Dien je aanvraag in voor Music Export Rotterdam 2020

Om de export van Rotterdamse popmuziek te bevorderen, heeft de Popunie de toursupport regeling Music Export Rotterdam ontwikkeld. Hiermee worden jaarlijks gemiddeld 25 tournees van Rotterdamse artiesten gesupport. Deze muziekambassadeurs van de stad verzorgen hierbij jaarlijks ruim 150 optredens/shows verspreid over 25 landen.

Ook in 2020 is de regeling operationeel! Dankzij een investering van de gemeente Rotterdam kan de Popunie Rotterdamse muzikanten supporten bij hun muzikale zegetocht in het buitenland. Vanaf heden kunnen er dus weer aanvragen voor buitenlandse tournees door Rotterdamse artiesten ingediend worden. Let er goed op dat je aanvraag uiterlijk zes weken voor aanvang van de tour door de Popunie ontvangen moet zijn, om in behandeling genomen te kunnen worden!

Rotterdam barst van het muzikale talent dat rijp is om hun kunsten in het buitenland te gaan vertolken. De drempel om in het buitenland optredens te regelen en te verzorgen is vrij hoog. Onder meer vanwege de kosten, de administratieve rompslomp (visa, verzekeringen, vervoer apparatuur en instrumentaria) en het ontbreken van voldoende directe inkomsten voor deze optredens. De meeste bands missen de middelen om in het buitenland op te treden, terwijl het talent volop aanwezig is en er zich voldoende kansen voordoen. Met Music Export Rotterdam probeert de Popunie de drempel te verlagen om de stap naar het buitenland te zetten. De voornaamste doelstellingen zijn:

  • Promotie: van Rotterdam, de Rotterdamse muziek en haar beoefenaars over de landsgrenzen
  • Netwerken: creëren door aanleg centrale database met contacten waardoor de weg voor Europese optredens geplaveid wordt voor meer Rotterdamse acts
  • Kennisoverdracht: o.a. middels tourverslagen op de Popunie site
  • Deskundigheidsbevordering: o.a. door intakes en workshops over touren in het buitenland

De Popunie biedt met Music Export Rotterdam zowel financiële, promotionele als organisatorische ondersteuning. Wil je een aanvraag doen, lees dan eerst hier aan welke criteria je moet voldoen. Download of print het aanvraagformulier en stuur dit ingevuld met een korte inhoudelijke omschrijving van de tour digitaal of per post naar:

Popunie
T.a.v. Martin Scheijgrond
Postbus 21450
3001 AL Rotterdam
martin@popunie.nl

Als de aanvraag gehonoreerd is, vergeet dan niet de logo’s op het promomateriaal te plaatsen en de hashtag #musicexportrotterdam op je socials te gebruiken.

Binnen zes weken na afloop van de tour moet de eindverantwoording ingediend worden, om de bijdrage vast te kunnen stellen. Hiervoor kun je dit afrekenformulier gebruiken.

Voorbeelden van bands die afgelopen jaar gebruik hebben gemaakt van Music Export Rotterdam om op tour te gaan in het buitenland.

Welke liedjes je beter niet kan draaien

Welke liedjes je beter niet kan draaien, een verhaal over liedjeskeuze.

Sommige liedjes leveren niet altijd de gewenste associatie op. Dat kan komen door het feit dat sommige songs bij een identiteit horen. Een mooie verduidelijking gaat over muziekvriend Bootsy Paul. Deze allround-dj draait onder andere al jaren bij Feyenoord. In een gesprek gaf hij aan veel stadionmuziek van andere voetbalclubs bij te houden. Nadat bij die club uit Amsterdam (vooruit Ajax) Bob Marley’s Three Little Birds een “anthem” werd was duidelijk voor Paul dat hij geen Bob meer in de Kuip ging draaien bijvoorbeeld.

Johan Cruyff speelde voor beide teams en zijn commentaar zou ongetwijfeld iets met “is logisch” zijn geweest. Bootsy is in de Kuip gaan draaien met de wetenschap dat één van zijn voorgangers We Are The Champions van Queen draaide in de rust van een voetbalwedstrijd van Feyenoord. Dat was bij een prijsuitreiking voor een jeugdteam van de Rotterdammers.

Desbetreffende song staat bekend als een triomflied van de eeuwige concurrent… Dat resulteerde in een fluitconcert, huilende jeugdteamleden op het veld en een boel onvrede. Bootsy kent niet alleen zijn, maar ook van anderen hun klassiekers. Zelfs het marginaal bekende Walking Down The Streets With My Nikes On was op zijn radar, de sponsor van Feyenoord is een ander merk dan in het refrein vermeld wordt. Een gesprek wat mij deed beseffen dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is wat je draait.

Respect voor Paul.
In mijn werkgebied zijn het vooral liedjes die ik om de tekst niet ga opzetten. De uit Libanon afkomstige bruid zit niet te wachten op The Human League’s dramatische lied The Lebanon, dat gaat over de burgeroorlog in de 80-er jaren. Lief en goed bedoeld van de aanvrager, dat zeker wel. Wat me verder te binnen schiet?

Duidelijk niet handig: Kanye West – Golddigger, Elvis Presley – Devil In Disguise en The Prodigy – Smack My Bitch Up. Vul zelf maar in waarom. Soft Cell – Tainted Love, Tracy Ullmann – (I Can’t) Break Away en Joy Division – Love Will Tear Us Apart: tenzij iedereen weet dat de bruidegom en bruid een knipperlichtgeschiedenis hebben op liefdesgebied valt het niet aan te bevelen om deze songs te laten horen.

Wat verder haaks op de sfeer van een trouwfeest staat zijn The Donna’s – 40 Boys In 40 Nights, Lilly Allen – Fuck You en Paul Young – Where Ever I Lay My Hat (That’s My Home). Wel doen, niet doen, misschien wel doen… : Rage Against The Machine – Killing In The Name Of (Fuck You I Won’t Do What You Tell Me). Heb je net eeuwige trouw beloofd ga je in de avond dit refrein meegalmen. Misschien is het mijn verbeelding…

Een lastige is Pennywise – Bro Hymn. Het is een meezing-kraker maar origineel is het liedje door de band geschreven ter ere van overleden vrienden en een latere versie is opgedragen aan overleden bandlid Jason Thirsk. Je kan de gok nemen, niet iedereen weet dat en al doen ze dat wel is het aan de andere kant ook weer een lied om het leven te vieren. Als je draait ga je vaker een relatie zoeken in teksten. Ik wel ieder geval. Een paar maanden geleden bijvoorbeeld draaide ik met andere dj’s samen op een feest, georganiseerd voor een jarige vriendin. Familie en vrienden, er waren veel mensen aanwezig. Meteen na een toespraak ging de eerste dj draaien. Hij startte met Andy Williams – Can’t Get Used To Losing You. Ik vroeg mezelf meteen af: “Jee, was ze iemand kwijtgeraakt, een familielid overleden of zo”? Dat soort zaken laten me dan niet meer los..