Dien je aanvraag in voor Music Export Rotterdam 2018

Om de export van Rotterdamse popmuziek te bevorderen, heeft de Popunie de toursupport regeling Music Export Rotterdam ontwikkeld. Vanaf 2014 worden hiermee jaarlijks gemiddeld 25 tournees van Rotterdamse artiesten gesuppord. Deze muziekambassadeurs van de stad verzorgen hierbij jaarlijks ruim 150 optredens/shows verspreid over 25 landen.

Ook in 2018 is de regeling operationeel! Dankzij een investering van de gemeente Rotterdam kan de Popunie Rotterdamse muzikanten supporten bij hun muzikale zegetocht in het buitenland. Vanaf heden kunnen er dus weer aanvragen voor buitenlandse tournees door Rotterdamse artiesten ingediend worden. Let er goed op dat je aanvraag minimaal zes weken voor aanvang van de tour bij de Popunie binnen is.

Rotterdam barst van het muzikale talent dat rijp is om hun kunsten in het buitenland te gaan vertolken. De drempel om in het buitenland optredens te regelen en te verzorgen is vrij hoog. Onder meer vanwege de kosten, de administratieve rompslomp (visa, verzekeringen, vervoer apparatuur en instrumentaria) en het ontbreken van voldoende directe inkomsten voor deze optredens. De meeste bands missen de middelen om in het buitenland op te treden, terwijl het talent volop aanwezig is en er zich voldoende kansen voordoen. Met Music Export Rotterdam probeert de Popunie de drempel te verlagen om de stap naar het buitenland te zetten. De voornaamste doelstellingen zijn:

* Promotie van Rotterdam, de Rdamse muziek en haar beoefenaars over de landsgrenzen

* Netwerken creëren door aanleg centrale database met contacten waardoor de weg voor Europese optredens geplaveid wordt voor meer Rotterdamse acts

* Kennisoverdracht: o.a. middels tourverslagen op de Popunie site

* Deskundigheidsbevordering: o.a. door intakes en workshops over touren in het buitenland

De Popunie biedt met Music Export Rotterdam zowel financiële, promotionele als organisatorische ondersteuning. Wil je een aanvraag doen, lees dan eerst hier aan welke criteria je moet voldoen. Download of print het aanvraagformulier en stuur dit ingevuld met een korte inhoudelijke omschrijving van de tour digitaal of per post naar:

Popunie
T.a.v. Martin Scheijgrond
Postbus 21450
3001 AL Rotterdam
martin@popunie.nl

Als de aanvraag gehonoreerd is, vergeet dan niet de logo’s op het promomateriaal te plaatsen. Binnen zes weken na afloop van de tour moet er afgerekend worden, om de bijdrage vast te kunnen stellen. Hiervoor kun je dit afrekenformulier raadplegen en hanteren.

Voorbeelden van bands die afgelopen jaar gebruik hebben gemaakt van Music Export Rotterdam om op tour te gaan in het buitenland.

Low Point Drains in Italië             Rats on Rafts in de UK                Melissa Fortes op Kaapverdië

Goodnight Moonlight in Frankrijk   Albatre in Europa                   Venus Tropicaux in Schotland

Tourverslag: MXRCXL in de UK

Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. MXRCXL reisde af naar de UK.

 

Ashford
Een dag voor ons vertrek naar de UK ontvang ik bericht van de boeker dat de eerste show helaas niet door kan gaan. Een van de weinige medewerkers van`The Attic’ in Ashford heeft een ongeluk gehad en ondergaat een operatie, dus blijven ze gesloten. Na een spoed overleg besluiten we een dag later naar de UK te gaan. De boot en huurbus kunnen we gelukkig probleemloos een dag naar achter verschuiven.

Worthing
Deze tour zijn we met z’n vijven omdat we een geluidsman mee nemen. Louis kennen we al uit Baroeg, waar hij diverse keren ons live geluid heeft gemixt. Met een kleine vertraging, want op een haar na de boot gemist, komen we op tijd aan in Worthing. We spelen vanavond in Bar42, een venue die direct aan het strand ligt. Hier ontmoeten we ook Grits, de band waarmee we deze week touren. Na twee lokale supports is het ons half uur om te shinen. We spelen een goede eerste show en het gevoel dat de tour nu echt is begonnen voelt goed. Na de show van Grits, wat een gave live band blijkt te zijn, rijden we in een half uurtje naar ons hostel in Brighton waar we de eerste twee overnachtingen hebben geboekt. Even opfrissen en het uitzicht op de Pier bewonderen, en dan snel de stad in om te checken of het waar is wat ze zeggen over Brighton.


Hastings

De volgende dag hebben we tijd om de toerist uit te hangen op de pier, maar wanneer we er achter komen dat geen van ons van gokken en/of draaimolens houdt, houden we het snel voor gezien en rijden we naar Hastings, waar we `s avonds in Flairz spelen.

Deze venue is een typische Engelse pub waarin zich een gelijkvloers podium bevindt. Helaas beschikken ze niet over monitors en bevindt de F.O.H. tafel zich op het podium. Wel hebben we tijd voor een soundcheck, en blijkt het met een beetje behelpen best werkbaar. Hooguit een beetje bijzonder voor Louis die met zijn geluidstafel tussen de band staat, en dus steeds tussen ons door moet om te luisteren hoe het in de zaal klinkt.

Een lokale band haalt de klassieke grap uit door na hun tot ep-release omgedoopte support show, het aanwezige publiek uit te nodigen voor drankjes in een leukere tent, hetgeen resulteert in een kleine dertig man die over blijven als wij onze show beginnen. Ondanks dat wordt het een goede avond. Na Grits gaan we snel terug naar Brighton om een goede nacht te maken.

Bournemouth

We checken vroeg uit, niet omdat we dat willen, maar omdat dat moet, en skippen het niet noemenswaardige hostelontbijt. Vandaag iets langer rijden, ongeveer drie uur, naar Bournemouth. Aldaar rijden we meteen door naar het strand, waar we een uurtje hebben om te chillen en een frisse duik in de zee te nemen. Als we bellen met de venue blijkt dat deze dagelijks om elf uur `s ochtends al open gaat en we dus terecht kunnen. Dit geeft ons wat tijd voor onderhoud en kleine reparaties aan de backline.

Deze venue heet Sound Circus en doet met z’n rode tapijt op de muren en overmatig `bling-bling’ nogal `porno’ aan. De aanwezige dans kooien pal voor het podium doen echter prima dienst als droogrek voor onze strand handdoeken.

Bij aankomst checken we ook gelijk het gerucht dat we vanavond bij de promotor kunnen slapen. Hij weet natuurlijk van niks, of is de toezegging alweer vergeten, maar vindt het direct prima. De setting van vanavond is een beetje apart. Voor het podium staat een hek van bijna een meter hoog en samen met de danskooien maakt dat de afstand tot het publiek onnodig groot. Het geluid is hier wel heel goed en ook de grootse setting maken het fijn om hier te spelen.

We slapen vannacht bij de eigenaar van de venue, in zijn best heel grote huis. Jasper slaapt in de repetitie ruimte (de buren hebben nooit last van de herrie, want links wonen drugsdealers en rechts kraken krakers) en Louis slaapt in de logeer kamer. Mark slaapt in de knalroze kamer van zijn 9-jarige dochter die uit logeren is. En Tijmen en ik slapen in de homestudio. Maar eerst worden we nog getrakteerd op een drankje en home cooked vegan burgers. Deze mensen zijn super! `S ochtends krijgen we koffie en een lift terug naar de venue waar we onze backline inladen.

South Hampton

Als we inchecken in ons hotel in South Hampton hebben we nog drie uur down-time. Chillen en een powernap dus. Aangekomen bij de venue van vanavond, The Firehouse zijn we blij verrast. Het is een grote bar bestaande uit twee verdiepingen met een degelijk podium een goede PA. Na twee locale bands spelen we de beste show van de tour.

Omdat Grits hun show morgen met een andere drummer speelt nemen we van hem vast afscheid. Ook maken we alvast de klassieke `twee bands op tour’ foto.

Brighton

De laatste show van deze tour spelen we vanavond in The Quadrant in Brighton. Dit is een kleine pub met erboven een zowaar nog kleiner zaaltje voor live muziek. Er spelen vier bands dus de ruimte is packed met backline. Omdat het dit weekend ook `Pride’ is, is het nogal druk. We spelen een hete show, en na afloop blijven we nog lang napraten. We maken vage plannen om in de toekomst vaker samen te gaan spelen.

Ook in deze club kunnen we de backline vannacht laten staan, om de volgende ochtend in te laden. Na een paar uurtjes slaap vertrekken we weer vroeg naar Rotterdam, concluderend dat we snel terug gaan voor de rest van de UK.