Dagboek van een band: Coronablues

In het pré corona tijdperk (lees twee weken geleden) had ik net als veel andere muzikanten mooie plannen. Nu is alles anders.

Normaal gesproken vergelijk ik mijzelf en mijn hobbybandje graag met de grote acts, dat gaat nu niet op. Dit virus treft alle geledingen van de muziekindustrie even erg en sommigen nog erger. Ik vind het verschrikkelijk om niet te spelen in het oefenhok, net zoals velen het verschrikkelijk vinden om het podium niet te kunnen betreden of om niet in de zaal te staan, met oordoppen in genietend van live muziek.

Je kan dan wel thuis muziek maken met je gitaar of met je laptop en die muziek ook wel laten horen via het internet, maar als je geen hordes dansende of meedeinende mensen van je muziek ziet en hoort genieten verdwijnt er toch een belangrijk deel van het muziek maken.

Gaat deze periode nu allemaal prachtige nummers opleveren van muzikanten die thuiszitten achter hun piano of met hun gitaar? Er wordt ongetwijfeld veel coronablues geschreven, daar is vast nog wel een afspeellijstje van te maken straks, als dit achter de rug is. Dat is toch iets wat iedereen op de been houdt, het idee dat het op een goed moment afgelopen is en dat we weer kunnen overgaan tot de orde van de dag.

Dat moment voelt nu nog ver weg en het zal ook spannend worden. Want wat tref je aan als alle rook is opgetrokken? Sterk vermagerde singer/songwriters, stuiterende metalheads die maanden hun energie niet kwijt konden of rappers die acht nieuwe albums hebben volgeschreven. Maar ook half failliete podia en zalen waar eerst de stof weggeveegd en de bierleidingen doorgespoeld moeten worden. Wat een feest als die weer open gaan.

Als het zover is dan wordt het één grote reünie want er is veel bij te praten met oude vrienden en bekenden. Die muziek kan dan wel even wachten maar die muzikanten willen ook los. Er staat ons wat dat betreft een mooie tijd te wachten, een gedachte die mij op de been houdt.

Op dit moment komen vele vele initiatieven naar boven, de één goed, de ander vermakelijk en een volgende niet voor herhaling vatbaar. De afdeling kunst en cultuur laat op allerlei manieren van zich horen, maar het blijft voornamelijk afleiding, vermaak en vooral hoop. Nu is het grotendeels nog improviseren, gelukkig is dat voor muzikanten een basisvaardigheid.

En straks, straks is alles anders.

Wordt vervolgd.

Richard Rotteveel maakt Glampunk met Helleveeg en Nederstoner met Zombie Waiste. Dagboek van een band is een soapcolumn met twee dikke knipogen en veel herkenbare situaties voor de doorsnee muzikant. Het beschrijft de perikelen van de Leidse band Helleveeg en legt ze langs de meetlat van de gemiddelde wereldartiest. Onder de naam Riesrot schrijft hij verhaaltjes, columns of blogs, vaak voetbal of muziek gerelateerd en te vinden op zijn website

Popunie Live: The Sweet Release of Death op Baroeg Open Air 2020

Op 12 september vindt Baroeg Open Air (BOA) weer plaats in het Zuiderpark in Rotterdam. Vorige week maakten we de eerste Popunie Live namen voor Baroeg Open Air 2020 bekend, Iguana Death Cult en Het Gezelschap. Daar wordt nu ook The Sweet Release of Death aan toegevoegd!

The Sweet Release of Death
Een knalgezellige bandnaam is het allerminst, maar The Sweet Release Of Death geeft wel je gemoed een boost met hun zelfverklaarde ’no gaze noise pop’. Vorig jaar verscheen de alom bejubelde ep The Blisful Joy Of Living, al moet die titel met een scheepslading zoutkorrels genomen worden. Deze indietriade is immers niet vies van wat wrang sarcasme. Met de Havenstad als thuisbasis transformeren ze hun geluidsomgeving in een lekker gruizig Gotherdam terwijl gitaaruitbarstingen je onbarmhartig om de oren gieren. De vaak fel bezwerende vocalen van bassist Alicia Breton Ferrer slepen je verder mee de diepte in, waar dynamiek en nihilisme hand in hand gaan.

Met de toevoeging van The Sweet Release of Death zijn alle Popunie Live namen voor het festival bekend. Eerder kondigde Baroeg Open Air al Napalm Death, Atari Teenage Riot, Brutus en Suicide Commando aan voor de 2020 editie van het festival . Meer namen voor het festival volgen nog.

Throwback naar 2019? Het live verslag lees je hier.