Melissa Fortes

sonho-de-um-beija-flor-melissa-fortes-coverSonho De Um Beija-flor
cd-album
soul / Braziliaans / wereldmuziek

De Rotterdamse zangeres Melissa Fortes is al ongeveer elf jaar intensief bezig haar muzikale carrière vorm te geven. Na eerdere uitgaven van losse nummers is onlangs haar eerste cd verschenen: Sonho De Um Beija-flor.

En die mag er zijn! In een interview voor de Metro gaf ze aan dat haar muziek “je hetzelfde gevoel moet geven als een luie zaterdag of een luie zondag”. Voordat ik dit interview had gelezen, kwam het eerlijk gezegd ook zo op mij over.

Dat wil niet zeggen dat de muziek monotoon voortkabbelt. Wat opvalt bij het beluisteren van deze cd, is de rijke subtiele afwisseling van stijlen, ritmes en verfijnde arrangementen. Een warme Kaapverdische klank, beïnvloed door Braziliaanse stijlen, voert de boventoon, en dat met een vleugje jazz en soul.

Zelf bezit ze inmiddels een eigen, volwassen, krachtig en kleurrijk stemgeluid. Voor deze cd heeft ze bovendien een schare uitstekende muzikanten en zangers om zich heen weten te verzamelen.

Als dochter van een Kaapverdische vader en Nederlandse moeder, is ze opgevoed in twee culturen. Met Er Is Geen Dag staat er één nummer op deze cd, waarin ze in het Nederlands zingt, samen met de bekende Kaapverdiaanse zanger Boy Ge Mendes. De andere nummers zijn naast in het Engels vooral in het Portugees gezongen.

Samen met haar drie muzikale vriendinnen Laise Sanches, Sonia Andrade en Milena Tavares zingt ze Forca D’ Mudjer, over de kracht van de vrouw. Met opkomende ster Dino D’Santiago zingt ze Amor Livre, in het Frans.

Juist vanwege de afwisseling, is het lastig aan te geven welk nummer als meest aansprekend naar voren komt. Het titelnummer kent een stevige en tegelijkertijd subtiele groove met verfijnde ritmische overgangen in de begeleiding.

Eerdere singles van haar waren al via landelijke en lokale radiostations te beluisteren. Een ook op Youtube zijn al professionele videoclips van een aantal van haar nummers te bekijken. Op dit debuut album komen met behulp van producers Sebastião dos Santos en Danilo Tavares alle inspanningen van de afgelopen jaren op overtuigende wijze samen, en dat mede op basis van crowdfunding.

Volg Melissa Fortes op Facebook voor het laatste nieuws en shows en kijk eens op haar website!

Music Support: Standup ’69 en Peter J. Faber-Jonker in De Machinist

standup 69We gaan alweer richting het einde van het voorjaars-seizoen van de songwriteravonden in de Machinist. Er staan er nog drie op het programma. Aanstaande woensdag speelt Peter J. Faber-Jonker in het café en de band Standup ’69, die afgelopen donderdag juist hun debuut ep 5×69 hebben uitgebracht.

Peter J. Faber-Jonker
Songwriter-gitarist Peter J. Faber-Jonker maakt muziek met een eigentijds klassieke popsound. Zijn donkere songs getuigen van vergankelijkheid, vervreemding, desillusie en hoop.

Met zijn band Narcissus Rex was hij een van de kopstukken van de Rotterdamse ‘antiscene’, met het duo Electric Seaweed trendsetter van de elektro-akoestische sound.

Na zijn sobere solodebuut-10” Sunny Shores (2013) werkt hij nu aan opvolger The Faber Book of Ballads, een veelzijdig album waarin zijn geschiedenis en muzikale invloeden samenkomen in een caleidoscopisch, licht-psychedelisch geheel.

Stand Up ‘69
Het Rotterdamse trio Stand Up ‘69 presenteert in WORM op 18 maart hun tweede ep 5X69. Nog geen week later laten zij in De Machinist horen dat hun, door indie en spacerock beïnvloede songs ook akoestisch uitstekend uit de verf komen.

Stand Up ‘69 ontstond in 2010 met als voorbeelden onder andere P.J. Harvey en Yeah Yeah Yeahs. Hun ‘trippy, sexy en energieke’ shows leidden al tot prijzen tijdens het Eendrachtsfestival en de Sena Grote Prijs Van Rotterdam.

Clubtours vonden plaats in Nederland en Engeland. Zangeres, toetsenist en gitarist Emmy Kadee, gitarist en zanger Willem-Pieter Zoutendijk en percussionist Bruno Vogel betitelen hun muziek als ‘niet hip’. Oor voor tijdloos sterke songs hebben zij beslist wel.

Aankomende edities in het voorjaar
30 maart Music Matters: Tim Verhaal / Lady Shaynah
6 april ZanglesRotterdam

Extra informatie
Datum: woensdag 23 maart
Locatie: De Machinist, Willem Buytewechstraat 45
Aanvang: 21 uur
Entree: gratis
Facebookevent

POPUNIE_MUSICSUPPORT_RDAM_FCDe muziekactiviteiten van de Stichting Machinist Live komen mede tot stand door bijdragen van: Popunie Music Support Rotterdam, de Gebiedscommissie Delfshaven, de Dienst Kunst en Cultuur van de Gemeente Rotterdam, Het donatiefonds “Vrienden van De Machinist” en Café Restaurant De Machinist.