Tourverslag: Kid Harlequin – is Duitsland industrial rock heaven?

12304016_984045608335925_4738488891873926412_oNadat velen ons verteld hadden dat Duitsers zeker interesse hebben in industrial rock, hadden we besloten om dat eens met eigen ogen te zien. Daarom zijn we een weekend lang op tour gegaan bij onze oosterburen om eens te snuffelen hoe het er daar aan toegaat en de naam Kid Harlequin over de grenzen te verspreiden. Naast de hulp van Popunie hebben we ook een Duitse promotie partner gezocht. Na een eerste tour in de UK vorig jaar is het nu tijd om zaadjes te planten in Duitsland!

IMG_8135Vertrek
De eerste gig was een half uur rijden van de Tsjechische grens: een flink eind rijden dus! Vandaar dat we de dag ervoor al waren begonnen aan de reis, aangezien ook de eerste gig die dag geannuleerd was – helaas. Met zijn zessen, alle backline en alle weekendtassen in één busje, gezellig!

De rit leverde geen problemen op en aan het begin van de avond arriveerden we in het hotel. Toevallig bleek op onze vrije avond in Chemnitz een weihnachtsmarkt te zijn. Hier begon een leuke eerste avond met curryworst, schnitzel en gluhwijn.
Tip! Johannesbeer, blijkt geen bier te zijn ;-).

Chemnitz – Subway to Peter
Doordat we al in Chemnitz waren hadden we nog een groot deel van de dag voor ons zelf. Op naar Tierpark Chemnitz, dit bleek helaas geen aanrader. Wel kwamen we zo langs een hele leuke Amerikaanse diner en hebben we daar twee keer gegeten.

IMG_8327Toen was het tijd voor Subway to Peter. Eerst werd onze slaapplek laten zien die inbegrepen was. Op 100 meter afstand in een oud gebouw was een zaal met 10 slaapplekken, allemaal voor ons.

Nog leuker was dat de muur compleet beplakt was met posters en stickers van bands die er geweest waren, natuurlijk nu ook met die van ons. Bovendien kregen we avondeten! Echte Duitse sauerkrautsoep (voor de liefhebber).

We speelden als enige op de avond, wat ons enige zorgen baarde. Gelukkig had de zaal veel eigen alternatief publiek. Hierdoor werd het een leuke show. De show was vreemd genoeg op donatiebasis, maar toch inclusief merchandise is er nog zo’n 100 euro verdiend. Een grote tip: neem merchandise mee.

Na de show bleven er ook nog nieuwe fans hangen voor een praatje wat het samen met het tafelvoetbalspel een erg leuke avond maakte. Om je gage te krijgen moest ieder een shotje nemen. “Don’t smell it, just drink it”. Een aanrader deze plek!

IMG_8311Lubbenau – Kulturhof
Op een uurtje rijden van Berlijn ligt het kleine plaatsje Lubbenau. Helaas was deze show door een fout van de boeker pas gedurende de week geboekt, ter vervanging van een andere show. En daar waren we dan. In Kulturhof Lubbenau. Op een Duitse punk avond beland.

Wederom hele gastvrije mensen, avondeten (schnitzel!), slaapplek en zelfs ontbijt waren inclusief!

Alleen was het publiek niet helemaal onze doelgroep. Gelukkig hebben we kunnen netwerken met de andere Duitse bands uit Berlijn (die ook Berliner Luft hadden meegebracht!) en hebben we er een leuke avond van gemaakt.

Tip! Zorg dat je een woordje Duits spreekt. Buiten Berlijn kan niet iedereen Engels en kwam de geluidtechnicus bij veel van ons spullen niet verder dan “Money!” ;-).

IMG_8313Pooca Bar – Hamburg
De laatste dag was voorbestemd voor een grote stad, Hamburg. De Pooca Bar ligt vlakbij de Reeperbahn. Bekend van het gerenommeerde festival; een levendige buurt, maar wel een mindere buurt om rond te lopen met de nodige zwervers en erotische winkels.

De bar zelf lag eerst ook nog vol met glas van de vorige avond, maar werd opgeruimd. Wel was het een straat vol met zaaltjes, wat ook wel de enige concurrentie opleverde. Een zondag was ook niet de beste dag.

Deze avond speelden we met John Monday! Hele aardige gasten en maakten een leuke show, al wel wat minder hard dan Kid Harlequin. Dit keer helaas geen eten en slaapplek inbegrepen en moest de bar ook voor een klein bedrag afgehuurd worden.

Er waren veel vrienden en familie van John Monday, waartussen we nu toch ook een enkele fan voor ons hebben weten te pakken.

Toen was het alweer tijd om terug naar Nederland te gaan. We hebben een te gekke tijd gehad en kunnen proeven van Duitsland. We komen zeker weer een keer terug en nemen dan alle ervaringen van nu mee.  Je moet het niet hebben van de gages, maar van de vriendelijke en gastvrije mensen bij onze oosterburen.

Het belangrijkste reisadvies: houd in de hand met welk genre het podium of de andere bands te maken hebben, om te zorgen dat je voor de gig al op je slaapplek terecht kunt – die inbegrepen is! – en dat je zorgt dat je ondertussen netwerkt! Tot een volgende keer!

IMG_8351

 

rotterdam-music-exportDeze tour is mede gefinancierd door Popunie Music Export Rotterdam.

EEN NIEUW SEIZOEN CAPSLOC

foto1clHet eerste seizoen van het nieuwe jaar belooft de terugkeer van een aantal succesverhalen en de introductie van nieuwe concepten. Of je nu op zoek bent naar snoeiharde hardcore, een avond flink lachen of dansen tot je voeten eraf dreigen te vallen, januari, februari en maart hebben het allemaal!

De nieuwe seizoensladder van Capsloc staat vol met nieuwe en al bekende concepten. Zo staat de open mic onder de naam sPIT iT oUT iedere maand op het programma en gaan dj-café sPIN en schrijverscafé sPEAK gewoon door. Voor Rock ’n Roll avond Petticoat kunnen de dansschoenen weer uit de kast, we kunnen weer schuddebuiken tijdens Comedynight en headbangen tijdens Capscore. Toch is Capsloc altijd weer op zoek naar wat vernieuwing.

sPEAK spreekt weer boekdelen
Miranda de Haan organiseerde in 2013 al de eerste editie van schrijverscafé sPEAK in samenwerking met Capsloc. Per 1 januari j.l. is zij officieel benoemd als stadsdichter van de gemeente Capelle aan den IJssel. Tijdens de nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis introduceerde zij met een gedicht de nieuwe burgemeester. In 2016 gaat het schrijverscafé gewoon door, met iedere maand een nieuwe editie.

1981 R&B & Hip Hop Café
1981 is de avond waarop je ongegeneerd kunt onderkennen dat de jaren ’80 een gouden periode in de muziekgeschiedenis zijn. DJ MrWinter zorgt voor hits die stiekem altijd de heupen in beweging krijgen. Wie de hele avond lang wil genieten van de klassiekers, zet zichzelf op ‘aanwezig’ in het Facebook event en krijgt gratis toegang. De eerste drie edities zijn op zaterdag 16 januari, 20 februari en 26 maart.

Beats, Rhymes & Life
In 2016 opereert het talenthouse van Capsloc onder de naam Beats, Rhymes & Life. Hieronder valt sHUFFLE, de hip hop workshops op de maandag, sTUDIO, de studiotijd op de donderdag en sTOP, waar tijd is om te chillen op de vrijdag. Open mic sPIT iT oUT is één keer per maand op de woensdag en wordt wederom gehost door Diggy Rast. Dj-café sPIN krijgt uitbereiding in de vorm van een workshop die potentieel dj-talent de kneepjes van het vak zal bijbrengen. Daarnaast komt er opnieuw een apart Beats, Rhymes & Life traject, dit keer voor de ‘juniors’.

Natuurlijk staat er nog veel meer op het programma, zoals de meidenband Lumize en hip hop labelavond hARDHEADERZ. Kijk hier voor het volledige programma van januari, februari en maart 2015.