Deathtrap – Gravestepper

  • Gravestepper

  • Deathtrap
    • Genre: Groovy hardcore/metalcore
    • Release-type: ep, 10" vinyl, digitaal
    • Label: Blindsided Records

Op 18 mei lanceerde Deathtrap onder Blindsided Records hun tweede ep Gravestepper. De vijf heren beschrijven hun nieuwe release met gepaste trots: “Gravestepper is like a rabid dog off the chain, bared teeth, foaming at the mouth and leaping straight for your throat”.

Het eerste nummer Gravestepper klonk voor mij als een mix tussen Pantera en Death. Hoewel de gitaarriffs simpel zijn, blijft het nummer interessant, vooral door de tempowisselingen.

Bij het tweede nummer Dog Days voelde ik meteen een Metallica vibe. Ook bij dit nummer zijn de gitaarriffs misschien niet de meest ingewikkelde, ze passen echter goed bij het genre en dragen positief bij aan de sound van de band. Het valt me op dat de eerste twee nummers aan de korte kant zijn, zeker als je ze vergelijkt met nummers van de door mij genoemde acts. Natuurlijk is dit een vrije artistieke keuze, maar naar mijn idee zouden er hier en daar nog wat muzikale passages toegevoegd kunnen worden.

Op het begin van het derde nummer Dead And Buried komt de kracht van de ritmesectie naar voren, vooral de bas sound is hier heel sterk. Ook dit nummer is weer gevuld met lekkere gitaarriffs en interessante tempowisselingen. De vocalen van de ep doen me tot nu toe sterk denken aan die van Phil Anselmo van Pantera, ook deze sound past goed in het totaalplaatje.

De thrashmetal vibe keert terug bij Sentenced To Existence. De zeer sterke outro van het nummer zorgt ervoor dat dit mijn favoriete nummer van de ep is geworden. Ik kon niet anders dan mijn hoofd op en neer bewegen en voor me zien dat dit massaal gebeurt bij een live show.

Met de Pantera-achtige riffs en moshpitwaardige outro van El Forastero sluit Deathtrap hun tweede ep af. Naar mijn mening zijn alle tracks van de ep op elkaar afgestemd en allemaal even sterk. In vergelijking met hun eerste ep: An Infernal Affinity is Deathtrap sterk gegroeid, vooral op het gebied van sound en vocalen is er vooruitgang geboekt.

Gravestepper is een energieke ep, gevuld met echte headbangers. Song technisch zitten alle nummers goed in elkaar en bevatten ze interessante wendingen. Naar mijn mening kan deze originaliteit echter nog meer naar voren komen bij het schrijven van langere nummers.

Ik heb met plezier geluisterd en ik kijk uit naar een derde ep of wellicht zelfs een volledig album!

 

Volg Deathtrap op Facebook

Inschrijving Grote Prijs van Dordt geopend

De bandcompetitie Band Boost is omgedoopt tot de Grote Prijs van Dordt en daarmee is er ook een nieuwe discipline toegevoegd: DJ-producer. Dat betekent dat er het volgende seizoen twee muzikantencompetities gaan plaatsvinden in de Popcentrale en het Energiehuis te Dordrecht. De inschrijving voor deze competitie is reeds geopend.

De Grote Prijs van Dordt is een duw in de rug van ambitieuze artiesten. De Popcentrale als centrum van de lokale popscene biedt hierbij ondersteuning aan de artiesten d.m.v. aansluitende prijzenpakketten, samenwerkingen met belangrijke partijen in de stad en, misschien wel het belangrijkste, biedt een podium voor deze artiesten.

De laatste editie van de Band Boost werd gewonnen door metalband The Great Hurricane Escape en zij wonnen daarmee onder andere een optreden op Wantijpop, wat voor veel bands een belangrijke mijlpaal is. Ook de prijzenpakketten van de Grote Prijs van Dordt sluiten aan bij de behoeften die artiesten hebben en bevatten bijvoorbeeld te gekke optredens, promotiepakketten, fotoshoots en studiotijd. Het complete prijzenpakket wordt later bekendgemaakt.

Inschrijfcriteria bands

• De meerderheid van de band woont binnen een straal van 30 kilometer van het Energiehuis in Dordrecht.
• De band kan 20 minuten aan eigen werk spelen.
• Er wordt op het podium live gespeeld.
• De band heeft audio opnames van minimaal drie nummers beschikbaar.

Inschrijfcriteria DJ-producer

De artiest woont binnen een straal van 30 kilometer van het Energiehuis in Dordrecht.
De artiest produceert eigen tracks
Kan een live-set van 20 minuten draaien die voor de helft uit eigen producties bestaat.
Er wordt op het podium live gemixt.
De artiest heeft audio opnames van minimaal drie nummers beschikbaar.

Inschrijving

Ambitieuze muzikanten kunnen zich inschrijven voor de categorie BANDS of DJ-PRODUCER via deze link. Voor de categorie BANDS kan dat tot 2 oktober 14:00 uur en voor de categorie DJ-PRODUCER kan dat tot 1 november 14:00 uur.