Dagboek van een band: Songfestival 2020

Zo kan je, na een paar jaar samen in de oefenruimte gestaan te hebben, er plotseling achter komen dat je nóg een gedeelde passie heb. Maar niet één waar je als rechtgeaarde punker gemakkelijk voor uitkomt. Na het gebruikelijke ”Ga je nog wat doen in het weekend?” kwam er schoorvoetend uit dat het songfestival onze grootste gemene deler is.

Sinds een jaar of tien strijd ik met een aantal vrienden bij mij thuis om de ‘Conrad’ een DIY bokaal voor de grootste songfestivalkenner. Steevast een gezellig avondje met veel drank en ongezouten commentaar op de jurken, de muziek en de danspasjes.

De rest van de band keek bedenkelijk, maar toen ik naar de drummer wees met de woorden “hij doet ook mee” was het hek van de dam. Onze gitarist, old skool punk in hart en nieren, bleek het songfestival elk jaar te kijken in de plaatselijke gaybar. Met het aansluiten van de zangeres was het jaarlijkse banduitje een feit. Zo zaten we met onze hele band en aanhang zaterdagavond voor de televisie “Hup Duncan” te roepen.

Het werd een gedenkwaardige avond, niet alleen door de gezelligheid of winst van Duncan maar vooral door de songfestivalkennis van sommigen in de kamer. Er kwamen weergaloze feitjes en weetjes uit de hoge hoed; zo is de kleding van Duncan bijvoorbeeld gemaakt van een 100 jaar oud laken!

Maar het heeft ons ook op een geniaal idee gebracht. Toen iemand tijdens een verhitte discussie over de zangkwaliteiten van Serhat uit San Marino zei “jullie kunnen daar ook staan”, keken we elkaar aan met een twinkeling in de ogen.

Helleveeg is ook een mooie naam als inzending voor Nederland, ik denk dat dit al gauw een paar punten extra oplevert, in ieder geval van België. Het is ook niet verkeerd om als band eens een andere richting in te slaan. Ik krijg er meteen zin in, zo kunnen we ook eens danspasjes instuderen en hoeven we ons over de PA geen zorgen te maken want alle instrumenten worden geplaybackt en in de microfoon stoppen we een autotune. Komen we ook meteen van die Helleveeg sjaaltjes af waar we er nog een paar honderd van hebben liggen. Ook kunnen we band shirts aan en eindigen met een Ronaldo sprong, rug naar het publiek en wijzend naar onze naam op de rug. Ik zie een juichende oranje menigte voor ons.

Het is wel jammer dat we niet op Schiphol kunnen aankomen, net als Duncan. Dat heeft hij toch maar mooi weer verpest voor ons.

Wordt vervolgd…

Richard Rotteveel maakt Glampunk met Helleveeg en Nederstoner met Zombie Waiste. Dagboek van een band is een soapcolumn met twee dikke knipogen en veel herkenbare situaties voor de doorsnee muzikant. Het beschrijft de perikelen van de Leidse band Helleveeg en legt ze langs de meetlat van de gemiddelde wereldartiest. Onder de naam Riesrot schrijft hij verhaaltjes, columns of blogs, vaak voetbal of muziek gerelateerd en te vinden op zijn website.

Music Support: 10 jaar Bang Your Radio

Radioshow Bang Your Radio wil laten zien hoeveel toffe alternatieve muziek er wordt gemaakt in Rotterdam. Dat doet de radioshow nu al tien jaar op Omroep Zuidplas met stuwende kracht Thomas Harteveld als organisator en presentator. Om dit te vieren heeft Bang Your Radio vijf harde acts geprogrammeerd in Bar³. De verzamelplek van alternatievelingen van Rotterdam. Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Popunie Music Support.

Skapiche

Een energieke uptempo party ska band die van ieder optreden een wervelende show weet te maken. Dit doen zij met hun eigen versie van ska! Compleet met aanstekelijke melodieën, rockende riffs, knallende polka en opzwepende shouting waarbij het publiek wordt uitgenodigd om vooral lekker mee te doen

Met een solide basis van drum, bas, gitaar en toetsen, aangevuld met drie swingende blazers en gecomplementeerd door een zangeres met een dijk van een stem en onuitputtelijke energie maken ze van elk(e) zaal of festival één groot pompend uptempo feest.

 

Deathtrap

Lowlands hardcore! Ze hebben hét hardcore festival van Nederland, The Sound Of Revolution, al platgespeeld. Deathtrap gaat hard. De groovende hardcore met Pantera, metal en southern invloeden knalt er heerlijk in. Check hier de recensie over hun ep Gravestepper.

 

Forbidden Wizards

Als je van punk houdt en je hebt deze band nog niet zien spelen, dan doe je echt iets verkeerd. De Rotterdamse punkformatie heeft al heel wat platgespeeld binnen en buiten Rotterdam. Keer op keer zet Amber met haar handlangers de tent op z’n kop, mis dit niet!

 

DieselBurner (laatste show!)

De allerlaatste show van de Rotterdamse stoner band Dieselburner. Een aard-verschuivende en vuurspuwende rockband. Dit duo, met Ronald op drums en Barry op gitaar en zang, werd begin 2012 gevormd. Geïnspireerd door de grootse bands die ooit op deze aarde ronddwaalde spelen ze rock op 1,21 gigawatts!

Lees de recensie over het laatste album hier.

 

PAKSOI / 細かい時空

De nieuwe Rotterdamse supersoep. Een psychedelisch en noisey gerecht krijg je deze avond voorgeschoteld met de sauerkraut rock van PAKSOI. Het wordt in ieder geval lekker, pittig en spacend.