Banabila and Friends

floatFloat
cd- / download-album
ambient / soundscapes
Tapu Records

Oplettende lezers van de Popunie recensies zullen vast de naam Banabila herkennen. Zijn laatste album (samen met Machinefabriek) viel bij mij al eerder in de goede smaak dankzij de interessante (al dan niet abstracter dan de gemiddelde) geluiden en composities. En dan is er nu Float, een compilatie album waarop verschillende werken te vinden zijn van Banabila en een goed uitgekozen schare aan vrienden. De focus ligt ditmaal op iets meer organisch materiaal, en als ik heel eerlijk ben prefereer ik dat boven zijn wat meer vormeloze ambient.

De toon word direct gezet met het uitstekende Lapidarium. Akoestische drumkits, violen, zachte akoestische gitaar… heerlijk. De sfeer is warm en mysterieus, met lichte elektronische klanken die de akoestische instrumenten er alleen maar meer uit laten springen. Eiland zet deze lijn voort, al dan niet met net iets meer focus op ritmiek en dynamiek.

September Colours gooit het roer om qua sound, maar niet qua warmte en sonische diepte. Jazz voert hier de boventoon, en doet licht denken aan de Franse chansons van weleer. Ears Tell Us Where We Are In Space houdt die sfeer nog even vast, maar meer met de focus op de strijkers dan op iets anders. Erg fijn.

Het album voelt echt als een geheel. Hier en daar lijken de nummers op een wat akoestischere (en Oosterse!) versie van Keith Kennif’s Helios. Waar ik zo verbaasd over ben is hoe consistent alle nummers klinken, ook al is Banabila op de meeste de enige constante factor. Moeiteloos vloeien de nummers in elkaar over, en in elk nummer zit wel een bepaalde sound of instrument dat refereert naar de nummers ervoor en dit laat het album echt als één geheel klinken. Er word niet moeilijk gedaan over genre-shifts, en waarom zou dat ook? Alles past perfect bij elkaar. Nummers die duidelijke jazz invloeden hebben staan trots naast de nummers met een meer oosterse sound. Het zou niet mogen werken, maar toch doet dat het.

En laten die oosterse tracks nu net de grootste attractie op de plaat zijn. Misschien komt het doordat ik vrijwel onbekend ben met het genre en de tropen die ik ermee associeer, misschien komt het wel omdat een ambient artiest zelden zo breed klinkt. Ik weet het niet, maar fijn om te luisteren is het zeker.

Hoogtepunten: Sana’a, Fragments of Memory en het heerlijke vage Early Morning Light. Dit album doet precies wat een collab-album zou moeten doen: je prachtige muziek geven en je nieuwsgierig maken naar de mensen achter de composities. Ik ben wel weer even zoet denk ik.

Download Float op Bandcamp.

Haags Pop Centrum zoekt productiemedewerker projecten en evenementen

HPC_LOGO_ONDERSCHRIFTHet Haags Pop Centrum zoekt per 1 maart 2014 een Productiemedewerker (M/V) om het projecten- en evenemententeam te versterken.

Het Haags Pop Centrum (HPC) is al meer dan 25 jaar dé organisatie voor popmuzikanten uit de Haagse regio ongeacht stijl, niveau en afkomst. De belangrijkste doelstelling daarbij is het bevorderen van popmuziek in Den Haag en het bevorderen van Haagse popmuziek. Om dit te bereiken biedt het HPC verschillende faciliteiten voor popmuzikanten in de vorm van oefenruimte, festivals, projecten, educatie, coaching en advies. Een aantal voorbeelden van evenementen georganiseerd door het HPC zijn onder andere de Haagse Pop Week, het Haags Podium @ Parkpop, State-X New Forms (in samenwerking met ’t Paard van Troje), Het Geluid van Loosduinen en het HPC Winterfest. Daarnaast heeft het HPC een aantal mediaprojecten opgezet zoals 3voor12 den haag, de Haagse Popserver, radioprogramma Stork On Air en beheert het HPC het fonds The Hague Music Export waar bands een financiële bijdrage kunnen aanvragen voor een buitenlandse tour. Ook heeft het HPC beschikking over een kleinschalig podium, het HPC Café, dat bedoeld is voor laagdrempelige concerten, cd-presentaties en try-outs.

Wat houdt de functie in?
Per 1 maart 2014 zoekt Haags Pop Centrum een bevlogen collega die het projecten- en evenemententeam komt versterken op het gebied van productie en organisatie. De productiemedewerker is onder andere verantwoordelijk voor de (technische) productie van festivals, zoals het licht/geluid, podia, infrastructuur, verzorgen van draaiboeken en het aansturen van zowel technici als verschillende vrijwilligers en stagiaires. Daarnaast zijn organisatorische kwaliteiten zeer welkom bij verschillende projecten en wordt creativiteit en het inbrengen van nieuwe ideeën en concepten zeer gewaardeerd. Vanzelfsprekend zal er door de verschillende samenwerkingen volop contact zijn met andere culturele partners en poporganisaties, niet alleen binnen maar ook buiten Den Haag.

Wat hebben ze nodig?
Een enthousiaste en flexibele popmuziekliefhebber, die
– grote affiniteit heeft met de (Haagse) popmuziek
– aantoonbare ervaring heeft met festivals en/of evenementen
– geen negen tot vijf mentaliteit bezit en flexibel is ingesteld
– een proactieve houding heeft
– zorgvuldig en zelfstandig kan werken
– stressbestendig is, kan functioneren onder tijdsdruk en stevig in de schoenen staat
– probleemoplossende capaciteiten bezit
– goede communicatieve- en sociale eigenschappen bezit
– elementaire kennis heeft van licht- en geluidtechniek
– handig is met softwarepakketen zoals Office (word, e-mail, spreadsheets, e.d.)

Wat biedt het Haags Pop Centrum?
Een boeiende, uitdagende en afwisselende baan bij een gerenommeerde popinstelling, waarbij onze toekomstige collega volop zijn of haar creativiteit kwijt kan en affiniteit met de popcultuur volledig tot haar recht komt. Hiervoor ligt een jaarcontract klaar met een proeftijd van twee maanden. Salaris en arbeidsvoorwaarden in overleg. Het HPC heeft een Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR).

Interesse?
Stuur dan een motivatiebrief en cv t.a.v. Rob Vondracek, directeur van het Haags Pop Centrum, per e-mail naar rob@haagspopcentrum.nl. Voor vragen over de functie kun je telefonisch contact opnemen met project coördinator Gideon Rozendaal (via telefoonnummer 088-0241450) of mailen naar gideon@haagspopcentrum.nl.

Voor meer informatie bezoek je de website van het Haags Pop Centrum.