtalbum mét diepgang opgeleverd.

In de aanloop naar dit album kwam FunX met een meerdelige documentaire over Broederliefde en 101Barz zette een speciale jubileum-sessie op die al meer dan een miljoen keer bekeken is. Volledig terecht want de mannen uit Spangen en hun team (dikke props voor Roger Brouwn!) hebben zich in het afgelopen decennium tot één van de grote en stabiele acts binnen Nederland ontwikkeld. De singles die uiteraard ook op het album staan zoals Firi, Zagalo, Meisje Je Weet en Vuur lieten al horen dat het collectief zich muzikaal breed ontwikkeld heeft en hoe ze toch het originele eigen geluid hebben weten te behouden. Een onderscheidende prestatie binnen hun genre.

Op Medaille worden de Rotterdamse jongens bijgestaan door Sevn Alias, Frenna, Ocs, Kevin, Lijpe, BerryR, Jonna Fraser, Yade Lauren, Bryan MG, Bokoesam en 3robi. De krappe 75 minuten die de 20 tracks bij elkaar duren laten een act in blakende vorm horen die helemaal klaar is voor de volgende 10 jaar. Proficiat!!

 • 20 Feet Tall

 • Sisters In Songwriting
  • Genre: urbanpop
  • Release-type: ep
  • Label: Signature

Het in Rotterdam gevestigde initiatief en platform Sisters in Songwriting organiseerde in 2020 een ‘writing camp’ met ongeveer 50 getalenteerde vrouwelijke artiesten. Het resultaat is het album 20 Feet Tall. Volledig geproduceerd door vrouwelijke artiesten: singer/songwriters, producers en engineers. Een uniek project, omdat dit nog nooit eerder in Nederland is gedaan.

Uiteindelijk hebben aan de acht songs op het album in totaal 20 muzikanten meegewerkt, waaronder de Rotterdamse artiesten Jaskelis, Ayu Lestari, AMY MIYÚ, Feliciana en Adorah. Het album is opgenomen in Red Bull Studio’s in Amsterdam en Spotify is een van de partners die het project vanaf het begin omarmde.

Initiatiefnemer Hester Terpstra: “Met dit album laten we de diversiteit en kracht van getalenteerde vrouwelijke artiesten zien door dit als collectief in de wereld te zetten. Sisters in Songwriting zet zich in voor meer gendergelijkheid in de muziekindustrie. We creëren kansen door samen te werken en en laten zien dat er behalve singer/songwriters ook steengoede vrouwelijke producers en engineers zijn.”

Mede-initiatiefnemer Ayu vult aan: “We willen jonge artiesten die de ambitie hebben producer, rapper, engineer of singer/songwriter te worden, inspireren.” Missie geslaagd wat ons betreft en verheugend dat Sisters in Songwriting jaarlijks een album wil gaan uitbrengen met zowel gevestigde als opkomende vrouwelijke artiesten. Terecht ook dat op de cover alle schrijvers, producers en engineers die aan het album hebben meegewerkt vermeld staan. 20 Foot Tall is immers op alle vlakken een prima urbanpop album geworden waar alle betrokkenen beretrots op mogen zijn!

Een eerder uitgebreid interview met de initiatiefnemers lees je hier.

 • Lange Leegtes

 • M. & Winterdagen
  • Genre: spoken word, neo klassiek, ambient
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Na de ep Reminiscence uit december sloeg Winterdagen ditmaal de handen ineen met één van de meest begaafde spoken word-artiesten van Nederland. M. die in zijn eigen stad al werk in opdracht maakte voor bijvoorbeeld Feyenoord en Museum Boijmans van Beuningen.

Op hun gezamenlijke ep Lange Leegtes gaat de tekst acrobatiek van M. organisch op in de sfeervolle ambient en neo-klassieke pianopartijen van Winterdagen. Het resultaat kent een grote uitdrukkingskracht en heeft iets bevrijdends. Het geheel heeft een rustgevende uitwerking en stemt tegelijkertijd tot nadenken. Zeer fraai in ieder geval.

De stukken Dalgebed en Wegdromen kregen een mooie videoclip en onze collega’s van HIJS hadden recentelijk een uitgebreid interview met M. over deze ep. Van harte aanbevolen!

 • Rock ’n Roffa

 • El Fatso
  • Genre: indierock
  • Release-type: ep, cd, digitaal
  • Label: self-released

De nieuwe ep van El Fatso had geen beter titel kunnen krijgen; Rock ’n Roffa. De vier songs klinken als een klok en rocken als een malle. De met opvallende video’s ondersteunde tracks Thirsty, Ketama en Touch Base werden eerder al als single uitgebracht en zijn nu aangevuld met het wat ingehouden maar groots klinkende Should Have.

Het Rotterdamse vijftal heeft zich sterk ontwikkeld en klinkt hechter dan ooit. Inspiratie uit acts als Arctic Monkeys of Queens Of The Stone Age lijken in hun blender opgeschud te zijn met een onmiskenbare eigen kruidenmix. Het resultaat klinkt volvet en tegelijkertijd verfrissend luchtig; erg lekker dus én verslavend.

Het psychedelische cover artwork van vaste ontwerper Luis Toledo uit Spanje is ook het vermelden waard, werkelijk schitterend en dit maakt Rock ’n Roffa helemaal af. Topplaat!

 • We And Us

 • Sykes
  • Genre: electronics, neo-soul, R&B
  • Release-type: ep
  • Label: Fluid Funk

Sykes (Mike Everling) is een producer, zanger en dj gevestigd in Rotterdam. Mike groeide op met het luisteren naar artiesten als Donny Hathaway en India.Arie en op 6-jarige leeftijd leerde z’n vader hem trompet spelen op het podium. Daar begon de liefde voor muziek spelen en op het podium staan. Als tiener ontdekte Mike elektronische muziek via artiesten als James Blake, Bonobo en Rjd2, wat hem inspireerde om zijn eigen elektronische muziek te produceren. De muziek die Sykes momenteel maakt is een combinatie van verschillende genres, aangevuld met z’n eigen zang.

De afgelopen twee jaar deelde Sykes het podium met de Nederlandse producer Beau Zwart, waarbij ze energieke livesets spelen zoals hun optreden in Lofi in 2019 tijdens het Amsterdam Dance Event. In juli 2020 dropten Sykes en Beau Zwart de gezamenlijke ep Hold Tight (er zullen nog meer releases van dit duo volgen). Vervolgens bracht Sykes in oktober de sterke track Take uit op de Modern Intimacy compilatie van het United Identities-label van DJ Carista.

Nu verscheen op het Nederlandse Fluid Funk label de ep We And Us met daarop 20 minuten uitgebalanceerde neo-soul in vijf schitterende songs. Het gaat van subtiele drum ‘n’ bass patronen in het titelnummer tot aan broeierige funk in Ease. Als geheel een feest om naar te luisteren. Liefhebbers van verfijnde elektronische muziek en artiesten als Alfa Mist, Richard Spaven, James Blake of de 2-step held Peven Everett zullen We And Us van Sykes zeker smaken!

 • Amazing Bubble II

 • Ard Bit
  • Genre: electronics, ambient, drones
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Ard Bit is de alias van Ard Janssen, een Rotterdamse componist, sound designer en field recordist. Ard studeerde elektronische muziekcompositie aan het Instituut voor Sonologie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 2016 is hij bovendien actief lid van Stichting Lowriders, organisator en artistiek medeverantwoordelijk voor de reeks Krackle Concerts in Rotterdam.

Ard Bit bracht een nieuwe aflevering van vreemde verhalen en emoties uit verpakt als Amazing Bubbles II. Een tweede deel in een serie gebaseerd op improvisatie sessies met modulaire synthese en field recordings als hoofdingrediënten. Het is een zoektocht naar bijzondere harmonieën door modulaire bassen, melodieën, drones, geluiden en ritmes te weven met lagen gemanipuleerde field recordings. Voor Ard een vertrouwde wereld om binnen te gaan, om geweldige bubbels te creëren.

Dit maakt Amazing Bubbles II een intrigerend stuk geluidskunst die wonderbaarlijk toegankelijk klinkt en daadwerkelijk een heus ‘bubbel’ gevoel weet op te roepen; echt knap! Sibe Kokke voorzag de track NTRZPM nog van een kunstzinnige video.

 • Love Storiez

 • Dirikteur
  • Genre: urbanpop
  • Release-type: ep
  • Label: self-released

Noem hem Dirikteur, Roi of gewoon Rik, één ding is zeker; na het luisteren van zijn debuut-ep Love Storiez ben je sowieso verliefd, zwanger of een ontbijt op bed aan het regelen voor je tinderdate. Zijn allereerste optreden was tijdens de finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2020 en daar maakte hij een positieve indruk.

Het afgelopen half jaar is deze cupido (ja hij is geboren op Valentijnsdag!) hard bezig geweest in de studio en het eindresultaat is er eentje om trots op te zijn. Geïnspireerd door Chris Brown, Bryson Tiller en J. Cole zingt, rapt en zing-rapt hij zijn teksten en melodieën aan elkaar. Recentelijk hadden we een openhartig interview met Rik waarna het 14 februari, natuurlijk, eindelijk zover was en iedereen kon meegenieten van z’n muziek.

Op Love Storiez komen in 21 minuten zes slow-songs voorbij waar het perfectionisme vanaf spat. Heel relaxte love ballads met het geluid van nu die overtuigend gebracht worden. De flow is smooth en tekstueel is er bovendien niet over één nacht ijs gegaan. Dit maakt Love Storiez een uitstekend debuut en Dirikteur een enthousiast artiest om in de gaten te houden!!

 • Oculus Rot

 • Buried
  • Genre: loud music, progressive deathmetal
  • Release-type: album
  • Label: Brutal Mind

Het Rotterdamse Buried staat garant voor woest brute deathmetal zoals blijkt uit Oculus Rot. Een ware maalstroom aan riffs en drumwerk vormen hierop het solide fundament voor de krachtige lage register vocalen. Een buitengewoon intens geheel maar vanwege de doordachte uitvoering van de songs wordt het toch nergens een ondoordringbare brij. Want hoewel de bandnaam anders doet vermoeden lijkt hun muziek toch te ‘ademen’ en dat zegt wat over hun compositorische en speltechnische kwaliteiten.

Oculus Rot vormt hiermee een interessante mix van vertrouwde old-school deathmetal en nieuwe inzichten. Met roots in bands als Nocturnal Silence, Arsebreed, Disavowed, Pyaemia en voorloper Traktor zijn de leden van Buried dan ook zeker geen beginners te noemen, de ervaring straalt er vanaf. Krachtpatsers Robbert (drums), Joel (zang), Mark (bas) en Steve (gitaar) hebben met Oculus Rot een furieus klinkend album afgeleverd voor de liefhebbers van het hardste en meest energieke werk!!

 • Gemini

 • Melissa Lopes
  • Genre: R&B, urbanpop
  • Release-type: ep
  • Label: Couture 33

Van Melissa Lopes verscheen de ep Gemini. Op deze sprankelende ep reflecteert de Rotterdamse R&B-zangeres aan de hand van de kenmerken van het sterrenbeeld Tweelingen op haarzelf: “Een ‘tweeling’ wordt vaak omschreven als koud, droog, emotieloos et cetera. En ik kan me daar deels in terug vinden alleen heeft een ‘tweeling’ twee kanten en via deze weg wil ik mijn verhaal doen om ook dit hoofdstuk af te sluiten.“

Lopes bracht voorafgaand al de singles Gemini, Laat Me, Pie en Life Is Simple uit. Deze tracks staan uiteraard ook op deze ep waarop in totaal 10 nummers staan. Bijstand wordt geleverd door Couture 33 labelboss Winne, Dylisa, Equalz, Jairzinho en Zefanio. Op Gemini is een volwassen Melissa te horen met diepgaande lyrics en sterke gevoelsuitingen in de woorden die ze kiest. De titeltrack is meteen haar meest persoonlijke waarin ze op een zwoele productie zingt over haar twijfels betreffende een moeilijk lopende relatie.

Melissa komt uit een muzikale familie en ontdekte haar zangtalent bij toeval toen ze door haar zus op het podium werd uitgenodigd om een liedje mee te zingen. Zowel zij als haar zussen waren verrast te horen hoe het klonk. Op dat moment was de missie duidelijk en heeft ze haar toenmalige mode opleiding ingeruild voor de muzikanten opleiding van het Albeda College. De ep Gemini bewijst dat dit een hele wijze keuze was.

 • Jongetjes Uit Zuid Deluxe

 • Qlas & Blacka
  • Genre: trap, hiphop, urbanpop
  • Release-type: album
  • Label: Top Notch

Het jonge duo Cheneydo en Luciana Jafari uit IJsselmonde staat bekend om hun drillrap en debuteerde als Qlas & Blacka eind 2018 met de track Mijn Jongenz. Vanwege de veelal aan dit genre gerelateerde straatgeweld is helaas ook Qlas & Blacka meermaals in opspraak geraakt. Betreurenswaardig want dit doet wellicht op langere termijn afbreuk aan deze muzikaal weldegelijk interessante act die in essentie supercatchy urbanpop maakt.

Hoe dan ook, van stilzitten houdt het duo niet want hun output is indrukwekkend te noemen. In het voorjaar van 2020 werkte ze mee aan de soundtrack van de Videoland-serie Mocro Maffia en in maart van dat jaar brachten ze debuutalbum Project 24 – Volume 1 uit. Hiermee werd de 1e plek in de Nederlandse Album Top 100 behaald. In november 2020 volgde Jongetjes Uit Zuid bestaande uit 17 tracks. Hieraan zijn nu zes nieuwe nummers extra toegevoegd tot het album Jongetjes Uit Zuid Deluxe. Op de plaat met nu 23 stukken wordt samengewerkt met verschillende artiesten zoals bijvoorbeeld Bryan MG, Priceless, Boef, Yssi SB, Bandoo en Famke Louise.

De beats klinken kristalhelder en de songs weten verschillende sferen op te roepen waarbij de vocalen altijd verstaanbaar blijven. In combinatie met de soepele flows en creatieve teksten maakt dit Jongetjes Uit Zuid Deluxe een toegankelijk album dat niet snel verveelt. Qlas & Blacka raakte bij de opnamen van de videoclip met Famke Louise opnieuw in opspraak nadat de politie binnenviel en vanwege de geldende coronamaatregelen 66 boetes moest uitdelen. Hopelijk een indicatie om voortaan op een relatief onschuldige manier de gewenste street-credibility op te bouwen. Het talent van deze jongetjes uit Zuid verdient dat!

 • The Battles, Picked

 • Be Subtle!
  • Genre: loud music, progressive metal
  • Release-type: album
  • Label: self-released

Met The Battles, Picked komt het Rotterdamse Be Subtle! met zijn tweede volledige album. De instrumentale metal act heeft gedurende 2020 de muziek hierop single voor single uitgebracht. De 11 nummers zijn door Reinout Haank vanaf januari 2020 allemaal binnen een maand geschreven, opgenomen en uitgebracht als solo act.

Het doorluisteren van het album geeft dus de muzikale blik van Reinout op alle maanden van 2020 weer. Hoewel er een paar nummers tussen zitten die bijna als ballads te zien zijn, is het overgrote deel van de plaat gevuld met stukken van woede, frustratie en wellicht wat agressie die velen van ons het afgelopen jaar kwijt moesten. De albumtitel The Battles, Picked geeft dan ook het thema van de songtitels weer. Het is een speling op het Engelse spreekwoord “Pick your battles”.

“Alle tracks zijn vernoemd naar onderwerpen waarover mensen vaak in discussie gaan. Voor hen zijn dit soort dingen dus belangrijker dan andere onderwerpen, of dat nou logisch is of niet.”, aldus Reinout Haank zelf. Ook zijn tweede album biedt gelukkig weer een brok instrumentale progressive rock en metal in optima forma die erom smeekt keihard afgespeeld te worden. The Battles, Picked werkt als louterende plaat prima, maar is niet voor tere zielen!

De Spotify-playlist van februari

Breng jij een album of ep uit? Meld je release hier aan!

Interview: Neviah

Ondanks corona en de lockdown hebben de heavy rockers van NEVIAH niet stilgezeten. Eind november speelde NEVIAH tijdens de Rotterdamse Popweek een N8W8 Rotterdam presents livestream show in Baroeg en in 2020 werden er een aantal single’s en video’s uitgebracht zoals Roots Mean Scars en Full Circle. In december kwam ook het album Embers In The Eye uit, waarmee de band indruk heeft weten te maken. Tijd dus om de band eens wat vragen te stellen.

In deze video gaat Monica in gesprek met NEVIAH over hun nieuwe plaat, de coronaperiode, een net-even-anders productie en het mooie van cross-genre werken!

 

NEVIAH – Embers In The Eye