Interview: Gita Buhari

gitaHet Eendracht Festival beleefde donderdag 17 juli een geslaagde vierde editie. Meer dan 130 Rotterdamse muzikanten, kunstenaars, organisaties en ondernemers lieten verspreid over zo’n 15 festivallocaties op en rond het Eendrachtsplein  zien hoeveel tofs Rotterdam te bieden heeft. En toch was het niet de kwantiteit, maar juist de kwaliteit van alle deelnemers, die de bezoekers in positieve zin wist te verbazen.

Tijdens het festival werden stembiljetten uitgedeeld en kon het publiek haar drie favoriete acts supporten door te stemmen. Dit keer gingen de meeste stemmen uit naar:
1. Gita Buhari (stond in Arminius met hosts Music Matters en Roots & Routes)
2. Monta (stond in WORM, met host BoomDox)
3. Order Of The Emperor (stond in Parket, met host Bang Your Radio)

We geven alle drie graag de gelegenheid om zich te presenteren. Allereerst spreken we met Gita Buhari!

Stel je eens voor!
Ik ben Gita Buhari. Ik ben 21 jaar en ik kom uit Rotterdam. Ik zing en schrijf liedjes en ik treed daar mee op.

Wat voor muziek maak je?
Ik kan mijn muziek niet echt in een hokje stoppen. Verschillende mensen heb ik al zeer uiteenlopende uitspraken horen doen over mijn muziek. Maar ik denk dat je beter kan zeggen dat invloeden heeft van soul, jazz, country en folk.

Ben je een solo artiest of treedt je op met een band?
Ik ben eigenlijk begonnen met optreden samen met mijn broertje. Hij speelt gitaar namelijk. Sinds een tijdje werk ik ook samen met een band. Nu wissel ik het af, soms treed ik nog alleen op met mijn broer of soms met hem en de band samen.

Wat zijn je inspiratiebronnen?
Ik heb verschillende inspiratiebronnen, ik kan er denk ik niet zomaar eentje aanwijzen. Maar veel oude artiesten inspireren me zoals Billie Holiday, omdat ze zo’n eigen stem heeft. Ik vind haar muziek echt prachtig. Maar ook Bob Marley, omdat hij met zijn muziek echt een boodschap overbrengt. Maar ook nieuwere artiesten als Laura Marling, Erykah Baduh en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen, inspireren mij.

Waar stond je tijdens het Eendracht Festival?
Ik trad op in de Arminiuskerk. Een hele mooie plek om op te treden, met een hele mooie akoestiek. Ik vond het ook wel een beetje spannend, of er überhaupt wel iemand zou komen kijken. Heel veel andere acts stonden in de bars op de Witte de With of de Nieuwe Binnenweg. Ik vroeg me af of mensen niet liever daar naar toe gingen, maar er waren toch nog aardig wat mensen komen kijken. Ondanks de lichte zenuwen is het mij goed bevallen.

Wat is je link met de Popunie?
Ik heb al eens eerder een kaartje in mijn handen geduwd gekregen van de Popunie, toen ik afgelopen december mee deed aan Music Matters. Daarnaast had ik wel eerder van jullie gehoord, door de ‘Grote Prijs’ shows.

Wat heb je precies gewonnen bij het Eendracht Festival?
Een geldprijs en waardebonnen, dit interview, een fotoshoot en een optreden in de Kroepoekfabriek. Eigenlijk heb ik helemaal niks gedaan om stemmen te krijgen. Maar mijn moeder ging wel enthousiast rond met stembiljetten in het publiek. Dus wellicht heb ik dit alles aan haar te danken.

Heb je ook nog andere bands/acts bekeken?
Ik was eventjes in WOWRM, daar was wel goeie hiphop en drum & bass. Verder heb ik een glimp opgevangen van een paar bands (waarvan ik de naam niet weet) op de Witte de With.

Mocht je spelen op de volgende editie van het Eendracht Festival, waar zou je dan graag willen optreden?
Rotown, omdat ik daar zelf wel eens naar concerten ben geweest. Daarnaast vind ik het ook gewoon een hele leuke bar.

Waar deed je je allereerste optreden in Rotterdam?
Mijn eerste optreden in Rotterdam was in De Doelen toen ik een jaar of zes was. Ik zat in een kinderkoor van de SKVR. Maar mijn eerste optreden met mijn eigen muziek was denk ik bij het Boijmans van Beuningen Museum via Music Matters.

De Popunie heeft onlangs een lijst met speelplekken in Rotterdam naar buiten gebracht. Hoe zie je de Rotterdamse muziekscene t.o.v. andere steden?
Er zijn best veel speelplekken in Rotterdam. Ook redelijk wat bars met livemuziek of wekelijkse jamsessies. Ik denk meer dan in een heleboel andere steden in Nederland, maar daar durf ik eigenlijk geen uitspraken over te doen. Het enige wat Rotterdam mist is een goed poppodium.

Is het Eendracht Festival volgens jou één van de beste festivals van Rotterdam?
Omdat het een podium biedt voor jonge opkomende artiesten. Dat soort festivals bestaan weinig in Rotterdam. Het Eendracht Festival werkt alleen maar met aankomende en vaak nog onbekende artiesten en is toch een succes. Dat vind ik heel cool. Daarnaast is het verspreidt over verschillende plekken rondom het Eendrachtsplein, waardoor je in je favoriete bar kan genieten, maar ook op een voor jouw misschien geheel nieuwe plek.

Welke band/act die op het Eendracht Festival geprogrammeerd stond wil je aan ons tippen?
Mmm… Daarvoor ben ik niet bij genoeg acts geweest misschien, of in ieder geval niet lang genoeg. Ik ging zelf een beetje van hot naar her.

Welke organisaties/podia/festivals zijn van belang bij het ontwikkelen van je carrière?
Omdat ik afgelopen december meedeed aan de Music Matters Award en ik daar tweede werd, bellen of mailen ze mij regelmatig voor optredens. Daarnaast heb ik voor de Music Matter Award via Music Matters al workshops gevolgd bij hen, die zeer inspirerend waren. Dus zij zijn zeker belangrijk geweest bij mijn ontwikkeling op muzikaal gebied tot nu toe.

Waar is Gita Buhari momenteel mee bezig?
Ik ben bezig met muziek schrijven en optreden. En tussendoor nog een beetje studeren.

Waar treed je binnenkort op?
Ik ga binnenkort optreden in De Kroepoekfabriek in Vlaardingen.

Voor meer informatie bezoek je de Facebook pagina van Gita Buhari.

eendracht newMeld je aan 
Wil jij op het Eendracht Festival optreden met je band? Zit je in een kunstcollectief of een toneelgroep? Ben je comedian, bouw je toffe stellages of ben je op een andere manier creatief bezig? Iedere creatieve Rotterdammer kan zichzelf presenteren! Stuur vóór 20 september een mailtje naar het Eendracht Festival: eendrachtfestival@gmail.com.

Voor meer informatie bezoek je de Facebook pagina van het Eendracht Festival.

Het Eendracht Festival wordt mede gefinancierd door Popunie Music Support Rotterdam.

Foto: Wim Barzilay

Opwindende editie van 24 uur Cultuur

24uurc_hoog1kleinHet nieuwe culturele seizoen in Rotterdam is afgelopen weekend geopend met een opwindende editie van 24 uur Cultuur. Tijdens het evenement, waarbij de Rotterdamse kunstinstellingen zich van hun beste kant laten zien, konden de bezoekers kiezen uit meer dan 180 verschillende programma’s op 65 locaties. 24 uur Cultuur trok dit jaar weer meer bezoekers. In 2013 bezochten ruim 15.000 cultuurliefhebbers de manifestatie, dit jaar waren dat er bijna 20.000. Vooral de speciale projecten op het Schouwburgplein en in het Museumpark trokken veel bekijks.

De deelnemers trokken opnieuw alles uit de kast om het publiek voor zich te winnen. Met kijkjes achter de schermen en rondleidingen na sluitingstijd, dwalen en dolen in een gigantisch doolhof van 5.000 verhuisdozen, voorproefjes van nieuwe voorstellingen, openingen van tentoonstellingen, uitdagende Parfum de BoemBoemroutes door de stad, workshops voor de jongste cultuurliefhebbers en een plaatselijke neo-Industriële Revolutie genaamd Happy Industry.

PdBB 24 uur cultuur Wethouder Visser ontmoet Joep van Lieshout - c - Ruben HamelinkParfum de BoemBoem met wethouder Visser
Adriaan Visser, wethouder Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport, was curator van een van de routes van Parfum de BoemBoem. Hij stelde een tour samen waarin stadsontwikkeling en kunst en cultuur samenkwamen met veel aandacht voor cultureel ondernemerschap. Onderweg vertelde Visser over de plekken in Rotterdam die hem het meest fascineren. Wethouder Visser roemt 24 uur Cultuur. “Het is een fantastisch evenement. Dit weekend was de Rotterdamse kunst- en cultuursector op zijn best, met een mix van alle kunstdisciplines voor jong en oud.” Zijn persoonlijke hoogtepunt van 24 uur Cultuur was het bezoek aan Happy Industry en de ontmoeting met de internationaal vermaarde kunstenaar Joep van Lieshout.

Viering van de ruwe industrie
Het festival Happy Industry was een viering van de ruwe industrie en keerde, in een tijdperk van computergestuurde productie, terug naar de oorsprong van het maken. Industrie en fysieke productie zijn tegenwoordig naar de randen van onze leefwereld verbannen, maar stonden bij Happy Industry juist centraal. Een herinterpretatie van industriële productie en herwaardering voor ruwe grondstoffen waren de drijfveren achter het ontstaan van een tijdelijke nederzetting in het Museumpark, rondom een gietloods met een primitieve werkplaats. Kunstenaars, ontwerpers en makers – waaronder initiatiefnemers Atelier Van Lieshout – experimenteerden hier met industriële productieprocessen en met knarsende machines en rokende ovens gieten, smelten en smeden.

Doolhof 24 uur CultuurDwalen en dolen in het doolhof
24 uur Cultuur was weer een ontdekkingstocht door het komende culturele seizoen. Op het Schouwburgplein kon het publiek dat letterlijk doen: er lag een gigantisch doolhof, gebouwd van 5.000 verhuisdozen. In het doolhof werden de bezoekers verrast door circusartiesten, muzikanten, verhalenvertellers en theatermakers. Het Schouwburgplein heeft voor de brede en sterke programmering de samenwerking opgezocht met diverse partijen uit de stad. O.a. Rotterdam Circusstad, Motel Mozaïque, Geen Daden Maar Woorden, SKVR, Jazz International, Bibliotheek Rotterdam, Theater Zuidplein en Music Matters leverden een bijdrage. Dankzij deze samenwerking, en natuurlijk het indrukwekkende bouwwerk, bezochten veel Rotterdammers het Schouwburgplein en gingen zij op avontuur in het labyrint.

Foto wethouder: Ruben Hamelink / foto doolhof: Marco de Swart