Interview: Ella East

Ella East komt uit een muzikaal nest. Rond haar 16e wist ze het zeker: ze wilde de muziek in en niets anders. Vorig jaar verscheen haar debuut-ep Where To Go, waarover de Popunie in een recensie schreef: “Ella East blaast je vijf nummers lang volledig omver. Een dikke negen op de schaal van 10”. Momenteel werkt ze aan nieuwe nummers.

Vlak voor de afgesproken tijd appt ze dat de repetitie uitloopt en dat ze later is. Eenmaal aangekomen vertelt ze over haar aanstaande afstudeeroptreden in Kantine Walhalla. De generale repetitie verliep niet helemaal naar wens en ze wilde per se nog een complete doorloop doen. Sorry voor het te laat komen, zegt ze. Geen punt, alles voor de muziek, voor die ene mijlpaal, want ze rondt haar opleiding aan Codarts af, een belangrijke stap in het muzikale leven van Sietske Oosterhuis (25), zoals Ella East ‘in het echt’ heet.

 

Waar heb je het hardst aan moeten werken?
“Ik denk aan mijn zelfvertrouwen. Vroeger kroop ik het liefst diep weg achter de piano, zodat het publiek me nauwelijks zag. Nu sta ik een stuk zelfverzekerder op het podium, vóór de band. Ik geniet er nu nog meer van. Zeker omdat ik ontzettend blij ben met mijn band. Mag ik ze noemen? Ja toch!

Sijmen Wijnja op drums, Bram ’t Hart speelt bas, Rick Linzel en Margi Sinniah doen toetsen en achtergrondzang en Filip Schrijver is de gitarist. Zij betekenen veel voor me en bepalen samen met mij de koers en brengen de muziek en de tekst naar een hoger niveau. En zij zeiden: don’t give up Siets, je bent goed”.

Muziek is een typisch gevalletje paplepel in het leven van Ella East. Haar beide ouders speelden viool en de kleine Sietske kon nauwelijks lopen of er lag al een viool op haar schouder. Later kwam daar piano bij. Ze speelde graag covers van Adele en Birdy en zong daarbij hartstochtelijk mee.

Op haar 14e startte ze met klassieke zanglessen en later ging ze over op popzang. Tijdens een voorspeelavond op de middelbare school viel de 16-jarige Sietske als een blok voor het vak muziek tijdens haar optreden met River van Joni Mitchell. Dat is wat ze wilde.

Je begon op het conservatorium in Utrecht.
“Klopt ja. In de richting jazz en pop, maar daar kwam ik later op terug en ik stapte over naar Codarts in Rotterdam, richting pop. Ik wilde beter worden in popmuziek, in het schrijven van nummers. Mooie melodieën schrijven en herkenbare teksten. En, vooral, samen werken met anderen, me laten inspireren. Ik ben nogal eigenwijs en doe graag heel veel zelf. Maar ik heb geleerd dat ik beter word door naar anderen te luisteren”.

En daar was ineens The Voice of Holland. Hoe kijk je terug op die tijd?
“Heftig, haha. Ik keek vroeger best vaak naar talentenjachten en stiekem was het voor mij een kinderdroom om zelf op zo’n groot podium te staan en mee te doen aan The Voice. Al wist ik dat het niet echt iets voor mij was. Ik wilde laten zien dat je ook als niet-typische diva zoiets kon doen, door dicht bij jezelf te blijven.

En ik had singer/songwriter Julia Zahra’s deelname gezien en dacht: zo kan het dus ook! Ik raakte geïnspireerd om mee te doen. Het was heftig, omdat mensen zich met veel dingen bemoeien, zoals je muziekkeuze, welke kleding je draagt, hoe je jezelf het best kunt presenteren en hoe je omgaat met camera’s”.

Hielp het je ook bij de totstandkoming van je debuut-ep Where To Go?
“Jazeker. Alles kwam samen op dat moment. En ik ben trots op de reacties op die ep. Op het podium spelen we de nummers anders, omdat ik vind dat je het publiek wat meer moet geven dan alleen de weergave van de plaat. Anders kan je net zo goed thuisblijven. Tijdens het schrijven van de nummers probeer ik een lijn te vinden, zodat ze goed bij elkaar passen. Op het laatste moment viel er daardoor een nummer af en heb ik een nummer toegevoegd omdat het beter paste”.

 

Je werkt momenteel aan een nieuwe ep. Wat kunnen we daarvan verwachten?
“Wat meer catchy en poppy. Natuurlijk blijf ik ballads schrijven, die passen bij me, maar ik wil ze wat meer afwisselen met uptempo songs en elektronica, zodat er wat meer afwisseling ontstaat op de albums en op het podium. Er mag best ook een keer gedanst worden”.

Waar staat Ella East over pakweg vijf jaar?
“Jeetje, wat een moeilijke vraag. Ik wil graag blijven schrijven, spelen en me laten inspireren. En dat ik mijn muziek kan blijven doorgeven. Op grote podia spelen met een afwisseling van ballads en bombastische dingen. Daarom luister ik graag naar London Grammar of Sigrid, omdat zij die kunst beheersen.

Hoe dan ook: ik blijf mezelf, want ieder verhaal dat ik vertel komt uit mezelf. Ik wil puur blijven en geen gekkigheid laten zien. De kern zit in mijn gevoel en het verhaal en niet zozeer hóe ik het uit. Ik wil niet acteren”.

Ella East staat 21 september in de finale van de Sena Performers Grote Prijs van Rotterdam 2019. Tickets voor de finale haal je hier.

Meer informatie over Ella East vind je op haar website en Facebook-pagina.

Investeer In Talent: Steel And Stone

“Onze droom om op het One Love Festival te spelen is bijna realiteit! Ook brengen wij onze allereerste ep uit! Met jouw hulp kunnen wij dit prachtige project realiseren.”

Steel and Stone

Steel and Stone is een roots-reggae band uit Rotterdam, Nederland met 10 bandleden. De band is in 2016 opgericht door de leadzanger Brantley MacDonald. Deze oprichting is ontstaan in samenwerking met Ricardo Lopes Costa en Nilson Fonseca van Mass Production Studio.

 

Wij treden het gehele jaar door op bij diverse events en festivals in Nederland. Het type festival waar je ons als band ziet spelen varieert van een cultureel festival tot een echt roots-reggae feestje. Nu zijn wij aangekomen bij de volgende stap in onze carrière en gaan wij onze eerste buitenlandse tour houden in het Verenigd Koninkrijk!

Het hoogtepunt van deze tour zal het One Love Festival zijn met optredens van spraakmakende artiesten uit de internationale reggae scene. Wij hebben de eer om daar tussen te mogen staan! De tour vindt plaats van 28-8-2019 t/m 2-9-2019 bestaande uit vijf optredens. Om te vieren dat wij onze eerste buitenlandse tour gaan houden zullen wij onze allereerste ep uitbrengen!

Check het volledige verhaal en hoe jij kunt bijdragen op hun VoorDeKunst-pagina.