Kevtendencies

kevtendenciesOpus Magnum: God(s) Of The Darkside
download-mixtape
hiphop
HardHeaderz

Opus Magnum: God(s) Of The Darkside is het eerste deel van de Opus Magnum mixtape serie van het alter ego van Kevin Josias; Kevtendencies. Hij is een van de nieuwkomers op het HardHeaderz label, opgericht door Far I in 2011.

Naar eigen zeggen sleept Kevtendencies je op deze plaat mee naar de ‘darkside‘ en laat je, door middel van complexe lyrics en rijmschema’s gemixt met duistere gedachtes en spirituele levenslessen verschillende situaties ervaren. Dat belooft dus nogal wat!

De veelzijdige beats komen van Sinister Six, State Alchemists, The Fourth Kind & DJ Jet Nebulon. Wat direct opvalt is dat Kevtendencies rapt in een vloeiende mix van Nederlands en Engels, zonder dat het storend is. Zijn teksten zitten propvol slang en verwijzingen naar allerlei duisterheden (vampires, witches, etc.) en zijn door zijn heldere en luide stemgebruik prima te volgen.

Een track die eruit springt is O2, een samenwerking met Ruwhel van WatWatIs geproduceerd door DJ Jet Nebulon. De boodschap van de track is duidelijk en de beat is lekker mellow. De verse van Ruwhel is een perfecte aanvulling, ook omdat zijn flow iets gevarieerder is dan die van Kevtendencies.

Een andere opvallende track is Cosmos, een samenwerking met Yellow, geproduceerd door State Alchemists. Voor de kenners klinkt deze track nogal als Geau, Geau van Zwart Licht, maar desalniettemin is het refreintje catchy en de beat lekker electronisch.

Kevtendencies laat zijn rapskills het beste horen op de track Older Ways, op een smoothe boombap beat van Jet Nebulon. Ook complimenten voor het toffe artwork trouwens – een soort Keith Haring-achtige tekening anno 2016.

Na het luisteren van de 11-tracks tellende mixtape is het wel duidelijk dat Kevtendencies een blijvertje is. Hij heeft zijn eigenheid gevonden in de ‘darkside’ zonder daarbij depri over te komen. Zijn topics zijn niet allemaal even duidelijk, maar zijn positieve energie komt goed over, waardoor je als luisteraar geboeid blijft.

Wil je op de hoogte blijven van Kevtendencies? Like dan deze Facebookpagina.

CHI

cover boomkatThe Original Recordings
lp / download-album (heruitgave)
progrock / ambient
Rubadub Records UK

De meeste recensies betreffen platen die recentelijk zijn uitgebracht, maar met CHI hebben we een uitzondering op de regel. Het betreft namelijk een heruitgave van The Original Recordings. Even een stukje geschiedenis.

CHI werd opgericht door Hanyo van Oosterom in 1984 en drie jaar later werd zij opgeheven. Het album is opgenomen in een boerderij in Moordrecht in 1985. Tijdens deze periode kwam rockmuziek weer in de schijnwerpers te staan van de mondiale muziekwereld en zorgde de ontwikkelingen in technologie ervoor dat elektronische acts konden ontstaan.

Dit is ook terug te horen bij CHI, de band bestaat uit vier multi-instrumentalisten en een geluidsbewerker. De muziek is een combinatie van progressieve rock, elektronica en ambient. De muziek laat zich het best omschrijven als rustig met een vleugje spanning.

Openingsnummer Kuhl toont meteen dat kalme karakter, waarna Before The Mountain je een bergachtig gebied in lijkt te gidsen. Soms hoor je de wind, soms focus je op de natuur, een boom of beest. De manier waarop ambient wordt gecombineerd met een drone-element zorgt ervoor dat er een mystieke wereld ontstaat. Echt duister wordt het niet, maar de avond valt wel.

Hopi en Twisted Camel combineren subtiele drums met het fundament van rust. Halverwege je luisterbeurt kun je je zomaar realiseren dat het album 30 jaar oud is. The Original Recordings is wellicht iets aan de trage kant, maar het maakt het album er niet minder om.

Alle nummers staan op zich, maar als geheel valt er geen één uit de toon. Neem bijvoorbeeld Mahat, dat past in de loop van het album, maar als soundscape op zichzelf een fijne ervaring is. Soppin en Dance zijn meer gespitst op percussie, waarna Kuhl II als slotstuk fungeert van een relaxte wandeling door de natuur.

The Original Recordings stelt niet teleur. Het album verdient zijn (her)waardering door de manier waarop de muziek tijdloos lijkt. 1985 of 2016. Je kunt CHI aanzetten en je zó in een andere wereld wanen.

CHI: Hanyo van Oosterom | Willem Cramer | Koos Derwort | Michel Banabila | sound treatments by Jurgen Brouwer.