Finalisten Sena Grote Prijs van Rotterdam categorie Electronics bekend

Wie wordt de opvolger van Giorgio Oehlers, die in 2016 de Sena Grote Prijs van Rotterdam categorie Electronics won? Na een intensieve feedbackavond heeft de jury van de Sena Grote Prijs van Rotterdam de finalisten in de categorie Electronics bekend gemaakt: Animistic Beliefs, Dread Pitt, Holowave, Rej. en Kiki Bonanza strijden om de hoofdprijs in de publieke finale op zaterdag 7 oktober in BIRD.

Wie zijn de finalisten?

Animistic Beliefs hypnotiseert met electrobeats en maakt gebruik van vintage drumcomputers en synthesizers. Dread Pitt heeft een breed scala aan producties en is gespecialiseerd in trap, future bass en hiphop. Holowave verwerkt soundscapes in diverse stijlen. Zijn tracks zijn atmosferisch en spreken tot de verbeelding. Rej. is een muziekduo dat de sounds van techno en deephouse heeft gebundeld. De dames van Kiki Bonanza nemen geen blad voor de mond. Met beats variërend van hiphop tot gabber en live mc-ing.

De weg naar de finale in BIRD

De finalisten gaan aan de slag met de feedback van de jury en worden klaargestoomd voor de finale. Ze krijgen een stageplan check, een fotoshoot, een workshop over financiën en feedback op hun biografie, presskit en social media. De finale vindt plaats op zaterdag 7 oktober in BIRD en is een beat battle mede-gehost door Triphouse Rotterdam. De vijf finalisten gaan in BIRD in één uur tijd een nieuwe track produceren op basis van een door ons geleverde sample pack. Daarna worden de tracks gepresenteerd aan publiek en jury. Alle acts krijgen feedback op de track en aan het eind van de avond wordt de winnaar bepaald. Nieuw dit jaar is dat de winnaar tevens wordt genomineerd voor de Rotterdam Music Award in de categorie De Belofte – powered by Music Matters.

Sena Grote Prijs van Rotterdam
Vanaf 2017 kent de Sena Grote Prijs van Rotterdam een nieuwe opzet. De muziekcompetitie, georganiseerd door de Popunie, bevat nu vier momenten van inschrijving en vier losse finales. Per categorie wordt een finale georganiseerd op een locatie die het beste bij de categorie past. De Bands finale vond op 20 mei in Rotown plaats met St. Solaire als grote winnaar en St. Maane won de Singer/Songwriter finale op 26 augustus in Theater Rotterdam.
De finale voor de categorie Electronics wordt gecombineerd met de Hiphop finale.

Extra informatie
Datum: zaterdag 7 oktober
Locatie: BIRD, Raampoortstraat 24/26/28
Aanvang: 19.30 uur
Entree: € 8,- (excl. servicekosten)
Tickets zijn binnenkort verkrijgbaar via de website van BIRD

Volg de Facebookpagina van de Sena Grote Prijs van Rotterdam.

Shakkatam – Change/Run

  • Change/Run

  • Shakkatam
    • Genre: Electronic
    • Release-type: 7" vinyl
    • Label: Tear Apart Tapes

Tijdens een Popunie interview dat ik een tijdje geleden deed met Danny Bosten (aka Das Ding) liet hij me een testpersing horen van een nieuwe vinyl single die zou uitkomen op zijn label Tear Apart Tapes. Hij vertelde vooraf dat het ging om een duo van twee meiden uit Rotterdam en dat het hun debuut zou zijn. Danny was benieuwd wat ik ervan zou vinden.

Wat ik hoorde, verraste mij zeer, de sound deed me denken aan de vroege electrowave uit de jaren tachtig. De sound van deze single doet me nog het meest denken aan het vroege werk van de Franse band Kas Product uit begin jaren tachtig. De tijd dat in de indiescene vooral met analoge, modulaire en veelal monofone synthesizers werd gewerkt. Er overheen heerlijke, meeslepende soulvolle en tegelijkertijd koele zang, een combinatie die ik lang niet meer had gehoord.

Op de a-kant staat het heerlijke Change. Een nummer dat zicht meteen in mijn geheugen nestelde. Een lekkere uptempo en danceable electrobeat met een licht delay effectje, daarboven de vette modulaire synthsound van Tamara van Suylekom (ook muzikaal actief onder de naam Miss Nixon) vormen de ondergrond voor de soulvolle, ietwat klagelijke zang van Jacqueline Fuijkschot.

De b-kant bevat het nummer Run en is meer downtempo. Lekker minimal, de dames laten hier een wat subtielere kant horen. Ik was meteen fan en ben uiteraard later nog terug gegaan naar Danny om de officiële vinyl single te scoren. De oorspronkelijke naam Sjakkatam, een fonetische samenvoeging van de voornamen van de twee dames, is met het uitkomen van deze single veranderd in Shakkatam, dat bekt internationaal wat beter.

De dames Fuijkschot en Van Suylekom hebben naast muziek nog veel meer in hun mars en werkten al langer samen in andere disciplines. Ik hoop dat er meer Shakkatam gaat komen en dan liefst weer op vinyl! De single is o.a. te koop bij Clone Records. De single komt ook als download beschikbaar, dat is via de Bandcamp pagina van Miss Nixon, het alter ego van Tamara.