De Voorrondes van Kunstbende 2021 komen eraan!

Over iets minder dan twee weken gaan de Voorrondes van start. Hier kunnen jongeren tussen de 13 en 18 jaar hun talenten laten zien op het podium. Er zijn in totaal negen categorieën waar zij zich voor in hebben kunnen schrijven. Dat zijn: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Influencer, Muziek, Taal of Theater. Voor bijna alle categorieën zal er een Voorronde zijn, alleen Influencer niet.

Kunstbende
Kunstbende is een platform voor jongeren tussen de 13-18 om zich te ontwikkelen in 9 verschillende creatieve disciplines: Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Influencer, Muziek, Taal en Theater. We zijn een netwerkorganisatie die jong, creatief talent ontdekt, ontwikkelt en exposeert.

Met de wedstrijd Kunstbende worden jongeren op vroege leeftijd gestimuleerd hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Veel artiesten komen voort uit de kweekvijver van Kunstbende zoals Trijntje Oosterhuis, Martin Garrix, Nielson, Kalvijn, Claudia de Breij, Stefano Keizers, Abdelkader Benali, Douwe Bob en DeWolff.

Voorrondes
Dit jaar ziet Kunstbende er door de coronamaatregelen iets anders uit dan normaal, maar ondanks dat hebben we toch een aantal leuke workshops kunnen geven, de persoonlijke coaching ging gewoon door en natuurlijk de Voorrondes die er aan komen! Via deze Voorrondes kunnen jongeren bij Kunstbende hun eerste podiumervaring opdoen en krijgen ze opbouwende feedback van een professionele jury.

De data van de Voorrondes zijn inmiddels bekend:

13 juni – Voorronde Film – Kino, Rotterdam
19 juni – Voorronde Fashion – De Wasserij, Rotterdam
20 juni – Voorronde Dans & Theater – Korzo, Den Haag
27 juni – Voorronde Muziek, DJ, Taal – Paard, Den Haag
10 juli – Voorronde Expo – Het Nieuwe Instituut, Rotterdam

Of dat de voorrondes toegankelijk zijn voor publiek is helaas nog niet duidelijk, dit hangt echt af van de regels op dat moment. Wel kan iedereen de gehele Voorronde volgen! Alle Voorrondes worden uitgezonden via een livestream. Deze livestreams zijn te vinden op de website van Kunstbende op de dag van de Voorronde.

Masterclasses
Alle finalisten worden uitgenodigd voor een finalistenweekend. Hier kun je jouw act nog meer aanscherpen voor de finale tijdens het Kunstbende Young Creators Festival.

Kunstbende Young Creators Festival
Win je de voorronde, dan ga je door naar Kunstbende Young Creators Festival. Een topjury gaat je beoordelen. Als je wint, word je overladen met stimuleringsprijzen, zoals coaching, studiotijd en een groots optreden. En je treedt op verschillende grote festivals door het land op!

Voor meer informatie over het traject, de Voorronde en de landelijke finale kijk je op: www.kunstbende.nl.  Volg Kunstbende Zuid-Holland op Instagram!

De concentratieboog in een digitale wereld

Vandaag wil ik het hebben over hoe het gebruik van (mobiel) internet invloed op je concentratieboog als muzikant of producer kan hebben en hoe je daar nog altijd zelf de controle over hebt.

De afgelopen decennia heeft onze samenleving een ongekende metamorfose ondergaan. Stapsgewijs weliswaar, want had je iemand in de jaren ’50 verteld dat we 60 jaar later vanuit onze broekzak met elkaar konden videobellen, dan was je wellicht in het gesticht beland. De komst van het internet, de personal computer en later de mobiele telefoon en smartphone bracht mensen overal ter wereld dichter bij elkaar. Via een beeldscherm, maar toch.

Communiceren met de medemens werd makkelijker en toegankelijker dan ooit, het online verhandelen van producten beleefde zijn opmars en laat ik vooral niet vergeten: bestandsuitwisseling geschiedde vanaf een bepaald moment vrijwel enkel nog digitaal via e-mail en soortgelijke diensten. Dit alles dankzij de komst van het prachtige internet.

Elke ontwikkeling heeft naar mijn mening zijn voor- en nadelen. Ik geloof dat een zekere voetballer uit Amsterdam daar hetzelfde over dacht. Want terwijl ik God op mijn blote knieën dank voor de komst van bijvoorbeeld WeTransfer, probeer ik tegelijkertijd te waken voor de overtollige stroom aan informatie waaraan we dagelijks blootgesteld kunnen worden. Je leest het goed: kunnen. Hoewel meer en meer mensen aan hun smartphone vastgeplakt lijken te zitten, blijft het nog altijd een persoonlijke keuze in welke mate men zo’n apparaat gebruikt.

Tuurlijk is het voor de hand liggend om even snel Facebook, Instagram of het nieuws te bekijken wanneer je je de pleuris verveelt. Zeker wanneer deze platformen op elk moment van de dag binnen handbereik liggen en je ze in principe altijd bij je draagt. Maar je kunt ook eens een stuk gaan wandelen of een instrument pakken. Het ding kent in mijn werk- en privésfeer zijn plaats en tijd en die dynamiek bevalt me eigenlijk wel.

De opmars van digitalisering door de jaren heen is naar mijn inzicht namelijk gepaard gegaan met het verlies van concentratie, productiviteit en sociale interactie. Over dat laatste aspect kan ik het kort hebben, voor ik per ongeluk de doos van Pandora open.

Volgens mij weten de meeste mensen wel waar ik op doel. Kijk bijvoorbeeld naar het gemiddelde klaslokaal en het kleine beetje aandacht dat er tegenwoordig nog voor de docent lijkt te zijn. Ik hoor weleens: “ach Kees, jij bent in het verkeerde tijdperk geboren. Jij met je afkeer van technologie.” Dan moet ik vaak een beetje lachen. Neen. Ik heb ik geen afkeer van technologie. In tegendeel zelfs: zonder technologie had ik mijn werk niet kunnen uitoefenen. Ondanks mijn gemopper, waar ik me al brommend zeer bewust van ben, maak ik zelf tevens dankbaar gebruik van computers en een smartphone. “Hypocriet!” “Maar ik bedoel er alleen maar mee te zeggen dat… Ach, laat ook maar.

Je hoeft geen genie te zijn om te zien en voelen dat sociale interactie spijtig genoeg langzaam maar zeker teloor lijkt te gaan, naarmate de jaren vorderen. We moeten namelijk wél onze Insta-story nog maken, zodat iedereen kan zien wat ik vandaag voor lekkers heb gegeten! Alle gekheid op een stokje: een mooi voorbeeld is de treinreis van het westen naar het oosten van ons land, die ik eens in de zoveel tijd maak. We zitten allemaal voorover gebukt, starend naar onze smartphone. “Allemaal” is helaas niet eens zo heel overdreven. Prima natuurlijk, maar ik merk het wel op en ben me er bewust van.

De drempel om een goed gesprek met je buurman te voeren lijkt alleen wat hoger geworden. Een teken van deze tijd? Ik denk het wel. Ik wil er ook niet te veel over zeuren, veranderen doet je het toch niet. Wat ik wel zelf in de hand heb, is in welke mate ik zelf gebruik maak van mijn smartphone, social media en internet. Vooral in de studio probeer ik voor overmatig gebruik te waken.

Laat ik een voorbeeld schetsen: ik begeef me in een studiosituatie waarbij ik reeds een band heb opgenomen en in de mixfase ben beland. De mixfase is naar mijn mening één van de moeilijkste fasen van het productieproces en vereist daarom een flinke dosis concentratie. Zoals ik in mijn vorige column schreef, hebben we als producenten te maken met deadlines. De ene strenger dan de ander, maar toch. Op een gegeven moment moet je werk klaar zijn.

Daarbij komen ook de nodige feedbackrondes, die ingecalculeerd dienen te worden in het uit te trekken tijdsbestek voor het project in kwestie. Het behouden van een zo optimaal mogelijke concentratieboog, verdeeld over een gemiddelde werkdag met een aantal pauzes, is van groot belang en wordt bij mij niet bevorderd door constante afleiding van een laptop of smartphone met internetverbinding.

De regel die ik mezelf heb opgelegd luidt: geluid aan (telefonisch ben ik altijd bereikbaar), internet uit. Tenzij ik even moet kijken of er nieuwe berichtjes of e-mails zijn binnen gekomen, ligt het ding afgezonderd zichzelf te zijn. Zodat zijn baasje ook afgezonderd zichzelf kan zijn. Door op deze manier met internet- en telefoongebruik om te gaan, merk ik dat ik sneller in “de bubbel” terecht kom en daar ook makkelijker de duur van een gemiddelde werkdag in kan blijven zitten. Deze dynamiek werkt voor mij het beste, en ik geloof er heilig in dat gematigd gebruik van internet de concentratieboog in een studiosituatie aanzienlijk kan verlengen.

Er is nog een ander aspect dat om de hoek komt kijken: eenzaamheid in de studio. Een groot deel van mijn gemiddelde werkweek ben ik alleen. Nu zullen mensen die mij iets beter kennen inmiddels wel weten dat ik ook wel een beetje een Einzelgänger ben, zo nu en dan. Op dat vlak vind ik de afwisseling tussen menselijk contact en alleen in een hok zitten dus best heel prettig.

Maar een onvermijdbare bijwerking van lang alleen zijn is dat de raderen in je bovenkamer gaan draaien. Zodra dit proces in werking treedt, merk ik dat ik echt in mijn eigen wereldje terecht kom. Het is op dit moment dat zich vaak de beste ideeën over een mixkeuze of een muzikale keuze aandienen. Dit had weleens niet het geval kunnen zijn wanneer ik continu zou worden afgeleid door binnenkomende berichtjes of geluiden van mijn mobiele telefoon. Door het ding dus weg te leggen wanneer ik aan het werk ben, stimuleer ik mezelf in feite om beter werk af te leveren.

Dat is iets waar ik elke dag naar streef: wat ik vandaag maak, moet beter klinken dan wat ik gisteren gemaakt heb. Alleen zo maak je groei door, is het niet? Helaas heeft mijn methode ook gevolgen, want al snel stromen de berichtjes binnen: “Waarom ben jij niet bereikbaar?“. Daarop luidt mijn antwoord simpelweg: “Ik ben altijd bereikbaar, je moet me gewoon bellen als je me nodig hebt.” Is dat overigens niet waar de telefoon in eerste instantie voor is uitgevonden?

Misschien ben ik dan tóch in het verkeerde tijdperk geboren.