Opwindende editie van 24 uur Cultuur

24uurc_hoog1kleinHet nieuwe culturele seizoen in Rotterdam is afgelopen weekend geopend met een opwindende editie van 24 uur Cultuur. Tijdens het evenement, waarbij de Rotterdamse kunstinstellingen zich van hun beste kant laten zien, konden de bezoekers kiezen uit meer dan 180 verschillende programma’s op 65 locaties. 24 uur Cultuur trok dit jaar weer meer bezoekers. In 2013 bezochten ruim 15.000 cultuurliefhebbers de manifestatie, dit jaar waren dat er bijna 20.000. Vooral de speciale projecten op het Schouwburgplein en in het Museumpark trokken veel bekijks.

De deelnemers trokken opnieuw alles uit de kast om het publiek voor zich te winnen. Met kijkjes achter de schermen en rondleidingen na sluitingstijd, dwalen en dolen in een gigantisch doolhof van 5.000 verhuisdozen, voorproefjes van nieuwe voorstellingen, openingen van tentoonstellingen, uitdagende Parfum de BoemBoemroutes door de stad, workshops voor de jongste cultuurliefhebbers en een plaatselijke neo-Industriële Revolutie genaamd Happy Industry.

PdBB 24 uur cultuur Wethouder Visser ontmoet Joep van Lieshout - c - Ruben HamelinkParfum de BoemBoem met wethouder Visser
Adriaan Visser, wethouder Financiën, Binnenstad, Cultuur en Sport, was curator van een van de routes van Parfum de BoemBoem. Hij stelde een tour samen waarin stadsontwikkeling en kunst en cultuur samenkwamen met veel aandacht voor cultureel ondernemerschap. Onderweg vertelde Visser over de plekken in Rotterdam die hem het meest fascineren. Wethouder Visser roemt 24 uur Cultuur. “Het is een fantastisch evenement. Dit weekend was de Rotterdamse kunst- en cultuursector op zijn best, met een mix van alle kunstdisciplines voor jong en oud.” Zijn persoonlijke hoogtepunt van 24 uur Cultuur was het bezoek aan Happy Industry en de ontmoeting met de internationaal vermaarde kunstenaar Joep van Lieshout.

Viering van de ruwe industrie
Het festival Happy Industry was een viering van de ruwe industrie en keerde, in een tijdperk van computergestuurde productie, terug naar de oorsprong van het maken. Industrie en fysieke productie zijn tegenwoordig naar de randen van onze leefwereld verbannen, maar stonden bij Happy Industry juist centraal. Een herinterpretatie van industriële productie en herwaardering voor ruwe grondstoffen waren de drijfveren achter het ontstaan van een tijdelijke nederzetting in het Museumpark, rondom een gietloods met een primitieve werkplaats. Kunstenaars, ontwerpers en makers – waaronder initiatiefnemers Atelier Van Lieshout – experimenteerden hier met industriële productieprocessen en met knarsende machines en rokende ovens gieten, smelten en smeden.

Doolhof 24 uur CultuurDwalen en dolen in het doolhof
24 uur Cultuur was weer een ontdekkingstocht door het komende culturele seizoen. Op het Schouwburgplein kon het publiek dat letterlijk doen: er lag een gigantisch doolhof, gebouwd van 5.000 verhuisdozen. In het doolhof werden de bezoekers verrast door circusartiesten, muzikanten, verhalenvertellers en theatermakers. Het Schouwburgplein heeft voor de brede en sterke programmering de samenwerking opgezocht met diverse partijen uit de stad. O.a. Rotterdam Circusstad, Motel Mozaïque, Geen Daden Maar Woorden, SKVR, Jazz International, Bibliotheek Rotterdam, Theater Zuidplein en Music Matters leverden een bijdrage. Dankzij deze samenwerking, en natuurlijk het indrukwekkende bouwwerk, bezochten veel Rotterdammers het Schouwburgplein en gingen zij op avontuur in het labyrint.

Foto wethouder: Ruben Hamelink / foto doolhof: Marco de Swart

Bregje Sanne Lacourt, Charl Delemarre en The Afterveins in halve finale Grote Prijs van Nederland

gpnlllDe Grote Prijs van Nederland bevindt zich inmiddels in een belangrijke fase: de afgelopen weken moesten alle achtenveertig kwartfinalisten zich tijdens de eerste liverondes bewijzen voor publiek én jury. Maar liefst acht kwartfinales vonden plaats, verspreid over podia als W2 (Den Bosch), Metropool (Hengelo), People’s Place, Pakhuis Wilhelmina en Bitterzoet (Amsterdam). De bands en singer/songwriters hebben zich van hun beste kant laten zien en zowel de professionele jury van de Grote Prijs als het publiek heeft gesproken.

De dertig deelnemers die een plek in de halve finales hebben verdiend zijn:

Singer/songwriters: Taco de V, Iris Penning, Sascha Elisah, Nana Adjoa, Valentina Elèni, Charley Marie, Tim Tells, Marit Trienekens, Bregje Sanne Lacourt, Jeanne Rouwendaal, A Brighter Light, Chelsea & Boudewijn en Daniel Cane & The Rebellion
Publieksfavorieten: Arnold Veeman en Charl Delemarre

Bands: Sväva, My Blue Van, Lakshmi, Leeways, The Afterveins, Hoffman, The Brahms, The Peterlees, Guillaume Finta, Kid Harlequin, Orange Fox, Fenn en Valour up Twice
Publieksfavorieten: Try Acrobatics en Sir James

De in totaal zes halve finales vinden plaats van 18 oktober tot en met 1 november. Dan gelden het Paard van Troje (Den Haag), TivoliVredenburg (Utrecht), W2 (Den Bosch), The Sugar Factory en People’s Place (Amsterdam) als het strijdtoneel. Voor het echter zover is worden de deelnemers tijdens de tweede bootcampsessie in de Q-Factory door de coaches van de Grote Prijs klaargestoomd. Daarbij ligt de focus op de ontwikkeling van de liveshow. De coaches van dit jaar zijn Dennis van Leeuwen (Kane), Marien Dorleijn (Moss), Wouter Hamel, Elle Bandita, Eddy Steeneken (Moke) en Llewy Is Sel (Relax).

CJP biedt halve finalisten een wildcard voor de finale
Dit jaar bundelt de Grote Prijs van Nederland voor het eerst de krachten met CJP. Dit in de vorm van een CJP Wildcard. Tijdens de halve finales neemt CJP plaats in de jury van de Grote Prijs om vervolgens per categorie een wildcard uit te delen aan een act die volgens het culturele platform een plek in de finale verdient.

Voor meer informatie bezoek je de website van de Grote Prijs van Nederland.