Banabila & Machinefabriek

a2044200971_10Macrocosms
cd- / download-album
ambient / soundscapes
Tapu Records

Wat is en blijft ambient toch een lekker vreemd genre. Vaste vorm en formules zijn dan wel belangrijke steunpilaren voor de meer mainstream varianten van muziek, maar bij ambient ligt dat toch net anders. Zware experimentatie en onverwacht gebruik van sound design maakt dit genre tot een interessante verschijning, hoewel het daardoor wel in moet leveren op radio-vriendelijkheid en ‘kloppende’ vormschema’s. En experimenteel is het nieuwe album van Banabila & Machinefabriek zeker. Even kijken of dit een waardige opvolger is voor het in 2015 uitgebrachte Travelog.

Volgens de twee artiesten is Macrocosms een album dat gaat over het leven in micro en macro. Een album over hoe triviaal ons leven lijkt als we ver genoeg uitzoomen en over hoe wonderlijk onze wereld is als je naar de details durft te kijken. Op zijn minst gezegd is dit een interessant concept.

Met zo’n sterk concept valt het eigenlijk direct op dat het moeilijk over te brengen is zonder woorden, en laat dat nu net zijn wat deze plaat mist (op een spoken word vers van kunstenares Sarah Payton op de title track na dan), maar dat doet eigenlijk vrij weinig af aan waar het bij ambient om gaat: atmosfeer en ruimte.

Om gelijk met de deur in huis te vallen: Macrocosms is een wonderlijke collectie aan platen die hun invloeden zowel uit traditionele muziek haalt als uit de wat obscuurdere hoeken van de techno en dub. Sommige platen, zoals de opener Kaleidoscope en de IDM plaat Awake, klinken lichtelijk jazzy met een vleugje post-rock die ergens doet denken aan het wat experimentelere spul van Moby. Andere tracks zitten meer tussen drone en noise in die een sterk gevoel voor plaats en ruimte krijgen dankzij een paar lagen aan field recordings opgenomen in Polen door Banabila.

De al eerder genoemde aandacht voor detail heeft duidelijk de overhand op Macrocosms. De sound design en compositie is minimalistisch, maar ruimtelijk. Spaarzaam maar genoeg om de nummers vol aan te laten voelen. Het album heeft ook een duidelijk gevoel voor directie en de nummers vloeien heel goed in elkaar over ook al is er veel verschil in hoe de nummers klinken.

Dus, evenaart Macrocosms het niveau van Travelog? Jazeker, in sommige opzichten doet het ’t zelfs beter. Het moeilijkste met ambient is een album maken dat van begin tot eind interessant blijft, maar Banabila & Machinefabriek hebben het voor elkaar gekregen. Een album dat de fans van het genre zeker moeten gaan checken!

Songwriting Sessions bij zangstudio Nanda Akkerman

songwriting_facebook-2Je eigen songs leren schrijven of verbeteren onder begeleiding van de pro’s? Zangstudio Nanda Akkerman organiseert dit najaar opnieuw Songwriting Sessions in Project Space ‘Niffo’ in Rotterdam.

Onder begeleiding van professionele songwriters en hitmakers weten de deelnemers na deze Songwriting Sessions de juiste stappen te volgen voor het schrijven van een goede song. In het weekend van 11, 12 13 , 19 en 20 november gaan de deelnemers aan de slag met zintuig-prikkelende oefeningen.

Wat maakt een een hitsong, wát doet mijn tekst overkomen op publiek en hoe verzin ik een pakkende melodie? Na een succesvolle uitverkochte eerste editie van de songwriting workshops onder begeleiding van Diggy Dex en Krystl zullen de deelnemers dit najaar les krijgen van singer – songwriter Nicole Bus, (BMG Talpa/ Topnotch) de Kaapverdiaanse Rotterdammer Gery Mendes (MC/Producer) , Nanda Akkerman én Silvia Bartolo.

Drie geschreven songs die ontstaan tijdens de Songwriting Sessions worden voorgedragen of opgetreden tijdens de eindpresentatie van Zangstudio Nanda Akkerman op woensdag 21 december in podium Isle Munda in Rotterdam. 

De Songwriting Sessions zijn een ervaring waar elke mens de ruimte krijgt om zichzelf te uiten en muzikaal te groeien. De kosten zijn vanaf €13,- per sessie. Meer info of aanmelden kan via zangstudio@nandaakkerman.nl.

Meer informatie vind je op de website van Nanda Akkerman of in dit facebookevent.