Investeer in Talent: Moonday

Moonday; een Rotterdams kwartet dat niet echt pop maakt en ook niet echt rock, maar eigenlijk een groovend rommeltje van een heleboel dingen. Met z’n vieren; Laurèn ter Horst (leadzang/tweede gitaar), Cas ’t Hart (leadgitaar), Robert Smith (bas, tevens de leadzanger van The Cure) en Emre Karayalçin (drums). Sinds april 2018 spelen ze in dit kwartet en hebben inmiddels al een mooi aantal gigs kunnen spelen.

Optreden is natuurlijk geweldig, maar nu zijn ze ready voor de volgende stap: een debuut-ep uitbrengen! Hieronder vertellen ze hier meer over:

 

 

Crowdfunding
Lees meer over het project, hoe je kunt bijdragen en de tegenprestaties op hun speciale VoorDeKunst-pagina.

Volg Moonday op Facebook voor het laatste nieuws en shows!

Sevdaliza; Iraanse roots met groeikracht in de Nederlandse bodem

In 2017 bracht de van origine Iraanse zangeres Sevdaliza het digitale nummer Bebin uit, bij uitzondering gezongen in haar moedertaal Farsi en niet in het Engels. Het is een prachtige en supermoderne song, een bijzonder emotioneel geladen nummer waarvan de opbrengst wordt overgemaakt naar fondsen die slachtoffers van raciale uitsluiting ondersteunen.

Haar drive hierbij heeft ze als volgt verwoord: “In protest of the inhumane political climate, I could not rest my head in privilege. I wrote ‘Bebin’ in Farsi, to solidify. I stand strong with love. In this case I choose to avoid mainstream media, because I have no interest in part taking in a victimized concept. As I will not be able to travel to the United States for indefinite duration, take this without lights, camera, action. I am solely a messenger. In the brain of love, there is no place for racism nor bigotry.” Het is een directe reactie op het Amerikaanse inreisverbod dat ging gelden voor zeven moslimlanden, bedacht door president Trump.

Het nummer is bewust niet alleen op commerciële platforms gepubliceerd maar ook op de Bandcamp site. Dat is een website waarop artiesten onafhankelijk, zonder tussenkomst van de corporate musicbizz hun muziek kunnen aanbieden en verkopen. De opbrengsten hiervan sluisde Sevdaliza direct door naar fondsen die slachtoffers van raciale uitsluiting ondersteunen. Dat is de achtergrond van die keuze.

 

Sevdaliza is in 1987 geboren in Teheran en is op haar vijfde als vluchtelingkind naar Nederland gekomen. Ze kwam na verblijf in twee AZC’s uiteindelijk terecht in het niet al te progressieve dorp Hardinxveld.

Qua muziek is het eigenlijk begonnen met hiphop. Sevdaliza was een tijdje actief als projectmanager in het Rotterdamse HipHopHuis. In die tijd is ze hierdoor geïnspireerd aan de slag gegaan en haar eerste eigen productie gaan maken. Dat was haar versie van Nederhop. Bij een showcase trok ze de aandacht van producer Reynard Bargmann (aka Mucky) en er ontstond een vruchtbare samenwerking tussen hen die nog steeds doorloopt. Die samenwerking begon met zoektocht naar haar een eigen visie en de ontwikkeling van de daarbij passende stijl. Inmiddels is Sevdaliza ‘a style of her own’ en intussen een unieke en internationale ontwikkeling door aan het maken.

Niet alleen haar muziek is uniek en spraakmakend, ook de video’s zijn van een ongelofelijk niveau.

 

Ik zag haar uitverkochte liveshow in mei 2017 in Amsterdam op de locatie Pllek/NSDM, het eerste optreden van haar eerste internationale tournee. Dat optreden was overrompelend goed vond ik. Met optredens achter de rug op diverse internationale festivals, zoals o.a. op het fameuze SWSX festival in Austin (VS) en het North Sea Jazz Festival in Rotterdam is de ster van Sevdaliza nog steeds rijzende.

Vele festivals en concertzalen in alle werelddelen hebben Sevdaliza inmiddels geprogrammeerd. Haar muziek ademt diversiteit, evenals haar teksten en zeer zeker ook haar persoonlijkheid. Check het prachtige debuutalbum Ison, dat is uitgebracht op haar eigen platenlabel Twisted Elegance (op vinyl, cd en als download verkrijgbaar) en de mini-lp The Calling (vinyl en download).

Meer Sevdaliza vind je via haar website en Facebook.