Kevtendencies

a1832255076_10KevHELLSING Season 1
download-ep
hiphop 
HardHeaderz

Naar eigen zeggen sleepte Kevtendencies je met zijn mixtape Opus Magnum: God(s) Of The Darkside je mee naar de ‘darkside‘ en liet je door middel van complexe lyrics en rijmschema’s gemixt met duistere gedachtes en spirituele levenslessen, verschillende situaties ervaren. Al vrij snel na deze mixtape is daar dan zijn ep: KevHELLSING Season 1. Wie bij zijn vorige release al kon genieten van de duistere sound en lyrics, wordt sterk aangeraden om ook deze ep te beluisteren!

Wellicht dat deze ep een stukje verder gaat. Allereerst geeft het je een gevoel van een luisterboek. Oordopjes in, ogen dicht en laat je vervolgens meeslepen in een ‘alternatieve wereld die niet veel verschilt van onze realiteit’, zoals Kevtendencies verklaard.

De hele ep vormt één verhaal, met elk nummer een vervolg van de ander. Sommige hebben zelfs een korte intro of outro ertussen, wat de track meer inhoud en diepgang geeft. De verschillende karakters en stemmen creëren een bijna sprookjesachtig verhaal waarin je de avonturen van de Vampire God genaamd ‘KevHELLSING’ volgt. Hij zoekt, naar eigen zeggen, een manier om zijn vloek op te heffen. Tijdens zijn zoektocht vecht hij niet alleen tegen zijn pas ontwikkelde krachten en onsterfelijkheid, maar ook tegen het kwaad wat probeert hem te stoppen.

Diep dus. De beats, geproduceerd door Nathanniel ‘Miracle’ Martina, versterken de verhaallijn. Waar de eerste drie nummers voornamelijk wat langzamer, duister zijn en meer trap-achtig zijn, is vervolgens de vierde track Ladies Of The Woods, meer mellow, intiemer en melodischer.

De ep is voornamelijk Nederlandstalig, met wat stukjes in het Engels. Af en toe stoort dat, omdat er niet altijd sprake is van een goede uitspraak. Tegelijkertijd versterkt het wel de verschillende karakters waar ‘KevHELLSING’ mee in gesprek is.

Na het beluisteren van de zes tracks tellende ep, heb je beetje een idee gekregen wat er in zijn hoofd omgaat; Het is duister, zonder depri over te komen. Gecombineerd met sterke lyrics, goede beats (mix van newskool and oldskool hiphop) en een verhaal om even je ogen bij dicht te doen.

Apollo

demain-le-mondeDemain Le Monde
download-ep
hiphop / grime / trap

Het gaat de Rotterdamse rapper Apollo (Sander van Kleef) voor de wind. De hiphop artiest en producer laat met zijn tweede ep Demain Le Monde een sterk internationale sound horen wat het potentieel heeft een stad als Rotterdam te ontstijgen. De titel verraadt het gevoel wat Apollo in zijn muziek stopt: ‘demain le monde’ vertaalt naar ‘morgen de wereld’, een claim to fame dat volgt op zijn eerste ep Himalaya die in maart 2016 verscheen. De rap is niet balorig of stoer, de muziek niet ondoordacht of eenzijdig: dit is een ep waar potentie als een saus overheen is gegoten.

Apollo strijdt niet alleen tegen de wereld: de ep bevat samenwerkingen, met onder andere zanger Zafferio op openingsnummer 3rd Floor. “I was on the bottom, now I live on the third floor”; Apollo is stijgende maar vergeet niet waar hij vandaan komt. De teksten van voornamelijk de eerste twee tracks zijn gestoeld op de hiphopper’s antwoord naar alles en iedereen wat hem in de weg wil staan op zijn weg naar de top. Mede hierdoor én door de sterk variërende muziek – krachtige rap gemixt met (UK) grime en trap – zijn de openingsnummers erg sterk en laat Apollo zich van zijn sterkste kant zien. Vooral de invloed van grime is sterk op de ep aanwezig en goed uitgevoerd. Juist door deze sterke combinatie van tekst en muziek steekt titeltrack Demain Le Monde met kop en schouders boven de andere tracks uit.

Wat volgt is een reeks nummers wat voornamelijk de muzikale capaciteiten van Apollo bewijst en zijn strijdlustigheid toont. Elk nummer demonstreert weer een andere mix van muziekstijlen, wat knap is voor een tweede ep. Klein minpuntje is Blowin’ Up, een donker nummer waar de ‘fuck you’s’ naar de wereld er net te dik op liggen. “Turn my pen into a weapon and make the paper bleed”, we geloven je meteen! De rest van de ep steekt alleen wat subtieler in elkaar.

De focus van Demain Le Monde ligt op het proces van het creëren van deze plaat en de feedback op zijn debuut-ep. Apollo kijkt uit naar de toekomst zonder zijn verleden te vergeten: schijt aan de criticasters, ik ga tot aan de top. Een goddelijke toekomst ligt voor Apollo in het verschiet.

Wil je meer weten over Apollo? Check dan zijn Soundcloud en volg hem op Facebook.

Tom Mulder