Tourverslag: Standup ’69 in Duitsland

s69_detour_okt2016-foto-9Vanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Standup ’69 houdt de tour-vaart er goed in: in het voorjaar deden ze een tour naar de UK en van 7 t/m 9 oktober reden ze naar Duitsland en speelden shows in Berlijn, Kiel en Hamburg. Dit is hun verslag…

Op vrijdag 7 oktober 2016 vertrokken we, WP, Bruno, Emmy en roadie/merchman Jos, vroeg in de ochtend naar Berlijn. Ondanks het vroege tijdstip waren we excited om weer naar Duitsland te gaan. Die week ervoor hadden we de support gedaan voor de band John Monday in de Nochtspeicher in hun hometown Hamburg en dat was goed bevallen.

Berlijn
Na fotografe/vlogger/alleskunner Christel de Wolff te hebben opgepikt in Deventer vertrokken we naar de Duitse grens. Eenmaal op de autobahn kan je soms goed doorrijden, maar vaak wordt er gewerkt aan de weg. Zo hebben we kort in de file gestaan omdat een kleine graafmachine een gat aan het graven was in de berm langs de vluchtstrook. Tsjah… Na niet al te veel tegenspoed arriveerden we na 10 a 11 uur rijden precies op de afgesproken tijd bij de eerste venue in Berlijn: Überraschung. Naast dat dit voor iedereen een verrassing was, was de plek zelf ook erg verrassend.

Overal hing kunst, overal waren rare donkere hoekjes en overal liepen honden en katten. Boven was een soort huiskamer, beneden een donkere kelder met talkrooms (kleine donkere kamertjes), een filmkamer en een dans/optreed area. Na het eten, film kijken en Duits praten met een kind van 4 over vulkanen in Duitsland gingen we ons klaar maken voor het meest spacey optreden sinds lange tijd.

De eigenaar had zelf visuals gemaakt en die waren superspacey en awesome. Na het optreden hebben we nog even op techno gedanst, maar daarna waren we helemaal klaar om naar bed te gaan.

De eigenaar bracht ons naar zijn appartement in de buurt die we helemaal voor ons zelf hadden. Hij sliep zelf met zijn gezin in Überraschung. De gastvrijheid stopte daar niet. ’s Ochtends werden we weer opgehaald en naar de venue gebracht waar we een heerlijk ontbijt kregen. We konden natuurlijk niet vertrekken zonder de heerlijkste Berliner Bol uit Berlijn te hebben gegeten!

Kiel
Na het afscheid reden we naar Kiel, een plaats aan het water richting de Deense grens. Toen we daar aankwamen en een poster zagen van Andre Rieu wisten we dat het goed was. Die Pumpe was een van de grootste podia waar we ooit hebben gespeeld. Die avond werd er een benefiet voor vluchtelingen georganiseerd genaamd Kiel spielt für Flüchtlinge, waarbij vluchtelingen gratis naar binnen mochten en er geld werd opgehaald voor jonge vluchtelingen in Duitsland.

Wij openden de avond en toen we begonnen stond er zeker al 100 man in de zaal. Na een korte, strakke set werden we backstage herenigd met John Monday en het bier vloeide rijkelijk om te proosten op het goede doel en het wederzien – we hadden elkaar immers een week moeten missen. Het was daar een drukke maar gezellige boel: 4 bands, een paar singer/songwriters en de organisatie. Helaas kwam aan deze mooie avond een einde…

We sliepen in Die Pumpe in een kamer met bedden, een eigen douche en toilet. Luxer hebben we het nog nooit gehad! Toen we enigszins aangeschoten in bed lagen hoorden we niet het bonken van ons hoofd, maar van de rave die in de kelder bezig was. Dit duurde tot zo’n uur of 8 in de ochtend. Heerlijk.

Hamburg
Na het douchen en inladen vertrokken we naar Hamburg. We hadden de afgelopen twee dagen alleen maar gezond voedsel gekregen, dus de meesten verlangden naar een echte vette Duitse hap. Wat is er nou lekkerder als ontbijt dan Bratwurst mit Pommes?! Het fijne is dat je dat langs elk wegrestaurant kan eten. Geheel verzadigd arriveerden we ’s middags bij het appartement van Adrian van John Monday in het centrum van Hamburg waar we zouden overnachten. Hij gaf ons nog een rondleiding langs o.a. de Reeperbahn.

Daarna gingen we naar de Pooca Bar waar we fashionably early waren. Er was nog niemand… We speelden die avond met twee hardcore bands uit Hamburg. Zij wisten alleen niet dat wij die avond ook zouden spelen… Het liep niet helemaal als gepland, maar we hebben toch een goede show gespeeld. Daarna zijn we weggegaan om te eten en nog een drankje te doen in de Nochtspeicher waar onze gastheer van deze avond was. Na een paar drankjes en goede gesprekken gingen de meesten naar huis om te slapen, want van touren word je best moe!

De volgende dag zijn we op tijd vertrokken naar Nederland. Alles ging voorspoedig totdat we net over de Nederlandse grens bijna een ongeluk hadden. Met veel geluk was er alleen wat blikschade, maar de schrik zat er goed in. Uiteindelijk zijn we veilig thuis gekomen en kunnen we terugkijken op een geslaagde tour!

Standup ’69

Wil je op de hoogte blijven van Standup ’69? Volg ze op Facebook!

Live-verslag: De release van DOOXS ‘Under My Tongue’

dsc_5753Vrijdag 25 november in Roodkapje SUB mochten Djoeke Boomsma en Aniek de Rooij dan eindelijk het podium op voor de release van hun debuut-ep Under My Tongue. Het duo maakt elektronische muziek onder de naam DOOXS en nadat zij vorig jaar de Sena Grote Prijs van Rotterdam wonnen in de categorie singer/songwriter, deden ze al voorzichtig wat showcases onder andere tijdens Eurosonic. De twee hebben ruim een jaar gewerkt aan deze ep en de bijbehorende videoclips. 

Djoeke en Aniek lijken precies de juiste edge te hebben om dit soort muziek te maken; niet te hard, maar zeker ook niet te soft. De muziek kent een hele fijne balans tussen duistere en intense electronics in combinatie met een melancholische en vooral heel prettige stem. Deze mix van muzikale ingrediënten heeft een hypnotiserende uitwerking op het publiek.

dsc_5626-web

Naast de muziek mag natuurlijk ook niet ongenoemd blijven dat DOOXS echt een compleet plaatje is. Beide dames zijn prachtig om naar te kijken en hebben precies de goede looks voor de muziek die ze maken. Alle details, zowel tijdens het optreden als in de clips, zijn op elkaar afgestemd en de muziek, bewegingen en stijl passen perfect bij elkaar.

Om de show helemaal af te maken maakt de band gebruik van verlichting die perfect aansluit op de muziek. Lichten knipperen op de beat en de belichting van achteren doet de muziek nog beter zijn betoverende werking doen.

In een interview met OPEN Rotterdam zegt Aniek na het optreden “Nu weer ff normaal doen”. Dat geeft het echte Rotterdamse en relaxte karakter weer, vind ik: nuchter blijven en hard werken, zelfs na zo’n geweldige ep-release. Dit is immers nog maar het begin.

De nieuwe ep Under My Tongue gaat over angst, kwetsbaarheid en over hoe goed een ander je kent. Het zijn thema’s die voor iedereen herkenbaar cover-under-my-tonguezijn maar waar niet vaak over gesproken wordt. In de dichterlijke teksten worden de gevoelens heel mooi verwoord. Ook dit is weer een voorbeeld van de compleetheid van de twee.

We gaan in de toekomst zeker nog meer zien van DOOXS maar voor nu kunnen we genieten van de ep via Spotify. Hij is ook op cd (Limited Edition) te koop, daarvoor moet je contact opnemen met de band via facebook of dooxsofficial@gmail.com. Volg de band op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en shows!

foto’s en tekst: Rosanna Meeder

 

POPUNIE_MUSICSUPPORT_RDAM_FCDit event werd mede mogelijk gemaakt met Popunie Music Support Rotterdam.