Tourverslag: Jacco Weener in Tsjechië en Duitsland

Van 29 april t/m 7 mei 2018 ging Jacco Weener samen met de Haagse band Sterk Water op tour naar Tsjechië en Duitsland. Hoe dit verlopen is lees je in onderstaand verslag.

Brix Bar & Hostel – Praag
Het eerste optreden van de tour was in de Brix Bar te Praag. Dit was echter niet zo’n beste avond. We traden namelijk op tijdens een nationale feestdag en de meeste Tsjechen waren naar de feestelijkheden daaromheen gaan kijken. Ons publiek bestond uit de bezoekers van het hostel naast de bar. Dit waren misschien 10-15 mensen die achter hun laptops hingen en met een schuin oog naar ons keken. Op een bepaald moment zag ik wel nog een paar smartphones de lucht in gaan dus misschien hebben de mensen thuis er later nog van kunnen genieten.

De bezoekers zijn later nog wel bij zinnen gekomen, want wij zijn de hele nacht wakker gehouden door een dansfeest. Wij sliepen in het hostel naast de bar.

Na het ontbijt zijn we naar onze volgende bestemming – Leipzig – vertrokken. Het was prachtig weer en de stad leek volop in bloei. We werden ontvangen door onze gastheer/vrouw Jan Jan Darling. Zij had ook het optreden de volgende dag in Kulthum voor ons geregeld.

Kulthum – Leipzig
Kulthum is een ‘non-commercial vegan feminist cultural safe space’. Naast Sterk Water en ik traden op deze avond ook Jan Jan Darling en een Israëlische band genaamd Souléla op. Het leek alsof er veel Israëlisch publiek op het evenement was afgekomen. Dit was een bijzonder geslaagde avond. We zijn uitgenodigd om in Israël en de Palestijnse gebieden te spelen, dus wie weet.

Op 3 mei hadden we geen optreden en zijn we nog een dagje in Leipzig gebleven.

Madame Claude – Berlijn
Op 4 mei ging de reis verder naar Berlijn. Daar hadden we diezelfde avond een optreden in Madame Claude. Een klein zaaltje onder een café (voormalig bordeel) in Kreuzberg. Ik heb hier al twee keer eerder opgetreden. Elke keer een groot genoegen. Deze keer was geen uitzondering.

Greenhouse – Berlijn
Ons laatste optreden van deze tour was in de Greenhouse (waar wij ook mochten overnachten). Dit is een voormalig kantoorgebouw en nu in gebruik door kunstenaars. Op de bovenste verdieping is een grote lege ruimte met een bar waar ze optredens organiseren.

Op dit punt van de tour was ik vrij oververmoeid. We hadden prima slaapplekken, maar ook hier in Berlijn was er, net als in Praag, de hele nacht geluid. Het was onduidelijk waar het vandaan kwam en de mensen leken ook niet te slapen. Ook begonnen de persoonlijkheden binnen het reisgezelschap zich erg scherp tegen elkaar af te tekenen.

Het evenement begon al in de middag met een paar uur durende geluidsmeditatie. Daarna een divers scala aan geluidsexperimenten. Mijn optreden ging goed en ik vond het zelf een geslaagd geheel.

Op maandag 7 mei ging ik weer terug naar Rotterdam.

Volg Jacco Weener op Facebook voor het laatste nieuws en shows!

Deze tour werd mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

Modern Spooks – Beat Static

  • Beat Static

  • Modern Spooks
    • Genre: indierock
    • Release-type: album, digitaal
    • Label: eigen beheer

Strakke melancholische indiepop/-rock komt nu in overvloed voor, internationaal en van eigen bodem. Maar hoe krijg je als indieband een voet tussen de deur met al dat geweld? Ervaring. Zanger Dries van Oosterhout, na jaren spelen in de Rotterdamse band Politics, is de aanstichter van Modern Spooks, samen met bassist Sjoerd van Assendelft, eveneens Politics-lid. Zij schreven en vormden de 11 tracks van Beat Static. De live formatie is aangevuld met Robert Giesselbach op gitaar en keyboard en Jeroen van Gils op drums.

De constanten van Beat Static zijn de samenzang en strakke ritmesectie en melodieën. De plaat is afwisselend van tempo en stijl, waaruit blijkt dat de schrijvers meerdere kanten van zichzelf willen laten zien. Goede voorbeelden hiervan zijn The Chief en opener Living Like The Spiders, die met hun uptempo haaks staan op de poppy tracks Our Time Is Up en Everything You Need.

De uitblinkers voor mij zijn wel The Chief en Everything You Need, die het hart van de plaat vormen. Elke track heeft aantrekkelijke riffs en samenzang, mede door de diepe en zachte stem van van Oosterhout. De drums en bas spelen heel organisch samen waar de melodie omheen draait. De kleine elektronische tit-bits die zo nu en dan opduiken geven de plaat die moderne indie laag. Er zijn zelfs snufjes prog-rock te bespeuren in The Chief en afsluiter Second Thoughts!

Het is te merken dat de bandleden stikken van ervaring en geweldig samen kunnen spelen. Beat Static doet niet onder voor de grotere internationale indie platen en smaakt naar meer. De tracks zijn geschikt voor live performances op flinke podia en het is dan ook aan te raden dat Modern Spooks dit volhoudt en geen one-off wordt. Een van de tofste platen van Rotterdamse en zelfs Nederlandse bodem die ik de afgelopen jaren heb mogen ervaren.