Tourverslag: Melissa Fortes op Kaapverdië

Van 13 tot en met 15 april was Melissa Fortes op Kaapverdië voor het geven van optredens. Deze shows zijn mogelijk gemaakt door Popunie Music Export regeling. Dit is haar verslag.

Vanaf het moment dat ik van het bestaan van AME (Atlantic Music Expo) wist, wilde ik er dolgraag staan. AME is namelijk een geweldig wereldmuziek festival waar er overdag en ’s avonds allerlei showcases te zien zijn op verschillende podia in Praia (Kaapverdië). Het is ook een interessante conferentie met een uitgebreid programma vol lezingen, praktische workshops en een plek waar je een-op-eengesprekken met professionals van heel de wereld kan hebben.

Over AME

Met vier edities heeft Atlantic Music Expo (AME) zichzelf geprofileerd als een erg sterke, waardevolle en welkomende plek voor muziekprofessionals op Kaapverdië, Afrika en andere kanten van de Atlantische Oceaan. In 2016 deden er 230 artiesten mee uit Kaapverdië, Afrika, Europa en Amerika. Daarnaast waren er 520 internationale delegates en een ruilmarkt met wel 73 stands. Het vernieuwde Kriol Jazz Festival vindt plaats net na AME, elk jaar in het begin van april.

Een geweldig platform dus om jezelf te presenteren! Toen wij geselecteerd werden om op AME een showcase te geven was ik daarom ook enorm blij. Aanvankelijk was het idee om de showcase en aanwezigheid op AME te combineren met een tour op de Kaapverdische eilanden. De plannen hiervoor werden door Music Export goed bevonden en beloond met de honorering van subsidie. Helaas lukte het niet om de dekking voor onze meer-eilanden-tour rond te krijgen. Hierdoor hebben we besloten om het te beperken tot het geven van een aantal shows in Praia.

Showcase tijdens Atlantic Music Expo

Eén van deze optredens was dus mijn showcase tijdens de Atlantic Music Expo. Deze show heb ik met band kunnen geven. Twee van mijn bandleden waren in deze periode aanwezig op het eiland. De organisatie van het festival bekostigde de reiskosten van mijzelf en een andere bandlid. Met behulp van de subsidie van Music Export heb ik drie andere bandleden kunnen kunnen laten invliegen om samen met mij het optreden te geven. Een uit nederland en twee lokale muzikanten van een ander eiland. De kosten voor twee dagen accommodatie zijn gedekt door de organisatie van AME. Een dag voor ons optreden tijdens Atlantic Music Expo heb ik onder begeleiding van een huisband een kort optreden gegeven tijdens de jamavond in Quintal da Musica. Hier waren ook veel mensen van de pers en andere artiesten aanwezig. Erg goede promo dus voor onze showcase de dag erna.

In drie dagen tijd, moest er veel gebeuren

Gezien de drukte in het vliegverkeer van-en-naar de eilanden was het niet mogelijk om langer te blijven dan drie dagen. In deze tijd moest er veel gebeuren. Van hotel check-ins, lokale transfers, regelen van repetitietijd, eten en natuurlijk netwerken tijdens de AME conferentie. Logistiek gezien was het dus een grote uitdaging. Vooral repeteren vond ik een zorg, omdat de muzikanten allemaal los aankwamen en het even duurde voordat we compleet waren.

In Nederland waren we al begonnen met repeteren, echter zonder drummer maar wel met een gitarist. De rest van de muzikanten zagen we pas op Kaapverdië. We hadden ook wel wat voordelen. Omdat de bandleden allemaal van Kaapverdische komaf zijn, hoefden we geen visa te regelen. Ook kende mijn toetsenist de geluidsman van het optreden en mocht hij zijn keyboard lenen. Dit scheelde weer shipping-kosten voor de vliegreis ;).

Netwerken

Tijdens het netwerken heb ik een aantal interessante contacten opgedaan en goede gesprekken gehad. Het liefst was ik er een week lang om in alle rust uitgebreid met alles en iedereen contact te maken. Helaas was dit niet mogelijk. Ik ben blij met de contacten die ik heb opgedaan en ben na het schrijven van dit verslag direct aan mijn follow-ups gaan werken.

Ik vertrok 11 april in de middag en kwam op 12 april om 00:05 aan in Praia. De lokale transfer was super geregeld en we zijn na check-in direct onze bedjes in gedoken. Mijn toetsenist was op dit moment, ingecheckt en wel, al op het eiland.

Optreden in Quintal da Música

Op de 12e konden we terecht in een oefenruimte om met mijn gitarist en drummer uit Kaapverdië te repeteren. Mijn backing vocaliste en toetsenist waren er ook bij. Mijn bassist en andere gitarist nog niet. Onze lokale programmeur, die voor de gelegenheid ook naar Praia was gekomen wist ter plekke een leuk optreden te regelen in Quintal da Música. Hier was een grote jamsessie waar veel artiesten, pers en andere professionals naartoe zouden komen die ook het AME festival bezochten. Een perfecte plek om op te treden! We reserveerden er een tafeltje voor het avondeten en hebben daarna een aantal liedjes gespeeld. De jamsessie was een groot succes. Ik heb daar een aantal liedjes kunnen zingen en mijn achtergrondzangeres Sonia Andrade heeft ook een aantal liedjes gezongen. Er was veel publiek en we hebben een goede respons gekregen op ons optreden (zie een filmpje van de jamsessie hieronder).

De AME conferentie

Op de 13e ben ik in de ochtend naar de AME conferentie geweest. Hier heb ik de één-op-één sessies bijgewoond. Daar heb ik kunnen netwerken met verschillende programmeurs van over de hele wereld. Ik heb onder andere kunnen spreken met één van de organisatoren van Womad (Chili), een organisator van Babel (Frankrijk), iemand die een muziekplatform heeft in Gambia en een organisator die festivals in Portugal en Brazilië organiseert. Alle mensen die ik sprak, heb ik mijn presskit, met biografie, contactgegevens en een cd gegeven. Daarnaast heb ik ze persoonlijk uitgenodigd om die avond naar mijn showcase te komen kijken. Sommige hadden mij al op hun lijstje staan en waren al van plan om naar mijn show te gaan. Dat vond ik natuurlijk erg leuk om te horen!

Na de één-op-één sessies zijn we weer gaan repeteren. Dit keer was mijn bassist er gelukkig wel bij. Na de lunch zijn we snel gaan omkleden en gaan soundchecken. Inmiddels was mijn tweede gitarist en tevens musical director ook in Kaapverdië gearriveerd en konden we tijdens de soundcheck de laatste puntjes op de i zetten.

Na de soundcheck werd ik kort geïnterviewd door de staatstelevisie van Kaapverdië. Hier is een mooi item van gemaakt dat te zien was in het nationale nieuwsprogramma Jornal da Noite 😀 Echt heel cool!!

Showcase buiten op straat

Onze showcase was op 13 mei van 17:30 tot 18:10 in Rua Pedonal. Het was buiten in een lange straat en het was gratis toegankelijk voor iedereen. Er was een goede opkomst! Ik heb er meerdere delegates van de conferentie teruggezien. De Kaapverdiaanse minister van cultuur was er ook bij. Na de show heb ik een aantal interviews voor de radio gegeven. Een van de reporters had ons de dag ervoor ook al gezien tijdens de jamsessie. We hebben hele goede respons op onze show gekregen. Ik had echt het idee dat ik door meerdere partijen gevolgd ben en ben er dan ook met een goed gevoel vertrokken.

Het was voor mij de eerste keer dat ik een eigen show in Kaapverdië kon geven en ik ben er van overtuigd dat we een goede impressie hebben achtergelaten! Onze lokale promotor die voor de gelegenheid ook op Praia was, was erg onder de indruk en met hem hebben we na de show zeer vruchtbare gesprekken gehad vol ideeën voor de toekomst. Het lange afstand contact met een lokale promotor is 1, maar wanneer deze je ook echt heeft zien spelen, de respons van het publiek mee heeft gekregen en je elkaar persoonlijk meemaakt dan ontstaat er echt een band. Dit zie ik ook echt als een mooi nevenresultaat van de reis.

Mijn plan is om dit jaar weer terug te gaan voor een volwaardige tour. Na deze optredens en de exposure die ik hierdoor gehad heb, denk ik dat dit nu veel makkelijker te realiseren zal zijn. Veel mensen in Kaapverdië hadden nog nooit mijn eigen show gezien. Maar nu ze de energie van onze show hebben gezien, zie ik veel meer mogelijkheden voor in de toekomst. Door de steun van de Music Export regeling heb ik deze resultaten kunnen behalen. Ik ben hier erg dankbaar voor!

Bekijk de website van Melissa Fortes of volg haar op Facebook.

Red een mug, ga naar een festival

Heeft de mens nog natuurlijke vijanden? Hier in Nederland hebben we er nog één: de mug. Nadat de zon is ondergegaan, komen de bloeddorstige insecten tevoorschijn om ons te besluipen.

Vrouwen

De mug, of beter gezegd: de gewone steekmug (Culex pipiens), is uitstekend toegerust voor haar bloederige werk. Ze heeft een indrukwekkend arsenaal aan zintuigen om geschikte prooien te lokaliseren, waaronder warmtesensoren en chemische verklikkers. Inderdaad, de geruchten zijn waar: het zijn alleen de vrouwtjes die ons proberen te steken. Zij hebben de proteïnen uit ons bloed nodig om eitjes te produceren.

Gezoem

Hoe goed toegerust de steekmug ook is, dat irritante gezoem is niet echt handig. Ik heb nooit begrepen waarom de evolutie daar nooit iets op heeft gevonden. Waarom zou je je prooi op je komst attenderen met zoveel lawaai? Een tijger heeft toch ook geen zwaailicht op zijn rug? Heel wat muggen zijn vlak voor het moment suprême gesneuveld door een welgemikte tik van hun slachtoffer in spé. Maar goed, de natuurlijke selectie moet wel de kans krijgen zijn werk te doen, dus als we maar genoeg zoemende muggen neerslaan, houden we vanzelf fluisterstille muggen over.

Onderzoek

Overigens is het dit voorjaar inderdaad opvallend stil gebleven in de Nederlandse slaapkamers. Er is weinig gezoemd en ook het aantal muggenbulten valt mee. Althans, dat is de uitkomst van een ‘diepgravend’ onderzoek dat ik deze week uitvoerde middels een polletje op twitter. Uit de reacties van de 488 respondenten bleek dat driekwart van de Nederlandse bevolking dit jaar nauwelijks steekmuggen opmerkt. Slechts 7% ervaart veel muggenoverlast. Een uitslag die Maurice de Hond handenwrijvend zou publiceren.

Droogte

Wat is er aan de hand? Waar zijn de muggen gebleven? Het heeft er alle schijn van dat het warme, droge voorjaar een lage muggenstand heeft veroorzaakt. Muggen leggen hun eieren in stilstaand, ondiep water. Door de droogte van de afgelopen twee maanden zijn veel plasjes opgedroogd nog voor de larven volgroeid waren. Het resultaat is dat een hele generatie muggen is geflopt en dat de gewone steekmug onder druk staat.

Onmisbaar

Het is natuurlijk wel prettig dat de mug een stuk zeldzamer is geworden en de meeste mensen zullen er niet van wakker liggen, maar ieder verhaal heeft een keerzijde. Muggen zijn een belangrijke schakel in het ecosysteem. Ze vormen een belangrijke voedselbron voor vleermuizen, vogels, vissen en insecten. Bovendien is de steekmug onze laatste overgebleven natuurlijke vijand, die ons op datgene wijst wat we misschien vergeten waren of het liefst ontkennen: dat we zelf ook onderdeel zijn van de natuur.

Stroop de mouwen op

Wat nu? Wordt de mug een beschermde diersoort die we niet meer mogen doodslaan? Ik zie het niet gebeuren. Bovendien is het steekspel tussen mug en mens er één waarbij van nature klappen vallen. Toch mogen we de mug niet zomaar laten verdwijnen. Het is aan ons om de mouwen op te stropen en de mug te behoeden voor de ondergang. Mijn voorstel: ga deze zomer naar zoveel mogelijk festivals. Door die arme muggen te trakteren op een veld vol donoren in korte broeken, voorzien we ze van voldoende proteïnen om de populatie te herstellen. Wat mij betreft een prettige manier om een bijdrage te leveren aan het ecosysteem. Wanneer je daarbij op een warme festivalnacht met een piep in je oren in je tentje ligt hoor je het gezoem toch niet. En de jeuk? Ach .. natuur jeukt altijd een beetje.