Tourverslag: Dina Medina in Kaapverdië

dina medinaVanuit Music Export Rotterdam worden doorlopend ondernemende Rotterdamse muzikanten ondersteund die bezig zijn ook voet aan de grond te krijgen buiten de landsgrenzen. Vanwege de boeking door organisator en label Lusafrica/Harmonia voor het festival Kriol Jazz in Kaapverdië werd het voor Dina Medina mogelijk om zowel een reis naar Praia op Santiago als de andere eilanden te financieren. De organisatie stelde zich bovendien zo flexibel op om de vliegtickets van de band en management zodanig te boeken dat ook een bezoek aan de Atlantic Music Expo mogelijk werd. Hieronder het verslag van deze productieve business trip en tour.

Op 8 april vertrokken Dina Medina en manager Sigmar Vriesde, zoals gezegd, een week eerder naar Kaapverdië om de muziekbeurs Atlantic Music Expo (AME) te bezoeken. Een beurs voor professionele muzikanten met een Kaapverdische achtergrond om te kunnen netwerken met internationale boekers, managers en organisatoren. Ook zijn er erg vele showcases en is er een industry market waarbij het publiek de muzikanten kan ontmoeten.

2Onderweg op het station in Rotterdam nog even snel een interview met lokaal Radio en Televisie Station Open Rotterdam, terwijl er door Sigmar Vriesde de eerste interviews en gesprekken in Kaapverdië gearrangeerd werden. Eenmaal op Kaapverdië hebben we even moeten wachten op komst van productie assistent en tolk Joe Alves.

 

 

AMETijdens AME hebben we een week lang elke dag kunnen netwerken, workshops kunnen volgen en aan debatten kunnen deelnemen. De één op één pitch sessies met organisatoren en programmeurs uit het buitenland waren erg nuttig omdat daarbij hele goede contacten zijn gemaakt en zelfs een paar shows zijn verkocht. Bijvoorbeeld een tour in Portugal (eind van dit jaar) en wat optredens in 2017.

Op de AME site zijn nu nog steeds alle vertegenwoordigers te zien die aanwezig waren (incl. contactgegevens). Uiteraard kunnen die contact gegevens gebruikt worden, maar het is beter om als bands/muzikant zelf daar naartoe te gaan om contacten te maken.

AME7Praia en eigenlijk het hele eiland Santiago zijn niet zo heel erg groot en vooral heuvelachtig. Daardoor ben je overal zo en kan je er erg veel doen. De week van AME en Kriol Jazz is de drukste van het jaar. Voor deze evenementen komen naast industry mensen ook bezoekers uit binnen- en buitenland. De stad bruist gewoon een week lang; overal is er live muziek te zien. Ook op plekken die geen officiële festivallocatie zijn. Nagenoeg op elke hoek van de straat en uit kleine bars klinkt live muziek.

 

AME3We hadden een stand op de AME waardoor we daar overdag ook meet-and-greet’s konden organiseren met fans en hebben kunnen netwerken met niet direct muziek gerelateerde bedrijven zoals een app-bouwer of een reclameborden maker. Ook hebben we veel showcases gezien van aanstormend talent en de wat bekendere acts met nieuwe albums, maar die niet geprogrammeerd stonden op Kriol Jazz.

AME4

 

Voor Dina was deze week een feest van herkenning en waardering, want ik heb nog nooit een artiest zoveel gezoend zien worden door haar fans. En ja, ook heel veel selfies zijn er met haar gemaakt… Of de spontane jamsessie met lokale muzikanten die aan het spelen waren tijdens het diner in een restaurant vlak bij het Kriol Jazz podium.

 

 

De dag na AME kwam de rest van de band (Paulo Bouwman, Gregory Pataca, Marco Santos, Jeroen van der Ley, Rudsel Commenencia, Sonia Andrade en Melissa Fortes) aan in Praia en hebben we ze zelf opgehaald. Het hielp ons dat we in de voorbereiding van de tour hulp kregen van lokale programmeurs, organisatoren en promotors. Dit is zo waardevol geweest dat het iedere artiest of band aan te raden is om iemand te vinden die de gehele tour samen organiseert.

TCV3TCV2

Ga niet naar Kaapverdië zonder een persoonlijke connectie want dan gaan er veel dingen stukken moeilijker. Hierdoor hadden wij bijvoorbeeld deals bij diverse goede hotels in elke stad waar we waren en aten we over het algemeen voor goedkopere prijzen dan normaal in goede restaurants en eetgelegenheden. Ook worden dan persmomenten (zowel krant als TV) mogelijk.

interview_RtpAfrica2interview_RtpPortugal

HOTEL1Voorafgaand aan de gig op Kriol Jazz sliepen we in het centrum in een hotel dat uitkeek op het podium en op een steenworp afstand lag van onze oefenruimte met daarachter een licht blauwe zee. Een supermooi uitzicht. In die eerste week hebben we dan ook veel interviews mogen geven en was er een explosie aan aandacht na het eerste optreden. Was mooi om te zien hoe Dina zich als een vis in het water in die wereld thuisvoelde.

show1

 

Kriol Jazz
Dit is een openlucht festival in het centrum van Praia op een plein wat speciaal hiervoor wordt afgesloten. Vooraf vinden er allerlei pré concerten plaats en worden er street events georganiseerd in de minder gefortuneerde buurten zodat het festival ook bereikbaar is voor mensen die daar wonen. Het programma op het plein is een relatief duur event, wat twee dagen achter elkaar geheel uitverkocht was. Dina was een van de hoofdacts en werd door het publiek enthousiast verwelkomd. We hadden 45 minuten gekregen maar die waren veel te kort, want publiek wilde eigenlijk nog veel meer horen.

De dag na de show hebben we een deal gemaakt voor distributie van het nieuwe album op diverse eilanden van Kaapverdië via Harmonia. We besloten om er een dagje Praia aan te plakken om de band wat rust te geven van de lange heenreis en zich op te laden voor de komende drukke dagen. Kaapverdië lijkt een kleine eilanden groep maar is het in feite niet. Een reis naar een ander eiland kan met het vliegtuig toch al snel een uur duren. Sommige gingen op familiebezoek, andere relaxte een dag op een van de mooie stranden en er waren er ook die gingen jammen met andere muzikanten.

REIS1

De vlucht van Praia naar Mindelo (op São Vicente) verliep gemoedelijk, maar was wel een beetje zwaar omdat we erg vroeg moesten vertrekken. Het bleek dat vliegen altijd op vaste tijden en maar twee keer op een dag gebeurd; heel vroeg of heel laat. Niet echt handig, want de rust was daardoor verstoord. Eenmaal op São Vicente gingen de eerste dagen rustig.

TITO1

 

Vanwege het vroege vertrek van onze percussionist hebben we de eerste dagen een lokaal iemand aangesteld om de rest van de tour in te vullen. Hierdoor hebben we extra repetities gepland en gedaan in het restaurant van de bekendste zanger van Kaapverdië; Tito Paris.

Op het eiland werden we begeleid door een lokale gids die ons wegwijs maakte waar dat nodig was. Zoals gezegd heel handig. Veel cultureels is er echter niet te doen want Mindelo is stukken armer dan Praia.

SANTAODe laatste drie dagen van de tour gingen heel snel voorbij want we vertrokken voor de tweede gig met de veerboot richting het eiland Santa Antão waar we zouden spelen in Polyvalente David Fortes in Ribeira Grande.

De bootreis was voor enkele niet prettig omdat vanwege een harde wind de zee erg onstuimig was. Aangekomen op Santa Antão bleek dus weer dat het hebben van een lokale organisator een voordeel kan zijn. We werden door hen opgehaald en werden per bus via de toeristische route naar het hotel gebracht wat heel wat kilometers verder was. Niet dat het iemand echt boeide want het landschap was adembenemend mooi. Sigmar merkte op dat het wel leek op een landschap wat regelrecht in de film Lord Of The Rings had kunnen zitten.

SANTAO1

Alles was tot in de puntjes verzorgt want Dina heeft een grote naam op het eiland Santa Antão. Mooi hotel, goed eten, vervoer altijd op tijd… Na het eten zijn een aantal met andere gasten uit het hotel gaan jammen, maar de rest heeft zijn rust gepakt want de dag erna was er een lange dag van interviews bij lokale radiostations. Erg belangrijk want ze waren op het eiland niet gewend dat er grote sterren naar toekomen. Er ging dan ook een gerucht rond dat Dina niet zou komen…

SANTAO2Helaas was het gerucht hardnekkig en hield het aan ondanks interviews, posters/flyers en de radio wagen die ook hier onze advertentie door de speakers afspeelde zodat het hele eiland het kon horen. Bij aankomst bleek het om een outdoor event locatie te gaan die pal tussen twee bergen stond waardoor er een enorme galm in het stadion was.

 

 

 

SANTAO3De gig was erg goed georganiseerd er werd niks aan toeval overgelaten, maar het mocht gewoon niet baten. Waar er nog 400 mensen bij Kriol Jazz voor het podium stonden waren er nu nog geen 50 betalende bezoekers.

Na deze teleurstellende avond hebben we een stevige evaluatie gehad met de organisator en hebben we begrepen dat heel veel bands het hier slechter doen dan op andere eilanden. De mensen zijn hier stukken armer en hebben daarom niet zoveel geld voor zelfs een kaartje van €8. Het had toch handiger geweest als de kaartverkoop op €6 was gezet.

MINDELO2Helaas konden we niet veel napraten want we moesten de volgende ochtend om 05:00 al weer op om de boot terug naar São Vicente te pakken voor het laatste optreden van de tour in de Jota Monte, een zaal in de stad Mindelo. Meteen van de boot af werden we allemaal weer teruggebracht naar de hotels waar we dagen daarvoor ook verbleven. Maar er was weinig tijd voor rust want we moesten meteen aan de bak. Dit optreden was ook samen georganiseerd met een lokale organisator; Tay Araujo.

MINDELO3Deze show was zo goed als uitverkocht en heeft het optreden van de dag ervoor helemaal goed gemaakt. Bijzondere was dat Dina het podium kon delen met mensen van de stichting voor geestelijk gehandicapten waar zijn dan ambassadrice voor is geworden.

Ook hier werden na de show weer een aantal cd’s verkocht en allemaal gesigneerd en wederom… selfies!

 

De dag van vertrek naar Nederland werden we op Vliegveld Cesaria Evora door de maatschappij gevraagd om een latere vlucht te nemen omdat ze met een overboeking in de knoop zaten vanwege een familie die een begrafenis had op het eiland Santiago. Uiteraard zei Dina ja, doen we wel… Waarna we onze weg hebben vervolgd richting Santiago om daarna door te vliegen naar Portugal en Amsterdam.

Van deze tour is ook een korte tourdocu gemaakt, enjoy!

Dina Medina & Sigmar Vriesde

Voor meer informatie over Dina Medina kijk je op haar site of Facebook.

poster

T.B. Florusse

coverA Different Man
cd- / download-album
singer/songwriter / blues
Turning Tides Music

Na twee ep’s brengt T.B. Florusse zijn eerste langspeler A Different Man. Of Florusse een compleet andere man is, valt moeilijk uit te maken. Wat wel opvalt in vergelijking met zijn vorige schepsels, is dat de twaalf nummers op A Different Man volwassener klinken.

Als we dan toch bezig zijn om singer/songwriter Thomas Florusse te analyseren, kan er met redelijke zekerheid geconcludeerd worden dat deze jongeman een eigenwijs persoon is: om met de zomer in aantocht zo een herfstige plaat uit te brengen, getuigt van een vrije geest.

Al bij de eerste klanken trekt hij de luisteraar zijn intieme universum in. Vol warme pianoklanken, huilende begeleiding en een stem die buigt, krast en troost. Vanaf het openingsnummer Give Up My World is het direct raak; in een spannend arrangement weet Florusse de aandacht de volle vier minuten en vijfendertig seconden vast te houden.

Het zijn dan ook deze arrangementen die van A Different Man een consistente plaat maken. Soms, wanneer een liedje dreigt in te zakken, komt Florusse en consorten plots met iets verrassend: dat kan een koortje zijn, een mooie dwarsfluit solo, vaak ligt het in het beheerste pianospel van de liedjesschrijver zelf.

Samen met Rikke Korswagen (Half Way Station) nam Florusse de plaat op in een ruimte waar ze gebruik konden maken van de aanwezige akoestiek. Dit maakt het geluid warm en heel direct, alsof je er met je neus bovenop zit terwijl Florusse zijn hart uitstort. Hoogtepunten op het album zijn Hold On, Baby Blue, een hartverscheurend duet met zangeres Zsuzsanna Kasius; No Man’s Land waarop de zanger tijdens het refrein alles uit de kast haalt; A Different Man, het titelnummer, waarop Florusse bijna als een jonge Tom Waits klinkt.

Het album wordt sfeervol afgesloten met Thank You And Goodnight. Gezien dit album mede door crowdfunding tot stand is gekomen, is dit voor Florusse de beste manier om zijn fans te bedanken. En zo vlak voor het slapen gaan naar deze plaat luisteren, is een fijne manier om de dag af te sluiten.

Wil je meer weten over deze artiest? Check de website van T.B. Florusse en volg hem op Facebook voor het laatste nieuws.

Vincent Terlouw