Interview: Sisters in Songwriting

‘It ain’t a man’s world, even though it might seem that way’

Sisters In Songwriting organiseerde de eerste all female writingcamp. Dan hebben we het niet alleen over de songwriters, maar ook engineers en producers. All female.

Ik ontmoet oprichters Hester Terpstra en Ayu Lestari in de Red Bull Music Studio tijdens opnames van Rotterdams eigen Jaskelis voor het collectieve album. Terwijl Ayu een oogje in het zeil houdt bij de opnames, spreek ik Hester in een knus huiskamertje naast de studio. Onder het genot van muntthee gingen we in gesprek over het unieke project.

Kun je me wat meer vertellen over Sisters In Songwriting?
“Ayu en ik hebben het samen opgericht, vanuit ons label Signature. Wij vinden dat de positie van de vrouw in de muziekindustrie verbeterd kan worden. En wij dragen hieraan bij door middel van female empowerment. Wij hadden hier al eerder een gesprek over en af en toe kwam er ook iets voorbij in de media waarvan wij dachten: dat klopt niet. Zo was er in RTL Boulevard een zogenaamde muziekrecensent die zei “Vrouwen maken nu eenmaal minder goeie muziek”. Lakshmi pikte deze opmerking niet zomaar en reageerde al heel snel en kwam uiteindelijk in de studio om met hem het gesprek aan te gaan. Dat was heel inspirerend.

Toen dachten wij: ‘het is nu echt de tijd geworden om er iets aan te doen.’ Onlangs werd er door een rapper nog gezegd, “chicks zijn op niks”. Daar gaven wij dan een positieve draai aan, dus diezelfde dag hebben wij naar buiten gebracht dat wij een all female writingcamp gingen organiseren. Wij kregen daarop heel veel reacties, waaronder van Jaskelis, die nu in de studio staat op te nemen.

We moeten kansen met én voor elkaar creëren en ervaringen met elkaar delen. Je hoort regelmatig verhalen voorbijkomen dat er avances worden gedaan naar vrouwelijke artiesten in de studio, dit delen we ook met elkaar. Wij willen eigenlijk elkaar versterken en dat doen vanuit een sisterhood en niet vanuit individueel niveau, Wij geloven heel erg in de kracht van samenwerking om zo impact te maken.“

Hoe ging het eraan toe tijdens de writingcamp?
“Het was interessant. Bij sommige groepen ging het heel snel en natuurlijk. Wij hebben soms ook echt gekozen voor out-of-the-box combinaties. Soms werkte dat heel goed en soms liep dat vast. Qua tempo ging het behoorlijk snel, wij hadden per dag dan een sessie met vier tot vijf groepen en dat dan zes dagen achter elkaar. Aan de ene kant is dat heel fijn, want als je onder druk komt te staan of als het in een bepaalde snelheid gaat, kom je ook wel in een flow en pak je door.

Wij hebben nu twaalf opnames in vier dagen dat is ook echt keihard werken. Als er al één iemand te laat komt, dan loopt de rest ook weer uit. Dus qua snelheid zouden wij het de volgende keer ook wat rustiger aandoen. Aan de andere kant heeft het ons ook heel erg geholpen om de energie te houden en dat voel je gewoon.”

Volgende keer? Dus er komt nog een vervolg?
“Ja zeker! Dit willen wij echt jaarlijks doen. Wij hebben ook goede partners zoals Red Bull Studios, waarvan wij hun studio kunnen gebruiken. En ook Spotify is aangehaakt als partner. Zij vinden female empowerment echt belangrijk en zij hebben na de masterclass een talk gegeven over hoe je jezelf als artiest in de wereld zet en hoe streaming werkt.

Het is heel mooi als die partners wat toe kunnen voegen aan het programma. Universal Audio heeft ons ook een aantal interfaces uitgeleend. Dat helpt heel erg. Wij willen impact maken, dus het is ook belangrijk voor ons dat wij dit door kunnen blijven zetten. Wij willen ons als een soort olievlek verspreiden over de muziekindustrie.”

Jaskelis doet dus mee, maar hoe hebben jullie de andere vrouwen benaderd en geselecteerd?
”Heel veel via artiesten die wij al kennen, maar ook via social media. Die trending hashtag #chickszijnopniks was een heel mooi momentum. Daar kregen wij heel veel reacties op. Wij hebben ook gekeken naar talent. We hebben tijdens het writingcamp ook een masterclass ‘songwriting’ georganiseerd met songwriter Emy Perez. Daar deden twintig artiesten aan mee.”

Wat betreft het album, wat kan je daarover vertellen?
”Ik denk dat wij acht nummers gaan uitkiezen. Het is overkoepelend pop, met wat crossovers – trap, afro, R&B/soul, EDM etc. Deze moet eind april/begin mei uitkomen.”

Tenslotte, je had het al over toekomstplannen en het jaarlijks te willen doen, willen jullie ook internationaal?
“Ja, dat lijkt ons geweldig! Er zijn nu al internationale mensen betrokken. Het zou leuk zijn om een all female writingcamp in het buitenland te kunnen doen. Wij willen groeien, dit was de kick-off en ik denk dat we heel tevreden mogen zijn over hoe het is gegaan en het talent dat wij hebben ontdekt.”

Na de opnames schoof ook Jaskelis aan om haar ervaring te delen.

Copyright foto: Goldiie

Hoe heb jij de writingcamp ervaren?
“Heel bijzonder, in a good way. Het was de eerste keer dat ik bij een writingcamp was  waar iedereen vrouw was: van production, writers, rappers, songwriters etc. Ik had echt geen idee hoeveel behoefte wij daar eigenlijk aan hebben. Het was echt mooi om te mogen ervaren. Iets wat zeker herhaald moet worden. Het is maar net de vraag of het nummer het album haalt, maar ik blijf sowieso met deze dames samenwerken. Ik geloof gewoon heel erg in wat zij doen en daar wil ik ook een deel van uitmaken.”

Wat heb jij hieruit meegekregen?
“It’s not a man’s world, even though it might seem that way. Er zijn genoeg getalenteerde vrouwen in different corners of music. Ik wil daar echt meer naar uitkijken, meer op zoek naar andere vrouwelijke producers waar ik ook mee kan samenwerken en om dat ook meer een podium te geven.”

Meer over Sisters In Songwriting kun je vinden op de websiteInstagram

Imani Sigourney is cultural commentator, hiphopjournalist en storyteller. Opgegroeid met haar moeder die elke zondagochtend het huis schoonmaakte met Al Green en The Temptations en haar broer die het huis wakker hield met producties van The Neptunes en Timbaland, heeft ze haar liefde voor muziek gevonden. Met haar platform geeft ze haar ongezouten mening over alles betreffende the culture.

Volg Imani op Facebook of Instagram.

Popunie clipoverzicht februari 2020

Het Popunie clipoverzicht van februari 2020 staat klaar! Deze wintermaand levert ook weer de nodige nieuwe video’s, uitgebracht door Rotterdamse acts en bands, op. Hier het overzicht met deze clips. Voor zover deze op onze radar zijn verschenen, hebben we ze op een rijtje gezet.

 

Order Of The Emperor – Highway
Vojak – Tran Song
Quen – Again & Again Mashup (original by Jayh Jawson)
Catalijne – It It Love?
Mia Porter – Roomservice (live)
Lemming – Mystic Summernight
Drew X Jairzinho – Hello
Ricky De Sire – Ik Zweef (2020 Remaster)
Wesper – Wesperized 25 (Nightbob Just Relax Mix)
Caza – Positie (unplugged)
The Baaf- No Part Of It (edit)
Cry & Wally A$M – Oh No!
Ricky & The Koters – Binnen In Een Vrouw
The Policy ft. CUT_ – NLYU
Dax – The Bird
Gavran – Uska
Raw Roets – Yung Obama
Steff – Doe Maar Gek
Danéx – Butterkissed
Alumen x Zwerm – Ritaverdonk
Eichler Brothers – Super E10
Struis X Beau X Vince X Swae & Ronin – Rennen
Froukje – Same Love (original by Macklemore)
Erik Koning & Milan Boone ft. Cloud Orchestra – The Day I Met You
MPES – Laten Gaan
Kimberley Mungra – Red Lingerie ft. Larry Don Cap
Bang Bang Band Girl – A New Cave
The KIK – Alle Tijd Van De Wereld (live @ Muziekcafé NPO Radio 2)
Catalijne – Little Match Girl
ARKVS – Mutable Signs
Thanos Hana – Stabbing
Ricky De Sire – Jezus Verdoemd
L’Asset – Origami (The Core Series: Episode 01)
Jack – Ciaga
Thanatos – The Silent War
Diabla Diezco – Wenkbrauw
Diabla Diezco – Graveyard
L CiANO – RnB Love ft. Suzet Lichel
De Likt – Ode Aan Jules Deelder (live @ DWDD)
The Arthurs – Red Letter Days
Cry x Wally A$M – Favorite Song
Life’s Electric – Guillotine
Willem ’t Hart – Seven Years From Here
Ricky De Sire – Peignoir Van Zij
Luka – Lost Today/Found Tomorrow
Dread Pitt & LexBlaze – Paradoxes
Indianah – Alive
Jairzinho X Chip Charlez – Door Jou
Camp Rauw – 15 jaar
Burght – Come On / Come Again (live)
Dominiq – The Funk
Beckie – Kapot
Socks;SportsSocks – Afterparty