Interview: Moonday

De muziek van de Rotterdamse band Moonday maakt je opgewekt. Net als een gesprek met zangeres/gitarist Laurèn ter Horst (24). Eerder dit jaar debuteerde Moonday met de ep 7.A.M. Hoog tijd voor een nadere kennismaking.

De pas waarmee Laurèn komt aanlopen is kordaat en opgetogen. Hoewel ze een aantal weken geleden een behoorlijke tegenslag te verwerken kreeg. Na een avond stappen viel ze hard op haar kin en brak haar kaak. Gevolg: zes weken niet zingen, en dus zes weken geen Moonday. Gelukkig is ze net op tijd hersteld voor een drukke julimaand, waarin de band maar liefst vijf keer optreedt. Laurèn kijkt ernaar uit.

“Echt geweldig dat we zo vaak mogen spelen. Muzikale meters maken, daar gaat het ons nu om. We spelen onder meer tijdens de Vierdaagse in Nijmegen en festival Westerpop in Delft. Daar hebben we heel veel zin in”.

Jullie bestaan nog maar kort. Hoe ver zijn jullie denk je?
“Het gaat goed met ons, we komen steeds dichterbij de sound die we willen gaan spelen. Het was en is een beetje zoeken omdat we alle vier een ander muziekgenre inbrengen. Onze smaken verschillen nogal. Dat levert een bijzondere sound op waarvan de debuut-ep een prima eerste indruk is”.

Wil je de bandleden voorstellen?
“Heel graag. De gitarist heet Cas ’t Hart (23) en hij gaat volgend jaar studeren aan Codarts in Rotterdam, Robert Smith (19) speelt bas en hij is eerstejaars student aan de HKU in Utrecht, op drums hebben we Emre Karayalcin (20) die wiskunde studeert en ik zing en speel gitaar en werk als marketeer, onder meer bij Annabel”.

Je hoort het absoluut niet terug, maar jullie hebben tot nu toe weinig muzikale bagage. “We maken muziek vanuit een aanstekelijk enthousiasme. Ik zing al vanaf mijn 11e, eerst in een koor, waar ik op ging omdat ik anders een sport moest kiezen, waar ik helemaal geen zin in had, haha. Vanaf mijn 14e nam ik gitaarles en begon ik met het schrijven van liedjes. Beetje in de countrysfeer. Als puber luisterde ik heel veel naar Taylor Swift. Tegenwoordig luister ik vaak naar King Princess en Fleetwood Mac. Al hun nummers hebben iets bijzonders, vooral door de prachtige harmonie van de zang. Mijn favoriete nummers zijn Hold Me en Everywhere”.

Jullie hebben een bijzondere muziekstijl. Ik kan er geen naam voor verzinnen.
“O ja, vind je dat? Het klopt wel, en het is het logische gevolg van het feit dat we alle vier een verschillende muzieksmaak hebben. Tijdens het schrijven van songs brengen we allemaal wat in en van alle stijlen die we samenbrengen willen we uiteindelijk dé Moonday-sound maken. Op de ep hoor je zeker terug waar het uiteindelijk naar toe moet, maar in de nieuwe nummers zit wat meer funk en wat minder americana”.

Wanneer ik naar jullie kom kijken, wat kan ik dan verwachten?
“Het gaat ons volledig om de muziek en we spelen de nummers zonder poespas, dus ook live. Een aantal songs van 7 A.M. klinkt live wel wat vetter en steviger dan op de plaat, maar de basis blijft overeind staan”.

Inmiddels speelde Moonday (wat officieel met een kleine m geschreven wordt) ook twee sessies op het bekende Sofar Sounds, één in Rotterdam en één in Aken. Vorig jaar verpletterde de band het publiek op het Rotterdamse Eendracht Festival. Mooie resultaten voor zo’n jonge band, maar wat gaat de toekomst brengen? Laurèn hoeft er niet lang over na te denken.

“Ons doel is om op een groot festival te staan en dat mag ook op een klein podium. Verder richten we ons op een toer in het najaar, liefst ook in andere delen van het land. We zijn sowieso druk bezig om meer optredens te vergaren; dit jaren waren we rijkelijk laat met het benaderen van festivals, maar volgend jaar willen we daar bovenop zitten. In de tussentijd blijven we schrijven en spelen en richten we ons op een volledig album, hoewel het ook zou kunnen dat we de komende tijd meerdere singles lanceren”.

 

We zitten hier in Lokaal 1e Klas Koffie, kom je hier vaak?
“Nee hoor, ik werk hier vlakbij. Er zijn wel een paar plekken in Rotterdam waar ik graag kom. Voor concerten ga ik naar Rotown en voor een ontzettend lekkere koffie neem ik met plezier een omweg naar Man met Bril Koffie aan de Vijverhofstraat. Je vond me ook regelmatig in BAR, maar die is helaas net dicht”.

Tot slot mag je ongegeneerd reclame maken voor Moonday.
“Lieve muziekliefhebbers, de komende tijd treden we vaak op. Ik nodig je van harte uit eens kennis met Moonday te komen maken. En dan beloof ik dat je er geen spijt van zult hebben. Kijk voor de speeldata op onze Facebook-pagina. Want waar en wanneer je ook naar ons luistert, Moonday bezorgt je een zonnig zomergevoel”.

Op zaterdag 20 juli speelt Moonday onder de paraplu van Stage Europe Network op het Delftse Westerpop festival.

Zeven Europese acts komen drie dagen bij elkaar voor een uitwisselingsprogramma bestaande uit workshops, jams en optredens. Meer informatie in het Facebookevent.

Deel JIJ straks het podium met Frenna, Y.M.P. en Femi Kuti?!

Rotterdam Unlimited en OPEN Rotterdam gaan samen met House of Knowledge gezamenlijk op zoek naar HET talent uit Rotterdam. Ben jij de nieuwe Broederliefde, Latifah of maak je deel uit van de dopeste dance crew die onze stad ooit gezien heeft en vind je dat JOUW talent gezien moet worden? Meld je dan direct aan!

Dit moet je doen
Neem met je telefoon een filmpje op terwijl je -op je allerbest natuurlijk- je act presenteert en mail dit naar info@ducos.com. Je mag de video ook posten op de Facebook-pagina van Rotterdam Unlimited of OPEN Rotterdam. Doe dit vóór vrijdag 19 juli om 12:00 uur.

Uit alle inzendingen worden door een deskundige jury de vijf beste acts uitgekozen. Deze acts gaan op vrijdagavond 26 juli in Studio De Doelen Rotterdam de strijd met elkaar aan met een optreden voor de hoofdprijs. De spannende battle wordt live uitgezonden via OPEN Rotterdam. Meer informatie: OPEN Rotterdam of via Rotterdam Unlimited.

Spelregels:
– Deelname is gratis!
– Het filmpje mag niet langer dan 2 minuten duren
– Alleen geldig voor inwoners van Rotterdam
– Vermeld bij inschrijving je naamtelefoonnummeradres en leeftijd
– Inschrijven is alleen mogelijk door de deelnemer zelf
– Minimale leeftijd is 16 jaar (tot en met 18 jaar met toestemming van ouders nodig)

Let op! Ook het publiek stemt mee, dus neem dus zoveel mogelijk mensen mee en schreeuw het van de daken op je socials.

Wat kun je winnen?
– Een optreden van 6 min op hoofdpodium van Rotterdam Unlimited
– Meet & greet met Frenna
– 1 op 1 Coaching Sessie met House of Knowledge
– Fotoshoot voor professionele promotie foto’s
– Interview met FunX
– Reportage gemaakt door OPEN Rotterdam (wordt uitgezonden op TV)

De winnaar zal dus zaterdag 27 juli 2019 het podium delen met o.a. FRENNA, YMP en Femi Kuti voor een publiek van 20.000 man op het Hofplein in hartje Rotterdam!